Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: 24, 25, 26 Декември - Обичаи и легенди  (Прочетена 1695 пъти)
Selinna
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 255


 • Град: София
 • « -: Декември 22, 2011, 19:40:40 »

                                Традицията на Бъдни вечер – 24 декември
  Наричат я още Суха Коледа, Малка Коледа, Кадена вечер, Божич.
  На този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни.
  Според народното вярване божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за това съобщила на другия ден. Първескиня, млада булка, която ражда за пръв път, като роди не съобщава новината на този ден, а на следващия – тогава се викат гости.
  На Бъдни вечер важна роля играят бъднякът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъднякът е специално избрано тригодишно право дърво. В гората го отсичал момък, носел го вкъщи и го палели в огъня. Според народното суеверие бъднякът поддържа през цялата година огъня в огнището. Обредните хлябове са три вида.
  Първите са хлябове посветени на Коледа. Вторият вид хлябове са посветени на селските занаяти – земеделие, скотовъдство, на къщата и покъщнината. Третият хляб е приготвен за коледарите, които ще дойдат да коледуват. Всички видове хлябове се месят придружени с ритуали и песни. Според песните брашното се сее през три сита, възпети като копринени.
  Кади се като се използва палешника, а водата, с която се замесва брашното се донася с бял котел от мома или млада булка оженена през есента преди Бъдни вечер, която още не е раждала.
  Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна, а храните на нея – нечетен брой и постни. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. Слага се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия – всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя също така сурово жито и колакът от Игнажден.
  Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг и трябва непременно да бъде кадена. Най-възрастният мъж или жена прекадява с тамян най-напред масата, след това всички останали стаи и помещения в дома, накрая двора и обора. Според народното схващане с каденето се прогонват злите и нечисти сили. Вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата.
  По време на яденето хората не трябва да стават, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Само стопанинът има право да става, но трябва да върви приведен, за да се превиват житата от зърно. Остатъкът от хляба се слага на полицата, за да израстнат високо житата през лятото. След вечеря децата се търкалят върху сламата на една страна, за да се превият така и житните стъбла.
  От трапезата на Бъдни вечер се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери. Самата трапеза според вида на храните има поминален характер. При сядането около нея някъде се оставя празно място – за мъртвите /починал близък или роднина/. През нощта софрата не се прибира, защото хората вярват, че починалият ще дойде на вечеря.
  Посред нощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата. Те ходят по къщите на роднини, съседи и цялото село. Те са момчета от осем до дванадесет годишна възраст. Това ходене се нарича "коледуване". Всяко коледарче носи дрянова пръчка. Коледарчетата са предвестници на коледарниците.
  Активен

  И нека никога нищичко няма,
  за да няма какво да се губи..
  Selinna
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 255


 • Град: София
 • « Отговор #1 -: Декември 22, 2011, 19:43:06 »

  Легендата за Дядо Коледа
  Легендата за Дядо Коледа е свързана с един монах на име Св. Николай. Смята се, че Николай е роден някъде около 280 г. след н.е. в Патара, близо до град Мира, Турция.
  През Ренесанса Св. Николай става най-популярният светия в цяла Европа. Дори след Революцията на протестантите, когато честването на светците бива разколебано, Св. Николай остава в паметта и сърцето на хората.
  Св. Николай навлиза в живота на американското общество в края на 18 век. През декември 1773 г., и отново през 1774 г., нюйоркски вестник споменава за група от датски семейства, които честват годишнините от смъртта на светеца.
  Името "Дядо Коледа", което съществува и днес идва от датското име на Св. Николай - Sinter Klaas, съкратено от Sint Nikolaas /на датски означава Св. Николай/.
  През 1804 г. Джон Пинтард, член на нюйорското историческо общество, започва да разпространява дървени фигурки на Св. Николай на годишната срещата на Обществото. Още тогава съвременният Дядо Коледа е представен на фона от чорапи, пълни с играчки, и плодове върху камина.
  През 1809 г. Уошингтън Ървинг спомага за популяризирането на историите за Sinter Klaas, като определя в своята книга "Историята на Ню Йорк" Св. Николай за патрон на града.
  Традицията на Коледа да се раздават подаръци започва в началото на 19 век, като особена почит намира тя сред младото поколение. Пазаруването на подаръци из коледно украсените магазини започва да се популяризира през 1820 г., а от 1840 г. вестниците отделят специално внимание на празнични реклами, които по това време представят най-новите и модерни Дядо Коледа.
  Една година по-късно хиляди деца се стичат във Филаделфия, където могат да видят модел на Дядо Коледа в човешки размери.
  През 90-те години на 19 в. Армията на спасението се нуждаела от пари, за да набави на бедните семейства достойно коледно пиршество. Тогава няколко безработни мъже се преоблекли като Дядо Коледа и започнали да обикалят улиците на Ню Йорк, набирайки дарения.
  Карикатуристът Наст през 1881 г. дава на образа на Дядо Коледа ярко червеният костюм и белия пух. От рисунките му оживяват също така работилницата на Северния полюс, елфите и, естествено, г-жа Коледа.

  Деветият елен

  Рудолф, най-известният от елените на Дядо Коледа, се ражда доста по-късно от другите 8 летящи елени. Червеноносото чудо е творение на Робърт Л. Мей, който по това време работел като автор на реклами в магазина на Монтгомъри Уард.Ђ
  През 1939 г. Мей написва коледна приказка-поема с едничката цел да увеличи притока на клиенти в магазина.
  В приказката се разказва за Рудолф, млад елен, който бил постоянно подиграван от другите елени заради големия си светещ и червен нос. Когато настъпила Коледа излязла плътна мъгла и Дядо Коледа започнал да се тревожи дали ще успее ли да достави всички подаръци за децата. Тогава си спомнят за Рудолф със своя светещ червен нос, който водейки впряга на дядо Коледа оправдава очакванията на всички деца по света.
  Посланието, което носи тази история на Рудолф е, че дори и на пръв поглед недостатък, всяка една уникалност има своето полезно приложение.
  Оттогава до сега историите за Дядо Коледа и неговата свита стават неразривна част от празника, завладявайки въображението и интереса на децата и техните родители
  Активен

  И нека никога нищичко няма,
  за да няма какво да се губи..
  Selinna
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 255


 • Град: София
 • « Отговор #2 -: Декември 22, 2011, 20:44:35 »

                              Ноща преди Коледа - Клемент Мур

  Беше ноща преди Коледа - тиха и бяла.
  Къщата спеше.. И мишката беше заспала.
  Само чорапките пъстри, грижливо строени,
  чакаха гостенин драг с бързоноги елени.
  Сгушени спяха отдавна децата щастливи
  сладко в съня им танцуваха захрани сливи
  спеше и майка им, сбрала в бонето косите
  дрямката  вече и на мен ми затвори очите.

  Точно тогава навън разнесе се олелия.
  В миг се събудих уплашен, защо да го крия?

  Боже,от толкова хубост замря ми сърцето!
  Месецът хвърляше сребърен пламък небесен,
  всичко блестеше в снежеца–тъй пухкав и пресен
  и като приказни сенки посред белотата
  осем еленчета теглеха бързо шейната.

  Сам Дядо Коледа -  дребничък стар симпатяга
  весело свиркаше,бързо подканяше впряга:

  -Хайде,еленчета! Дашър
   и Виксен ,и Прансър!
  Бързайте,Дондъри Комет,
  и Кюпид,и Дансър!
   Блитцен ,светкавице моя,
  Напред към комина!
  Знаете всички,че трябва
   през него да мина!
  Както на есен летят
  с урагана листата,
  тъй и елените литнаха,
  а след тях и шейната.

  Пуснах пердето и тръгнах…
  Пред мене стоеше ТОЙ:
  Дядо Коледа.
  С бяла брада
  до гърдите ,
  с кожени дрехи червени
  бе чак до петите.
  С пепел и сажди
  изцапал си беше костюма…
  Гледах го мълком –
  загубил и ума,
  и дума,
  как пред камината ситни
  със пъргави крачки,
  как от гърба си стовари
  торбата с играчки.

  Имаше нос
  като алена сочна черешка,
  весели устни,
  присвити във лека насмешка,
  розови бузи
  с дълбоки и смешни трапчинки,
  сини очи и коси като чисти снежинки.

  Точно каквито са елфите –
  мъдри и стари,
  щедро подготвяше гостът
  за всички ни дари.

  Аз се разсмях от сърце,
  той обърна се живо,
  махна с ръка и намигна
  с око закачливо.

  После за своята работа
  пак се захвана –
  сложи във всяко
  чорапче играчка желана,
  сръчно добави отгоре
  и лакомства вкусни…

  Пръст до носа си
  опря: “Тихо!”.
  Подсвирна със устни
  и след това през
  комина с торбата
  изчезна. В миг полетя
  със шейната в нощта
  многозвездна.

  Но чувах гласа му да буди простора:
  - Весела Коледа! Весела Коледа хора!
  Активен

  И нека никога нищичко няма,
  за да няма какво да се губи..
  Eona Lightholder
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2519


  NEVERENDING STORY

  « Отговор #3 -: Декември 23, 2011, 15:26:12 »

  Замисля ли сте се , за обичая за коленето и яденето на свинче на Коледа в българския фолклор. Защо след поста се натъпкват с месо от животинчето забранено за ядене от много религии.

  След поста ,сутринта на Коледа се заговявало с врабче !!!! - птичката ,която е посредник между тоя и оня свят. След това се почват трапезите със свинско. Свинята е демонично животно, нечисто ,храни се с всичко и доста мърляво по  природа. След раждането на новото слънце настъпват т.нар Мръсни дни , както покрай новоредено и родилка се навъртат много нечисти сили. Та хапването на прасенце,играе ролята на ваксина. Поели дозичка от нечистото (по-малкото зло), злите сили го припознават и по силата на отблъскване на подобности , голямото зло ни прескача. Това естествено са древни вярвания ,които днес не са осъзнати и се следва просто традицията. Какво точно копира ,като знание не ни е известно. Но е свързано и с знание за човешкият организъм , спрямо сезонните и астрономически явления. Поста пречистване, се редува с натрупването на мазнини за зимния период ,до великденския пост пречистване. За това ,че се се набавят от прасе , а не от овца или друго ,вече обясних.

  От енергийна гледна точка ,се наблюдава балансиращ процес , който се наблюдава в целият фолкорен календар. Той е елементарен пример за балансиран жизнен цикъл и може да е чудесна база за развиване на нашият индивидуален такъв. И преди съм споменавала ,че Ванга също го дава ,като база за живот - Уважавайте празниците и Традицията в тях е заключен кодът за баланса в дуален свят.
  Активен

  "weird " is indication for creative force ♥
  meander
  Каквото дадеш това ти се връща.
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 376


  « Отговор #4 -: Декември 23, 2011, 16:56:00 »

  Здравейте.
  Ео. Защо имаме свинска коледа?
  Пък и често жените ни викат,малеее каква свиня си?
  При нас българите няма нищо излишно,щото на мързи.
  Живи и здрави.
  Активен

  Мечтите ни помагат да намерим посоката,а желанията ни помагат да загубим пътя.
  Когато човек говори истината - не се налага да лъже!
  Мухата влиза само в отворена уста!!!
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Луната на 31 декември 2009
  Любопитни факти
  giti 9 1477 Последна<br />публикация Януари 17, 2010, 22:56:01
  от delfin
  Яж , моли се и обичай !
  Филми
  Amaranth 2 2019 Последна<br />публикация Ноември 06, 2010, 13:12:31
  от Amaranth
  Космически Хотел отваря врати - Декември 2012
  Любопитни факти
  kim 11 1026 Последна<br />публикация Декември 07, 2010, 20:00:39
  от JuJkA [Sunshine]
  Лунното затъмнение на 21 декември 2010 година
  Видео клипове
  Evolution 0 880 Последна<br />публикация Декември 24, 2010, 19:59:58
  от Evolution

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright