Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Още някои пояснения относно Сахаджа йога практиките  (Прочетена 1359 пъти)
sahaj
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 130


 • Град: България
 • WWW
  « -: Май 24, 2011, 17:35:59 »

  Обещах наскоро да напиша една тема относно Йога и по специялно Сахаджа йога , която да е разбираема за всички и да се изчистят някои недоразумения и фалшиви идентификации.
  В тази тема ще се опитам да се справя с тази нелека задача. Всъщност за да обясня какво е Сахаджа йога първо трябва да започна с обяснението на това какво е йога, Различните имена на това учение са за нас хората иначе като цяло целта на всичките школи в йога е една и съща  а именно постигането на Духовна себереализация . Думата йога както съм споменавал и в предишни теми произлиза от санскрит и в превод на български означава съюз или единение , постигането на йога е нашето единение с природата , вселената и дори с Бог . Йога е постигането на нашият вътрешен мир. Йога е отворена система която се развива с течение на времето  в зависимост от това на какво колективно еволюционно ниво е било човечеството и на това именно се дължат множеството школи и названия.
  В какво обаче се изразява тази Йога или това единение?
  От древни времена хората са знаели , че ние сме съставани не само от физическо тяло а и от една много по фина материя , те са знаели че дълбоко в нас има една сила (енергия ) и я наричали с различни имена. В Йога тази енергия се нарича Кундалини и тук ще използвам този термин, други народи я наричат  Чи , Ци или Ки а в корана дори пророка Мохамед говори за Рух  (свещения божествен дъх) , в днешно време дори учените започнаха да доказват съществуването на тази енергия у нас хората.
  Кундалини се намира в нашата сакрална кост навита на спирала, още древните гърци знаели това и поради тази причина я нарекли сакрум или свещена кост защото тя не изгаря при кремация на тялото. Тази енергия някои учени наричат биоплазма Тя се намира в заспало (латентно ) състояние и целта на хората е било неиното събужданеи, точно поради тази причина са били използвани най - различни методи . Събуждайки се Кундалини тръгва нагоре по тялото ни по три основни канала които на физическо ниво представляват нашата автономна нервна система, левият и десният канал представляват нашата Симпатикова система а централният Парасимпатиковата на по фино (духовно ниво) левият канал представлява нашите желания и нашето минало и вървейки отляво по гръбнака завършва от дясната страна на главата с така наречения балон на суперегото. Десният канал на фино ниво представлява нашето бъдеще и нашите действияи завършва отляво на главата ни с балона на егото. Централният канал е нашето настояще и е балансиращ.
  Събудена вече Кундалини се издига нагоре по енергиините канали като пресича някой енергиини центрове , които на физическо ниво представляват нервни сплитове (Плексуси) , Всеки енергиен център отговаря както за определена група органи така и за определени наши духовни качества , но тук няма да се спирам на това защото съм писал за тези неща в друи теми и няма нужда да се повтарям, та издигайки се нагоре Кндалини достига до нашата 7-ма чакра (енергиен център) която някои наричат коронна и се намира на върха на главата (фонтанелата) именно по този начин отваряйки тази чакра и бликвайки Кундалини като фонтан се осъществява тази Йога този съюз това единение ,което хората са се опоитвали да достигнат перз хилядолетията. С течение на времето хората са разработвали различни методи за събуждането и използването на тази енергия като методите са се усъвършенствали в зависимост от това на какво колективно еволюционно ниво са били хората.Има някои твърдения , че Кундалини можело да е опасна за нас, но аз от личен опит мога да кажа , че това не е така а напротив тя може да ни помага да бъдем в добро физическо и духовно здраве. Кундалини е наша вътрешна или още наричана майчина енергия а една майка не би наранила детето си. Разбира се както във всичко останало и тук има хора които , спекулират с темата и точно поради тази причина се получават някои не много приятни неща.
  Като цяло Йога е система която е толерантна към всички религии и хора независимо от какъв етнически произхоид са. Йога няма забрани каква религия трябва да изповядваш за да практикуваш Йога, опита ми в Сахаджа йога ми е показал , че тя се практикува от хора изповядващи много и различни религии.
  Тук идва мястото да кажа с какво Сахаджа йога се различава от другите системи в Йога и макар че вече съм писал по тази тема ще се опитам накратко да обобщя нещата малко по разбираемо защото явно на някои не им е станало много ясно.
  Сахаджа йога възниква като система през 1970 година , тя е създадена от Шри Матаджи Нирмала Деви , която е родена в ХРИСТИЯНСКО семейство, виждайки множеството фалшиви "гуру", които само обират банковите сметки на последователите си Тя решава да покаже на хората истината . Шри Матаджи винаги казва в лекциите си , че трябва да проверяваме всичко и да не приемаме нещата на сляпа вяра и да проверяват всичко като опитни учени. Тя казва , че никой не бива да плаща за това нещо защото  Кундалини си е нещо наше вътре от нас , Шри Матаджи никога не взема пари за лекциите си и поема всичко на собствени разноски . От мен накратко това а останалото с какво се различава Сахаджа йога от останалите системи в йога може да видите ето тук  http://indigota.com/index.php?topic=2981.0][url]//indigota.com/index.php?topic=2981.0[/url]
  Активен

  "Истинската свобода е възможна, ако откриете собствените си сили вътре във вас. Трябва да усетите съществуването на  Духа чрез вашата централна нервна система, чрез вашия съзнателен ум."
  zvezdichka
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 240


  Нека бъде вечна светлина!

  « Отговор #1 -: Май 24, 2011, 21:46:43 »

  А кой защо смятат ,че може да е опасна за нас?
  Активен
  Търсач
  Търсач
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 387


  WWW
  « Отговор #2 -: Май 24, 2011, 21:55:51 »

  А кой защо смятат ,че може да е опасна за нас?
  Тези, които са опитват са издигат Кундалини по не оторизиран начин.
  По какъв ли не глупав начина, вкл. секс са се опитвали да издигнат Кундалини и са получавали пренатоварване на  Ида и Пингала.
  Активен

  sahaj
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 130


 • Град: България
 • WWW
  « Отговор #3 -: Май 24, 2011, 22:42:36 »

  А кой защо смятат ,че може да е опасна за нас?
  Тези, които са опитват са издигат Кундалини по не оторизиран начин.
  По какъв ли не глупав начина, вкл. секс са се опитвали да издигнат Кундалини и са получавали пренатоварване на  Ида и Пингала.

  тоест претоварване на левия и десния енергиен канал нали говориме за тема в която да се разбира от всички , така че ползвайте по обикновени думи за да бъдете разбрани бе хора, от самото начало се опитвам да ви го кажа това. За какво се трудих толкова да направя тая тема.
  Активен

  "Истинската свобода е възможна, ако откриете собствените си сили вътре във вас. Трябва да усетите съществуването на  Духа чрез вашата централна нервна система, чрез вашия съзнателен ум."
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright