Колективна онлайн медитация за прочистване на енергийното поле около България
(Всеки Понеделник, Сряда и Неделя от 22:00ч.)


          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Ядките укрепват костите и зъбите  (Прочетена 2137 пъти)
Слънчев лъч
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 205


« -: Юли 23, 2011, 23:09:36 »

Хрупкавата храна зарежда с калий, магнезий и витамини.

Ако искате да похапнете нещо вкусно и на всичкото отгоре полезно, купете си ядки. Само 100 г от тях доставят на организма около 650-750 калории. Ако сте започнали диета за тонус с пресни плодове и зеленчуци или сте се отдали на суровоядство, ядките са най-доброто допълнение към всекидневното ви меню. Те са идеален доставчик на белтъчини и ненаситени мастни киселини. Изчислено е, че по съдържание на незаменими аминокиселини ядковите плодове се доближават до белтъчния състав на млякото. В тях има микроелементи, особено калий, магнезий, фосфор и витамини Е, РР, С от групата В. Средно в 100 г ядки се съдържат 26,5 г белтъчини, 19 г въглехидрати, 740 мг калий, 181 мг магнезий, 411 мг фосфор. Богатството на микроелементи прави ядките изключително необходима храна за укрепване на костите и зъбите. Минералните вещества участват и във важни биологични процеси като възбуждане и свиване на сърдечните мускулни влакна, провеждане на електрическия ток в различните тъкани и органи. Ето защо ядките са полезни за дейността на нервната тъкан. Имат значение и за нормалното протичане на кръвосъсирването и обмяната на въглехидратите и мазнините.

Ценният и разнообразен химически състав на ядковите плодове ги превръща в съществен елемент на лечебното хранене. Поради високата си калоричност те се препоръчват при всички диети за напълняване. Помагат за бързо възстановяване след тежко боледуване, след тежък физически труд или напрегната умствена работа. Включват се в менюто на страдащите от подагра и различни дегенеративни ставни заболявания. При правилно дозиране са подходящи и за болните от сърдечно-съдови увреждания, защото подобряват обмяната на веществата, укрепват сърдечния мускул и стените на кръвоносните съдове, увеличават количеството на отделяната урина, стабилизират липидната обмяна. Всичко това забавя развитието на атеросклерозата.

Хапвайте орехи за здраво сърце.

Редица изследвания категорично показват, че орехите намаляват лошия холестерол в кръвта. За това се препоръчват на страдащи от атеросклероза и диабет, на пациенти, прекарали сърдечен инфаркт, и хора с нарушена мастна обмяна. Ако към шепа смлени орехови ядки се добави чаша прясно мляко, се получава идеална общоукрепваща напитка. Подобен ефект имат тараторът, плодовите и зеленчукови салати, поръсени със смлени орехи. Някои народни лечители препоръчват за укрепване на сърцето и кръвоносните съдове да се консумират всеки ден ядките на 2-3 ореха. Но важно е плодовете да са здрави. Поради богатото си съдържание на ненаситени мастни киселини орехите добиват неприятен вкус при престояване, лошо изсушаване и съхранение на влажни места. Същото се отнася и за другите ядкови плодове.

Лешниците церят анемия и гуша.

Лешниците се препоръчват самостоятелно или с други ядкови плодове на изтощени и анемични хора, на пациенти в стадий на възстановяване след тежки инфекциозни и други заболявания. Освен това в тези ядки са открити значителни количества йод, което ги прави особено полезна храна за страдащите от ендемична гуша. Българската народна медицина предписва лешници за лечение на болки в ставите. Прави се специална паста, като счукани лешници се размесват с чист пчелен мед в равни количества. Приема се вътрешно по 1 чаена лъжичка от пастата, 3 пъти на ден. Тя е полезна и като общоукрепващо средство.

Фъстъците усилват половата мощ.

Още древните са открили силното лечебно и общоукрепващо действие на фъстъците. През средновековието арабските лекари ги препоръчвали като целебно средство. Според Авицена фъстъците, смлени на брашно, действат благоприятно при чернодробни заболявания и укрепват сърцето. Древните евреи укрепвали с фъстъци своята полова мощ. А през XVII век френските лекари прилагали тези плодове като лечебно средство при изтощение, чернодробни болести, туберкулоза и др. Сега се знае, че около 500 г фъстъчени ядки осигуряват дневната нужда на организма от витамини. От съществено значение е голямото количество на витамин Е във фъстъците. Той нормализира дейността на жлезите с вътрешна секреция (особено на хипофизата и половите жлези), помага за нормалното използване на мазнините. По калориите, които дават, фъстъците надминават хляба, месото, млякото. Високата им хранителна и лечебна стойност не бива да се пренебрегва при храненето и лечението.

Кестените помагат срещу разширени вени

Кестените в сравнение с другите ядкови плодове са най-богати на нишесте. Те са енергетична храна с преобладаване на бавно всмукващите се въглехидрати. Подходящи са за всички, които извършват активни физически движения. Кестените показват леко запичащо действие, поради което се препоръчват при стомашно-чревни разстройства. Сварени или печени, те се консумират като храна, укрепваща стените на венозните съдове. Помагат при разширени вени, обилна менструация, кървящи хемороиди. В последния случай похапването на кестени се съчетава с бани. Използва се водата, в която са врели кестените заедно с тяхната обвивка. Под влияние на такова лечение хемороидалните възли бързо се успокояват и болестните явления стихват.
Активен

Слънчево хранене - Благодаря ти слънце, че ни подпомагаш!
Слънчев лъч
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 205


« Отговор #1 -: Юли 23, 2011, 23:17:13 »

Ядки и семена

Въведение

Ядките са семена, които са покрити с твърда черупка. Повечето са семена на дървета, но тук са разгледани и семената от няколко други растения, които не са типични представители на ядките, тъй като се използват подобно на тях в кулинарията.

Ядките могат да се употребяват по много начини. Цели, смляни, или масла от ядки са широко разпространени.

Хранителни вещества

Ядките като цяло са много хранителни, осигуряват протеини и много основни витамини като А и Е, минерали като фосфор и калий, и фибри. Ядките са и с високо съдържание на въглехидрати и мазнини и за това не трябва да се консумират в големи количества.

Ядките са с различни хранителни вещества, тъй като различните видове са представители на различни растителни групи. Кратко описание на някой видове ядки, както и основните им хранителни вещества са описани по надолу.

Съхранение

Ядките трябва да се съхраняват в дишащи кутии и да се държат в сухи и проветриви места защитени от пряка слънчева светлина. Поради високото съдържание на мазнини в някои от тях има опасност от гранясване и затова те трябва да се съхраняват в хладилник или фризер.

Ядки

Бадеми

Вероятно произхождат от Близкия Изток, но сега се отглеждат в Южна Европа, Западна Азия, Калифорния, Южна Австралия и Южна Африка. Бадемовото масло се добива от ядката на горчивия бадем и се използва за овкусяване и в различни козметики за кожата. Сладкия бадем се отглежда за ядки за ядене и има най–голям пазарен дял в световната търговия с ядки. От бадеми се прави и хранително бадемово мляко и бадемово брашно. Бадемите са особено хранителни.

100 грама бадеми съдържат: 16,9 г. протеини, 4,2 мг желязо, 250 мг. калции, 20 мг. витамин Е, 3,1 мг цинк и 0,92 мг. витамин В2.

Бразилски орехи

Родината им е Южна Америка. Ядката расте в твърд, дървен плод подобен на кокосова черупка, която трябва да се счупи за да се разкрият дванадесетте–четиринадесетте ядки вътре. Бразилските орехи са с високо съдържание на протеини и мазнини, което е причината да гранясват бързо.

100 грама бразилски орехи съдържат: 12 г. протеини , 61 г. мазнини, 2.8 мг желязо, 180 мг калции, 4.2 мг цинк.

Кашу

Родината му е Америка, но сега се отглежда и в Индия и Източна Африка. Ядката расте по необикновен начин на дървото, висяща за месест, подобен на ябълка плод. Свързан е с мангото, шам фъстъка и отровния брашлян. Има високо съдържание на въглехидрати и протеини.

100 грама кашу съдържат: 17,2 г. протеини, 60 микрограма витамин А, 3.8 мг. желязо.

Кестени

Родината на сладкия кестен е Южна Европа, но се отглежда навсякъде заради ядките и за дървен материал. Ядките могат да се използват в супи, каши, плънки и т.н., както и да бъдат изпечени или сварени цели. Срещат се пресни (през есента), изсушени, консервирани – цели или на пюре, или смляни на брашно. Изушените се нуждаят от предварително накисване за 1-2 часа и варене за 45-60 минути, а пресните от варене 40 минути преди да бъдат обелени. Кестените са с високо съдържание на скорбяла, но с ниско на протеини и мазнини.

100 грама кестени съдържат: 36.6 г. въглехидрати, само 2 г. протеини (най-малко от всички ядки) и 2.7 г мазнини.

Кокосов орех

Кокосовата палма се среща често в тропическите райони по света. Ядката е покрита с обвивка изградена от нишки и всички части на дървото се използват, стъблото за дървен материал, листата за покрив, а от нишките на черупката се правят влакна – материал за въжета и рогозки, а ядките се използват за храна. Неузрялата ядка съдържа кокосово мляко. Месестата част на ядката може да се яде прясна или изсушена. Кокосовото масло също се добива от месестата част и се използва за готвене (въпреки че е с високо съдържание на наситени мазнини), маргарини, супи и др.

100 грама пресен кокос съдържат: 3.2 г. протеини и 36 г. мазнини.

100 грама изсушен кокос съдържат: 5.6 г. протеини и 62 гр. мазнини.

Лешници

Лешникът е често срещано дърво в Европа и Азия и ядките му се ядат още от древни времена. Има много култивираните видове като например цариградският лешник, който е по–голям вид и се отглежда в югоизточна Европа. Лешниците, цели, смлени или на люспи, се използват в сладки ястия, или се прави масло или олио от тях.

100 грама лешници съдържат: 7.6 г. протеини и са с най-ниско съдържание на мазнини от всички ядки.

Макадамия

Родината на макадамията е Североизточна Австралия, а сега се отглежда и в големи плантации в Хавай. Цената им е висока, тъй като е много трудно да бъдат отделяни от кората, но имат приятен вкус и са хрупкави. С ниско съдържание са на въглехидрати, но с високо на мазнини.

100 грама макадамията съдържат: 7 г. протеини и 40 мг. калций.

Фъстъци

Фъстъците всъщност принадлежат към семейството на бобовите растения. Родината им е Южна Америка, но в днешни дни се отглеждат навсякъде в тропиците и южните райони на САЩ. Шушулките на фъстъците всъщност се отглеждат под земята. Фъстъците са с високо съдържание на протеини и съдържат 40-50% олио. Олиото се използва за готвене, салати, в маргарини, а остатъкът за храна на животните. Целите фъстъци могат да се ядът сурови или изпечени или от тях да се направи фъстъчено масло (препоръчваме ви да купувате марки, които не съдържат хидрогирани мазнини, които са високо наситени).

100 грама фъстъци съдържат: 24.3 г. протеини, 2 мг. желязо и 3 мг. цинк.

Пекан

Родината му е Северна Америка, където се използва често в сладоледи, кексове, хлябове с ядки и в сладкарството. Вкуса му е подобен на мек, сладък орех.

100 грама пекан съдържат: 9.2 г. протеини, много високо съдържание на мазнини - 71.2 г., 130 микрограма витамин А (също много високо), 2.4 мг. желязо и 73 мг. калций.

Борови ядки

Те са семената на италианския кедър с родина средиземноморския район, но семената на редица други видове се използват в различни части на света включително семената на корейския бор и северноамериканския пинии. Трудното им събиране увеличава тяхната цена. Вкусни са леко препечени и са съществени за песто соса. Много лесно могат да гранясат и трябва да се съхраняват в хладилник или фризер.

100 грама борови ядки съдържат: 31 г. протеини, което е най-високото съдържание от всички семена и ядки.

Шам фъстъци

Родината им е Близкия Изток и Централна Азия, но от дълго време са култивирани в Средиземноморските райони и все по-често в Южните щати на САЩ. Ядките са зелени на цвят и са с по-висока цена не толкова поради вкуса им, колкото заради декоративния цвят. Продават се изпечени и солени в черупката им. Те са по–скъпи от повечето останали ядки.

100 грама шам фъстъци съдържат: 19.3 г. протеини, 14 мг. желязо, 140 мг. калций.

Орехи

Родината на орехите е Югоизточна Европа и Западна и Централна Азия, но сега се отглеждат и в Обединеното Кралство, Калифорния и Китай. Освен заради ядките се отглеждат и за дървен материал. Ореховото масло се е използвало в продължение на векове за подготовката на платната за рисуване. Родината на черния и американския орех е Северна Америка. Тяхната черупка е много по дебела от тази на европейските орехи. Тъй като бързо гранясват трябва да се съхраняват в хладилник или фризер.

100 грама орехи съдържат: 10.6 г. протеини и 2.4 мг. желязо.

Семена

Тиквено семе

Може да се яде сурово или изпечено. Използва се за готвене и в сладки и в солени ястия. Вкусно е изпечено и разбъркано, докато е горещо, със соев сос и сервирано върху салати. Тиквените семки са богати на протеини, желязо, цинк и фосфор.

100 грама тиквено семе съдържат: 29 г. протеини, 11.2 мг. желязо и 1144 мг фосфор.

Сусам

Родината му е Африка, но често се среща в тропическа и суб-тропическа Азия. От семената се извлича олио, което се използва за готвене, за салатно олио или маргарини. Среща се и изпечено сусамено олио за ориенталски рецепти. Целите семена могат да се ядат и често се използват за декорация на кексове, в сладкарството и т.н. Сусамовата паста, тахан, се използва в много ястия като например хумус. Халвата, сладък десерт, който се прави от сусамови семена често се среща в магазините за здравословни храни. Сусамът е добър източник на протеини и калций.

100 грама сусам съдържат: 26.4 г. протеини, 12.6 мг. витамин В3, 7.8 мг. желязо, 131 мг. калций и 10.3 мг. цинк.

Слънчогледово семе

Слънчогледът е едногодишно растение, принадлежащо към семейството на маргаритките. Родината му вероятно е Северна Америка или Мексико. Северноамериканските индианци култивирали слънчогледа преди повече от 2000 години. Олиото, което се извлича от семената се използва в маргарини, супи и др., но семената могат и да са цели, сурови или печени. Те могат да бъдат добавяни към хлябове и сладкиши или да се поръсват върху салати или закуски от зърнени храни. Те са добър източник на фосфор и калий.

100 грама слънчогледово семе съдържат: 24 г. протеини, 7.1 мг желязо и 120 мг. калций.
Активен

Слънчево хранене - Благодаря ти слънце, че ни подпомагаш!
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Лечение на проблеми с устната кухина и зъбите, чрез билки и природни елементи
Изцеление от природата
Soul 0 5589 Последна<br />публикация Февруари 22, 2012, 00:03:38
от Soul

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Ширинан | Психолог  © Copyright