Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Източна Мъдрост  (Прочетена 1133 пъти)
fayri
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 36


« -: Август 11, 2011, 08:18:20 »

Къде намирате повече мъдрост-в Източната или в Западната философия ?

Защо на Изток има много повече духовни учители и духовни учения,отколкото на Запад ?

С какво асоциирате понятието "Източна мъдрост " ?

Коя духовност ви се струва по истинска и по реална-Източната или Западната ?


Активен
Финист
Финист
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 140


WWW
« Отговор #1 -: Август 11, 2011, 11:41:46 »

Жестоки въпроси - самият аз често разсъждавам над тях, особено след като се случи да поговоря с уважавани от мен Търсачи на Знание... някои от тях са "източни хора", други чиста проба "западняци", ако мога така да ги нарека.

Цитат
Къде намирате повече мъдрост-в Източната или в Западната философия ?
Идентично, но все пак отдавам предпочитание на Западните традиции - кабала, алхимия, рицарство, християнски мистицизъм и прочие. Още повече, че някои от "източните" ми познати активно ме насочват към тези традиции, като по-добрия избор за мен.

Цитат
Защо на Изток има много повече духовни учители и духовни учения, отколкото на Запад?
Не мога да се съглася с това твърдение - според мен, и Учителите и Учинеята са еднакво разпространени навсякъде, нооо... по различен начин. На изток например никога не е имало жестоко средновековно преследване на учени и философи, затова западните Учители практикуват невидимо. Дори същестуват поговорки от типа на "като правиш магия със щракане на пръсти, не щракай с пръсти, за да не разбере никой, че правиш магия". Така че западните традиции са по-дълбоко законспирирани от най-големите шпиони, и едва някаква малка част от тях излиза понякога наява... в резултат на което от тази малка част се появяват какви ли не измишльотини, ордени, групи, школи и прочие... на изток пък винаги са уважавали своите "свети хора", та затова там знанието е по-близо до повърхността, но мисля че е еднакво трудно да се докопаш до него и там... лично аз се сещам само за единици, които са били приети за сериозно обучение "на изток"... пък и всички знаем къде живят големите сомове Намигване

Цитат
С какво асоциирате понятието "Източна мъдрост " ?
Основно с: Буда, Дамю, Конфуций, Вяса, Лао Дзъ, Шао Юн, Сун Дзъ, Такуан Сохо, Фарид Аттар, Цунемото Ямамото, ...

Също така: Махабхарата, Раямаяна, Закони на Ману, Бхагавад-Гита(и другите "Гити"), Упанишади, Веди, Панчатантра, Хуан Ди, Дао Дъ Дзин, Сунюй Дзин, Чжун Дзъ, Горин Но Шо, Шошиншо, Хагакуре, Хейхо Каденшо, Джоган Шоу, ...

А също: будизъм, даоизъм, дзен, суфизъм, ней-гун, харагей, йога, ...

Цитат
Коя духовност ви се струва по истинска и по реална-Източната или Западната ?
Ако някоя духовност не е реална, без значение къде е поникнала, за мен не е никаква духовност. На изток или запад, на юг или на север, няма значение. Диамантът не се цени поради това от къде е дошъл, но поради това което представлява.
В една от любимите ми традиции, суфизма, има едно правило: "място-време-хора". То се отнася за ползата от хм "знанието", било то духовно или мирско. Смисълът му е следният: всяко знание, всяка форма на една традиция винаги се адаптира за съответното място, за съответното време, за съответните хора. Тоест за едни е по-полезна(и може би по-"реална", щото нея са открили) източната духовност, за други западната, за трети северната, за други нито една, за други... каквото е подходящо за тях, в техния живот, в тяхната държава...
Активен
fayri
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 36


« Отговор #2 -: Август 11, 2011, 19:09:34 »

И на Изток е имало "кръстоносни походи",в които са убити милиони вярващи.


По приблизителни данни по време на окупацията в Тибет са убити над 1 милион души и то само за периода 1951-1983 г. На практика изчезват цели етнически групи като нгологите в районите Кхам и Амдо. През целия период на окупация и особено по време на т.нар. „културна революция“ на хунвейбините са разрушени 6 000 будистки манастира – запазват се едва 10-ина манастира, на практика е изличена цялата тибетска култура под формата на ръкописи, картини, предмети на изкуството, дърворезби – всичко свързано с традиционната религия; в днешно време са запазени единствено предмети, съхранени от тибетските изселници. 14-ият Далай Лама – Тендзин Гяцо, духовен и политически ръководител на Тибет, е принуден да напусне страната си през 1959 г. Последван е от около 100 000 души, установява се и в днешни дни пребивава в Дхарамсала, северна Индия, където се намира тибетското правителство в изгнание. През 2002 г. той се отказва от задълженията си на глава на правителството и понастоящем тибетското правителство в изгнание се ръководи от премиер-министъра Самдонг Ринпоче. Тибетците в изгнание наброяват приблизително около 134 000 души. Понастоящем населението на Тибет наброява около 6,1 милиона тибетци (според Дхарамсала), а според официално преброяване от 1990 г. – 4,59 млн., които заедно с китайските заселници надхвърлят 7 милиона. Целенасоченото насилие, упражнявано повече от 50 години от окупаторите, е довело до демографския срив в полза на китайците за сметка на местното тибетско население. По думите на Далай Лама във връзка със скорошните насилствено потушени протести Китай иска с насилие да наложи мир в тибетския регион и че ако режимът не промени политиката си скоро би могло да има още повече жертви.Тибетски организации в Индия съобщават за поне 100 жертви след започналите сблъсъци между демонстранти – будистки монаси и китайската армия в столицата на Тибет. По официални данни на Пекин загиналите са само 10 „невинни граждани“, ранени били 325 души.

http://dianskia.wordpress.com/tag/%D1%82%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC/


Активен
Финист
Финист
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 140


WWW
« Отговор #3 -: Август 12, 2011, 12:30:05 »

Вярно е това което казваш! Войни има навсякъде, просто защото хората сме еднакви навсякъде - далеч съм от мисълта, че азиатците са по-различни от европейците или аврстралийците примерно... ако има някакви разлики, то не са в нивото на хората, в различната история която сме имали.  Няма  религия която да не е замесена във война, това би било абсурдно, но има религии, които са подклаждали войни, и религии които не са.

Също това което привеждаш е информация за период от 100 години в една държава, и то не от най-големите. Аз пък в горния си пост говоря за период от поне 2000 години и за 5-6 държави, в някои от които(китай примерно), населението се брои с милиарди.

Лично аз не знам за нито една "религиозна" война, която да е започната от Будисти или Даоси... нека да не бъркаме истинския кръстоносен поход с алегорично наречените такива... също така това че някои сили искат унищожението на Тибет примерно, не означава че тези репресии са на верска основа! Доколкото знам, няма източна религия която да е подкрепяла агресивни начинания, а и в приведената история за тибет май няма опозиция на религии. В самата история, доколкото съм запознат с нея, именно силно вярващите тибетци са били нападнатите. Така че ако се замислим, ще видим, че "тибетската сага" всъщност подкрепя позицията ми.

--------------------------------------------------
И една по-абстрактна идея бих искал да добавя в темата:
Будизмът на Гаутама не е същият като будизма на средностатистическия индийски кравар!
Християнството на Иисус не същото като това на средновековния селянин!
Бих казал че "вярата" на Гаутама и "вярата" на Иисус си приличат много повече, отколкото всяко от тези двете с вярата на последователите им, ако ги оценяваме не по формата, а по качеството им.
Активен
artist5
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 66

« Отговор #4 -: Октомври 21, 2011, 12:48:24 »

Здравейте, хубава тема. Аз мисля, че мъдростта няма народност, националност и т.н. Аз лично съм пристрастна към източната философия и винаги съм проявявала голям интерес, това обаче не ме прави права, разбира се! Ако се духовните учения от къде произлизат като: медитации, които са най-разнообразни, рейки, йога и най- различни да не ги изброявам идват от къде? От Изтока. Аз пак казвам, че съм пристрастна.
Активен
artist5
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 66

« Отговор #5 -: Октомври 23, 2011, 22:33:14 »

   Извинете за грешката в последното изречение! Въпросът ми беше от къде произлизат познатите ни духовни учения като: йога, рейки медитация в най-различните и форми и други.
Активен
Финист
Финист
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 140


WWW
« Отговор #6 -: Октомври 24, 2011, 23:11:08 »

Чети книги и ще разбереш от къде произлизат... в крайна сметка питай гугъл... вместо да губиш и твоето и нашето време да задаваш подобни въпроси по форума...

Всички които сем научили нещо - сме чели книги! Да не говорим, че на същото нещо учат и изчточните учения: че трябва да се четат книги, да се познава теорията от корица до корица, за да се практикува правилно... или за да се практикува нещо въобще...
Активен
artist5
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 66

« Отговор #7 -: Октомври 26, 2011, 11:03:04 »

  Е аз чета, ама не за всичко имам време. Много се разпилявам интересни са ми много неща и не мога да ги обхвана. Извинете ме!
Активен
artist5
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 66

« Отговор #8 -: Октомври 26, 2011, 11:08:19 »

  А и аз не се уточних с този въпрос, той е по-скоро риторичен, да наведе на размисъл!
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Чрез ушите традиционната източна медицина поставя диагнози
Здрав дух здраво тяло
Админ 1 2205 Последна<br />публикация Януари 23, 2010, 08:47:40
от delfin
Древната мъдрост на Ведите
Езотерика
DArkAngel 6 3173 Последна<br />публикация Септември 19, 2010, 13:24:31
от DArkAngel
Практическата мъдрост
Видео клипове
Georgio 3 825 Последна<br />публикация Януари 30, 2011, 19:57:36
от shining_star

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright