Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Бхакти Йога  (Прочетена 1076 пъти)
bars_i
Гост
« -: Май 24, 2011, 23:42:31 »

Бхакти Йога е действителното, истинско търсене на Бог, едно търсене което започва, протича и завършва в любов. Един-единствен момент на лудост от тази безкрайно силна любов към Бог ни носи вечна свобода. “Бхакти”, казва Нарада в своето обяснение на Бхакти афоризмите, “е извънредно силна любов към Бог”; “Когато човек я изпита, той започва да обича всички и не мрази никого; той остава вечно удовлетворен”; “Тази любов не може да бъде сведена до никаква земна изгода”, защото тя не идва докато съществува светското желание; “Бхакти Йога е по-велика от Карма, по-велика от (Раджа) Йога, защото те се изпълняват с някаква цел, докато Бхакти е своята собствена реализация, своите собствени средства и своята собствена цел.”

Бхакти е постоянната тема на нашите мъдреци. Като оставим настрана писателите върху Бхакти - такива големи коментатори на Вяса-сутрите като Шандиля и Нарада, които са очевидни поддръжници на познанието (Джнана), също имат да кажат нещо много показателно за любовта. Дори когато коментаторите се опитват да обяснят много от текстовете - ако не и всички – с цел да ги превърнат в източник на едно сухо познание, Сутрите – и особено онази част свързана с обожанието на Господ – не се поддават лесно на такъв вид манипулации.

В действителност не съществува такава голяма разлика между познанието (Джнана) и любовта (Бхакти), както хората понякога си мислят. Докато продължаваме нататък ще видим, че накрая те се срещат и събират в една точка. Това важи и за Раджа Йога, когато тя се практикува за достигане на освобождение, а не като инструмент за мамене на лековерните, в какъвто за съжаление тя често се превръща в ръцете на шарлатаните и продавачите на загадки - тогава тя води до същата цел.

Най-голямото предимство на Бхакти Йога е, че тя е най-лесният и най-естественият път за достигане на тази велика божествена цел; Големият й недостатък е, че в своите низши форми често деградира в ужасен фанатизъм. Всички фанатични шайки в индуизма, мохамеданството и християнството почти винаги са произлизали изцяло от редиците на тези поклонници от низшите нива на Бхакти. Тази еднопосочна и искрена отдаденост (Нища) на любимия обект, без която нито една истинска любов не може да израсне, много често става причина за отричането на всичко останало. Всички слаби и неразвити умове във всяка религия или страна имат един-единствен начин да обичат своя идеал и той е като мразят всички останали идеали. Тук се крие обяснението защо човекът, който е отдаден с такава любяща привързаност на своя Бог, който е толкова предан на своя собствен религиозен идеал, се превръща в ревящ фанатик веднага щом види или чуе нещо за някое друго вярване. Този вид любов много прилича на кучешкия инстинкт, който пази собствеността на господаря от посегателство, с тази разлика, че инстинктът на кучето е по-добър от разума на човека, защото то никога не бърка своя стопанин с враг, независимо в какви дрехи се появява той. Докато фанатикът губи всякаква сила за правилна преценка. В неговия случай личните му убеждения са от такъв всепоглъщащ интерес, че за него няма никакво значение какво казва човек – дали той е прав или греши; единственото нещо за което той определено винаги внимава, е да знае кой го казва. Същият човек който за хората с неговите възгледи е сърдечен, добър, честен и любящ, няма да се поколебае да извърши най-долните постъпки, щом са насочени към хора извън границите на собственото му религиозно братство.

Но тази опасност съществува само в онзи етап от Бхакти, който се нарича подготвителен (Гауни). Когато Бхакти е узрее и  премине в тази форма, която се нарича върховна (Пара Бхакти), повече не съществува страх от тези ужасни проявления на фанатизма; онази душа, която е завладяна от висшата форма на Бхакти, е твърде близо до Бог, който е Любов, за да стане инструмент за разпръсване на омраза.

Не на всеки от нас е дадено да бъде хармоничен в изграждането на характера си в този живот: и все пак знаем, че най-възвишен е онзи характер, в който са хармонично съчетани следните три неща – познанието, любовта и Йога. Три неща са необходими за една птица да лети – двете крила и опашката, която да направлява полета. Джнана (Познанието) е като едното крило, Бхакти (Любовта) като другото, а Йога е като опашката, която поддържа баланса. За онези които не могат да изпълняват заедно  и хармонично тези три вида на поклонение и затова приемат единствено Бхакти като свой път, е необходимо винаги да помнят, че ритуалите и церемониите, въпреки че са абсолютно необходими за прогресиращата душа, нямат никаква друга стойност освен да ни доведат до онова състояние, в което ние чувстваме най-силната любов към Бог.

Има малки разлики в мненията на учителите на познанието и тези на любовта, въпреки че и двете страни допускат силата на Бхакти. Джнанините смятат Бхакти за инструмент за достигане на освобождението, а бхактите гледат на този път едновременно и като инструмент, и като самата цел, която трябва да бъде постигната. За мен това е разлика без голямо значение. Всъщност Бхакти, когато се използва като инструмент, в действителност означава по-низшата форма на поклонение, а по-висшата форма на това поклонение в един по-късен стадий става неразделна част от по-низшата форма на реализация. Изглежда, че всеки придава голямо значение  на своя собствен метод на поклонение и богослужение, забравяйки че чрез съвършената любов и чистото познание ще дойде всичко - дори и това което не е търсено - и че съвършената любов и истинското познание са неразделни.

Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Йога - какво е йога, видове и др.
Йога
delfin 14 4205 Последна<br />публикация Февруари 22, 2013, 15:11:11
от Търсач
Бхакти йога и медитация
Йога
Админ 1 1620 Последна<br />публикация Март 15, 2012, 18:13:16
от {-^-}
Йога без учител
Йога
Kaloyan 11 2263 Последна<br />публикация Януари 17, 2011, 02:44:18
от Ivs.SY
ДАОСКА ЙОГА
Йога
Arrianna 0 921 Последна<br />публикация Януари 06, 2013, 12:50:47
от Arrianna
ЙОГА ФИЛОСОФИЯТА НА ДЖНАНЕШВАРА И ПАТАНДЖАЛИ
Йога
Търсач 10 1614 Последна<br />публикация Август 11, 2013, 17:55:21
от Свързан

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright