Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Всичко, което правиш, се определя от ЦИ!  (Прочетена 1745 пъти)
dayana
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 291


« -: Септември 28, 2011, 12:25:26 »

  Според традиционната китайска медицина Ци е първичната материална субстанция, космическа енергия, образуваща света, която изпълва и оживява всички неща и затова по същността си е сходна с първичната енергия (июан ци). Всички предмети, процеси и явления във Вселената възникват вследствие движението и трансформацията на Ци.
 
 Ци е универсалния строителен материал на Вселената, неотделима част от която е и човекът.
 
 Ци се подразделя на следните видове:
 

 Изначална Ци (июан ци)
 Тя се развива от вродената субстанция Дзин, която, предшествайки раждането на човека се натрупва в бъбреците, а след това се разпространява по целия организъм. Колкото по-силна е изначалната Ци, толкова по-мощни са защитните сили на организма. Изначалната Ци определя наследствените черти на организма, преждевременното и изчерпване води до ранно остаряване и смърт.
 
 Истинска (Вътрешна) Ци (джън ци)
 
 Хората, занимаващи се с даоски и будистки практики, цигун и бойни изкуства обикновено наричат Ци вътрешна или истинска, за да я отличат от вдишвания или издишвания въздух. Вътрешната ци е движещата сила на жизнеността на човешкия организъм. Тя се подразделя на “Ци предхождаща Небето” или вродена и “Ци следваща Небето” или придобита, възникваща след раждането.
 
 “Ци следваща Небето” се подразделя на два вида: небесна и земна Ци. Земна Ци се нарича енергията, получена от храната и течностите, които пием (Ци на водата и хляба). Фактически, земната Ци е основната здрава жизнена енергия, изработвана от тялото ни чрез преработване на храната и поддържаща жизнеността ни. Древните даоси забелязали, че Ци в организма на човека се движи по особени орбити – енергийни меридиани и колатерали, в днешно време известни на всеки рефлексотерапевт. Те направили удивителното откритие, че съществуват различни видове Ци.
 
 Обикновеният човек не умее да управлява Ци и даже не осъзнава съществуването и напълно. Тя му се струва нещо толкова противоестествено и невероятно, че му е трудно даже да мисли за нея, камо ли да си я представи. Всичко, което човек върши в живота си, се определя от нивото на неговата енергия Ци. Затова на този, който не може да я управлява делата на можещия изглеждат невероятни. Не съществуват думи, с които може да се опише какво е Ци. Просто идете в някой храм или в гора, поседете мълчаливо и ще усетите Нещо. Това е Ци – същността на всичко съществуващо. Ци е нищо и в същото време на нея са подвластни чудесата, които човек всеки ден вижда и не забелязва. Развивайки своята Ци, можете да добиетe свръхестествени способности. В своя трактат “Бао Пудзъ” великият даоски учител Гъ Хун казва следното: “Човек има Ци и Ци се намира във всеки човек. Ци е необходима за небето, земята и Десетте хиляди неща, за да може животът да тече. Този, който знае как да насочва своята ци да циркулира, ще се съхрани и ще предотврати всички болести, които могат да му навредят.”
 
 Ци не трябва да се губи, защото това може да доведе до болести и смърт. Натрупването и съхраняването на Ци е трудна работа, която може да извърши само човек, който си дава сметка за последствията на всяко свое желание или действие. Например, човек, поставил си за цел да трупа енергия и да лекува с нея други хора и да им носи здраве, радост и щастие няма да посмее да пропилее за себе си нито една троха - той ще съхранява своята Ци за великата си и благородна цел, а на собственото си тяло ще гледа само като на скъпоценен съд. В по-широк смисъл Ци може да се разбира и като жива атмосфера. Когато енергията на човек е хармонична той се чувства едно цяло с всички останали творения на природата. Усеща се защитен от беди и изпитва истинска любов. За съжаление съвременният човек е изгубил пределите на неизвестното и тайнственото. Обърнал гръб на света на интуицията и радостта от достиженията, той е затънал в света на мъчителното ежедневие.  Ци или Чи -  (на пинин qǐ - "дихание") според китайската философия е естествената енергия, която изпълва, пронизва вселената и присъства непрекъснато във всички живи организми и неживи обекти, основна сила на всяко движение във вселената, било то физическо или умствено. Всяко движение на материалните и нематериалните обекти е следствие на движението на Ци. Това обхваща абсолютно всички възможни аспекти на движението: От това на небесните тела (планети, звезди, комети, прах и т.н.), до това на атомите, молекулите и елементарните частици - доколкото Ци присъства в макрокосмоса (или във външната орбита) и на движението на жизнената сила в рамките на човешкото тяло, дотолкова Ци присъства в микрокосмоса (Според китайската терминология микрокосмосът е човекът, а макрокосмосът - всичко останало. Белият дроб е част от микрокосмоса, но клетките, които го изграждат, вече са част от макрокосмоса). Всяко едно взаимодействие, е свързано с обмяната на Ци, между взаимодействащите макрокосмос и микрокосмос. Ци притежават всички живи организми.
 
 Съществуват понятията "животинска Ци", различна за всеки отделен вид животно, "човешка Ци" и т.н., като в този случай терминът означава не толкова самата Ци, която не може да бъде определена количествено или качествено, а начина, по който тя протича в съответото същество или предмет. В този смисъл всяко живо същество има собствена Ци. Тези, които се занимават с бойни изкуства или други практики, свързани с правилното движение на Ци в човешкото тяло (например Ци гун), при продължителна практика постигат хармонията на вътрешната Ци, хармония между микрокосмоса и макрокосмоса, които влияят един на друг в еднаква степен.
 
 Всеки конфликт или проблем - душевен или физически, възниква именно поради дисхармонията на циркулирането на Ци в рамките на микрокосмоса и макрокосмоса.
 
 В българската терминология, както и при останалите индоевропейски езици, терминът Ци се свързва с практиките на бойните изкуства, Фън Шуй, китайската астрология и традиционната китайска медицина. Всяка теоретична разработка в тези области е невъзможна без употребата на този термин. Трябва да се знае обаче, че в тези случаи при превода на български се вземат определени аспекти на значението на Ци, които, макар и в повечето случаи верни, се отнасят към понятието по-скоро косвено, т. е. не обхващат неговата пълнота. При бойните изкуства може да се срещнат изразите "Ци на противника", "Ци на оръжието". В медицината - "Ци на далака", "Ци на стомаха" и др. Именно в този случай Ци се използва в значението си на начин, по който всеобхватната енергия прониква и преминава през един или друг психически или физически обект или субект. Използването на термина в тези значения е неизбежно, не е неправилно, но е ограничено като разбиране, особено при превод от китайски, тъй като думата Ци няма строго съответствие в нашия език. След все по-широкото навлизане на знанията за Фън Шуй в България, трябва да се знае, че в това древно учение, издържало проверката на времето в петхилядолетното си съществуване, Ци е по-широко и всеобхватно понятие. Във Фън Шуй всемирната енергия Ци се проявява като дух, енергия, поле, материя, сила, чувство и мисъл. Непрекъснатото й движение и постоянна промяна е графично изобразено в знака Ин-Ян.

 http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B8

 
 
Активен

ИСТИНАТА семето на МЪДРОСТА- може да бъде открита къде ли не!
Можем да посочим пътя ня другите,ала всеки трябва да го извърви сам-докато не прогледне за СВЕТЛИНАТА на неподправената МЪДРОСТ,там,в края...от където сме поели всички, някога много отдавна,в зората на ВРЕМЕТО!
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Това, което наричаме невроза
Моите сънища
Administrator 0 2943 Последна<br />публикация Юни 20, 2009, 22:12:02
от Administrator
12 - годишно момиче накара света да млъкне за 6 минути « 1 2 »
Любопитни факти
babyface 15 1559 Последна<br />публикация Април 20, 2010, 22:00:29
от babyface
Какво е имало превди всичко ??
Обща тематика
xxxx 10 879 Последна<br />публикация Август 19, 2010, 13:40:57
от nia.boneva6
Кундалини знае всичко « 1 2 3 4 »
Йога
Търсач 51 4517 Последна<br />публикация Юни 14, 2011, 16:54:26
от Гергана
Едно видео, което ще ви трогне до сълзи - делфин моли водолаз за помощ
Видео клипове
Ru Alfa 0 906 Последна<br />публикация Март 20, 2013, 14:18:44
от Ru Alfa

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright