Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Методи на приложение  (Прочетена 2017 пъти)
Selinna
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 255


 • Град: София
 • « -: Декември 23, 2011, 21:25:52 »

                   Как се използват етеричните масла ?

  Външно (чрез контакт с кожата) – никога етеричното масло не се прилага директно върху кожата. Разрежда се в натурално студенопресовано нерафинирано растително масло (зехтин, шарлан, бадемово, кайсиево, сусамово, пшеничено, от гроздови семки и др.) Не препоръчвам соевото масло за употреба!

  - Масаж, Разтриване – етеричното масло винаги разредено в растително студенопресовано натурално масло - примерно в една голяма супена лъжица растително масло се слагат 3 - 7 капки етерично масло;

  - Локално – Компреси, Лапи, Апликации, Тампони – няколко (1-3) капки етерично масло, разтворени предварително в емулгатор (масло, мас, сметана, мед) се апликира директно върху проблемното място; а за воден компрес капките етерично масло се разбиват много добре във водата (топла или студена - според нуждата) и веднага в нея се топи бинта или марлята, които ще се използват;

  - Вани–
  за цяло тяло, седащи, ванички за крайниците – от 3 до 10 капки етерично масло, също разбито предварително във вода или емулгатор, се сипва в напълнената и готова вече вана. Продължителност на една вана: не повече от 20 минути!

  - За обогатяване на козметичните продукти (маски, кремове, лосиони, шампоани) – 1 – 3 капки се разбъркват с дървена или стъклена бъркалка в готовия вече продукт.

  - Промивки, Гаргара, Жабуркане – няколко капки етерично масло, добре разбити във водата. По-добър вариант е да използваме билкови отвари или дори чай - лайка, липа, градински чай.

  Вътрешно - за пиене и инхалации – не се използват! Само по изрично предписание от наистина квалифициран лекар. Една инхалация е равна на венозна инжекция с всички произтичащи от това последствия.

  Изпарение (по въздушен път) т.е. ароматизация:


  - Аромалампа –най-безопасен, най-приятен и най-полезен начин за употреба. Няколко капки от етеричното масло се слагат във водата на аромалампата да се изпаряват, докато гори свещичката под паничката с водата. Подходящ за бременни, малки деца и възрастни хора, защото е най-щядящият начин.

  - Ароматизиращи медальони, Муски – върху късче натурална материя или материал (памук, вълна, кожа, дърво, глина, восък и др.) се капват една или повече капки етерично масло, които излъчват благоприятни за човека вълни. Използва се като профилактично средство при грип, вирусни епидемии, заразни болести, при хронически заболявания, при стрес, депресия, изпити, страхове, против уроки, енергийни намеси и др.

  - Ароматизатори за помещения, Офиси, Гардероби и др. – апликира се върху натурални материи – пердета, килими, (например вълнено топче, забодено на подходящо място и скрито от погледите, дълго време неутрализира атмосферата на фино ниво). Етеричното масло може да се намаже направо върху дървената повърхност (задната стена на шкафа или гардероба - това, което правя аз против молци) или пък маслото се накапва в паничка с вода върху работещи радиатори за изпарение.

  Ефикасно, практично, здравсловно и евтино средство за хармонизация на работната среда и къщата!

  Повечето етерични масла са силни афродизиаци. Подобряват взаимоотношенията в семейството и сред колегите в службата. Създават ведро настроение и възстановяват връзката с Първоизточника и неговите еманации (съществата и същностите от семейството на Светлината).

  Аромолог: Росица Бакалова


   
  Активен

  И нека никога нищичко няма,
  за да няма какво да се губи..
  Selinna
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 255


 • Град: София
 • « Отговор #1 -: Декември 23, 2011, 21:34:18 »

                     Безопасност при употреба            


  За да запазим нашите масла в добро състояние трябва да ги държим на хладно място (но не в хладилник), без достъп на пряка слънчева светлина, добре запушени, защото поемат миризмите от околната среда, а така също далече от достъпа на деца.

  ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО НИКОГА НЕ СЕ УПОТРЕБЯВА ДИРЕКТНО! То е силно реактивно и разяжда различни повърхности (пластмаса, лакове и пр.) променя бои и тъкани, поврежда даже и металите.

  Заради това ние го разреждаме с нерафинирано растително студенопресовано масло! Маслото-разредител наричаме основно, базово или носещо масло. Наливаме в скъклена или порцеланова чашка първо носещото масло (зехтин, шарлан, бадемово, кайсиево, сусамено, от гроздови семки или друго по наш избор) и едва след това капваме етеричното масло. Обикновената доза е една супена лъжица носещо масло, към която добавяме от една до 7 капки етерично масло.

  Етеричното масло подсилва многократно действието на една дрога!! То е много силно и опасно за вътрешна употреба!

  Етеричното масло по принцип е предназначено за външна употреба!


  Не се правят инхалации с етерично масло! Нека не забравяме, че една водна инхалация с етерично масло е равна на венозна инжекция! Инхалации следва да се правят с Билки за чай - лайка, мащерка, липа и т.н.!

  За всеки човек има индивидуално предписание, което следва да бъде направено от компетентен ароматерапевт! Употребата на етерични масла за самолечение е опасна практика!

  Използването на етерични масла не отменя посещението на лекар! Посъветвайте се с вашия доверен лекар относно желанието ви да употребявате ароматерапевтични средства.

  Не се препоръчва ароматотерапия, ако сте на хомеопатично лечение.

  Да се пазят очите и лигавиците (уста, вагина, ректум) от допир с маслото! Ако случайно попадне върху тях етерично масло, веднага да се зачисти с тампонче, напоено с носещо масло или пък друга подръчна мазнина - краве масло, мас, дори олио! Водата не разтваря маслата и не помага в този случай.

  Противопоказания от общ характер:

  1. При алергия. Прави се специализиран тест за всяко едно носещо и етерично масло отделно.

  2. Сериозни увреждания на кожата - разкъсвания, открити рани.

  3. Преди оперативни намеси - може да повлияе на упойката и върху лабораторните изследвания.

  Противопоказания специфични:

  1. Фототоксични масла

  2. Токсични масла
  Активен

  И нека никога нищичко няма,
  за да няма какво да се губи..
  Selinna
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 255


 • Град: София
 • « Отговор #2 -: Декември 23, 2011, 21:36:17 »

  Съхранение и срок на годност            

  1. Етеричните масла са силно летливи и реактивни субстанции. Те се съхраняват в добре запушени съдове от неутрален материал като: стъкло, порцелан, керамика или алуминий. Изпаряват се дори при затворени тапи! Някои масла - например карамфиловото - повреждат метала.

  2. Светлината и топлината предизвикват ферментация, която разваля маслата. Ето защо се продават в тъмни стъклени шишенца и се държат на студено място. В хладилник се съхраняват цитрусовите масла (лимон, портокал, мандарина, грейпфрут, петигрин) и боровите масла (бял бор, ела и др.)

  3. Тапата не бива да е гумена, понеже етеричното масло я разяжда и разтваря.

  4. Кислородът от въздуха окислява етеричните масла. Затова маслото се налива догоре на съда с цел по-малка повърхност да влиза контакт с кислорода.

  5. Етеричните масла са лесно запалими.

  6. Да се държат далече от достъпа на деца.

  7. Носещите масла (наричани още базови, основни) са от растителен произход, нерафинирани, студенопресовани и много бързо гранясват, защото са натурални и нестабилизирани. Лесно се развалят! Продуктите от разпада дразнят кожата. Обикновено те причиняват алергия, поради което търговците им добавят консерванти. Базовите масла се съхраняват също на студено, тъмно място, добре затворени и трайността им без консерсерванти е средно 6 месеца. Продават се в аптеките и дрогериите с марката на "Икаров" - Пловдив (вносни масла) или в специализираните хранителни магазина с марката на "Балчо" (български масла - орехово, тиквено и др.). Срокът на годност на основните масла е изписан на етикета.


  Не препоръчвам да се употребява носещо масло от соя при ароматотерапия! Соята в болшинството случаи е генно модифицирана и неподходяща за консумация, а още повече за терапия.


  Срокът на годност на всяко етерично масло трябва да бъде изписан на самото шишенце. Това е задължително изискване към продавача. Етеричните масла, съхранявани при подходящи условия, могат много дълго да остават непроменени. Розовото масло може десесилетия да запази своите изумителни целебни качества!

  Обикновено отворена опаковка етерично масло има средно срок на годност 1-2 години.

  Аромолог: Росица Бакалова
  Активен

  И нека никога нищичко няма,
  за да няма какво да се губи..
  Selinna
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 255


 • Град: София
 • « Отговор #3 -: Декември 23, 2011, 21:39:55 »

  Как да изберем етерично масло            


  Най-добре би било да купуваме български етерични масла, защото те са направени от растения, раснали в нашия ареал и носят специфична лечебна енергия за нашата географска ширина. Леля Ванга казваше, че всеки народ трябва да се лекува със своите билки. И всички народни лечители наистина лекуват с български билки, а не с вносни такива!

  Най-важното в избора на натурално етерично масло е интуицията, вътрешното ни усещане за конфорт и желание да се насладим на прекрасния аромат. Спокойно можем да се доверим на нашето лично обоняние –на нашия нос. Ако нещо ни смущава в едно масло или има някаква нотка на съмнение и несигурност, не бива да го купуваме!

  Аз често казвам, че единственият неоспорим авторитет в избора на едно етерично масло е собственият ни НОС! И други авторитети няма. Защото каквото и да пише в книгите или да се дават рецепти, то те важат за определно масло в определен момент и за определен човек. Нека не забравяме, че всеки човек е НЕПОВТОРИМА ИНДИВИДУАЛНОСТ, и към него следва да се подхожда конкретно, а не по приницип!

  Тук искам да поясня, че дори етеричните масла от една и съща нива, но от различни реколти, се различават. Преди години си направих серия от опити с прекрасното лавандулово масло на „Лавена”-Шумен – предложих го за тестуване и избор на няколко естрасенси, които потвърдиха моята теза, че всяко етерично масло има свой характер и качества. Същите резултати се получиха при радиестезичните замервания, направени от водещи радиестезисти в Дружеството по физикална радиестезия „Г.Атанасов”, София.

  Етеричните масла обикновено се фалшифицират чрез разреждане с базови (носещи, основни) масла или се подменят с евтини подобни. В разредените масла обикновено присъства неприятнен нюанс като мирис, а и ароматът като цяло, не е както би следвало. Нали винаги можете да познаете кога любимият ви парфюм (или питие) е подправено? Просто усещате, че нещо не е наред, не ви е уютно, не е това, което очаквате, като че ли нещо е променено, подменено. Е, и с маслата е така.

  Вносните масла често са фалшифицирани, въпреки, че сертификатът им за качество отговаря на стандартите и дори газ-хроматографският анализ изглежда нормален. А българските етерични масла не се фалшифицират, защото нямат голямо търсене и плюс това са няколко пъти по-евтини от вносните! И се получава парадокс – ИСТИНСКИТЕ ЛЕЧЕБНИ МАСЛА остават в сянка, а се прави реклама само на вносни продукти! Дори те не винаги са етерични масла, а само „малко” са подправени, което ги прави негодни за ароматерапия.

  Изкуствените или химично направените смеси причиняват сериозни атипични алергии, астма, дерматити и са в основата на модерните болести. Ето защо аз отделям винаги много време за да обяснявам необходимостта от естествени условия, въздух, храна и аромати за хората. И искрено се надявам, че четейки тези редове, ще се опитате мъничко да промените вашия живот в по-добра насока.

  Приятели и непознати често ме питат: „Защо едно и също етерично масло има диаметрално противоположни качества? Как така?”. Верният отговор е: защото е натурално! Защото е създадено от природата и съдържа в себе си всички изначални възможности! Защото Господ твори перфектни неща!... Познайте, обаче, кой ги разваля?!...

  Е, налага се да обяснявам и логично, понеже при покупката клиентът се води от нечий авторитет или съвет. В книгите по ароматотерапия (написани доброномерено субективно т.е. от авторска гледна точка, опит и епоха, защото има и други книги – много „научни” т.е. компилирани или пък написани по поръчка на някоя корпорация) се описват само някои изучени качества и приложения на дадено етерично масло, но това реално не е пълният набор от възможности. Субективната гледна точка не отразява пълния потенциал на маслото (билката). Това обяснява факта, че в лечебните качества на едно етерично масло фигурират противоречиви свойства – например симулиращо и релаксиращо едновременно или пък понижаващо и повишаващо кръвното налягане – всичко зависи от приложената доза! Например малката доза обикновено действа отпускащо, релаксиращо, понижаващо кръвното налягане и намаляващо отока, а по-високата доза – обратното – стимулиращо, повишаващо кръвното налягане, натоварващо системите в организма. Наличието на противоположни свойства е нормално проявление на единната материя и това не следва да ни безпокои. Повтарям, лечебните качества зависят от точната доза за конкретния човек в определен момент. Етеричните масла, както и храната, притежават свойството да насищат човешкия организъм, а така също и да го пресищат (последното е с неприятни последици)!


  При покупка на етерично масло винаги трябва да се гледа етикета, където има кратки указания и данни като: производител, срок на годност, начин на употреба, произход, наименование на латински език и др. Освен това е изписан процентът на етеричното масло – 100% чисто етерично масло. Опаковката е тъмно стъклено шишенце с вграден капкомер.

  Капкомерът може да се намира под запушалката (на фотографията това е третото шишенце с бяла капачка), а може да бъде и с вграден капкомер (стъклена тръбичка с прозрачен гъвкав държател – немските шишенца на „Медикс”- София например - на снимката те  се виждат добре: първото и второто шишенце), но в никакакъв случай не от гума (каучук), защото тя се разяжда от етеричното масло и го прави вредно и негодно за употреба. Моят съвет е : не купувайте етерични масла с гумени капкомери никога!

  Цената също може да ни ориентира при покупката – ако е ниска, обикновено е някаква изкуствена ароматична смес, а не етерично масло – говоря за вносните масла главно.

  Но основен ориентир на българския пазар за неизкушения купувач е, според мен, производителят. Поради това съветвам да се доверим на реномираните производители и търговци с добро име като: завод „Българска роза”-Карлово, завод „Лавена”–Шумен, „Медикс ЕООД”-София, билкова аптека „Слънце”-София (билкова къща Елмазов – в етнографския комплекс „Етър”, Габрово). Ако обаче не се намирате в България, бих ви препоръчала да си купите от професионалните етерични масла с марка „Tisserand” .

  Желая ви ведро настроение и радост, защото радостта е в основата на доброто здраве и оптимистичното светоусещане!

  Аромолог: Росица Бакалова

   
  Активен

  И нека никога нищичко няма,
  за да няма какво да се губи..
  Selinna
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 255


 • Град: София
 • « Отговор #4 -: Декември 23, 2011, 21:48:23 »

  Правила за употреба

   - Купувайте само добре съхранявани масла от сигурен източник с надпис "100% натурално етерично масло". Не купувайте синтетичните ароматични или парфюмни масла!  Освен че нямат терапевтичен ефект те могат да предизвикат алергии, главоболие, раздразнителност и др.   

   - Следете срока на годност. След отварянето използвайте в рамките на една година.

   - Етеричните масла винаги се разреждат, защото в чиста форма концентрацията им е много силна.

   - Помнете че 1 капка етерично масло се равнява на 30 гр суха билка

   - Пазете очите. За конюнктивит и други проблеми с очите можете да използвате само хидрозоли

   - За приготвяне на масажни масла, лосиони за тяло, кремове - броят на капките етерично масло трябва да е равен на половината от капацитета на шишето в мл. Например в 50 мл растително масло се слагат не повече от 15-25 капки етерично масло.

   - В аромалампа се капват общо 5-10 капки етерично масло. Парната инхалация не се прилага при астматици. 

   - Вани - прибавете към водата 3-5 капки етерично масло и разбъркайте. При чувствителна кожа подбирайте внимателно маслата и започнете с малки дози.

   - Не се препоръчва използването на парфюми, дезодоранти и други синтетични аромати в деня на лечението.

   - Не отмивайте маслата след масажа. Така те ще продължат да действат, а и ще подхраните кожата.

   - Не се излагайте на слънце след масаж с цитрусови масла. Може да възникне хиперпигментация.

   - Подбирайте масла, чиито аромат ви харесва. Те ще имат по-голям терапевтичен ефект от тези, възприемани като неприятни.

   - При деца до 5 години задължително се консултирайте

   - Съхранявайте маслата на места, недостъпни за деца

   - Маслата не се приемат вътрешно

   - Маслата от канела и карамфил не трябва да влизат в контакт с кожата. При чувствителна кожа внимавайте с маслата от босилек, мента, розмарин, индрише, копър, бергамот.

   - При бременност не се използват маслата от босилек, резене, кипарис, риган, салвия скларея, кедър, розмарин, карамфил, канела, мащерка, хвойна, маточина, мента, роза, лайка, исоп, исиот и други.  Задължително се консултирайте.
   - Ако имате алергия задължително направете тест преди употреба. Сложете една капка от маслото на сгъвката на лакътя и следете за реакция 24 часа. Ако мястото се зачерви или започне да се сърби, значи имате алергия към това масло и то не е подходящо за вас. Капнете малко растително масло на памуче и изтрийте маслото. 

   - Основно правило в ароматерапията е да се комбинират до 5 масла (синергия). Така действието им се засилва многократно.
  Активен

  И нека никога нищичко няма,
  за да няма какво да се губи..
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Енергийни картини които сте виждали « 1 2 »
  Необичайни преживявания
  Administrator 28 7861 Последна<br />публикация Ноември 02, 2012, 12:26:47
  от Ru Alfa
  Съновниците??? Можем ли да им вярваме???
  Анкети
  giti 8 4295 Последна<br />публикация Ноември 10, 2010, 23:16:26
  от nre
  Готови ли сте да преминете прехода успешно? « 1 2 »
  Анкети
  Слънчев лъч 20 3089 Последна<br />публикация Март 14, 2012, 00:24:06
  от Bora
  The Perfect Day (Един ден, който можеше да е реалност)
  Послания
  Christegonia 6 1325 Последна<br />публикация Октомври 19, 2011, 10:12:06
  от Me.Racle
  Zoura- необичайности в паралелите на живота
  Необичайни преживявания
  Zoura 11 1904 Последна<br />публикация Август 03, 2012, 00:26:53
  от Old_Soul

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright