Колективна онлайн медитация за прочистване на енергийното поле около България
(Всеки Понеделник, Сряда и Неделя от 22:00ч.)


          

Страници:  [1] 2   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Кълновете нямат равни на себе си по лечебни свойства  (Прочетена 33540 пъти)
Слънчев лъч
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 205


« -: Юли 23, 2011, 23:21:17 »

Те са максимално обогатени с всички необходими за човешкия организъм вещества от изключително природен характер.

Кълнове от соя - смекчават симптомите на климакса, снижават риска от онкологични заболявания, регулират телесното тегло, засилват имунната система, помагат срещу стреса.

Кълнове от слънчогледови семена - укрепват нервната система, забавят стареенето, имат добър козметичен ефект, помагат при стомашно-чревни и сърдечно-съдови заболявания.

Кълнове от люцерна
– забавят стареенето, засилват имунната система, съдържат всички необходими витамини и минерали, нискокалорични.

Кълнове от пшеница – засилват имунната система и подмладяват организма, нормализират работата на стомашно-чревния тракт, очистват организма, подобряват състоянието на кожата и ноктите.

Кълнове от леща - повишават нивото на хемоглобина, незаменими за безупречната работа на мозъка и нервната система, идеални за преодоляване на анемията и пролетната умора.

Кълнове от ръж – засилват нервите и мускулите, особено подходящи за хора, занимаващи се със спорт или заети с тежък физически труд.

Кълновете са прораснали семена и истинско складирано в тях здраве! Ядат се предимно сурови. Най-приятно е да се прибавят към салата. Може да се задушават с други зеленчуци, както и да се прибавят към ориз, картофи и т. н.
Активен

Слънчево хранене - Благодаря ти слънце, че ни подпомагаш!
Sunshine(sun)
Разумна Любов
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #1 -: Февруари 11, 2012, 21:26:02 »

    Кълновете са страхотни и полезни.
    За жалост никои не ги забелязва и не се замисля. Згреших
    Нито пък го интересува.
    Кълнове ,поници,семена това е за животни.Поне така ми казват на мен.
    Тибетските монаси дъвчат кълнове от жито , докато стане на каша.Казват, че така получавали енергия и цени вещества.
    За кълновете има много в интернет , има и книги.А които е пробвал , разбира каква е ползата, без болести или без лекарства.Просто иска постоянство.
    Пониците също са много полезни.Те стават от кълновете и нямат нищо общо с тях.
    Тъкмо пуснах тема за тях или по-скоро се опитах да пусна. Усмивчица
    Колкото за прословутите Китайски кълнове от соя , съм купувал много пъти.Пише соя а е боб мунг.Дори бях сял и от 20 корена изкарах една шепа.Поне е без химикали. а изстинка соя за покълване не съм взимал.
    Активен

    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #2 -: Февруари 11, 2012, 22:29:21 »



    Тука има инфо. за кълновете http://www.zemianazaem.com/archives/159
    Активен

    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #3 -: Февруари 17, 2012, 22:48:34 »

    <a href="http://www.youtube.com/watch?v=TJQyL-7KRmw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=TJQyL-7KRmw</a>
    Активен

    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #4 -: Февруари 18, 2012, 12:51:41 »

    Живи хапчета , против настинка от природата.
    Дано това накара повече хора да пробват кълнове.
    Аз пробвах и съм изумен от ефекта и действието върху организма.Ефект които се прикрива от докторите за да може да си продават хапчетата и да трупат пари на гърба на простите хорица.
    Които куцукайки и драпайки се, дават и последния лев за поредната доза хапове и чакат ефект.
    Но ефект няма и купуват други и други , така увреждат други органи , скапват си флората на червата и получават проблеми със стомаха и куп друг болести.
    Да не говорим, че се хранят не правилно и от там проблем след проблем и после се вайкат ,колко им е труден живота.
    Хапвайте по шепа покълнали зърна сутрин и вечер и ефекта ще дойде.Това е малка част от формулата на здравия живот и има много допълнения към нея.


    Защо именно покълнало зърно?
    По време на покълването в семената се пробуждат и разгръщат мощните биологични енергии на синтез и трансформации, присъщи на живите организми. По този начин само за няколко
    денонощия биологичноактовните в-ва: ензими, витамини и антиоксиданти, нарастват от 3 до 10 пъти, а основните хранителни съставки: белтъчини, мазнини и въглехидрати, се трансформират в много по-лесносмилаеми протеини, липиди и скорбяла.

    Когато семената покълнат, в тях стават резки промени: инхибиторите се унищожават, нишестето се превръща в малцова захар, белтъчините – в аминокиселини, а мазнините – в мастни киселини. Същото става в организма при храносмилането. Излиза, че голяма част от работата в покълналите семена вече е извършена. Нещо повече, в тях се синтезират полезни вещества и се мобилизират резерви, за да се насочи цялата енергия за развитие на растението. Консервираните и дремещите сили на семената се съживяват и се освобождава колосален потенциал за раждането на новия живот.

    Покълналите семена притежават лечебни и биостимулиращи свойства. Преди всичко витамини и микроелементи, подобряване обмяната на веществата, изчистване на организма, укрепване на имунитета, повишаване на работоспособността и излекуване на множество болести. Покълналите семена имат всичко, което предвидливо е заложила в тях природата за развитие на новия живот и за оцеляване в агресивна среда. Те са прекрасно балансирана, лесно усвоима храна и едновременно ефикасно лекарство.

    Пшеницата и царевицата могат да се ядат сурови. Пшеничените кълнове притежават изключителни лечебни свойства. Трябва да се сдъвкват добре (поне по две супени лъжици дневно), но ако в устата ви се образува нещо като дъвка, значи този сорт не е подходящ и се налага да потърсите друг. За съжаление бобовите кълнове нямат приятен вкус в суров вид. Изсипете ги в гореща вода и след като кипне, ги отстранете от огъня. За нахута е достатъчно да го залеете с кипяща вода и да го оставите десетина минути да престои.

    Как най-лесно да си произведем покълнали семена в домашни условия?
    Накисваме семената във вода, докато набъбнат и омекнат (вижте таблицата за престоя във вода на вида семе ). Когато това стане, отцеждаме водата (може да използвате сито или марля за по-лесно изплакване ).  Поставяме ги на сянка при стайна температура, като през 12 часа изплакваме обилно с вода. Когато семената образуват кълнове, вече са готови за консумация.

    Семена                      Времето във вода                  Консумация на кълновете
    Червен фасул              12-24 часа                                    3-5 дни
    Люцерна                         4 часа*                                          6-7 дни
    Жито                               10-12 часа                                     2-5 дни
    Сминдух                       10-12 часа*                                    3-4 дни
    Соя                               12-24 часа*                                    3-6 дни
    Фасул                               12-24 часа*                                    2-6 дни
    Леща                               12-24 часа*                                    3-5 дни
    Нахут                               12-24 часа                                      3-5 дни
    Слънчоглед                      4 часа*                                         1-2 дни
    Ечемик                          12 часа*                                           3-4 дни
    Царевица                       12-20 часа*                                     2-3 дни
    Просо                              8-10 часа*                                     3 дни
    Овес                             12 часа*                                          3 дни
    Грах                               12 часа*                                         3 дни
    Фъстъци                         14 часа*                                         3-4 дни
    Тиква                              10 часа*                                         2-3 дни
    Ориз                               12 часа*                                        3-4 дни
    Ръж                              12 часа*                                         2-3 дни
    Сусам                            4-6 часа*                                       1-3 дни


    Най-богати на витамин С са кълновете от ечемик.
    Калций доставят от семената на босилека и слънчогледа.
    Желязо – семената от моркови, спанак, червено цвекло, праз.
    Освен житото на витамин Е са богати кълновете на овеса, нахута и лещата.

        Това е една рецепта, с която може да започнете деня си, така че към обяд да не усещате умора:
        Смесват се по една супена лъжица: житни кълнове, смлени орехи, кълнове от сусам,
        стафиди и настърганата кора от лимон. Прибавяте и изцедения сок на половината лимон.
        Струва си да опитате тази нискокалорична закуска.

    Какви семена се използват за покълване!

    Богата е гамата от видове семена, подходящи за покълване. Всеки трябва да направи избора си, съобразно собствения си опит и вкус. Ето и един списък на различни видове семена, които редовно се използват за покълване:

    Червен фасул

    Този дребен червен фасул идва от Далечния Изток. Притежава слаб характерен вкус. Семената могат да се консумират след 3-5 дневно покълване,(когато кълновете достигат 1-2см височина). При поставянето на зърното в съд с вода, червените обвивки могат да бъдат отстранени, защото те плуват на повърхността. Понякога измежду покълналите семена, откриваме някои, които са останали твърди. Внимавайте, пазете зъбите си! Направете известен подбор преди консумацията.

    Люцерна

    Тя е царицата на вкусните, хрупкави салати! Покълва много лесно, след като сме я оставили 4-5 дена на тъмно. Кълновете й се нуждаят от ежедневна хигиенна баня след четвъртия ден от поставянето във вода, тогава те са достигнали височина 3-4 см и ги изнасяме на светло, за да произвеждат хлорофил. След двудневен престой на светлина, те са готови за ядене.
    Витамини:                                  Минерали:
    А   до 44 000 м.е.                     Фосфор   250 мг
    D   1040 м.е.                             Калций   1750 мг
    E   50 м.е                              Поташ   2000 мг
    K   15 м.е.                              Сода   150 мг
    C   150 мг                               Хлор   280 мг
    B1   0.8 мг                               Сяра   290 мг
    B2   1.8 мг                               Магнезий   310 мг
    B6   1.0 мг                               Мед   2 мг
    B120   0.3 мг                               Манган   5 мг
    Ниацин   5 мг                           Желязо   35 мг
    Пантотенинова к-на   3.3мг               Кобалт   2.4 мг
    Инозитол   210 мг                       Бор   4.7 мг
    Биотин   0.33 мг                       Молибден   2.6 млн.ч.

    Жито

    Житото е “знаменосец” на покълналите семена. То може да се косумира след 2-4 дневно покълване, когато кълновете му са едва няколко милиметра високи. Тези семена са с приятен сладък вкус, а здравословното им значение е изключително.
    Кълновете имат приятен сладък вкус, а здравословното им значение е изключително. Покълналото жито засилва имунната система и подмладява организма.Според изследвания в университета в Минесота след покълването зърната съдържат 6 пъти повече Витамин C (важен за имунната система) в сравнение със суровите зърна, а с хляба и хлебните произведения просто няма база за сравнение. Пак там са установили, че Витамин E (който е важен антиоксидант и неутрализира вредните свободни радикали и който играе важна роля при оплождането) се утроява. Освен това в кълновете рязко нарастват витамините от група B, както и лесно усвоимите минерали - калций, фосфор и магнезий. В кълновете се образуват множество ензими и се създават жизнено важни аминокиселини, а баластните вещества са важни за доброто храносмилане.
                                                  Фосфор       Магнезий            Калций
    В 1 кг бял хляб                         86 мг          0.5 мг               14 мг
    В 1 кг кълнове                       1050 мг           342 мг             71 мг
    Сминдух

    Листата на сминдуха се използват често за подправка. Кълновете и младите поници упражняват пречистващо въздействие върху черния дроб. Консумира се под формата на покълнали семена, след 3-4 дневно покълване.

    Зелена соя

    Това, което вече със сигурност сте яли в някой китайски ресторант или сте купили от магазина, е именно покълналата соя. Тя има свеж вкус и е много богата на протеини и витамини. Покълналите зърна се консумират след 3-4 дни, когато дължината им е 2-4 см. Някои предпочитат да отстранят зелените люспи, защото по такъв начин вкусът става по-приятен. Вкусът е по-ясно изразен, когато листата са по-развити.

    Леща

    Лещата е годна за консумация след 3-4 дневно покълване, когато пониците достигат 1-2 см височина. Има приятен вкус и е богата на протеини.
    Кълновете от леща, според познавачите, притежават "най-елегантния вкус". Всъщност той е сладникав и леко стипчив. Кълновете са богати на протеини и са незаменими за безупречната работа на мозъка и нервната система. Кълновете от леща са богати на желязо, от което зависи кръвообразуването, и са идеални за преодоляване на анемията и пролетната умора. Кълновете от леща, както и всички бобови култури, помагат в лечението на почти всички хронични и остри заболявания. Не е за пренебрегване и козметичният им ефект - изчистват и подмладяват кожата, засилват косата, като дори не са редки случаите на потъмняване на побелелите коси. Според най-нови изследвания на Запад лещата е особено полезна за жените, тъй като стимулира женските хормони и я препоръчват на жените в критична възраст. Кълновете от леща съдържат макар и в по-различно съотношение почти всичко, което и житните. Но в тях според изследванията има повече каротин. От него организмът си синтезира безвредни последици за здравето тъй важния витамин А. Същевременно каротинът е и мощен антиоксидант, който помага да се превъзмогнат уврежданията на клетките,причинени от свободните радикали. В 100 грама кълнове има 4 мг каротин, а в САЩ препоръчваната дневна доза е 6 мг за зрял мъж.Най-много в кълновете от леща се образува и витамин PP /ниацин/, който има главна роля във възстановителните и окислителните процеси в клетките. Именно от неговата недостатъчност през пролетта настъпва бърза умора.
    Нахут

    Покълналият нахут се консумира след 2-4 дни, когато пониците са около 2 см високи. Изисква обилно изплакване. Нахутът е една много силна храна. За да стане по-приятен на вкус, снемете люспите му.

    Слънчогледово семе

    Слънчогледовото семе пуща кълнове най-лесно. Без люспи той може незабавно да се консумира, след кратък престой във вода. Слънчогледът е много богат на протеини и наситени масти.
    Кълновете от слънчоглед имат особено приятен вкус. Кълновете са много богати на протеини и наситени масти. Те забавят стареенето, помагат при сърдечно-съдови и жлъчно-чернодробни заболявания, имат добър козметичен ефект. Съдържат следните аминокиселини (в проценти):
    Агринин   7.2 %
    Хистидин   2.1 %
    Лизин   4.4 %
    Триптофан   1.5 %
    Фенил-аланин   3.5 %
    Метионин   3.5 %
    Трионин   5.9 %
    Кълнове от Лук

    Те са естествен антибиотик, унищожаващ болестотворните бактерии. Много подходящи при: грип, кашлица, бактерии в устната кухина, атеросклероза, косопад, запек, затлъстяване, хемороиди, хронична умора, ревматизъм, чревни паразити, повишено кръвно налягане, туберкулоза, подагра.
    Кълнове от Ряпа

    Много хрупкави и свежи кълновете са леко пикантни и с вкус на ряпа. Те са източник на следните елементи: калий, калций, мед, цинк, витамини. Кълновете действат отхрачващо и противовъзпалително. Засилват имунната система и е добре да се вземат при артеросклероза, сърдечносъдови заболявания и стенокардия, високо кръвно налягане, гъбички, запек, при бъречни и жлъчни камъни, чернодробна недостатъчност. Чудесно се допълват с кълнове от люцерна, броколи и лук.
    Кълнове лен

    Кълнове от Броколи

    Една програма на Медицинския център към американския университет "Дюк" съчетава достиженията на съвременната кардиология с ефективните методи на природната терапия. Според тази програма особено полезни за здравето на сърцето са броколи и останалите разновидности на зелето. Защото този вид зеленчуци съдържат важни антиоксиданти и биологично активни вещества. Тяхната концентрация е много по-голяма в кълновете. А според много изследвания в Западна Европа и САЩ, кълновете от броколи са най-добрата защита срещу рака. Редовната консумация на тези кълнове, дори и в малки количества, е най-добрата профилактика и намалява до минимум риска от това жестоко заболяване.
    Кълнове от Ръж

    До голяма степен кълновете от ръж имат качествата на пшеничените кълнове. Например доказано е за житните култури, че ако преди покълването на зърната има наличие на следи от Витамин C, то кълновете съдържат минимум 12-14 мг на 10 грама. Кълновете от ръж са изключително богати на Витамин B1, B2, B3 и H /биотин/, които от своя страна са особено важни за спортистите и заетите с тежък физически труд.

    Има и други може да се допълват.
    Моя съвет :накисвайте ги с филтрирана или изворна вода.Това важи за накисването 1-вото, след това може да се промиват с чешмяна.
    Промивайте често.
    Дръжте на тъмно.
    Използвайте  съдове от пластмаса,стъкло,глина.Може да се ползва буркан с марля и ластик.
    Как да си направим ТУК-http://www.kukuriak.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC-%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5/
    Може да се съхраняват в хладилник, като често се промиват.
    Грижете се с любов и те ще ви се отблагодарят.
    Кълновте оставени се развиват(превръщат) в поници.Тогава стават различни по състав от първоначалната си форма и също са много полезни.Пониците за разлика от кълновете изискват светлина, понеже я събират, под формата на хлорофил.А  те са началото на всичко което често си похапвате , но това е друга тема.
    Това са поници.

    Активен

    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #5 -: Февруари 18, 2012, 20:10:02 »

    Ето още малко:
    БОСИЛЕК - СЕМЕНА ЗА ПОКЪЛВАНЕ

    Съдържа етерично масло, което му придава характерния аромат, който стимулира храносмилателането.

    Босилека има много приятен аромат и придава изключителен вкус на салатите и зеленчуците.

    Хранителни качества :

    Богат на желязо, цинк, калций и витамин А, В, С.

    Инструкция зя покълване:

    Внимание към семена, който образуват клей трябва да се отглежда в чиния за покълване.

    -Престой във водата: 15 мин.

    -Растилате върху мрежата

    -Поливането се извършва със спрей (мъгла) 1-2 пъти на ден

    Вреве за покълване: 15 до 20 дни.
    БРОКОЛИ - СЕМЕНА ЗА ПОКЪЛВАНЕ

    Покълналото зърно от броколи обединява почти всички хранителни антиоксиданти, чиято сила е призната: сулфорафон, индол, глутатион, керцетин, бета-каротен, витамини С и Е ...

    Много научни изследвания показват влиянието на изотиоцианат от сулфорафан като фактор за намаляване развитието на туморите. Концентрацията на сурфорафан значително се увеличава по време на покълването, което придава на кълновете от броколи особено мощно антиоксидантно и предпазващо действие, стимулира имунитета.

    Инструкция зя покълване:

    - Накиснете семената в студена вода за 4 часа

    - Изплакнете с чиста вода в сито

    - Разпространение на семена от семена тава на тънък слой

    - Поливане 2-3 пъти на ден

    Време за покълване: 4 до 6 дни
    ДЕТЕЛИНА ПУРПУРНА - СЕМЕНА ЗА ПОКЪЛВАНЕ
    Едно от най-богатите на витамини и минерали семена заедно с алфалфа. Стимулира имунната защита и забавя стареенето на клетките благодарение на изключителните си антиоксидантни свойства.

    Кърновете от детелина са много хрупкави. Идеална добавка за салати, сандвичи, омлети и супи.

    Хранителни качества:

    Богато на минерали и витамини В, С, Е и провитамин А.

    Инструкция зя покълване:

    Накиснете семената в студена вода 4 до 6 часа

    - Изплакнете с чиста вода в сито

    - Разпространение на семена от семена тава на тънък слой

    - Поливане 3-4 пъти на ден като ситен дъждец

    Вреве за покълване: 5 до 7 дни.
    ДЕТЕЛИНА ЧЕРВЕНА - СЕМЕНА ЗА ПОКЪЛВАНЕ
    Едно от най-богатите на витамини и минерали семена заедно с алфалфа. Стимулира имунната защита и забавя стареенето на клетките благодарение на изключителните си антиоксидантни свойства.

    Кърновете от детелина са много хрупкави. Идеална добавка за салати, сандвичи, омлети и супи.

    Хранителни качества:

    Богато на минерали и витамини В, С, Е и провитамин А.

    Инструкция зя покълване:

    Накиснете семената в студена вода 4 до 6 часа

    - Изплакнете с чиста вода в сито

    - Разпространение на семена от семена тава на тънък слой

    - Поливане 3-4 пъти на ден като ситен дъждец

    Вреве за покълване: 5 до 7 дни.
    КИНОА - СЕМЕНА ЗА ПОКЪЛВАНЕ

    Киноата е едно от най-полезните растения в света.
    Нейните семена са богати на протеин, в количествено, така и в качествено отношение. Освен това липидния състав е изненадващ. Съдържание на незаменими мастни киселини, минералното богатство е невероятно. Киноата притежава всички качества, който се очаква от една храна.
    Киноата е семето на истинското здравето, който я прави подходяща за всеки и по-специално:
    *непоносимост към глутен (или "целиакия")
    *Вегетариански (самостоятелно киноа осигурява всички незаменими аминокиселини),
    *Деца (наличие на аргинин и хистидин, както и лецитин)
    *спортни
    *бременни жени, чиито нужди увеличава протеини, минерали и витамини са значително
    частично удовлетворени от богатството на киноа,
    *кърмещи жени.

    Покълване

    - Накиснете семената в студена вода за 2 часа

    - Изплакнете с чиста вода в сито

    - Разпространение на семена от семена тава на тънък слой

    - Поливане 2-3 пъти на ден

    Кълняемостта време: 2 до 3 дни
    КОПЪР - СЕМЕНА ЗА ПОКЪЛВАНЕ

    Съдържа етерично масло, което дава характерния аромат, който стимулира храносмилателането.

    Копъра има много приятен аромат и придава изключителен вкус на салатите. Може елегантност придружава риба и зеленчуци.

    Хранителни качества :

    Богата на белтъчини, калий и калций, витамини А, В1, В2, В3 и С

    Инструкция зя покълване:

    - Накиснете семената в студена вода 10 часа

    - Изплакнете с чиста вода в сито

    - Разпространение на семена от семена тава на тънък слой

    - Поливане 2-3 пъти на ден

    Време за покълване: 8 до 10 дни.
    КРЕСОН - СЕМЕНА ЗА ПОКЪЛВАНЕ
    Кълновете от кресон се отглеждат за зелена маса (поник).

    Листата му са сочни, с пикантен вкус.

    Използва за салати и като допълнение в сандвичи. Подходящ е за ястия с яйца и извара, подправя добре супи и сосове. Вкусът му е свеж и далечно напомня този на хряна.

    Листата на кресона са богати на витамини от групата В, С, каротин, рутин, калциеви соли, магнезий, желязо, йод и фосфор.

    Инструкция зя покълване:

    Внимание към семена, който образуват клей трябва да се отглежда в чиния за покълване.

    -Престой във водата: 15 мин.

    -Растилате върху мрежата

    -Поливането се извършва със спрей (мъгла) 1-2 пъти на ден

    Вреве за покълване: 8 до 12 дни.
    МОРКОВИ - СЕМЕНА ЗА ПОКЪЛВАНЕ

    Имат сладък вкус. Много подходящи за салати.

    Хранителни качества :

    Витамини А, В1, В2, В3, В6, В9, С, D, Е, К, бета-каротен, които придават на кълновете от моркови мощно антиоксидантно, лечебното действие и стимулиращо имунитета.

    Инструкция зя покълване:

    - Накиснете семената в студена вода за 10 часа

    - Изплакнете с чиста вода в сито

    - Разпространение на семена от семена тава на тънък слой

    - Поливане 2-3 пъти на ден

    Време за покълване: от 8 до 9 дни.
    ОВЕС - СЕМЕНА ЗА ПОКЪЛВАНЕ

    Овесът е богат на минерали, витамини A, C, D, E, K и Б комплекс.
    Те също са много богати на мастни вещества, въглехидрати и минерали (натрий, желязо, калций, магнезий, фосфор).
    Инструкция за покълване:
    Накиснете семената в студена вода за 12 часа.
    Поливане: 2-3 пъти на ден.
    Време за покълване: 2 до 3 дни.
    ОРИЗ ПЪЛНОЗЪРНЕСТ - СЕМЕНА ЗА ПОКЪЛВАНЕ

    Оризът е една от най-полезните зърнени култури, чиито здравословни качества все още са недооценени. Оризът е изключително богат на сложни въглехидрати, а те са основният енергиен източник за организма. Освен това е с много нисък гликемичен индекс.

    Начин на употреба :

    Може да се използва за салати и приготвянето на основни ястия.

    Хранителни качества :

    Богат на магнезий и фосфор, витамини А, В1, В2, В3, В5, В6, B7, B8, B9, B12, B15 и Р, без глутен.

    Инструкция зя покълване:

    - Накиснете семената в студена вода 24 часа

    - Изплакнете с чиста вода в сито

    - Разпространение на семена от семена тава на тънък слой

    - Поливане 2-3 пъти на ден

    Време за покълване: 3 до 5дни
    ПРАЗ - СЕМЕНА ЗА ПОКЪЛВАНЕ

    Перфектният зеленчук. Покълналото му семе притежава пикантен вкус, близък до този на лука. Богат на серни молекули, които му придават лечебени свойства. Кълнът от праз съдържа витамини А, В1, В2, В9, С и Е и множество минерали. Имат мощни противовъзпалителни, антиревматични и диуретични свойства.

    En pousses crues, saveur piquante et en aromates dans les salades et les crudités. Кълновете от праз имат пикантен вкус. Използват се като подправка за салати и сурови зеленчуци.

    Qualités nutritionnelles : Хранителни качества:

    Кълновете от праз съдържат многоRiche en Zinc en en manganèse, vitamines C, A, et complexe de B цинк, богати са на манган, йод, мед, витамини С, А, Е и В комплекс.

    Инструкция зя покълване:

    - Накиснете семената в студена вода 10 часа

    - Изплакнете с чиста вода в сито

    - Разпространение на семена от семена тава на тънък слой

    - Поливане 2-3 пъти на ден

    Време за покълване: 9 до 10дни
    ПРОСО - СЕМЕНА ЗА ПОКЪЛВАНЕ

    Кълновете от просо съдържат ферменти, голямо количество калий, калций, желязо, магнезий и бета-каротин. Съдържащият се в тях витамин С в сравнение с този на портокалите (с еквивалентно тегло) е в 7 пъти повече и 5 пъти в сравнение със спанака. Природният хлорофил и много ферменти от просото са незаменими в процеса на обмяната на веществата и способстват за изхвърляне на токсините.

    Хранителни качества :

    Богат на витамини А,С и без глутен.

    Инструкция зя покълване:

    - Накиснете семената в студена вода 12 часа

    - Изплакнете с чиста вода в сито

    - Разпространение на семена от семена тава на тънък слой

    - Поливане 2-3 пъти на ден

    Време за покълване: 2 до 4дни.
    СИНАП - СЕМЕНА ЗА ПОКЪЛВАНЕ

    Синапът се употребява от хиляди години. Още древните са познавали лечебните му качества.

    Синапените кълнове имат вкус на горчица и са много подходяща добавка в салати, месни и картофени ястия.

    Начин на употреба :

    Като добавка в салати или за подправка на ястия.

    Хранителни качества :

    Богата на калций и желязо, витамини С, А, В1, В2.

    Инструкция зя покълване:

    Внимание към семена, който образуват клей трябва да се отглежда в чиния за покълване.

    -Престой във водата: 8 часа.

    -Растилате върху мрежата

    - Поливането се извършва със спрей (мъгла) 1-2 пъти на ден.

    Вреве за покълване: 4 до 5 дни.

    ЧЕРВЕНО ЗЕЛЕ - СЕМЕНА ЗА ПОКЪЛВАНЕ

    Покълналото зърно от зеле обединява почти всички хранителни антиоксиданти, чиято сила е призната: сулфорафон, индол, глутатион, керцетин, бета-каротен, витамини С, К, В компликс, Е, U ...

    Много научни изследвания показват влиянието на изотиоцианат от сулфорафан като фактор за намаляване развитието на туморите. Концентрацията на сурфорафан значително се увеличава по време на покълването, което придава на кълновете от зеле особено мощно антиоксидантно и предпазващо действие.

    Инструкция зя покълване:

    - Накиснете семената в студена вода за 4 часа

    - Изплакнете с чиста вода в сито

    - Разпространение на семена от семена тава на тънък слой

    - Поливане 2-3 пъти на ден

    Време за покълване: от 4 до 6 дни.
    ЧЕСЪН - СЕМЕНА ЗА ПОКЪЛВАНЕ

    Богат на серни молекули, които му придават специфичния вкус и предпазващи свойства. Кълнът от чесън съдържа много витамини А, В1, В2, В9, С и Е и множество минерали. Има мощни противовъзпалителни, антиревматични и диуретични свойства.

    Инструкция за покълване:

    - Накиснете семената в студена вода за 12 часа

    - Изплакнете с чиста вода в сито

    - Разпространение на семена от семена тава на тънък слой

    - Поливане 2-3 пъти на ден

    Време за покълване: 6 до 8 дни

    Богат на серни молекули, които му придават специфичния вкус и предпазващи свойства. Кълнът от чесън съдържа много витамини А, В1, В2, В9, С и Е и множество минерали. Има мощни противовъзпалителни, антиревматични и диуретични свойства.

    След накисване може да поливате с пулверизатор.Пръскайки мъгла от вода.
    Кога е с буркан няма нужда от пулверизатор, там само промиваме през течаща вода.


    « Последна редакция: Февруари 18, 2012, 20:17:15 от sunshine_and_love » Активен

    Слънчев лъч
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 205


    « Отговор #6 -: Февруари 18, 2012, 21:43:36 »

    Много ценна информация си качил sunshine_and_love! Точно такава информация си търсих тези дни за химическия състав на някои кълнове!

    Благодаря ти!
    Активен

    Слънчево хранене - Благодаря ти слънце, че ни подпомагаш!
    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #7 -: Февруари 21, 2012, 20:18:34 »

    Цитат
    Благодаря ти!
    Моля... Доста си поиграх, но има полза.
    След доста търсене на семена люцерна, прежалих 10лв. за 150гр.
    Купих си германска ,семената са кафеникаво бели от малко количество една щипка семенца сега имам около една купа кълнове.
    Престои 1 ден във вода , 3 дена на тъмно и 1 на светло  пръскам ги с пулверизатор постоянно.
    Приятни са на вкус  леко сладникав.
    Има и бг. те са черни поне от снимката в интернет и са по-евтини но не съм пробвал.
    Втора проба е с лен семе 1 ден във вода и в купа с торф стават много и са супер на вкус колкото повече седят на светло и сухо променят вкуса и стават по-различни.
    Активен

    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #8 -: Юни 18, 2012, 07:19:13 »

    Сдобих се с много ленено семе , анасоново и копърово. Сега се чудя какво е най добре - кълнове -поници или така да си ги папам ?
    Пиша тук ,понеже в др., тема е за сокове  .
    Лененото е ок.Може и директно и покълнато и поници.
    Директно ми хареса ,но иска много дъвчене.Кога тялото ми го иска го ям така ,директно и получавам ,нерафинирано ленено масло произведено от мен в  мен.Най полезното ленено масло.
    Понеже при добив на някои масла от семена ,свойствата им се променят при самото пресоване и после при обработката за да се избистри олиото,маслото.И най важното качествата му се свежда от 100% на 40% след навлизане на въздух и светлина в извлеченото масло.
    Имам и машинки за масло от семена.Аз имам и съм много доволен.
    Затова директно е най добре.Но според това дали организма го приема.При всеки е различно.
    Покълнато ,пуска много слуз и това е гадното но става.Иска миене.
    Поница става но след като преседи и порасне прекалено ,добива по специфичен вкус и за мен бе странно.Задължително в почва и плитък съд ,вода обилно.
    Колкото до другите семена не съм ги пробвал. Прегръдка
    Анасона съм ползвал зимно време помага за кашлица и подобни белодробни проблеми.
    На чай или други алтернативи.Също и за сладкиши, но аз не съм пробвал.
    За копъра нямам инфо.
    Здраве на всички.

    Опа забравих да пиша за добавка към хляб ,ръчно направен с любов от квас и много семена лен,слънчоглед,сусам  и много др.Или малки вкусни хлебчета овалени в семена и др.
    Активен

    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #9 -: Юни 19, 2012, 13:30:12 »

    Житото е универсалното семе за кълнове според мен.Не съм пробвал лимец ,може да е по-добро.
    Казвам това понеже ,кога си прочистите организма от вредните храни , поетата жива храна и кълнове или поници се приема на 100% и тогава получавате енергия която е чиста и не се изисква ,приетата храна да се обработва.И самата храна, не тежи и само дава ,не взима.
    Казвам го от опит, не от четене.
    След поредния поход само на банан и ядки изминах 5 км., с много енергия и после без умора.
    После с банан и шепа ядки (бадем и лешник) и шепа покълнато жито, направих поход от 7 км.
    само на отиване(стръмно) и после толкова на връщане малко вода и всичко е ок.
    Защо казвам това , за да ви покажа силата на покълнатите зърна.
    Вярно е ,че само със семена не става но е факт че са полезни.
    Има хора които се тъпчат с меса и подобни манджи и ефекта е тежест и подутост без енергия.
    За семената казах ,,,друго по темата в http://indigota.com/index.php?topic=5568.0
    Активен

    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #10 -: Септември 27, 2012, 16:57:34 »

    Аз си взимам от тази и мисля е бг.

    Соя преди пробвах , но тя е Китай и не е соя а боб мунг.
    Дори този боб мунг го сях и ми даде доста боб , става много интересно и не е претенциозно.
    Аз предимно си купувам от Интернет  , понеже за сега не са популярни тези магазини.
    Със слънчоглед стават чудесни кълнове и поници.И той е бг., има го в метро и в другите магазини за подобни храни.
    За леща от някое село може да се купи, малко, и за нахут също.
    Леща кога покълне леко и се сготви по-нормалния начин но за по-малко време става много вкусна и по-бързо и по-здравословно.Пробвал съм преди и нахут,боб и други , да се готвят покълнали.
    Стават по-бързо и са някак по-сладки.
    Пробвайте.
    За зимата си сях лук и събрах барут.Барута и кълновете от семето помага за настинки и др , зимни условия.
    Лесно и бързо.Става и за салати.
    Много хора на село имат барут от лук.
    В другите страни го използват за салати кога стане така.

    Да добавя лимеца също добива популярност , правят кълнове или варен , и дори суров.
    Има тема за него.
    Активен

    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #11 -: Януари 07, 2013, 10:14:18 »

    За сега интереса е малък но важното е ,че хората се интересуват и започват да разбират силата на кълновете и пониците.
    Проблема за мен , ако може да се нарече проблем е ,че и от тях се прави бизнес и така се разваля всичко.
    Всичко полезно се разваля от ламтежа за още и не се гледа мащабно за здравето и благото на хората.
    Просто е нужно да се разпространяват подобни теми в нета и хората да се научат сами да си правят тази прекрасна храна.
    Тази храна има повече полезни свойства от хапчетата и витамините в аптеките и ако имаше слух за някои проблемни кълнове , това е понеже се произвеждат в огромни количества и заливат пазара извън страната а така полезността се губи.
    Кога семето е било предизвикано по изкуствен начин да покълне , всичко се губи и идеята пак е забогатяване ...
    Докато водещия принцип на човека е да има още и още , няма да има мир .... кога хората се научат да дават ще дойде красиво и мирно време.
    Всеки може да си направи вкъщи кълнове и да си хапне , отнема малко време и дава много здраве ...
    Иска се постоянство и грижа за всичко.
    Всичко нужно е дадено и описано.
    Надявам се да има все повече хора които да се доверят на това и да дарят здраве на телата си ...
    Активен

    newage
    *
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 3

    « Отговор #12 -: Февруари 03, 2013, 13:07:53 »

    Най-важното е, че вече си имаме българска машина за отглеждане на кълнове и поници в домашни условия:

    Активен
    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #13 -: Февруари 03, 2013, 14:40:25 »

    Да има и не е сложна направата и ....
    Нямам личен опит с нея .... ако някои сподели от личен опит ще е полезно.
    За мен кога има желание се намира начина за да стане дадено нещо.
    Но, на вид е супер ...
    Активен

    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #14 -: Март 04, 2013, 18:29:21 »

    Друга интересна тема за кълновете , тук http://dreamland-bg.com/index.php?topic=4125.0
    За да си направите , се иска само желание и малко време.
    Колкото до машинката , по-добре да се покаже как всеки да си я направи , а тези които не могат да си я купят.
    В силата на кълновете и пониците , все повече хора се обеждават и разбират за лечебните им свойства.
    За жалост някои разбират , кога е късно , други навреме.
    За много хора , пробвали , виждат ефекта и започват да ползват кълнове и поници и дори сок от трева.
    Така , получават здраве , сила и енергия , дълголетие и лекота в стомаха си.Пестят пари , от липсата на лекарства и посещението на лекари.И всичко става , по-красиво.
    Всеки сам си решава и всеки сам преценя , дали да пробва и дали да има здраве.
    Активен

    Страници:  [1] 2   Нагоре
    Отиди на:  


    Подобни теми:
    Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
    публикация
    Лечебни билки « 1 2 »
    Здрав дух здраво тяло
    Админ 22 66100 Последна<br />публикация Април 22, 2010, 08:09:32
    от Spirit
    Лечебни чайове
    Здрав дух здраво тяло
    Админ 2 4817 Последна<br />публикация Януари 23, 2010, 08:31:33
    от delfin
    Алтернативни лечебни методи за индиговите деца
    Децата индиго
    Админ 0 2087 Последна<br />публикация Януари 24, 2010, 22:46:10
    от Админ
    Лечебните свойства на меда
    Природосъобразно хранене
    Слънчев лъч 0 1448 Последна<br />публикация Юли 23, 2011, 19:49:22
    от Слънчев лъч
    Петиция За равни права на пушачи и непушачи. « 1 2 ... 12 13 »
    Инициативи
    Ariam 193 3625 Последна<br />публикация Декември 17, 2012, 13:02:32
    от Sine Wave Zero

    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
    Ширинан | Психолог  © Copyright