Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Индуизъм  (Прочетена 4010 пъти)
delfin
Гост
« -: Ноември 05, 2009, 20:30:32 »

...Преди три хиляди години диви арийски племена нахлули в Индия от север и се установили в района на сегашен Пенджаб. Тези племена вече имали добре организирана религия и жреци, които заемали високо място в обществената йерархия. В по-голямата си част тяхната религия се състояла от митове, поеми и химни. С течение на времето повечето от тях били събрани в свещени книги на санскритски език. Те се делят на две групи: СРУТИ (разсъждения) и СМИТРИ (спомени). Срути съдържа химни, поеми и молитви, докато Смитри се състои от притчи и правила.

Индуизмът е смесица от религията на тези племена и местните религии, изповядвани в Индия отпреди 3000 години. Днес той има повече от 400 милиона последователи по света, най-вече в Индия, както и хиляди разновидности, защото индуизмът е гъвкава религия. При все, че всички индуси вярват в БРАМА, абсолютната движеща сила на Вселената, те също така вярват в много по-второстепенни свръхестествени същества, които са различни за различните райони. Има няколко основни индуистки начала, общи за всички последователи на тази религия.

ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЯ -  Всички индуисти вярват в превъплъщението. Това означава, че след смъртта душата преминава в друга форма на живот, и то многократно, докато не се освободи от този цикъл. Три неща са необходими за освобождаването на душата: философия (или знание), религиозни дела и молитви или медитация.

КАСТОВО ДЕЛЕНИЕ - Повечето последователи на индуизма приемат една строга система на класово деление, наречена кастова. Според нея всеки човек трябва да заеме онова място в живота, което му е отредено по рождение. Невъзможно е да се премине от една каста в друга. Все пак индусите като цяло допускат, че принципът КАРМА (според делата) оказва влияние на тяхната съдба в различните превъплъщения.

ИНДУИСТКИ СЕКТИ


Има три основни индуистки секти. Те се кланят на някои от по-второстепенните богове.

ВИШНУ- Сектата, която се прекланя пред Вишну, пазителя на живота, се дели всъщност на 10 по-малки секти, защото Вишну е бог с 10 различни превъплъщения. Всяка верска общност или отделен вярващ индивид в дадено населено място може да избира между Мация рибата, Карма костенурката, Вараха глигана, Нарасимха човека-лъв, Ваман джуджето, Парасурама принца със секира, Рама принца, Кришна първия мъдрец, Буда последния мъдрец или Калки мъдреца на бъдещето.

Четиридневния празник Дивали, с който започва индуската Нова година, е в чест на бога Вишну и съпругата му Лакшми, богинята на плодородието.


ШИВА- Шива е бог, почитан най-вече от кашмирците и тамилите. Той е бог с две лица. Наречен Разрушителят, той често е изобразяван като страшна фигура, заобиколена от зли демони. В същото време понякога го представят като животворна сила със спокойно и любещо лице.


ШАКТИ- Тя е майка - богиня, почитана в Бенгалия и Асам. Шакти също е богиня с много лица. Гневна и отмъстителна, тя се появява като Кали или Дарга - зла стара жена, възседнала демон. Но тя се явява и като благодетелка - красива млада жена, известна като Парвати или Ума. Празникът Дасера, който се провежда всяка година в края на септември и трае 10 дни, е в чест на превъплъщението на Шакти като лошата боганя Дурга.


ДРУГИ ИНДИЙСКИ РЕЛИГИИ

 
В индийския регион съществуват и други религии, включително ислямът и християнството. Тук са се зародили още три религии, които впоследствие са се разпространили и по други места.

СИКХИТЕ- Сикхската религия е възникнала през XV в. Създадена е от един учител, или гуру, на име НАНАК. Тя съчетава елементи от исляма и индуизма, като има и някои свои специфични принципи.

Свещените книги на сикхизма се наричат Гуру Грант Сахиб.

Сикхските деца отбелязват пълнолетие с церемония, която ги въвежда в Халса - общността на чистите. Момчетата получават името Синг (лъв), а момичетата - Каур (принцеса). Ортодоксалните сикхи трябва да имат дълга коса и брада (кеш), да носят гребен (канга) и сабя (кирпан), а също къси гащи (кача) и лента (кара). Сикхите се смятат за много добри воини.


ДЖАЙНИСТИТЕ- Джайнизмът е много толерантна религия. Джайните вярват, че всички живи същества имат душа и не бива да им се причинява вреда. Те не ядат месо. Най-ревностните последователи отместват насекомите от пътя си, за да не ги настъпят, и носят маски, за да не погълнат случайно някое летящо насекомо. Подобно на индуистите, те вярват в прераждането, но не вярват в никакви богове. Това в което вярват, е вечната Вселена, от която всички живи твари са неразделна част.


ПАРСИТЕ- Парсите са наследили религията си от древната ЗОРОАСТРИЙСКА религия в Персия (сега Иран), възникнала преди около 2600 години. Те вярват в един бог - АХУРА МАЗДА. Живот след смъртта е възможен за онези, които са били добри и почтени хора приживе. Свещен огън гори непрекъснато в техните храмове. Парсите не погребват мъртъвците си, защото смятат, че смъртта като дело на злото ще оскверни земята. Те поставят умрелите на високи кули, където хищните птици ги изяждат.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright