Колективна онлайн медитация за прочистване на енергийното поле около България
(Всеки Понеделник, Сряда и Неделя от 22:00ч.)


          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Причини за вегетариански начин на живот  (Прочетена 1622 пъти)
Слънчев лъч
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 205


« -: Септември 21, 2011, 09:23:00 »

Причини за възприемането на вегетариански начин на живот

 

1) Заболявания – Доказана е връзката между свръхконсумацията

на месо и храни от животински произход, богати на мазнини, със

сърдечносъдовите заболявания, рака и мозъчните удари. Други болести,

които често са предотвратени, понякога и излекувани от нискомаслена

вегетарианска диета, са: камъни в бъбреците, рак на простата, рак на

стомаха, диабет, язва, камъни в жлъчката, смущения в червата, артрит,

гурели, акне, рак на панкреаса, запек, остеопороза, пренапрежение,

хемороиди, астма, рак на яйчниците и наднормено тегло.

 

2) Екология – Отглеждането на животни за месопроизводство има

огромно влияние върху околната среда. То води до изсичане на горите,

глобално затопляне, замърсяване на водата, недостиг на вода, суша,

неправилно използване на енергийните ресурси, световен глад. Изчислено

е, че всеки хамбургер със 112 грама говеждо месо унищожава 5 кв.метра

тропическа гора. Отглеждането на добитък допринася значително за

отделянето на три газа, които причиняват глобалното затопляне.

 

3) Световен глад – Близо един милиард души на нашата планета

страдат от глад и недояждане. Над 40 милиона умират от глад всяка

година, като повечето от тях са деца. Въпреки това, повече от една трета

от зърнените храни, произвеждани в световен мащаб, се използват за

отглеждане на добитък. Ако тези хранителни ресурси се използваха

директно за изхранване на хората, то тогава в света не би имало нито

един гладен.

 

4) Състрадание – Всяка година 424 милиарда животни биват

убивани за производство на месо! Повечето от тях са отглеждани в

специални ферми, проектирани така, че да се произвежда максимално при

минимални разходи. Животните са скупчени едно до друго, обезобразени и

третирани като машини, които трансформират фураж в месо. Това е

реалност, която повечето от нас никога няма да видят със собствените си

очи. Не случайно се казва, че «Едно посещение в кланица ще те направи

вегетарианец за цял живот.»

 

5) Глобална водна криза - Добитъкът, хранен със зърнени култури,

изисква близо 10 000 – 15 000 литра вода за производството на един

килограм месо. В добавка, то е една от главните причини за замърсяването

на водните ресурси по света. Само 122 литра вода са нужни за

производството на 500 грама домати и само 584 литра за производството

на 500 грама пшеничен хляб.



 

ПРОТЕИНИТЕ И ВИТАМИНИТЕ


Протеини

Погрешно се смята, че вегетарианците имат проблем с протеините.

Ако консумирате достатъчно ядки (сурови – като орехи, бадеми, лешници

и т.н.), зърнени храни (като пшеница, ориз, жито, ечемик, царевица и т.н.)

и растения от семейство бобови (като нахут, леща, соя, зелен фасул, боб и

т.н.) никога няма да страдате от недостиг на протеини. Гъбите също са

много богати на протеини. Не е нужно да пресмятате количествата, няма

проблем, тъй като тялото ни си прави запаси. Вегетарианският начин на

хранене е лесен и много по-здравословен!

Пример за съчетаване на съставките, за да получите пълноценен

протеин – важно е да има зърнени култури и растителни протеини. В

повечето традиционни национални кухни, основното ястие е именно такова

съчетание:

Ориз и соя (китайците)

Кус-кус и нахут (арабите)

Царевица и червен боб (мексиканците)

Ориз и леща (индийците)

Зрял боб и пшеничен хляб (българите)

 
Витамини

Обикновено вегетарианците консумират повече плодове и зеленчуци

от месоядците и съответно рядко страдат от липса на витамини. Освен

това при вегетарианско хранене витамините и минералите се усвояват

по-добре от организма. Калцият, приет от плодовете и зеленчуците, е

много по-лесно усвоим от организма, отколкото този от млечните продукти.

Въпросът за Витамин В12 - по принцип организмът произвежда сам

този витамин, от който имаме нужда в съвсем малки количества. Някои

хора го произвеждат по-трудно от други. Ако трябва, се подсигурете да си набавите този витамин по други пътища. Например някои обогатени храни като мюсли,

което ядем на закуска. Можете също да взимате ампули витамин В12 от

аптеките.

Източник: http://www.facebook.com/notes/miglena-bozhikova/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8%D0%BD-%D0%BD%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82/275069002512319
Активен

Слънчево хранене - Благодаря ти слънце, че ни подпомагаш!
fayri
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 36


« Отговор #1 -: Ноември 11, 2011, 09:03:06 »

Причините поради които човек може да се откаже от месото са най-вече духовни и етични.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  



Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Ширинан | Психолог  © Copyright