Колективна онлайн медитация за прочистване на енергийното поле около България
(Всеки Понеделник, Сряда и Неделя от 22:00ч.)


          

Страници:  [1] 2   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Няколко съвета за начинаещи суровоядци  (Прочетена 9940 пъти)
Слънчев лъч
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 205


« -: Юли 23, 2011, 23:27:44 »

При преминаване към суровоядството яжте спокойно, та­ка добре и толкова обилно, колкото е нужно, за да получите истинско чувство за ситост. В първите 4-6 седмици може да се консумира невероятно количество хранителни продукти, без да се явят храносмила­телни смущения. След няколко месеца обаче склонността към много храна ще се ограничи и ще се появи една нормал­на нужда от такава, особено ако човек има добри зъби и мо­же сам да надробява и дъвче своята храна. Във връзка с то­ва веднага обръщаме внимание, че при промяна на хранител­ния режима човек не бива да се ограничава само върху от­делни продукти, а трябва да се използва голямото разнооб­разие, което природата ни предлага през всяко годишно вре­ме. Защото „разнообразието е подправката на ястията”.

При днешното хранене цялото човешко тяло, всички тъкани са така изгладнели, че наистина трябва да се употребяват по-го­леми количества храна, за да се преодолеят по-лесно и по-бързо първите преходни яв­ления и да се задържи тялото силно и работоспособно.

Упътвания за приготвяне на храната

В общоприетото днешно хранене хлябът служи предимно за насищане. Той е храна, която се приготовлява от зърната на житните растения.

Суровоядецът не трябва да употребява брашното от днешните мелници, които изхвърлят като трици най-важните и полезни хранителни вещества от зърната. Житните зърна трябва да се употребяват за храна така, както природата ни ги предлага с тяхната висококонцентрирана хранителна сила, дължаща се на съдържащите се в тях захарни вещества, масла, хранителни соли и витамини, които се намират предимно в триците. При суровоядството житните зърна трябва да се употребяват така, че от тях да не се изхвърля нищо, нито да се подлагат на нагряване чрез варене и печене, защото теориите на общоприетото учение за храненето, които поддържат становището, че при загряване разлагащо­то се нишесте става годно да се смила по-добре, се оказаха жалка измама. Вареното и печено нишесте преминава много лесно и в ненапълно преработено състояние в кръвоносната система, като в това състояние то представлява мъчно го­рим материал и много тежко бреме за дихателните органи. Не може да се изрази чудовищното напрежение, на което е подложен черният дроб при преработката на разложеното, разрушено и уж лесносмилаемо нишесте до употребима кръвна и мускулна маса. За неправилната обмяна на вещест­вата, до която води консумацията на хляб е говорено доста, а тук ще покажем как се приготвят вкусни житни храни, без да се унищожава хранителната им сила.

Всички житни храни трябва да се дъвчат старателно и добре да се смесват със слюнката, защото чрез нея става превръщането на нишестето в захар.
Прибори за приготвяне на ястията

Суровоядецът обикновено приготвя своите ястия в кухнята си и за тази цел са му необходими следните съдове и уреди:

1. Една дъска за кълцане, голяма 30/50 см.

2. Един нож за рязане и наситняване на зеленчука.

3. Един нож за рязане на зеленчукови корени, като моркови, репички, ряпа, целина, мерудия, пащърнак, алабаш, картофи, краставици, тикви, твърди ябълки, круши и др.

4. Една орехомелачка за смилане на фъстъците, бадемите, пиниите, орехите и пр., както и за по-доброто смесване на различните прибавки.

5. Едно комбинирано ренде за стъргане на кокосови орехи, хрян, корени и пр., за получаване на сок от дръжките на рабарбера и пр.

6. Едно стъклено ренде за ябълки.

7. Една преса за лимонов сок от стъкло или порцелан.

8. Една разбивачка.

9. Една тортена форма, дълга 15 см.

10. Една малка форма за хляб.

11. Един съд за миене на зеленчуци и плодове.

12. Една голяма чиния за приготвяне на салата.

13. Едни кухненски везни марка „Цито" или др.

14. Една машина за мелене на зърното в къщи, за да имаме винаги прясно нужното грубо брашно от цели зърна или житен квакер.

15. Едно хаванче с чукче.

16. Една преса за овощен сок.

Откъс от книгата на Атерхов “Пълно прочистване подмладяване и отслабване чрез суровоядство”
Активен

Слънчево хранене - Благодаря ти слънце, че ни подпомагаш!
praiseyou
Гост
« Отговор #1 -: Юли 23, 2011, 23:40:17 »

 Хора внимавайте с тия ядства, не е за всеки това. Аз лично бях вегитарианец в продължение на повече от половин година и наистина се чувствах по-добре, до момента в който не получих малокръвие и бях готов да припадна по всяко време. Според мен е хубаво да се правят такива хранителни почивки, като например "суровоядство" за 1-2 дни в седмицата, но не за повече.
Активен
Слънчев лъч
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 205


« Отговор #2 -: Юли 24, 2011, 09:58:29 »

Хора внимавайте с тия ядства, не е за всеки това. Аз лично бях вегитарианец в продължение на повече от половин година и наистина се чувствах по-добре, до момента в който не получих малокръвие и бях готов да припадна по всяко време. Според мен е хубаво да се правят такива хранителни почивки, като например "суровоядство" за 1-2 дни в седмицата, но не за повече.

Това наистина е така. Ако не си готов за това не бива да го правиш. Суровоядството не е само да се храниш с природни продукти, а и да вибрираш в синхрон с природата, всички вредни навици и низши мисли трябва да се изчистят от съзнанието.

Човек за да стане суровоядец е нужно първо да се прочисти от всички низши прояви на съзнанието си.

По този повод искам да разкажа една моя среща с тибетски монаси, които бяха на посещение в България преди 7 години. Тогава аз се интересувах как се хранят, отговора им много ми хареса. Разказаха ми, че храната, която приемали се определяла според духовния и напредък, колкото повече са напредвали в духовните учения, които им се преподават толкова по-малко количество приемали. Обяснението беше дълго, но накратко казано ми обясниха, че един млад ученик при тях не може да усвои същото количество енергия от едно зрънце жито, каквото може да усвои техния учител или по-напреднал ученик.
« Последна редакция: Юли 24, 2011, 10:20:53 от Sungazing » Активен

Слънчево хранене - Благодаря ти слънце, че ни подпомагаш!
Sunshine(sun)
Разумна Любов
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #3 -: Юни 13, 2012, 17:36:12 »

    Цитат
    Човек за да стане суровоядец е нужно първо да се прочисти от всички низши прояви на съзнанието си.

    По този повод искам да разкажа една моя среща с тибетски монаси, които бяха на посещение в България преди 7 години. Тогава аз се интересувах как се хранят, отговора им много ми хареса. Разказаха ми, че храната, която приемали се определяла според духовния и напредък, колкото повече са напредвали в духовните учения, които им се преподават толкова по-малко количество приемали. Обяснението беше дълго, но накратко казано ми обясниха, че един млад ученик при тях не може да усвои същото количество енергия от едно зрънце жито, каквото може да усвои техния учител или по-напреднал ученик.
    Точно казано и маи никои не го разбира.Това е идеята за всичко.Всеки разбира истините според неговия напредък и кога му дойде времето.Затова моята истина не е ваша и обрано.Всичко зависи от напредъка.
    Къде си Слънчев лъч ,как си къде изчезна.Затъжих се , я драсни някои ред.
    Така е и с храната и диетата и нещата.Но за да сте спокойни си правите едно изследване на определено време и нещата са ок.Или дано.
    Всичко е много сложно и има неща от които зависи.Не е толкова просто , както се казва.Искат се много знания за да се направи най полезния начин.И повечето неща ги няма писани за жалост или не.Но хората се учат и идва ново време.Това е мили хора вярвате или не.
    Нека светлината ви води.
    Активен

    Eona Lightholder
    Global moderator
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 2558


    NEVERENDING STORY

    « Отговор #4 -: Юни 13, 2012, 20:12:28 »

    Аз не съм суровоядец ,макар да ям повечето сурова храна и тестени продукти , кашкавал и сирене , яйца и риба по малко.
    Ама забелязвам ,че ми става ужасно тежко примерно от макаронки със сирене аууу . Нещо май скоростно минавам към суровоядството. Яде ми се на устата неща ама наделява чуството че са ми като камъни в корема, нещо като да искаш да изядеш цял слон, може и да успееш ама после.......
    Странн неща се случват с мен , слушам и се приспособявам бързо за мое учудване , нищо от това не бях планирала просто си се случва, чудесно Усмивчица
    Активен

    "weird " is indication for creative force ♥
    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #5 -: Юни 13, 2012, 22:13:40 »

    Аз не съм суровоядец ,макар да ям повечето сурова храна и тестени продукти , кашкавал и сирене , яйца и риба по малко.
    Ама забелязвам ,че ми става ужасно тежко примерно от макаронки със сирене аууу . Нещо май скоростно минавам към суровоядството. Яде ми се на устата неща ама наделява чуството че са ми като камъни в корема, нещо като да искаш да изядеш цял слон, може и да успееш ама после.......
    Странн неща се случват с мен , слушам и се приспособявам бързо за мое учудване , нищо от това не бях планирала просто си се случва, чудесно Усмивчица

    И аз не бях но почнах да се променям и за няколко години станах нещо различно от всички познати около мен.
    Спрях готвеното ,месото,колбасите,захарните изделия,цигари,алкохол и дори май и салатите нещо не ми допадат а само плодове и ядки ,зеленчуци разделно и рядко мляко или производните... Случва се рядко да приемам някои неща , но много рядко.Само ако ми се прииска силно , само дето вече не ми прави кеф както преди.
    Идеята е че организма почва да те води към това което е за теб, без ти да се намесваш а само слушаш.Не се насилва с нищо само се пробва и ако ти допадне ок , ако не действаш нататък.
    Само се иска пълна вяра в това което правиш , прокарат ли се лоши мисли и загазваш.
    Спазва се основното за живот вода,въздух,светлина и земя.Трябва да се взима от всичко по малко постоянно и така успеха идва.Липсва ли нещо , може да се рецакат нещата.
    Всичко е в нас и всеки има отговор, които може да помогне на другия , затова е споделянето.
    И форумите, ако имахме връзка  между хората щеше да е по-лесно.
    Любов за всички.
    Активен

    zahra_bg
    *
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 7


  • Град: София
  • http://www.facebook.com/t
    WWW
    « Отговор #6 -: Юни 27, 2012, 04:12:40 »

    Все по-често срещам в публикации на диетолози да се препоръчва поне 51% от дневния прием на храната да е сурова и много се радвам, че и специалистите най-накрая са стигнали до това заключение.
    Да преминеш изцяло на суровоядство не е за всеки, но вкарването на повече сурови храни в дневното меню със сигурност би се отразило супер на всеки.
    Аз лично от доста време съм вегетарианка, последните 2-3 години минах на веганство, а от миналата година пробвам и суровоядство. Не успявам да остана постоянно на суровоядство, когато ми се прияде нещо готвено си вземам по малко, но точно в тези моменти се усеща голямата разлика - ако си карал известно време само на сурова храна, организмът ти не реагира особено добре на готвена храна. И точно затова промените в диетата е добре да стават бавно, постепенно, без крайности и без насилие.
    И нещо много важно - храненето е тясно свързано с емоциите. Много от нас не осъзнават, че храната е подобна на наркотик - ставаме зависими от нея. Голяма част от хората автоматично посягат към хладилника в момента, в който им стане скучно, поизнервят се, чувстват се самотни, ядосат се и други такива неприятни състояния. Точно затова ако сте решили да правите здравословни промени в начина си на хранене те трябва да вървят ръка за ръка с някаква балансираща практика, било то медитация, тичане, позитивни утвърждения или нещо друго. В противен случай при първия емоционален трус и здравословната диета отива на кино.
    Отношението на хората около вас към новата ви диета също е изключително важно. Ако наскоро сте решили да правите някакви стабилни промени в начина си на хранене и все още не сте напълно свикнали с тях и не сте напълно уверени в тях, по-добре не споделяйте това със скептично настроени хора от вашето обкръжение. Докато все още не сте сигурни в своя избор, избягвайте да обяснявате за промените в хранителните си навици наляво и надясно - това ще ви създаде само излишно напрежение и най-много да ви отклони от взетото решение. Когато обаче сте се убедили, че точно това е нещото за вас и сте сигурни в своя избор, тогава разказвайте на който му се слуша - всеки има нужда от малко здравословно вдъхновение.
    Активен

    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #7 -: Юни 27, 2012, 10:32:53 »

    Цитат
    Аз лично от доста време съм вегетарианка, последните 2-3 години минах на веганство, а от миналата година пробвам и суровоядство. Не успявам да остана постоянно на суровоядство, когато ми се прияде нещо готвено си вземам по малко, но точно в тези моменти се усеща голямата разлика - ако си карал известно време само на сурова храна, организмът ти не реагира особено добре на готвена храна. И точно затова промените в диетата е добре да стават бавно, постепенно, без крайности и без насилие.
    Изключително се радвам на подобни изказвания.
    Страхотно и аз чакам да се съгласят и диетолозите и докторите за всичко полезно от живата храна.
    Напълно съм съгласен с всичко написано.
    Храната и нейните съставки са в основата на всички проблеми със здравето.
    Или грешното и приемане и усвояване от организма.
    И аз кога съм на даден режим не споделям ,понеже дълги години ме спъваха от предразсъдъци и подобни.
    Емоциите и чувствата са силни и кога сме на сурово те играят голяма роля ,понеже ние сме по усещащи околната среда.
    И аз си хапвам от всичко но вече не ме влече и не изпитвам предишната слабост или влечение към дадени храни.
    Ако внимаваме и сме положителни може да се храним с полезна и жива храна без страх.
    Проблема при много хора идва от това ,че ги е страх и след няколко дена на сурово се връщат към готвено и това е много лошо има последици към организма.
    И тогава страха се удвоява и тези хора се връщат към изпитаното и готвеното.
    За мен е кофти, понеже ползата от суровата,жива храна са много и живота се променя към хубаво.
    Но разбира се, всеки си решава дали е готов, на сила не става.
    И за да не се повтарям , пробвайте и имайте вяра но нека е с разбиращ за да няма фалове.
    Здраве на всички.
    Активен

    krem
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 139


    « Отговор #8 -: Октомври 12, 2012, 16:47:02 »

    Sunshine(sun) аз съм вегетарианка от по-малко от година (от март месец), но попаднах и на веган и суровоядски сайтове и все повече такава храна включвам, старая се да намаля и сиренето, което не ми е лесно. откакто консумирам тази храна все повече ми попадат "духовни теми" и такива отговори ми се въртят в главата, наистина усещам промяна. плавно си правя прехода, а на мъжа ми, който не е на моята вълна му пробутвам тук там такива ястия и някои толкова му харесаха, че пита за още Усмивчица

    понеже в забързаното градско ежедневие не винаги успявам да се храня максимално разнообразно приемам спирулина (в която направо вече се кълна Намигване ), която компенсира липсите, а при детето още повече, защото често е доста капризен какво иска да яде.

    Лятото карах основно на салати и плодове и сега, когато любимите ми доматки вече не са в сезон и по-често се случва да хапна готвено, не се чувствам чак толкова добре.
    Активен

    just keep your mind open

    love actually is all around
    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #9 -: Октомври 12, 2012, 18:00:44 »

    Здр krem  , първо я кажи кои ти е любимия крем , или името ти е просто така.  В кръга на шегата.
    Значи на всички и на всякъде казвам едно ,че храната помага за по-лесно минаване на прехода.
    Ако не вярваме на прехода , то тогава храната подобрява здравето или ако се храним правилно не страдаме от проблеми със здравето или поне проблемите намаляват до 5% от 100%.
    Не знам дали стана ясно. 
    Аз сега се храня предимно със сурова храна ,кълнове от жито ,редовно водорасли или спирулина,сок от трева,сокове от плодове или зеленчуци,мед и др.
    Но наблягам на суровото и всичко се опитвам да е плавно, но не препоръчвам суровоядство ако не сте обедени в положителния резултат на 300% или трябва и е задължително да нямате никакви страхове към този метод.
    За разлика от хорските схващания съм ял царевица,зелен фасул,цвекло,лимец,картоф и много др.И всичко е ок.
    Но от готвено и месо вече ми става странно и неприятно ,разбира се помощник ми е и слънцето.
    Аз през зимата на всички препоръчвам сока от трева ,и кълнове от жито,водорасли.Незаменими са за всичко и подобряват здравето ако всичко е ваш избор и е доброволно.
    За сока от трева има тема тук http://indigota.com/index.php?topic=5564.0
    Хляб ям ,много рядко и ако ям е от квас ,другия не ми влияе добре.Сега през есента си правя и катми от квас и ми действат добре.
    Всичко е до усещане на самия човек и ако не е готов си яде това което иска.Но тук оказва влияние и работата, физическото натоварване ,пороците и дори да ви е смешно плътските желания и практики.
    Всичко влияе и намаля или увеличава гладът.
    Аз стигнах до това ,че не се ограничавам от нищо и не влизам в графите на суровоядците,вегетарианците или вегани и там каквито и да са ... Аз си правя комбинация от всичко и на най високо стъпало ми е плодът и растения или семена със повече светлина в тях.
    Така разбирам какво да ям.
    Разсъждавате кое е по-близко до светлината и ядете него.А дали ще го обработите е до самия човек ,ако може го ядете така както ви го е дала природата , ако не използвате по-щадящи методи за топлинна обработка.
    Ако се замислите ние се храним със светлина и от това имаме нужда.Но науката още не го е открила.
    Но идеята на всичко е ,че пак не давам точен отговор нали ... 
    Така ,значи ,понеже си в началото се опитай сега през тези месеци да пиеш сокове от каквото ти е хубаво , плод или зеленчук.Сега има ябълки ,ананаси,портокали,круши,грозде, и много др.Ако може и  има възможност за сок и правенето му.Ако не салати или директна комбинация на продуктите.
    В началото са доста полезни и омлети с разни зеленчуци вътре , като така зеленчука е по-хрупкав и с повече витамини.
    Сок от трева е лесен и незаменим ,сладък на вкус ако не бъркате при отглеждането му(тревата).
    Стремете се да не месите плодове с нищо.
    Зеленчука може да се комбинира.
    И пак не пиите вода по време на храна, изчакайте поне 30 мин.
    Зимата не пийте ако може зелен чай ,той сваля температурата и може да ви е по-хладно.
    Сега се пие тъмен чай,червен,черен,ройбос,жълт,бял и българските разновидности на билки.
    Гореща вода ,сутрин и вечер по една чаша около 300мл с няколко капки лимон.Това помага за премахване на шлаки и натрупвания по стените на вътрешните органи.И отделно помага за други процеси.
    Водата да е изворна или минерална.Пречистена.
    Друго сушените плодове са чудесна зимна храна.Ядките са незаменими мазнини , кога са сурови.
    Семена или кълнове ,дават нужните липси.
    Зеленчуци на фурна ,пара са чудесни ,варива от каквото си поискате.
    Ориз и разновидностите му ,бобови и разновидностите му.
    За готвене имам много идеи но сега съм на друга вълна.
    Нещо важно , за всеки минал на сурово ,ако случайно ви се прияде нещо готвено или дори месо ,си купете ензими за храносмилане и взимайте от тях , понеже иначе може да има проблеми. 
    За тялото е мъка да се храни с готвено , особено превареното и затова то има нужда от помощ и тука ензимите са помощници, понеже вие сте ги унищожили с топлината обработка.Докато суровата храна не натоварва организма и той само получава енергия.
    Всички разновидности на сухари действат добре по време на суровоядене , само поглеждайте колко Е-та има отзад на опаковката.
    Лесно се прави и пюре от сурови или пресни зеленчуци ,плодове с пасатор.И разни щейкове и др.
    И пак всичко е малко тънка материя ,понеже не знам човека срещу мен , затова ви моля внимавайте и следете усещанията си на организма.Не насилвайте нещата ,първо свикнете с идеята ,после с мисълта за тази идея и след това бавно почнете да променяте хранителния си план или живот.
    Пак със слънцето е много по-лесно и плавно има тема.
    Като се замисля ,май това което са правели нашите пра дядовци и предците ни е полезно и може да се учим.
    Мляко ,не като купеното а истинско.Кисело с нужните положителни бактерии.
    Хляб с квас ,катми пак с квас,качамак - храна която премахва ненужното от организма.
    Каши и пресни зеленчуци и плодове,сушени плодове.
    Всичко се е пекло на чист огън и идвало от градината , която била чиста.
    Чиста вода.Месо рядко.Алкохол рядко.
    И мисля от това което моите дядовци са ми казали , тези хора не са знаели какво е болест и за живеели до дълбока старост със разсъдъка си , така и моите дядовци живяха до над 100 години.И така те ми разправяха.
    Здраве мили хора но сега дори и нашите баби около нас не помнят този живот , те са въвлечени в сегашния болнав живот.
    Ако има нещо или ако не съм отговорил ,правилно и конкретно ,питайте и ще се опитам да съм по-ясен.
    Положителни емоции на всички.



    Активен

    krem
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 139


    « Отговор #10 -: Октомври 15, 2012, 11:11:09 »

    аа признавам без бой, че много обичам крем-карамел, нищо че не е от най-полезните Усмивчица))
    иначе съм Кремена Усмивчица

    За слънцето все се каня по-подробно да прочета темата и май днес ще е. Усмивчица

    "Не насилвайте нещата ,първо свикнете с идеята ,после с мисълта за тази идея и след това бавно почнете да променяте хранителния си план или живот."

    това правя и се доверявам на интуицията, пробвам различни неща и следя как ми се отразяват Усмивчица

    Кълнове все не мога да се организирам да си направя, но мисля да си купя малко лимец и да пробвам. Попаднах в нета на една рецепта за салата снежанка с пасиран накиснат лимец със лимон и зехтин вместо мляко Усмивчица Общо взето все гледам по-бързите и лесни неща, че с малката фурия все не ми достига времето и все гледам и в парка много да стоим и да си поиграем (което е още по-важно Усмивчица) Много харесват всички в къщи суровите бонбони от мед, ядки, тахан и фурми и често правя. Също разни пастетчета тип песто от сурови ядки и зелени неща, един "хайвер" от пасиран суров слънчоглед, лук, лимон и сварен амарант, хумус, и се стремя винаги да имам и салата или плод.

    И аз гледам да не се поставям в рамки, защото има изключения понякога, но винаги ми е било съвестно, когато се замисля, че ям месо от убити живи мислещи същества и сега това надделява. Никога не съм била и особено по месото принципно. Само някои нещо наложени от детството ми ме привличат, затова и сега се опитвам да внимавам много на какво уча детето.

    Сокове никога не съм си правила, просто защото обичам всякакви плодове и зеленчуци и си ги хапвам директно в големи количества.
    В тази връзка съм попадала на информация, че е хубаво минимално да променяме храната, в смисъл да я режем и пасираме, защото така също променяме енергията и. Това рядко успявам да го приложа, но поне плодовете гледам цели да хапвам. Чисто физиологично преди това бях чела, че е хубаво да се приема целият плод с фибрите в него, а не само сока. Сега чета обратни препоръки и се раздвоявам. Усмивчица Даже и на детето затова рядко давам сокове, научен е цели плодове да яде. Ще ми е интересно малко повече информация за соковете ако имаш време.

    Когато хапвам готвено или сандвич, вече винаги се стремя да хапна първо салата, за да си набавя ензими от там. Хляб ядем много, за съжаление не винаги е хубав (:

    Откакто прочетох и започнах да осъзнавам истински, че храната е светлина и енергия, аз също се старая да се храня със слънчева заредена с положителна енергия храна Усмивчица

    Моля те, дай повече информация, ако можеш, защо не трябва да се смесват плодовете с друга храна? Аз много често ако нямам салата зимата и съм хапвала ябълка към някой сандвич или примерно обичам салата зеле и ябълка. Домата предполагам все пак е към зеленчуците или?

    За зеленият чай, ако стоиш цял ден през зимата в доста горещ офис предполагам може? Чрез него се стремя да намаля кафето до едно на ден.

    "И мисля от това което моите дядовци са ми казали , тези хора не са знаели какво е болест и за живеели до дълбока старост със разсъдъка си , така и моите дядовци живяха до над 100 години.И така те ми разправяха. "

    Абсолютно, и аз съм на това мнение, винаги ми е било интересно, когато са ми разправяли как са живели баба ми и дядо ми като малки - много зеленчуци от градината, месо рядко, спазвали са постите, сушени плодове са имали, хляб с квас... А алкохол са пили по малко, но червеното вино, собствено производство, чисто и сурово ги е пазело зимата от настинки Усмивчица

    В една книга бях срещнала две много правилни насоки относно храната - "Ако баба ти (тук може би прабаба ти) не може да разпознае нещо като храна не го яж!" и "Не яж нищо в опаковка!"
    Активен

    just keep your mind open

    love actually is all around
    balar
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 88


  • Град: В КЪЩИ ПРЕД КОМПА
  • индиго ама ренегат:)

    « Отговор #11 -: Октомври 15, 2012, 17:24:54 »

    По принцип всички хора са суровоядци. Особенно лятно време. Не е нужно да е нещо екзотично, написано в книга от някой, който е виждал зеленчуци само в хипермаркета. Важното е да е полезно и вкусно. А най-полезно е прясното. Усмивчица. Всеки сезон си има зеленчуци и плодове и е добре да се подбират така. Понеже самата природа ни предлага това което е най-добре за нас през съответния сезон. И суровите плодове и зеленчуци не са опасни. Напротив. Това е най-добрата храна. А също и орехи. Особено през зимата. Усмивчица
    Активен
    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #12 -: Октомври 15, 2012, 17:29:21 »

    Да и аз подкрепям това ,че отговорите са в теб и сърцето ти знае всичко.
    Колкото до крем карамела и аз го обичах , то и сега ...
    За слънцето има огромна тема , имам малко и в дневника си , то дава баланс и след време не ти си яде толкова и няма поражения за тялото.Но пак то си е до човек.
    За кълновете съм пробвал всичко.НАЙ лесни ми са жито и соя(боб мунг).
    Съхраняват се в хладилник и се промиват често.Житото може да се консумира след като е било накиснато една вечер.Може да се дъвчи без грам притеснения.Лимец може да се яде накиснат или директно ако може да го дъвчете и ако не се притеснявате.
    Експериментирайте.  
    Може да се яде всичко в суров вид ,ако няма притеснения и разбира се , в рамките на нормалното.
    За сока , той е нужен в началото и следтова за да може организма да премине от един вид хранене , на друг.
    Или за да се регенерират нужните сектори , които са били засегнати от неправилното хранене.
    Или за да се заредим по бързо с изгубената светлина в нас.
    Най добре е вече кога сме свикнали с новия режим на храна да си ядем всичко , както си е дадено от природата.
    Аз примерно ям всичко както си е и гледам да не ползвам нож или прибори , а ако ползвам са керамика,дърво или ръцете.В някои случай няма как и се употребява каквото има.  
    Храната е светлина и кога го разбереш , разбираш или започваш да размишляваш коя е най близката храна до слънцето.И така разбираш какво да ядеш и как.
    Светлина,любов,положително.
    Прави си слънчева вода , действа положително.Един буркан някъде на слънце за 1 до 3 и повече часа и готово.
    Слагаш някъде и пиеш.Всеки ден се прави.
    Ензимите са много важни.Ако не можем по-друг начин си ги набавяме от хапчета.
    Но кога ядем предимно растителна и необработена храна си имаме достатъчно.
    Аз си имам ако ми се наложи, и не искам да обидя някои , и трябва да се нахраня с варена , пия ензими.Но сега вече е по-различно.
    Хляб ям рядко , и ако е от квас е супер.Ако ли не се стремя да го препичам.
    Кога ядем цяла храната ,организма има какво да обработва или се образува отпадък.Кога пием сокове те навлизат в кръвта и проникват в тялото , те са за преминаване от един на друг режим или за лекуване.
    Но кога сме си ок ,пием сок за тонизиране , за набързо във забързаното си ежедневие.
    А си хапваме всичко цяло с положителни емоции кога можем.Понеже тялото има нужда и от целия продукт.
    Примерно зелето и морковите,карфиола и др подобни насищат или дават чувство за ситост.
    Сока от портокал дава свежест , много повече от едно кафе.
    Сока от трева е прекрасен , но за сега в бг е малко известен.Имам тема , може да я видиш.
    За да е положителна храната която ядеш ,просто и благодари за положителната енергия с която ще те дари .Може да благодариш на всичко , това е само за хубаво.
    За плодовете е важно да са отделно от другата храна , кога ги ядем.Примерно да не са на салата със зеленчук.
    Желателно е да са отделно и от манджи или готвено , понеже кога се смесят става не приятно за организма в някои случай.
    Плодът не се нуждае от обработка , той е високо еволюирал и при попадане в организма не се правят редица процеси за да се обработи , той си има ензими и не се нуждае от киселината с която се обработва месо или готвено.Плодът веднага ни дава енергия , но не и ситост и това пречи на някои хора.
    Бъркат енергията със ситост в стомаха , или с тежест в стомаха.
    Малко инфо от нета ...аз мога да го обясня по мой си начин , но е трудно за разбиране.
    След време ще се разбере ,че храната е и разделена на чакрите в тялото и ако знаем коя чакра се нуждае от определен цвят ,ще си го набавим.
    Друго е ,че соленото и сладкото са различни енергии и кога се смесват не е хубаво.Става на късо.
    Плодът е сладък.Другите храни не.
    Колкото е по-просто и еднообразно , в смисъл не смесено храненето ни е по-добре.
    Както преди са се хранили ,но със сегашните продукти.
    И не на последно място е важно да се учим от природата и района в които живеем.

    1. Не приемайте концентрирани протеинови и концентрирани въглехидратни храни на едно и също хранене.
    Това означава да не ядете ядки, месо, яйца, сирене и други протеинови храни едновременно с хляб, зърнени храни, картофи, сладки плодове, кейкове и т. н. Захарта до голяма степен възпрепятства отделянето на стомашен сок и определено забавя храносмилането, а ако се приема в големи количества, може да потисне стомашната активност.

     
    2. Не комбинирайте повече от една концентрирана нишестена храна на едно хранене
    Това правило е по-важно като средство да не се преяжда, отколкото като начин да се избегне лошото съчетаване на храните. Докато преяждането с нишестени храни може да доведе до ферментация, не е сигурно дали комбинацията от две нишестени храни ще даде такъв резултат.

     
    3. Не комбинирайте мазнини и протеини
    Това означава да не използвате сметана, масло, олио с месо, яйца, сирене, ядки и т. н. Мазнините потискат действието на стомашните жлези, като забавят отделянето на стомашни сокове и пречат на отделянето на правилните стомашни сокове за месо, ядки, яйца и др. протеини. мазнините могат да намалят изцяло стомашния тонус повече от 50%.

     
    4. Не яжте кисели плодове с протеинови
    Това означава, че портокали, домати, лимони, ананас не трябва да се консумират с месо, яйца, сирене или ядки. Киселите плодове сериозно пречат на смилането на протеините и се получава гниене. Въпреки че не представляват несмилаема комбинация, млякото и портокаловият сок далеч не са най-доброто съчетание на храни. Портокаловият сок и яйцата са още по-неподходяща комбинация.

     
    5. Не консумирайте въглехидрати и захари едновременно
    Не се препоръчва употребата на желета, конфитюри, плодове, масло, захар, мед, сиропи, меласа и т. н. с хляб, кейк или едновременно със зърнени храни, картофи и др. Също така захар със зърнени храни причинява ферментация. Практиката да се приемат нишестени подсладени храни е неправилен начин за доставяне на въглехидрати. Захарта в устата бързо се изпълва със слюнка, но липсва птиалин, който знаем, че е важен за смилането на въглехидратите.

     
    6. Не приемайте две концентрирани протеинови храни едновременно
    Избягвайте комбинирането на ядки и месо, яйца и месо, сирене и ядки, сирене и яйца, месо и мляко, яйца и мляко и ядки и мляко едновременно. Ако изобщо употребявате мляко, го приемайте отделно. Причината да се избягва употребата на тези храни е това, че за всяка протеинова храна е необходим храносмилателен сок от различен вид, с различно действие и сила. За яйцата е нужно различно време на действие на стомашните сокове, отколкото за месото и млякото.

     
    7. Не яжте диня и пъпеш с никаква друга храна
    Дините и различните видове пъпеши винаги трябва да се консумират самостоятелно. Това вероятно се дължи на бързината, с която те се смилат.

     
    8. Не приемайте въглехидратни и кисели храни на едно хранене
    Не яжте хляб, ориз или картофи с лимони, портокали, грейпфрут, ананас, домати или други кисели плодове. Това се дължи на факта, че ензимът птиалин е активен само в алкална среда; той се разрушава дори и от слаба киселина! Плодовите киселини не само пречат на смилането на въглехидратите, но и причиняват ферментация. Оксаловата киселина например, разредена едно към десет хиляди, напълно блокира действието на птиалина и има достатъчно оцетна киселина в чаена лъжичка винен оцет, за да попречи на храносмилането в устата. Известният диетолог Д-р Пиер Дюкан (Pierre Dukan) казва: Много хора, които не могат да ядат портокали по време на хранене, извличат голяма полза от консумацията им 15 до 30 минути преди хранене."

     
    9. Не комбинирайте домати с нишестени храни
    Доматите също никога не трябва да се комбинират с нишестени храни, тъй като комбинацията на различни киселини в домата, които се засилват при готвенето, силно противодейства на алкалното смилане на нишестето.Домати могат да се ядат със зеленолистни зеленчуци и мазни храни. Всичко това потвърждава становището на хората, които твърдят, че не могат да ядат портокали и грейпфрут, причиняващи отделянето на панкреатичен сок и храносмилателни ензими за разграждането им. В случаите, когато има свръхкиселинност на стомаха, възникват големи трудности при смилането на скорбялата. Настъпва ферментация и отравяне на тялото, последвано от доста голям дискомфорт. Това се дължи на факта, че храносмилането на въглехидратите (нишесте и захари) и на протеините е толкова различно, че когато те се смесят в стомаха, взаимно си пречат за храносмилането. Киселинният процес и алкалният не могат да се осъществят едновременно в стомаха. Не след дълго те изобщо не могат да продължат, тъй като повишаващата се киселинност в стомаха напълно спира смилането на въглехидратите. За най-ефикасно храносмилане е необходимо да се храним така, че най-малко да затрудняваме храносмилането.

     
    10. Не яжте мляко с други продукти в едно хранене
    Най-добре е млякото да се приема самостоятелно или неговата употреба да се избягва. То е естествена храна за всички бозайници, като всеки вид създава мляко, което е специално пригодено за нуждите на малките. По принцип малките трябва да приемат млякото самостоятелно, а не в комбинация с други храни. Млякото не се смила в стомаха, а в дванадесетопръстника, тъй като стомахът не отделя секреции. Употребата на кисели плодове и мляко не създава проблеми и не пречи на храносмилането. Следва примерно комбиниране на храните за хранене три пъти дневно.
    Източник-http://selo-banya.com/%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4/%D0%A5%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B8-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-18

    Всичко това по горе са съвети за тези които искат да ги знаят.
    Важно е какво ви казва сърцето.
    И ако то ви казва друго следвайте го.


    « Последна редакция: Октомври 15, 2012, 17:48:57 от Sunshine(sun) » Активен

    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #13 -: Октомври 15, 2012, 17:47:54 »

    Оооо забравих за зеления чай. За него няма проблем и може всичко , просто дадох съвет ,че е по-добре , но няма проблем ако се чувствате добре , да го пиете когато си искате. 
    Активен

    Дом
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 132

    « Отговор #14 -: Октомври 15, 2012, 18:03:27 »

    Интересно интервю с Емил Елмазов за живата храна.
    http://www.btv.bg/bg/shows/predi-obed/videos/video/634574352-Jiva_hrana.html
    Активен
    Страници:  [1] 2   Нагоре
    Отиди на:  


    Подобни теми:
    Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
    публикация
    Няколко Въпроса ? « 1 2 »
    Въпроси и отговори
    praiseyou 29 3019 Последна<br />публикация Юли 21, 2010, 14:26:10
    от nia.boneva6
    Няколко идеи « 1 2 »
    Инициативи
    Аэ съм 26 1534 Последна<br />публикация Октомври 07, 2010, 14:43:48
    от Kery
    Няколко вида зодиак
    Астрология и нумерология
    nre 0 2513 Последна<br />публикация Февруари 10, 2011, 10:31:45
    от nre
    Няколко факта за водата
    Природосъобразно хранене
    Слънчев лъч 1 1072 Последна<br />публикация Юли 15, 2011, 03:45:33
    от НИКОЙ
    Висше знание за начинаещи.
    Духовни учения
    Release the GooD :) 0 627 Последна<br />публикация Април 09, 2012, 23:56:32
    от Release the GooD :)

    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
    Ширинан | Психолог  © Copyright