Духовно развитие

          

Страници:  1 2 [3] 4   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Българска народна бродерия и костюм  (Прочетена 8882 пъти)
Eona Lightholder
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2519


NEVERENDING STORY

« Отговор #30 -: Октомври 08, 2012, 22:11:22 »

Многокатов= многоетажна , демек риза, бръчник или сукман , престилка , връхни дрехи . С монголи и с пруанските индианци (коренното население на Перу) дадох пример за като географско разпространение , не съм казвала кой е номад , кой уседнал.

Значи всички практики са приложими , казах - най-ефективни за генотипа. Мое мнение ,като танцьор е ,че израждането на националния танц от хоро в кючек е именнено пропагандата , че българския фокол е остаряло виждане . Комунистическа работа - смееха ми се децата - тропаница - иху-ху и ихаха. Сега същите деца - научи ме едно хоро , покажи ми туй и онуй .

Това за дялкането го обсъдихме и Пелин много хубаво го обясни в темата за Чакрите на ръцете .

За пеенето къде идва по нашите земи , ми може и от по-преди Орфей да е , ама той  ни е гордостта Усмивчица , а той се бил учил в Египет . Пък  те там разни погребални химни са пеели.

Питки от разни диви зърна с пепел и вода правиха онез шматки ,дето ви казвам че гледах тип бушкрафт, сега ме е яд че не се загледах по внимателно.

Та всичко това не е делене , а ефективност , както темата за хранене според кръвната група - ти си яж всичко , но има неща които по-лесно асимилираш., за разлика от друг.  Това се нарича и темперамент на нацията . Е сега се връщам от Зумба - много бързи латино танци в такт 7/8 повечето пъти , т.е като ръченицата.Горките холандки , на опитват , ама само се потят изллизат някви все едно тежести са вдигали , а не са се кефили .

Ванга каза ,че традиционите празници и ритуали ще помогнат на българина , ще намеря и точните думи .
 
Активен

"weird " is indication for creative force ♥
Eona Lightholder
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2519


NEVERENDING STORY

« Отговор #31 -: Октомври 08, 2012, 22:20:52 »

Българите са силни — вижте за какво се пее в песните ни и ще разберете как предците ни са живели. Тачете празниците — те са средство за оцеляване.

А хорото е магичен ритуал — символ на единството, на кръга. Онази енергия, която изпитваме, докато играем хоро, е несравнима с друг танц.


Българите ще станат духовни водачи на човечеството, защото са съхранили качества, които другите народи нямат. Ние сме много стар народ и това един ден ще разберат всички.

Истината за света и космоса, трябва да се търси в старите свещени книги.

Българското писмо е едно от най-старите на земята.( кое писмо - Кирилицата или шевиците ,които се наричат писмо )

Ще се отвори земята и ще се открие кои са българите. Не е вярно, че българите са чергари. Откъдето са минали, държава са оставили и бел град.

Тези цитати според мен не бива да се приемат ,като нещо което да помпа националното самочуствие , а рецепта за развитие. Когато растението няма здрав корен не вирее или едвам -едвам .ТъженТъженТъжен
Активен

"weird " is indication for creative force ♥
вожда
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 403


I.F.Y

« Отговор #32 -: Октомври 09, 2012, 11:06:18 »

Цитат на: Eona
Многокатов= многоетажна , демек риза, бръчник или сукман , престилка , връхни дрехи
Добре, риза... сукман, престилка, горе-долу зная какво е, но явно съм виждал такива, само на един етаж. Няма ли нещо снимка, не мога да си го представя. Питах бай ти гугъл, разправя някакви неща, които не ги свързвам нито с монголци, нито с българи, а още по-малко с инки!

Това ли се има предвид под "многоетажно, многопластово"?
Цитат на: Eona
С монголи и с пруанските индианци (коренното население на Перу) дадох пример за като географско разпространение , не съм казвала кой е номад , кой уседнал.
Е нарече ги – монголите номади, но както и да е, за тях по-нататък.
Значи... Иве, ще започна от далеч, както бих започнал, на който и да го обяснявам, ако иска да разбере.
Индианец това е раса. Коренното население на ю.Америка са индианци, безспорно. Перу е там и с двата крака, няма две мения по въпроса, което ги прави - южноамерикански индианци, съгласен съм. Но като кажем “перуански индианци”, се подразбира (или поне един нормален читател така го разбира) – индианците, които са населявали територията на днешно Перу, а това са инките.  По същия начин би звучало и ако кажеш – еквадорски, чилийски или боливийски индианци, защото това са пак – инки (макар, че в Перу им е основата). Почти цялото западно тихоокеанско крайбрежие на ю. Америка са го резервирали, още преди новата ера. Даже северозападно. Иначе казано  - целите Анди... (без Венецуела май). Та като кажеш “перуански индианци”, на мен ми звучи като “кенийски негри”.  Няма как, инките в Перу да са носели многопластови ...сукмани при инициация, а останалите от тях, които са извън Перу – не. В сев. Америка, по-може да се делят така отделните племена - на езикови групи, региони и т.н. (например индианците от Южна Дакота), макар че... също не е много удачно, но да речем, че ако човек е горе-долу наясно, ще те разбере.
Мисълта  ми беше друга, а именно, че... вероятно  някъде си попадала на информация или литература, относно определени ритуали при индианците от андите (щом не щеш да ги наречеш инки), където се споменава за многопластовите ритуални ...дрехи, но аз не съм намирал такава и за това ми е интересно да науча повече по въпроса, та ако се сетиш, ще се радвам да го споделиш.  Това за монголците също ми е интересно, тъй като те, определено заслужават голямо внимание, та ако са в една книга, още по-добре.

Цитат на: Eona
Мое мнение ,като танцьор е ,че израждането на националния танц от хоро в кючек е именнено пропагандата , че българския фокол е остаряло виждане
В кючек?! Кючека си е египетска идиотия,  а до нас стига покрай турците. Масовото разпространение по целия свят се дължи на циганите, но никога не е влизало в народните или националните български танци.
 
Цитат на: Eona
За пеенето къде идва по нашите земи , ми може и от по-преди Орфей да е , ама той  ни е гордостта  , а той се бил учил в Египет . Пък  те там разни погребални химни са пеели.

Какво е учил в Египет?! Гимназия? Така, както си го казала, някои могат да си помислят, че се е учил да свири там. Ами ето – къде е Персия, къде е Египет, все едно са. И двете – много пясък и много котки. Пък и не съм мн. склонен да гледам на Орфей като на историческа личност, а по-скоро като на митологически образ. Дай да си говорим сериозно – няма как син между бог и русалка да го приемем за чиста монета.  
Цитат на: Eona
Та всичко това не е делене , а ефективност , както темата за хранене според кръвната група - ти си яж всичко , но има неща които по-лесно асимилираш., за разлика от друг.  Това се нарича и темперамент на нацията .
Да, няма как да асимилираме всичко, безспорно, но по примера, който е дал меандър, звучи малко , че позицията ни трябва да е “аз си тропам ръченица, друго мене ме не грее”. Нека си е в кръвта и ръченицата и баницата и киселото мляко, но не бива да сме като коне с капаци.
А с тоз ми ти загадъчен полит-психологически термин - темперамент на нацията вече ми дойде нанагорно, мецанке.  
За пръв път чувам, признавам си! Едно е националност, друго е вероизповедание, етнос и т.н. Нация/националност, това са политически термини, имащи за цел да класифицират населението, според това – поданници на кой държавен апарат/законодателство са (или както ние му викаме – гражданство). Това по никакъв начин не е определящо за психологията на тези хора.  Чувал съм за народопсихология, но не и за националопсихология.  Да речем, един  китаец,  мюсюлманин, може да е по националност българин, но това не му променя китайския темперамент.
Например на теб, когато ти дадоха холандско гражданство, смени ли си психологията?
Да, има такова нещо като ... манталитет при отделните народи и етноси, но съм склонен да мисля, че той е пряко зависим от географската ширина и по-точно – климатичния пояс, който населяват (типичен пример са циганите). Например - нормално е за народите, заседнали в субекваториален пояс да са по-буйни от тези в субарктичния.
Цитат на: Eona
Ванга каза ,че традиционите празници и ритуали ще помогнат на българина , ще намеря и точните думи.
Беше казала нещо такова, да, но тя има предвид българина като народност, като самосъзнание и дух, а не като националност.
Да, гледам, че си ги намерила  цитатите.
Цитат на: Eona
Тези цитати според мен не бива да се приемат ,като нещо което да помпа националното самочуствие , а рецепта за развитие.

Повечето, докато ги четат и се надъхват, както и докато слушат химна, но... мине се не мине и ми празнуват хелоуин, коледа, деня на влюбените, а сирни заговезни, благовещение и трифон зарезан ги мислят за специалитети от тайландската кухня.
Отдавна ни разказаха играта на традициите. Устните предания са сведени до нула, тъй като старците ни се чудят как да сберат за лекарства, а останалите са по села, които имат общо брой на населението – 15 души. Още едно-две поколения и всичките ни корени ще са само в книгите. Книги, които тогава, съвсем няма да има кой да чете.  
Явно така трябва.
Чест и почитания към баба Вангелия, но... някои неща, изобщо не се случиха. Това, което си цитирала е едно от тези неща, които не виждам как ще станат. Духом сме тотални бедняци.


* inca.jpg (76.89 KB, 900x675 - видяно 403 пъти.)

* mongol.jpg (161.72 KB, 387x566 - видяно 410 пъти.)

* hazari (iranski mongolci).jpg (131.14 KB, 453x640 - видяно 481 пъти.)
« Последна редакция: Октомври 09, 2012, 11:30:54 от вожда » Активен

Някои неща се променят, други никога не се променят.
Ахо!
,___,  
[O,o]
/)__)  
-”–”-
Eona Lightholder
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2519


NEVERENDING STORY

« Отговор #33 -: Октомври 09, 2012, 13:33:39 »

 Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк

Не за пола с волани бре хахахахаххаВиждаш ли колко дрехи имат една над друга от риза , една пола, една ,рокя , престилка, блузка , елече

Много катове , много дрехи , много нещо .
В моята книжка-албум на английски за дрехи и носии - Native American
им викат перуански индианци и аз това използвах


Тези ги намерих в нета , не се виждат много катовете , но отдолу има риза ,това е по съвременна носия , тя се олекотява с времето , защото именно се забравя семантиката , именно че не за красота са се навличали и бродирали толкова много.

За монголските номади гледах страхотен филм , те са запазили начина си на живот и там видях тяхната носия ,която не е точно тези носии с които се ходи на фестивали , както и на нашите танцови състави и много осъвременена и олекотена. Не намирам в нета снимки Тъжен подходящи на невеста да се видят катовете .
Фимът беше по канала Травел, по средата го хванах и не видях заглавието:( Нямам албуми с техни носии .

За кючек визирах това на което се кълчотат по чалга клубовете , визирах нуждата от ритъм ,която пасва на темперамента на нацията.
За темперамента най-много се разбира ,като съпоставиш крайности -

Италианец в ескимоско село..... , естествено това е унифициране на генотипа , но си е верно  Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк


П.С нямам холандско гражданство , аз съм откъснато цвете във ваза , оцелявам някакси ,но за колко дълго ......

Активен

"weird " is indication for creative force ♥
Eona Lightholder
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2519


NEVERENDING STORY

« Отговор #34 -: Октомври 09, 2012, 15:29:06 »

Сега направо , като гледам съвпаденията и разликите между костюмът на Инките и нашият , направо настръхвам. А това на главата и е почти същото ,като това на Изида .
Разликата е в мъжкият костюм , което според мен идва от това, че атлантския клон в Европа и Северна Африка е под покровителството на Богинята Майка - който както иска да си го тълкува , недоказуемо е за момента.
Примерно едно евентуално  доказателство е образа на Дева Мария в католицизма (без да се овъртаме в комерса от популяризиран от Дан Браун) . Тука по нашио край и викат Звезда в Морето и е с параклисчета на всеки ъгъл, култ та култ , на Исус един няма ...

Санг ако си по свободен постни още нейтив американ Усмивчица стари костюми , тези дето ги постна ги нямам в албума примерно. Ама нормано нашите костюми са в 3 тома и то тези които за записани 19 в. , а за цели 2 континента ....Никъде не е писано по нета за семантиката на дяловете от костюма май , само в малки студии печатани в специализирани издания , а е важно , доста важно според мен. Ганка Михайлова ни го е разказвала.
И на мен сега ми звънят камбанки относно няколко кодове откривайки ги в изучаването на многомерния етерно-астрален свят.

Естествено не мога да давам само научни доказателства .... за това  нека си останат хипотези.

Не е зле каквото си спомням и навързвам да седна да го напиша май имам чуството ,че ще изкочи зайче от тази работа.
Активен

"weird " is indication for creative force ♥
Eona Lightholder
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2519


NEVERENDING STORY

« Отговор #35 -: Октомври 09, 2012, 21:04:52 »

Това пък е поздрав от монголските номади .

Активен

"weird " is indication for creative force ♥
вожда
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 403


I.F.Y

« Отговор #36 -: Октомври 10, 2012, 00:56:11 »

Модераторе... хубаво я премести темичката, ама 2 часа писане и 5 километра пост ми замина Ухилен
Ще отговоря, накратко.
Цитат на: Eona Lightholder
Не за пола с волани бре хахахахахха
Сега пък волани ли са това? Ухилен Да ви имам термините.
Скоро разбрах какво е сукман. Ухилен И това... пак нещо сложно беше ..ето, забравих го... ах, модераторе. Дето се закопчава отдолу, между краката и трябва да се въведе парола, иначе няма сваляне Ухилен
Цитат на: Eona Lightholder
Сега направо , като гледам съвпаденията и разликите между костюмът на Инките и нашият , направо настръхвам.
Далеч не е само при инките и съвсем не е само в костюмите, ама като се надъхам пак, може и да се впусна. Кофтито е, че никъде не се изучават тези сходства, а те никак не са маловажни.
Цитат на: Eona Lightholder
Санг ако си по свободен постни още нейтив американ Усмивчица стари костюми , тези дето ги постна ги нямам в албума примерно.
Е, бях наблъскал доста, дето и тях ги нямаш, ама сега ще турна само тия, които се сещам къде може да са. Това все хубостници от сев. Америка.
С прерийните номадски племена, нямат почти никакви сходства, поне в дрехите (което е очевидно), но пък с останалите има, в много аспекти, най-вече с по-"заседналите" народи, които "дращят кожата на майката земя".
Цитат на: Eona Lightholder
За кючек визирах това на което се кълчотат по чалга клубовете , визирах нуждата от ритъм ,която пасва на темперамента на нацията
Е как, аз, трябваше да се досетя, че под "национален танц" имаш предвид, предпочитанията на младежите, къде и как да прекарат времето си в петък вечер?! Освен това, надлъж и нашир ти обясних за неадекватността на този термин "темперамент на нацията" и ти пак.
Цитат на: Eona Lightholder
Виждаш ли колко дрехи имат една над друга от риза , една пола, една ,рокя , престилка, блузка , елече
Ясно. Ама то, по тази логика, всички народи са многокатови. И аз, като застудее, скоро ще стана многопластов. Ухилен
Цитат на: Eona Lightholder
Италианец в ескимоско село..... , естествено това е унифициране на генотипа , но си е верно
Ухилен Ние да не сме селскостопански животни? Ухилен
Пък и българския генотип е доминантен, няма унифициране. Където стъпят и не след дълго, населението там се пропива и започва да псува Ухилен

Цитат на: Eona Lightholder
аз съм откъснато цвете във ваза
Важното е, че си цъфнала Намигване


* Quiet Reflection.jpg (66.71 KB, 460x600 - видяно 292 пъти.)

* 13.jpg (214.01 KB, 560x750 - видяно 319 пъти.)

* cree indian girl little_fawn.jpg (38.8 KB, 364x450 - видяно 407 пъти.)

* Edward-S.-Curtis,-Wishram-Bride.jpg (175.91 KB, 726x1024 - видяно 306 пъти.)

* achief1993crowtt3.jpg (140.58 KB, 600x830 - видяно 311 пъти.)

* 6361197047_2018e1f9b1_z.jpg (230.29 KB, 478x640 - видяно 338 пъти.)

* Sioux-Courtship.jpg (62.59 KB, 325x461 - видяно 347 пъти.)

* 28.jpg (204.66 KB, 800x505 - видяно 296 пъти.)
« Последна редакция: Октомври 10, 2012, 01:03:48 от вожда » Активен

Някои неща се променят, други никога не се променят.
Ахо!
,___,  
[O,o]
/)__)  
-”–”-
Eona Lightholder
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2519


NEVERENDING STORY

« Отговор #37 -: Октомври 10, 2012, 11:20:05 »

О супер сега ще си ги събера в един албум.

Няма много изследователи занимаващи се с костюма Тъжен в БГ за последните 2-3 века приблизително от както е започнало документирането , 5-6 човека да са се захванали с анализа сериозно и да имат публикувани трудове.
Исках и аз да съм в този кюп , за това съм учила относно костюмите ....10 години  ....но ме отвя натука някъв вятър , но не е невъзможно завръщането .....

Точно това е въпроса за катовете - защо и когато е топло , визирайки ритуалния невестин костюм примерно , стоиш нон-стоп с всичките катове и не можеш едно елече да махнеш.... Историята е дълга , но може полека лека да поствам , защо е толкова важно било да се запазва точната структора на костюма.

Разликите при номадите е ,ползването на кожата, която се работи различно и трябва да е максимално удобна за яздене примерно . Но най вече говориме за женския костюм и семантиката свързана с Богинята - Майка. Катове има при източните номади , за северна Америка незнам.

Сега аз имам един пуловер от най-дебелата истинска вълна от овца - под него с една тениска и в най -големия студ съм си екстра та и без яке. Значи 2 ката и готово Усмивчица)))) Плюс това ако е до студ , ще си навличаш нещата ,както ти е кеф , от къв зор стриктен ред на 5-6 дрехи .....

Онуй с копчетата е боди  Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк

За темперамент на етносите се говори официално , при тези които се занимават с характеристика на етническите групи , предмет на антропологията. От съвременна гледна точка ,при глобалния обмен на информация и общуването с много култури , понятието се размива , но не съвсем. Примерно също има разлики във тона на говорене , тук пак италианец ще дам пример и много други характеристики .
Това изучаване е важно за предотвратяване на междуетнически конфликти , особено тези които не са на верска основа , като този с циганите. За жалост май имаме само 2-3ма циганолози Усмивчица в България .

Модераторчееее айде да прекръстиш темата плиийз - Българска народна бродерия и костюм

Активен

"weird " is indication for creative force ♥
Eona Lightholder
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2519


NEVERENDING STORY

« Отговор #38 -: Октомври 10, 2012, 13:33:16 »

Помисих си ,че темперамент , може да се разбира различно , защото има 2 значения, но се използва в антропологията ,като термин за нрав,характер.

 Тълковен речник
м., само ед.
1. Съвкупност от психическите свойства на човека, които характеризират степента на неговата възбудимост и се проявяват в поведението му. Агресивен темперамент.
2. Жизненост, енергичност. Имам темперамент.

Синонимен речник
(същ.) характер, черта, нрав
(същ.) жизненост, възбуденост, възбуда, страст, бодрост, енергия
(същ.) живост, въодушевление, жар


Мерси мод 
Активен

"weird " is indication for creative force ♥
Eona Lightholder
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2519


NEVERENDING STORY

« Отговор #39 -: Октомври 10, 2012, 13:47:38 »

Ще си отвися в тази тема , ама търсейки автентичен индиански костюм пак се втресох - катовете, украсите и бродериите.....

Сватбен костюм е това тук има и още неща и индиански символи също.
http://www.flickr.com/photos/lubrico/6681906273/in/photostream/* nosiq ind.jpg (126.19 KB, 614x644 - видяно 414 пъти.)
Активен

"weird " is indication for creative force ♥
вожда
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 403


I.F.Y

« Отговор #40 -: Октомври 10, 2012, 16:59:14 »

Цитат на: Eona Lightholder
Помисих си ,че темперамент , може да се разбира различно , защото има 2 значения, но се използва в антропологията ,като термин за нрав,характер.
От психологията, мецанке, от психологията! Вече според резултатите, които следват от психичните разстройства, на физическо ниво, антропологията ги изучава и установява. Например, ако намерят дадени останки на човек, антропологията може да установи какъв е бил общия му характер, темперамент, раса, професия, начин на живот, причина за смъртта и т.н. и т.н. Разбира се, може да се изследват и живи хора. Например, антрополога ще види - физическите белези у човек - прегърбване, издадено чело, кокалести ръце и т.н. и от там ще заключи, че човека, да речем - има психически отклонения или е злобен и деспотичен. Да, но психическите отклонения и бихевиоръзма са дял от друга наука, нямаща нищо общо с антропологията, макар да са свързани.
Ако един китаец, вземе българско гражданство, антропологията няма как да определи това, тъй като не настъпват никакви физически изменения.
Темперамент, нрав, характер, това са термини от психологията, които идат, за да ни дадат обща психическа картина на даден индивид, народ, раса, етнос или вид (дори и животински).
Цитат на: Eona Lightholder
Тълковен речник
м., само ед.
1. Съвкупност от психическите свойства на човека, които характеризират степента на неговата възбудимост и се проявяват в поведението му. Агресивен темперамент.
2. Жизненост, енергичност. Имам темперамент.

Синонимен речник
(същ.) характер, черта, нрав
(същ.) жизненост, възбуденост, възбуда, страст, бодрост, енергия
(същ.) живост, въодушевление, жар
Хубаво е, че си се разровила и да, донякъде съм съгласен, защото "темперамент" се използва и в разговорния език, както е подчертано в тълковния речник, като вид будност. Но, хайде сега, кажи ми, ако един човек е с определен психопрофил, как това, че сменя поданствот си би променило това?
Ти почна като един, който твърдеше, че човек си сменя астро. картината, ако се премести и заживее в друг часови пояс.
Цитат на: Eona Lightholder
търсейки автентичен индиански костюм пак се втресох - катовете, украсите и бродериите.....
Със сигурност, има още доста да се тресеш. Приликите, понякога са фрапиращи.
Не само в носиите, накитите и фрагментите в тях, а и в обичаите, напевите, танците, светогледа, а дори и някои от устните предания.
Интересни факти, от сорта, например на това, че някои индиански племена, са се "срастнали" с коня, при положение, че и дядовците им не са виждали такъв. Явно си им е заложена в гена, много по-дълбоко, отколкото на белите заселници, които макар и да са на коне от столетия, са седели като дръвчета на седлото, всравнение с индианците.
Активен

Някои неща се променят, други никога не се променят.
Ахо!
,___,  
[O,o]
/)__)  
-”–”-
Eona Lightholder
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2519


NEVERENDING STORY

« Отговор #41 -: Октомври 10, 2012, 18:55:42 »

Е днеска с кака ти Сю си приказвахме именно по този въпрос - какво се променя, като смениш територията, като ние в случая сме онова зайче, дето от черно става бяло мигрирайки на север. Имали мутация или не Усмивчица
Тя да попише по я бива.

Аз не съм психолог , но етнологията е дял от антропологията , за което казах ,че антрополозите ползват термина -темперамент на етноса, там съм го срещнала , за официален психологически термин разбрах днес.

Въпросът е ,че ми се разкри , защо се забихме в тая тема и в пустите катове два дни . Ще разкажа по-късничко ,като попривърша дневният план. ЦелувчицаАктивен

"weird " is indication for creative force ♥
вожда
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 403


I.F.Y

« Отговор #42 -: Октомври 15, 2012, 22:28:28 »

Цитат на: Eona
Е днеска с кака ти Сю си приказвахме именно по този въпрос - какво се променя, като смениш територията, като ние в случая сме онова зайче, дето от черно става бяло мигрирайки на север. Имали мутация или не Усмивчица
Така да! Така съм съгласен. Като смени климата или геогр. ширина., но не и националността!
Цитат на: Eona
Въпросът е ,че ми се разкри , защо се забихме в тая тема и в пустите катове два дни . Ще разкажа по-късничко ,като попривърша дневният план.

С трепет очакваме следващия епизод "РАЗКРИТИЕТО" Ухилен
Активен

Някои неща се променят, други никога не се променят.
Ахо!
,___,  
[O,o]
/)__)  
-”–”-
Веста
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 4

« Отговор #43 -: Януари 01, 2013, 17:14:41 »

Здравейте всички!!! Днес ми дадоха линк за вашия разговор, прехвърлих го на верев и много ви се зарадвах!!! Първото, което ми се прииска да добавя към разговора, беше за това, колко стари неща има в шевиците. Някъде през ноември попаднах в Етнографския музей в София и там видях ръкавите на една шопска носия от Софийско. Че върху тези ръкави - изображения на Раждащата богиня от неолита заедно с бичи глави.


* 100_0707 a2 .jpg (1084.23 KB, 748x2362 - видяно 333 пъти.)
Активен
Веста
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 4

« Отговор #44 -: Януари 01, 2013, 17:39:04 »

Тази комбинация за първи (известен засега) път е намерена в неолитното селище Чатал Хююк (Анатолия) някъде от VІІ хилядолетие пр.н.е. Ето възстановка на храм със скулптури на Раждащата богиня заедно с бичи глави от Чатал Хююк, а също и други изображения на Раждащата богиня. У нас храмове на Богинята, "украсени" с бичи глави (глави на тур с огромни рога!) има от времето на халколита, V хилядолетие пр.н.е., в Мездра и в Тополница-Промахон на българо-гръцката граница.
С други думи, в нашите шевици има комплекси от изображения, които са на около 9 хиляди години. При геометричните символи положението е същото. За съжаление, паралелно със забравянето на смисъла, част от изображенията в шевиците са се деформирали до неузнаваемост. И те, и геометричните символи може би през последните 1-2 века са започнали да се използват по-свободно, в нови композиции. Но въпреки всичко понякога попадам на композиции, в които съставните части се оказват свързани и подчинени на цялостната представа за света от времето на неолита, или пък от тракийските времена. Започнах да събирам по-усилено картинки от фолклора, защото май трябва да се опитам да анализирам, каквото мога и доколкото мога. Моля ви, помагайте!! - Еона, за кои три тома с носии говориш?


* Gimb.The Language 256 1.jpg (28.21 KB, 381x495 - видяно 255 пъти.)
Активен
Страници:  1 2 [3] 4   Нагоре
Отиди на:  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright