Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Оправданията (преведена статия)  (Прочетена 876 пъти)
Финист
Финист
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 140


WWW
« -: Октомври 14, 2011, 11:30:18 »

http://www.stevepavlina.com/blog/2006/02/feeble-excuses/
http://sergeybiryukov.ru/2006/02/nikchyomnyie-otgovorki/

Оправданията

Оправданията — това е лъжа, с която успокояваме себе си, опитвайки се да избегнем сблъсъка с неприятната истина. Но само щом се хванем на кукичката им, вече няма спасение от тях. Вчесто да решаваме назрелите проблеми, ние прикриваме симптомите им. Една от най-важните стъпки в развитието на личността е да изкореним оправданията и да срещнем стоящата зад тях истина лице в лице.

Ето няколко разпространени Оправдания и криещото се зад тях:


НЯМАМ ВРЕМЕ ЗА ТОВА

Когато правиш такова изявление, в дълбочината на душата си знаеш, че това не е така. Истината е, че резултатът от даденото действие не е достатъчно важен за теб. «Нямам време за да правя сутрешна гимнастика». «Нямам време за продължителни отношения». «Нямам време за да започна свой собствен проект». [«Нямам време да ходя на тренировки, само да си оправя нещата и ще почна да идвам»] Разбира се, че имаш време. Точно толкова време, колкото всеки друг човек. И много хора правят същото като теб. Разликата помежду ни е, че подреждаме приоритетите си различно. Ти не си жерства на обстоятелствата. Ако обстоятелствата не ти харесват - измени ги.

Забавно е да се наблюдава, как хората, твърдящи че нямат време, го намират, за да гледат телевизор например. Ако нямаш време за гимнастика, още повече не би имал и за телевизора. Но това всъшност значи, че гимнастиката е просто недостатъчно важна за тези хора. По-лесно е да се оправдаеш с недостатъчно време, отколкото да си признаеш отсъствието на воля.

НЕ ЗНАМ КАК ДА ГО НАПРАВЯ (НЕ РАЗБИРАМ ОТ ТОВА)

Най-смотаното оправдание от всички. "Не знам как да си направя сайт". "Не знам, как да напиша книга", "Не знам как да си намера по-добра работа". ["Не знам как да водя дневник", "Нищо не разбирам от компютри", "Не знам от къде се купува това или онова", "Не знам как да споделя впечатлилата ме идея от книга с познатите си по мейла"] Ти способен ли си да се учиш? Или, едва научил се да пълзиш, ти спрял и си започнал да мрънкаш, че не знаеш как да ходиш? Зад фразата "не знам"["не разбирам"] се крие "не искам да се уча". С други думи, трябва да си признаеш, че си мързел.

НЯМА ПАРИ ЗА ТОВА

Ако ти се иска да си купиш нещо, отсъствието на пари не оправдава отказа от преследване на целта. Ти винаги можеш да спечелиш пори или да намериш начин да получиш желаното с отстъпка. Зад фразата "нямам пари" се крие "това не ми трябва особено". Печеленето на пари е въпрос на време. Както вече знаем, недостатъка на време или незнанието на метод, не са причина да седиш със скръстени ръце. Ако искаш да си купиш скъп предмет, спокойно можеш да присвоиш на това желание най-висок приоритет, и след това да намериш време, за да откриеш, как да спечелиш нужните пари за този предмет.


Не позволявай на оправданията да те управляват. Ако едно от упоменатите твърдения се отнася за теб, веднага го замени със стоящата зад него истина. В началото тази истина може да не ти хареса. Но когато признаеш своето нежелание, мързел или отсъствие на мотивация - само тогава ще ти се появи възможността за по-нататъшно израстване. Например, осъзнавайки нежеланието да се учиш, ти можеш да решииш, че без значение на трудностите, можеш да го направиш, ако е силно необходимо.

За нашето самолюбие е много удобно да обвинява в своите неуспехи външните фактори, които от нас не зависят: недостатъчно време, информация или ресурси. Оправдавайки се, ние никога няма да си решим проблемите. Трябва да намерим причините. Да се подобри може само това, което се поддава на въздействие.

Ние не можем да повлияем на хода на времето, но сме напълно способни да сложим приоритети на делата си, които заемат времето ни. Не можем да контролираме информацията, но можем да избираме, на какво да се учим и колко усилия да прилагаме за това. Не можем да контролираме парите, но можем да предприемем по-изгодни мерки за увеличаване на дохода. Контролирайки това, което е във наша власт, можем да привлечем толкова време, информация и ресурси, колкото е нужно.

Не позволявай на самолюбието да застава на пътя на развитието ти. Намери смелост да погледнеш в очите истината. Само така може да се измени нещо. Признавайки си мързела, отсъствието на мотивация или навици, може да започнеш да работиш над това. Но да повлияеш директно на времето, информацията ил ипарите - не е възможно. Избави се от оправданията, погледни в очите горчивата истина и направи първата крачка в тази посока, в която искаш да вървиш.


______________________________________
Коментарите в квардратни скоби в горния текст са от мен. Ще добавя и още няколко неща:

Съществува също оправданието "не мога", което често означава "страхувам се да опитам" или "не искам да опитвам".

Или пък "аз съм такъв" - тоест, не искам да се променям, и така съм си добре, настоящите ми проблеми не ми пречат, и с тях се живее.

Или пък класическото "направиха ми магия", често оправдание за неуспеха ни, вместо да си признаем, че именно ние не сме доизчислили нещата, направили сме грешка която е ескалирала и затова ситуацията се е объркала, и сега се страхуваме да не объркаме пак нещата, парализирани сме от страх и поради това грешим пак и пак...
Варианти:
- вързъхъ ми любуфта - не мога да си хвана гадже
- уручасъха ме за лош късмет - не успявам да докарам никой проект до края...
и т.н.

...интересно защо откривателят на крушката не е казвал след известните си 999 или колкото там бяха опита "уручасаха ме да се провялам", а нещо от типа.: "доказах успешно че по тия 999 начина не става" ...и хопааа на хилядния опит/начин е получил ел.крушка!
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Статия за списанието на блогърите... « 1 2 3 »
Обща тематика
giti 30 1740 Последна<br />публикация Февруари 01, 2010, 01:36:36
от giti

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright