Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Астрономи откриха гигантски запаси вода до черна дупка  (Прочетена 1145 пъти)
Слънчев лъч
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 203


« -: Август 10, 2011, 12:55:46 »

Квазарът APM 08279+5255 е най-мощният източник на енергия във Вселената

Астрономи откриха най-големия и най-далечен досега океан във Вселената – запаси вода, които надвишават 140 трлн. пъти обемите на всички земни океани, около квазара APM 08279+5255, съобщава пресслужбата на Лабораторията за реактивно движение на НАСА.


Изображение: NASA/ESA

Квазарът APM 08279+5255, разположен на 12 млрд. светлинни години от Земята, е най-мощният източник на енергия във Вселената. Той излъчва 65 000 пъти по-силно, отколкото цялата ни Галактика. Огромната светимост възниква заради поглъщането на материя от свръхмасивна черна дупка, чиято маса е 20 млрд. пъти колкото тази на Слънцето.

Тъй като разстоянието до квазара е много голямо, сега той се наблюдава такъв, какъвто той е бил в ранните стадии от еволюцията на Вселената, когато нейната възраст е била около 1,6 млрд. години. Астрономите предполагат, че вода може да е съществувала дори в тази епоха, но досега не са я откривали.

Две независими групи астрономи, една под ръководството на Дариуш Лис от Калифорнийския технологичен институт, и втората начело с Мат Бредфорд от Лабораторията за реактивно движение, открили, че този квазар е заобиколен от облак, съдържащ водна пара.

"Пръстенът около квазара е уникален, тъй като в него има гигантска маса вода. Това още веднъж показва, че водата е била разпространена в цялата Вселена дори в такива ранни времена", отбелязва Бредфорд, цитиран от РИА Новости.

Групата на Бредфорд провеждала наблюдения със спектрометъра Z-Spec на Калифорнийската субмилиметрова радиообсерватория и с интерферометъра PdBI (Plateau de Bure Interferometer) във Френските Алпи (групата на Лис).

Учените установили, че около квазара на стотици светлинни години се простира запълнена с газ област. Този газ постоянно е изложен на въздействието на рентгеновото и инфрачервеното излъчване на квазара. Макар че температурата му не надвишава минус 53 градуса по Целзий, а плътността му е около 300 трлн. пъти по-малка от плътността на земната атмосфера, този газ е от 10 до 100 пъти по-плътен от средния в галактиките, подобни на нашата.

Измерванията показали,че около квазара има толкова водна пара и други вещества, че от тях черната дупка може да нарасне шест пъти.

Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в Astrophysical Journal Letters.

Източник: http://www.dnes.bg/science/2011/07/25/astronomi-otkriha-gigantski-zapasi-voda-do-cherna-dupka.124778
Активен

Слънчево хранене - Благодаря ти слънце, че ни подпомагаш!
Do_It
Eyes of consciousness
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 241


Strange Bird

« Отговор #1 -: Август 10, 2011, 15:53:43 »

Много хубава статия.
Благодаря, че я сподели.

Интересен факт са черните дупки.
След поглъщането, какво се случва отвъд, вътре в черната дупка.
Не ми изглежда да се "изпарява". Има друг процес.

Колкото до водата - източник на живот, дори в Библията пише да ядеш риба само и никъде не се упоменава за друго месо - Защо? Защото водата е извора. "Това още веднъж показва, че водата е била разпространена в цялата Вселена дори в такива ранни времена" - нормално, сякаш.
Всъщност, колкото и да не ми се иска да го кажа, явно във "великата" книга, наречена Библия има много истина, която не я разглеждаме правилно. Също думите, че Адам е направен от пръст, т.е. тялото Адамово е също като състава на Земята е научно докозано, че човешкото тяло съдържа същите елементи, които и земята, а те са дошли от процесите в космоса, от раждането, реакциите и смъртта на звездите.
Интересно ми е, какво задържа тази газообразна маса с водни пари около черната дупка, а не бива погълната като останалата материя? Някакво силово поле? Не се сещам в момента.
« Последна редакция: Август 10, 2011, 16:01:41 от Do » Активен

Слънчев лъч
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 203


« Отговор #2 -: Август 10, 2011, 22:25:48 »

Аз си мисля, че в черните дупки също има живот.

Не виждам причина да няма.

Определено ми е интересно да надзърна ако наистина съществува живот какъв би бил той в толкова силно сгъстена материя с Много мощна енергия.
Активен

Слънчево хранене - Благодаря ти слънце, че ни подпомагаш!
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Вечнозелен Дъб откриха у нас
Любопитни факти
delfin 0 1289 Последна<br />публикация Януари 05, 2010, 17:12:03
от delfin
Премериха най-тежката черна дупка
Любопитни факти
nia.boneva6 1 1255 Последна<br />публикация Януари 18, 2011, 01:08:40
от Малкия_Принц
Черна боровинка
Даровете на природата
Админ 0 3780 Последна<br />публикация Февруари 10, 2011, 19:20:24
от Админ
Черна ряпа
Даровете на природата
Админ 0 2734 Последна<br />публикация Февруари 10, 2011, 19:20:52
от Админ
Откриха 15-те продукта най-полезни за здравето
Природосъобразно хранене
Слънчев лъч 0 1985 Последна<br />публикация Юли 23, 2011, 19:57:22
от Слънчев лъч

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright