Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Бебешки пубертет  (Прочетена 2849 пъти)
delfin
Гост
« -: Октомври 29, 2009, 15:07:33 »

ЗАЩО ВАШЕТО АНГЕЛЧЕ ИЗВЕДНЪЖ СЕ ПРЕВРЪЩА В ДЯВОЛЧЕ"Беше същински ангел. Кога се превърна в такова дяволче?!" Ако покрай вас щъка 2-годишно хлапе, няма начин да не сте си задавали този въпрос. Виновен е т. нар. бебешки пубертет. Или както го наричат американците - the terrible two.

Характерът на детето се кове, докато е на 2, смята американският педиатър Харви Карп. И ако искате да отгледате щастливо и спокойно дете, трябва да сте много внимателни, докато хлапето кара бебешкия пубертет. Дори и да е кротко. По време на "ужасните две" наблюдавайте добре поведението малчугана вкъщи, съветва д-р Карп. Така ще откриете силните и слабите страни на характера му. И ще му помогнете да владее и да използва максимално добре нрава си, когато порасне.

За какво трябва да внимавате? Първо определете темперамента на детето си, съветва д-р Карп. Той е разделил хлапетата на три типа. Първите са щастливи и сговорчиви. Вторите - срамежливи и затворени. А третите - палави и енергични. Сега е моментът да прецените какъв е характерът на вашето дете. И да започнете да го моделирате. За да ви е мирна главата, когато дойде ред за истинския пубертет.


Добронамерено и весело

Можете да си отдъхнете - всяко второ хлапе на 2 години е точно такова, обяснява д-р Карп. Така че - нищо чудно вашият малчуган да е от "лесните" и да изкара пубертета без много драми. Как да го познаете? "Лесното" дете става с усмивка. Обича срещите с нови хора и другите хлапета. Непознатите места и изненадите не го плашат. Не мрънка, може да си играе само и не пищи, когато види някоя играчка на витрината. Внимавайте обаче - заплаха дебне и добродушните деца. Много често, като растат, заради благия си нрав тези хлапета се "губят в тълпата". Стават прекалено тихи, нерешителни и незабележими. През истинския пубертет се лепват за някой от лидерите в класа и започват твърде лесно да се влияят. И, разбира се, да вършат глупости. Затова, ако искате да ви е мирна главата след 10 години, сега обръщайте повече внимание на кроткото си дете - нищо, че то може да се занимава само. Учете го да изразява желанията си и да е по-активно в игрите с вас или другите хлапета.


Скромно и чувствително

Според д-р Карп около 15 на сто от децата на 2 годинки са именно такива - срамежливи и затворени. Скромните хлапета си личат още от малки, обяснява психиатърът. Още когато са бебенца на 7-8 месеца, те се притесняват от непознати. А щом станат на две, са още по-притеснителни. Ако детето ви е такова, трябва да внимавате много. Проблемът може и да се задълбочи в тийнейджърската възраст и след това. И детето да не може да комуникира или да се изразява свободно пред хора. Да, детето ви със сигурно ще остане свръхчувствително и занапред. Но трябва да му попречите да се затвори напълно. Как? Не го притискайте, не го критикувайте, не го подлагайте на стрес и изненади - това са съветите на д-р Карп. Нахъсвайки го, ще постигнете точно обратния ефект, смята педиатърът.


Дяволчето Фют

Всяко десето дете на 2 е истински дявол, смята д-р Карп. Такъв малчуган е истинско предизвикателство за родителя. Точно заради такива хлапета се е появил изразът terrible two, шегува се педиатърът. Ако не сте внимателни обаче, кошмарът може и да продължи. Малкото дяволче е страхотно енергично. Нетърпеливо. Импулсивно. Отегчава се лесно. Крещи силно. Плаче упорито. Какъв трябва да е подходът? Намерете му занимание, препоръчва лекарят. Тези деца уравновесяват емоциите си, като хабят енергия. Много игри навън ще ви свършат работа, за да овладеете бебешкия пубертет. А когато хлапето стане по-голямо, най-доброто лечение е спорт. Футболът или танците ще укротят желанието на детето ви за пакости. А и ще направят характера му по-стабилен. Най-важното с подобно дете е - не пропускайте момента да изковете характера му. Иначе ще си отглеждате у дома бомба със закъснител, предупреждава д-р Карп.


Лора Симеонова
Активен
LaMariposa
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 22


 • Град: Търговище
 • Пеперудите се нуждаят от любов!

  « Отговор #1 -: Януари 25, 2010, 11:15:48 »

  Ох, колко е вярно това! Но колко е трудно на практика!  Мисли
  Активен

  ЩАСТИЕТО Е ЛЮБОВ! НЕКА БЪДЕМ ЩАСТЛИВИ!
  Кристина
  Гост
  « Отговор #2 -: Май 24, 2011, 14:55:29 »

  Има ли още информаця по темата? Че моята принцеса попада в третата категория и ще ми трябват напътствия. Доста безсилна се чувствам пред нейния инат и упоритост.
  Активен
  Мар
  Гост
  « Отговор #3 -: Май 24, 2011, 15:52:53 »

  Има на един американски детски психолог книга на тема още от бебешка възраст, както и за детския и юношеския пубертети, но името на автора и заглавието на книгата не ги помня, пише в нея и за опита си със собстевните си деца - има 3. Отдавна я четох, преди доста години, от Столична библиотека в София. Попитайте там, ако сте от София, все пак може и да се сетят библиотекарите за коя книга става въпрос. Към раздел "Психология" би трябвало да е.

  Столична библиотека има филиали и на ул. "Сердика" и в "Люлин".

  Както имат и нет страница, в която има мисля че каталог на авторите и заглавията, които имат.
  Активен
  Eona Lightholder
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2519


  NEVERENDING STORY

  « Отговор #4 -: Май 24, 2011, 20:06:47 »

  Криси май единственият начин е някакси да се пренасочва упоритостта и ината към някаква цел. И аз полудявам да измислям занимания, в които да се влага това упорство.Между 2 и 3 и половина е направо кошмарна възраст за родителя. Ние сега сме с проблема - ходене на ясла и откъсване от мама и просто едвам се оправям ,не ме оставя сама и за 3 секунди , започва да плаче , голям стрес.
  Активен

  "weird " is indication for creative force ♥
  angel_aura
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 20


 • Град: Cremona
 • « Отговор #5 -: Януари 02, 2012, 18:41:45 »

  Нашият Ангел на година и седем месеца започва да се оформя като комбинация между първи и трети тип. В един момент е прекрасен, слънчев и лъчезарен, а в следващия е истински дявол - крещи, хвърля, плаче... това било типично за децата на неговата възраст, но аз понякога се плаша
  Активен

  Ще става каквото ще става - и то ще стане, когато ще стане...
  meander
  Каквото дадеш това ти се връща.
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 376


  « Отговор #6 -: Януари 02, 2012, 22:08:40 »

  Здравейте.
  Не  съм жена ,но съм чувал че това което наричате бебешки пубертет е до 7 годишна възраст.Но поради еманципацията бива съкратена според еманципираността на жената или  отсъствието на свободна баба.
  Не е лесно и да си жена.
  Живи и здрави.
  Активен

  Мечтите ни помагат да намерим посоката,а желанията ни помагат да загубим пътя.
  Когато човек говори истината - не се налага да лъже!
  Мухата влиза само в отворена уста!!!
  Sue
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 292


 • Град: Ниските земи
 • Нютонист

  « Отговор #7 -: Януари 02, 2012, 23:09:42 »

  1 и 2, което е малко странна комбинация. Но детето си избира с кой да общува от момента на раждането си.

  Истината е, че децата между 2 и 4 годинки в един ден могат да проявят и трите типа едновременно. Щястливото дете ще направи сцена, ако е преуморено. Срамежливото, ще се включи в игрите, след като погледа малко от страни. Усмивчица
  Активен
  Sue
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 292


 • Град: Ниските земи
 • Нютонист

  « Отговор #8 -: Януари 02, 2012, 23:20:41 »

  Криси, моята принцеса също се инати. В такъв момент я оставям за минута две да е нейното. Примерно, настоява да си обуе панталона през крачола и бяга по цялата къща, за да не и помагам или отказвва да яде. Оставям я да се помъчи или цупи и след 5 минути я заглавичквам с приказки. Докато си говорим, обувам панталона или и мушвам пълната лъжица в устата.
  И двете получаваме своето.
  Не знам, дали е правилно, но това е възрастта на себеосъзнаването като отделен човек и е важно детето да има свободата за себеизява. В рамките на установените граници в семейството.
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright