Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Астрални пътувания  (Прочетена 5073 пъти)
DArkAngel
Гост
« -: Септември 27, 2010, 21:57:02 »

Прибрах се една вечер рано вкъщи. Бях изморена, затова веднага си легнах, въпреки че нямах намерение да заспивам, а и сестра ми беше в стаята, което със сигурност нямаше да ми позволи да дремна. Не й обърнах особено внимание, защото се съсредоточих върху йогийския метод за отпускане на тялото, тъй като исках бързо да се освободя от умората.

Той наистина подейства и в съчетание с любимия ми амбиент, който сестра ми слушаше, ме унесе в нещо като полусън. И докато тя ми разказваше за нещо, което й се беше случило през деня, аз се концентрирах върху музиката. Постепенно гласът на сестра ми сякаш изчезна, заглъхна... чувах само мелодията, която рисуваше картини в съзнанието ми. Имах странното усещане, че се движа в такт с нея, а всъщност просто си лежах. Изведнъж ми се стори, че “излязох” от тялото ми и, лека и ефирна, започнах да се издигам, докато не достигнах тавана на стаята. Погледнах надолу и се видях да лежа на леглото! Видях и сестра ми на бюрото, която се занимаваше с нейни неща... Невероятно! Беше адски забавно! Реших да експериментирам - погледнах към прозореца и стената - някак си знаех, че няма да ми попречат да изляза навън. Оказах се права! Вече бях на открито и виждах блоковете и улиците наоколо. Летях! Насочвах движенията на тялото си само с мисъл - достатъчно беше да помисля, че искам да тръгна наляво и готово!

Астралното пътуване е онзи любопитен и често краткотраен феномен, при който съзнанието сякаш напуска тялото, като по този начин дава възможност да се наблюдава света от гледна точка, различна от тази на физическото тяло и чрез средства, различни от физическите възприятия. Смята се, че астралното тяло може да се отдели от физическото и да пътува без него. По време на астрална проекция съзнанието може да се движи почти без никакви ограничения, но само в астралния свят. Повечето астрални пътувания имат общи черти. Обикновено те започват с пълно отпускане на тялото, докато съзнанието остава будно. Най-често разумът се поддържа буден, ако се визуализират дадени картини или се мисли за определени неща. Този, който ги претърпява, вижда собственото си физическо тяло, както и всеки друг обект в стаята. Обикновено се докладва за притежанието на “призрачно” тяло, което може да преминава през твърди предмети по време на преживяването. Почти винаги присъства усещането за плуване или летене, както и способността да се виждат обекти извън полезрението.

В един момент сякаш отново чух музиката, но доста по-отчетливо. Мелодията беше украсена със звуци от китове косатки и сигурно това ме отведе на морското дъно. Не разбрах как стана, но рязката промяна ми донесе неописуема радост. Озовах се сред кристално чиста вода и вече не летях, а плувах, но със същата лекота. Разглеждах наоколо ми: беше невероятно красиво! Край мен плуваха морски кончета и делфини, пасажи от разноцветни риби; виждах бисерни миди и блестящите в тях перли, червени корали и жълти морски звезди, водорасли в причудливи форми и цветове... И всичко това се къпеше в отблясъците на слънчевите лъчи, които пробиваха водната повърхност, за да ме накарат да погледна нагоре. Лазурната дневна светлина ме привлече и аз изплувах от синьото спокойствие на морето.
Веднага щом стъпих на сушата, тръгнах по широка пътека, провираща се между свежа зеленина. Сега вървях - съвсем нормално! - и отново разглеждах това, което ме заобикаляше. Удивляваше ме пищната растителност, окъпана в роса, която в действителност не ми е правила толкова силно впечатление. Сега обаче дърветата в пролетно зелено и червено, есенно жълто и оранжево, цветята в неизброими багри и меката трева ме караха да се задъхвам от възхищение. Подобна красота не бях виждала дори и в най-будните моменти от моя живот! Изпълни ме върховен екстаз, разперих ръце и погледнах към небето. В същия момент полетях.
За известно време се любувах на земната красота от небето. Но постепенно се изгубих в облаци. Завладя ме върховно блаженство. Наоколо ми цареше тишина, която всъщност звучеше и нейният звук ме караше да се чувствам безметежно спокойна. Облаците край мен имаха оттенъци в различни цветове и някак смътно съзнавах, че в далечината са вратите на рая!!!... Отпуснах се - вече не летях, не ходех, не плувах. Просто седях върху облаците, усмихната в блаженството си, и се радвах на преживяване, което много приличаше на нирвана.

Всички предмети от нашата действителност имат свое копие в астралния свят, като там съществуват и допълнителни неща, които липсват във физическия, като например същества, условно наречени “духове”. Ето защо по време на такова пътуване съзнанието не вижда физически обекти, а техните двойници от астралния свят, при това те изглеждат много по-реални от физическите си копия. Астралния свят е познат като “светът на илюзиите” или светът на мислите и непредпазливите могат да останат объркани от силата на своето въображение. Формата на тялото и външните му характеристики (макар че най-често усещането за съществуване в тяло липсва), както и местонахождението могат лесно да бъдат променяни според желанията на субекта посредством мисълта. Често се описва усещането за положителна енергия. Тези преживявания се отличават с изключителна яснота и са толкова впечатляващи, че обикновено се запомнят за дълго. Обикновено пътуването продължава до границата с непозната, но прекрасна страна.

Отворих очи. Не казвам “събудих се”, защото нямах усещането, че съм спала. За секунди останах неподвижна и просто оглеждах наоколо, опитвайки се да разбера какво точно ми се случи за оказалите се 20 минути, които ми се сториха една цяла безметежна вечност. Сън? Може и така да е било, но този сън бе по-реален от самата реалност! Можех със сигурност да кажа, че за първи път усетих действителността!
В стаята беше дошла майка ми и говореше със сестра ми. Странно! Сякаш през цялото време, докато плувах, ходих и летях, съм съзнавала, че съм тук, в тази стая, със сестра ми и майка ми!!!

Състоянието на релаксация може да бъде поддържано за известно време със осъзнатост, която варира от неясна до пълна. Всъщност някои хора могат да прескочат заспиването и на този етап да се превърнат в наблюдатели, които виждат съвсем ясно съзнаващи това, което се случва в мислите им, но също така долавящи (макар доста смътно понякога) и това, което става около тях във физическия свят. Други смятат, че това е фазата на виденията в полусънно състояние, етап, в който съзнанието лъже и е трудно да се определи кои неща наистина се случват.
Активен
DArkAngel
Гост
« Отговор #1 -: Септември 27, 2010, 21:57:56 »

Човекът е същество съставено най-просто казано от тяло и душа. Когато физическото тяло се разложи нашето съзнание остава облечено само в духовното ни тяло (душата). Това освобождаване на съзнанието ни от физическото тяло става и на сън. Много често особено живите сънища (с ясни цветове, звуци, а особено с миризми) са реални наши преживявания без физическото ни тяло. Те обаче най-често, уви, са спомени редактирани от нашия мозък.
Имало е, а и в момента има, огромен брой хора, които имат способността да пренасят съзнанието си в душата и да се отделят от физическото си тяло. Те могат да посетят свой приятел, а после (когато се върнат към възприемането на света чрез физическото им тяло) да дадат точни данни свързани с местоположението, облеклото, заниманията на своя приятел. Информация, която не им е била известна и няма как да получат чрез своите физически сетива.
Това умение се нарича и астрална проекция. Това е окултен термин, който идва от концепцията за душата на окултизма и по-точно на Теософското дружество, регистрирано от Елена П. Блаватска. Освен физическото тяло те определят и други обвивки на съзнанието: съответно астрално тяло (тяло на емоциите и чувствата), ментално тяло (тяло на ума) и др. А създаденото движение Нова Епоха (New Ege) на почвата на Теософското Дружество на Блаватска, въвеждат още подразделения, които ще бъдат описани на друго място.
Броят на хората, живеещи понастоящем на планетата, владеещи способността съзнателно и многократно да напускат физическото си тяло и да се завръщат невредими не е малък. Той вероятно е в границите от един човек на пет хиляди до един на четирдесет хиляди. А броят на хората, на които се е случвало поне веднъж преживяване извън физическото тяло (което те си спомнят) е много по-голям. Вероятно в границите от един на триста души до един на пет хиляди. Фактически всички хора го преживяват без да го осъзнават и без да си го спомнят, по същия начин, по който не си спомнят сънищата си, въпреки че биолозите твърдят, че човек сънува всяка нощ. В тази условна статистика са включени само вменяемите хора. Ако се добави броя и на хората със сериозни психически заболявания, числото ще стане още по-голямо.

Често при извън телесните преживявания (ИТП) човек вижда физическото си тяло спящо в леглото. При по-специфично наблюдение може да се види и една сребриста нишка, която свързва физическото тяло с по-финото и богато на възможности тяло, с което човек изживява своите ИТП. Тази нишка най-често излиза от слънчевия сплит или челото на физическото тяло и при отдалечаване от него се разтегля до невидимост. Това виждане на спящото физическото тяло обикновено не ни се случва на сън.
Хората, които ясно могат да си спомнят своите ИТП, разказват, че тези опитности се изживяват не просто като реални, но като по-реални от живота ни във физическото тяло.
Активен
DArkAngel
Гост
« Отговор #2 -: Септември 27, 2010, 21:58:46 »

СПОСОБНОСТИ НА АСТРАЛНОТО ТЯЛО и ДУШАТА


Астралното тяло е с различна природа от материалното и има много по-богати възможности от второто. Астралното тяло може да изменя формата и вида си. В ИТП човек може да промени вида си, да се преобразява. Може да измени възрастта си. Да изглежда като малко дете, като старец, да се направи малко по-красив или направо коренно различен, например като някое митично същество. Може да стане просто една точица в пространството.
Зрението на астралното тяло е по-различно. Може да се вижда едновременно напред и назад (все едно човек има очи и на гърба). Това може и да се изолира и да се вижда, подобно на зрението във физическото тяло.
Твърди се, че понякога може в началото на ИТП слуха да е силно ограничен. Обикновено това преминава след няколко ИТП.
Астралното тяло безпроблемно преминава през физически обекти като маси, столове и т.н. Въпреки това по навик отначало човек често ходи с краката си, както прави това с физическото си тяло. Това не е наложително, тъй като астралното тяло може да се носи по улицата, а не да ходи по нея и нещо повече, то може да се пренася с невъобразимо голяма скорост от една точка до друга, да се телепортира. Това става просто като човек си помисли къде иска да отиде и обикновено вече осъзнава, че се намира там. Може да се посети някое място “на другия край” на планетата или примерно луната или някоя друга планета от слънчевата система. Последното е трудно доказуемо разбира се.
 В ИТП човек не е ограничен само до света осъзнавам от физическото му тяло. Естествения свят на астралното тяло е така наречения астрален свят. Там вече нещата са по-различни. Ако астралното тяло ще преминава през една стена във физическия свят, то в астралния то ще се удари и спре в нея.
Монро описва дори паралелна вселена, до която има достъп астралното тяло.
В Астралния свят се твърди, че е твърде огромен и богат. Човек в ИТП е ограничен в достигането на някои светове. Той изглежда може да посети света, в който живеят след смъртта повечето хора, но са му недостъпни висшите райски светове на светците, ако самият той не е подобен на тях в своето нравствено и духовно развитие.
Активен
DArkAngel
Гост
« Отговор #3 -: Септември 27, 2010, 22:05:37 »

Можем да определим, че астралът също е материя, но носеща по-духовен характер. По този начин се добиват много видове материя. След астралната, следва материя още по-духовна и тъй нататък - до безкрайност, според степента на одухотворяване на материята, или приближаването й към чисто духовен принцип.
И тъй ние виждаме два основни полюса - духът и материята, между които съществуват много междинни степени проникващи едни в други, което може да се оприличи със съд напълнен с камъни, между камъните ние можем да насипем пясък, в пясъка да налеем вода, а между частиците на водата все пак ще се намира въздух. Астралът заобикаля целия свят и свързва помежду им слънчевите и звездни системи, чрез лъчи на светлината, чрез сили на привличане, а сигурно и на други неизвестни на нас фактори. Астралът, бидейки етерна материя, споделя свойството на материята, за това и неговите атоми, както и атомите на всяка материя се намират във вибрация. Резултатът от вибрацията или движението са различни явления и сили. Астралът също като електрическия ток се поляризира в положителна и отрицателна насока. При това той се намира в постоянно кръгово движение, като в затворена електрическа верига. Нека забележим, че скоростта на астралната вихрушка не може да бъде схваната от нашето въображение.

Основното, което трябва да бъде разбрано, е че астралните обекти са комбинация на астралната материя, както физическите обекти са комбинация на физическа материя, и че астралният свят прилича твърде много на земния /защото до голяма степен е изграден от физически предмети/. Каквото е горе, такова е и долу, каквото е долу, такова е горе.
Но има още една особеност, която стъписва и обърква обикновения наблюдател - това се дължи на прозрачността на астралните обекти. Там всичко е прозрачно и се вижда еднакво добре и отпред, и отзад, и отвън, и отвътре. Ясните и точни мисли имат собствени разнообразни форми с изчистени контури. Те се оформят от трептенията породени от мисълта - по същия начин във физическия свят звуковите трептения пораждат форми. “Формите на гласа” са напълно аналогични на “формите на мисълта”, защото Природата въпреки неизчерпаемото си разнообразие е много консервативна по отношение на принципите си, тя възпроизвежда едни и същи методи на работа от област в област. Ясно определените астроидеи имат много по-дълъг и много по-активен живот, отколкото призрачните си събратя, и упражняват много по-силно въздействие върху астралните тела /а чрез тях на умовете/ на онези, които ги привличат, като предизвикват у тях трептения, сходни на техните собствени. По този начин мислите преминават от един ум в друг без да имат земен израз. Нещо повече - онзи, който излъчва мислите може да ги насочва към когото си пожелае. Това зависи от силата на неговата воля и умствена енергия. При обикновените хора астроидеите, създадени от чувствата или желанията са много по-жизнени и определени, отколкото астроидеите породени от мисълта. Много молитви на любяща майка кръжат около сина й като форми ангели и отблъскват злите влияния, които мислите му случайно привличат. Особеното при тези астроидеи е, че когато волята ги насочи към определен човек, самият импулс да насочат волята на своя създател им е достатъчен, за да оживеят. Астроидеята-защитник ще кръжи около обекта и ще търси възможност да отблъсне злото или да привлече доброто - не съзнателно, а сляпо по импулс, защото за него това е пътя на най-слабото съпротивление. По същия начин оживената от зла помисъл астроидея ще кръжи над жертвата си и ще търси сгода да я нарани. Но единия и другия остават безсилни освен, ако в астралното тяло на обекта не съществува нещо сродно с тях - нещо, което може да отговори съзвучно на техните трептения и да им даде възможност да се прикрепят. Ако в него няма нищо сродно с тяхната материя, водени от закона на собствената си природа, те отскачат от него и се връщат обратно по пътя, по който са дошли - по магнетичната следа, която са оставили и връхлитат своя създател със сила пропорционална на силата, с която са били излъчени. Известно е, че ако смъртоносната омраза не успее да порази обекта към когото е била насочена тя поразява създателя си, а добрите мисли към някой недостоен човек се връщат като благословия към онзи, който ги е изпратил. Така и най-слабото ни познание за астралния свят ще бъде мощен стимул за правилно мислене и ще увеличи отговорността ни за мислите, чувствата и желанията, които пускаме на воля в пределите на астралното. Ако индивидът би могъл във всеки момент да насочи цялата си ментална енергия /астроидея/ върху една единствена цел, той би постигнал чудеса. На практика нашият разум лекомислено скача от едно на друго и не спира дори и през нощта, когато спим. Това постоянно лутане причинява огромна загуба на енергия, индивидът непрекъснато я пилее. За да постигнем по-добър живот, трябва да овладеем въображението си и да не си създаваме сами трудна и отрицателна съдба защото всички мисли се материализират. Един от най-вредните навици е да се отпуснем в креслото и да мечтаем. Като постъпваме така ние отваряме врата на разума си към цял океан от ментални вибрации, което понякога носи състояния на депресия или гняв. Мисловните вълни в околоземното пространство също като радиовълните вибрират заедно с всички жители на планетата. Човек никога не може да бъде сигурен дали каквото си мисли е породено от собствения му мозък или е почерпено отвън.
Човек, който е способен да задържи определена ментална картина във въображението си като не позволява да бъде изтрита от други мисли, ще постигне чудеса, защото разумът е материя и материята е разум - с други думи енергията и материята са различни прояви на разума.
Като не забравяме че световете са разграничени и се преливат, то астралът е посредник между Духа и материята.
Активен
DArkAngel
Гост
« Отговор #4 -: Септември 27, 2010, 22:06:07 »

Обитатели на астралаАстралът е напълнен с разни тела, някои съзнателни, други безсъзнателни.
Астралните тела се образуват, като се сгъстяват частиците на астрала, както в пропития с електричество въздух се образува мълния. Астралната атмосфера е напълнена с астрални тела породени както от движението на астрала, така и от въздействието върху него на силата на духа и волята.
В астрала се намират:
1. Елементали - духове на природата и стихиите.
2. Астроидеи - човешки мисли, а също тъй желания и образи.
3. Астрални клишета - отпечатъци от действия и явления върху земята.
4. Егрегори - духове на човешките общества.
5. Ларви - астрални същества породени от страстите и лошите чувства на хората.
6. Хора излезли от физическото си тяло, но временно.
7. Елементарии - духовете на умрелите, които окончателно са напуснали
физическите си тела и се състоят от дух, душа и фино тяло, наречено - астросом.


ЕлементалиЕлементалите са духовете на стихиите на природата. Така кислорода има свой елементал. Водородът - също, а при съединяването им се получава водата, която също притежава свой елементал. Между елементалите могат да се отличат духовете на стихиите, които били наричани гноми, ундини, зилфи и саламандри, според предназначението им към: земята, водата, въздуха и огъня. Смята се, че по отношение на човека елементалите са враждебни. Елементалите произвеждат избухвания в рудниците, срутвания, урагани, циклони и др. Елементалите биват с различна сила и големина, като се почне от духа на тревицата и се стигне до духа на торнадото, което обединява у себе си милиарди елементали на въздуха. Въздействайки върху елементалите, човек може да управлява стихиите, но трябва да отбележа, че за това се изискват много знания, умения, и че опасността от такива опити е голяма.


АстроидеиАстроидеите са човешки мисли в астрала. Под понятието “астроидеи” в широк смисъл могат да се включат както желанието на човека /защото желанието взема формата на мисъл, колкото и да е неясна/, тъй и образите предизвикани от въображението на човека в астрала.
Нека забележа обаче, че желанията на човека живеят в астрала по-интензивен живот, отколкото простите мисли, и че всяко желание представя от себе си астрално същество, което е негов принцип, и което го е извикало към живот. При това с помощта на нашия нервен ток, астралът се сгъстява и астралният образ се материализира така, че ние го виждаме и физически. Когато неколцина души са обединени в една воля, техните мисли, желания и образи се отпечатват и живеят в астрала с особена сила.
И тъй всяка колективна астроидея /създадена от неколцина души/ е по-силна от астроидеята на отделния човек. На този принцип е възможно чрез верига или като се съединят няколко човека свързани с една идея и обединени от волята на един. Всички членове трябва да бъдат отрицателни с изключение на техния водач, който трябва да бъде положителен и да насочва събраната енергия според своите намерения. Не препоръчвам такива опити, защото са опасни както за околните, така и за самите изпълнители.


Астрални клишетаТака се наричат отпечатъците в астрала от действията на човека и от другите явления върху земята. Тъй като всяка наша мисъл и всяко действие се отпечатва в астрала, там се спазват всички земни събития и техните клишета се носят в астралната вихрушка, подчинявайки се на теченията й.
Нека отбележа обаче, че в зависимост от волята на човека и различни произходящи събития, клишетата на бъдещето преди да се проявят на земята могат много пъти да се изменят.


ЕгрегориЕгрегори се наричат астралните същества, пораждани от обществото на хора, обединени от една мисъл и воля и представящи духа на казаното общество. Създаването на егрегори е основано върху закона за веригата. Както видяхме веригата създава в астрала групови астроидеи сиреч - мисли, желания и образи. Когато веригата настойчиво действа в течение на известно време и представя от себе си голямо общество, всички членове, на което се придържат в известни начала и насочват волята си към известна цел, в астрала се създава самостоятелно същество, представящо сбор от убеждения и целите на обществото. Този сбор е нещо като принцип на новото същество наречено - егрегор.
Като добие от членовете на обществото достатъчен запас от сили, егрегорът започва да живее самостоятелен живот. Той обаче не се ползва напълно със свободна воля, тъй като целият му живот е насочен към постигането на цели, съставящи неговия принцип. Но от друга страна и самият той влияе членовете на обществото и ги заставя да служат на целите на този принцип. По този начин между егрегора и създалото го общество се установява взаимно действие. При борбата на земните общества помежду им, техните егрегори - тия астрални великани, също почват ожесточена борба помежду си, а понякога егрегорите първи започват борбата, като увличат в нея и хората.
Между вселенските егрегори трябва преди всичко да отбележа два главни, които оказват върху ни огромно влияние, а именно егрегорите на доброто и злото. Когато човек произнася с вяра думи или употребява знаци служещи за девиз на някакво общество, той привлича към себе си и разполага в своя полза егрегора на това общество.


ЛарвиКакто казах в отдела за астроидеите, всяко желание на човека живее в астрала. Астралното същество се нарича ларва. Щом бъде повикана /мисъл, желание/ към живот, ларвата живее полусъзнателно като се стреми да удовлетвори породилото я желание. Така ларвата на омраза към някого са стреми да му причини по всякакъв начин вреда.
Колкото по-силно и по-продължително е желанието, което е породило ларвата, толкова тя е по-жизненоспособна, тъй като живота й се поддържа от нервната сила на човека. Тя се прилепва към оногова, който я е създал като пиявица. Ако породилото ларвата желание изчезне и тя наскоро трябва да умре, то ларвата се хваща за живота и усилено се старае да продължи своето съществуване, което е често пъти късовременно. Поради това тя се старае да разпалва у човека желанието, което я е породило и по този начин спомага да се образуват у човека привички. Така алкохоликът или наркоманът се намират във властта на отвратителната ларва, която не му дава ни минута спокойствие. Човекът, който се е предал на омразата също е попаднал в ръцете на подобна ларва и тя усилено подхранва тази омраза и сама се храни с нея.


ЕлементарииКогато човек умира, духът и душата му, облечени в астросом /ефирно тяло/, окончателно напускат физическото тяло и влизат в астралния свят. Докато прекарва в този свят човек се нарича елементарий. Ако смъртта произхожда от разрушение на физическото тяло или от повреда на органите му, душата заедно с астросома излизат от тялото по причина на това, че то не е удобно за понататъшното им пребиваване, в този случай няма възможност да се спаси човека, както няма възможност да се задържи вода в пукнат съд.
Но понякога смъртта настъпва въпреки жизнеспособността на физическото тяло, защото астросома е отслабнал и не може да накара органите да функционират, при случай на изтощаване, анемия, или защото душата на човека се стреми да напусне тялото, под влияние на известно душевно сътресение.
Тогава има още надежда да се съживи човека, особено като се вземе предвид, че в първите часове след смъртта тялото се намира още в летаргия и връзката му с астросома не е още скъсана. За да съживим човека, необходимо е със своята воля да накараш душата му отново да влезе в напуснатото от нея тяло: в същото време да подкрепиш нейния астросом със своя астрален ток.
Мисълта е сила! Трябва да я впрегнем да работи за нас?
Активен
DArkAngel
Гост
« Отговор #5 -: Септември 27, 2010, 22:27:37 »

Според окултната наука всеки човек освен физическо, притежава и няколко по фини тела, етерно, астрално, ментално, каузално, духовно и др.Техниката, при която астралното тяло се отделя и напуска временно физическото тяло, извършвайки самостоятелно астрално пътуване, е извсетна под името Астрална проекция.

Астралната материя и съответно астралното тяло притежава голяма пластичност, позволяваща им да приемат всякакви, дори най-причудливи или невероятни форми. За разлика от физическото, астралното тяло не е сковано от пространствено-времеви ограничения и от препятствията на грубия материален свят. Това не значи, че то е неуязвимо за вредни и разрушителни влияния. НАпротив, една неконтролирана астрална проекция, предриета без съответните предпазни мерки, може да вкара неподготвения пътешественик в т.нар. "астрален ад" или да го направи лесна плячка на някоя хищна астрална същност. Астралният свят е също толкова реален колкото и светът на сънищата и въображението. Това може да се стори парадоксално на бегло запознатия с принципите на окултната наука читател. Едва ли обаче и той ще отрече, че въображението и сънищата преминавайки през съзнанието,оставят реален отпечатък върху него, т.е. те съществуват и се възприемат в момента като явления в не по-малка степен реални от тези във физическия свят.

Техниката на Астралната проекция се състои в отделяне на астралното тяло и съзнанието от физическото тяло посредством различни окултно-магически техники. Когато отделянето на астралното тяло и съзнанието са придружени с отделяне на етерна (енергийна) субстанция, имаме Етерна проекция, а когато единствено съзнанието, без подкрепата на астралното и етерното тяло, се отправи на пътешествие, имаме Ментална проекция.

Етерната проекция всъщност е разновидност на Астралната проекция, която включва по-силно зареждане на астралната форма (тяло) с етерна материя (енергия). Менталната проекция пък е "изнасяне" извън тялото на "чисто" съзнание без предварително изработване на астрална форма носител.

При максимално уплтънена с енергия Етерна проекция е възможно Астралното тяло да се материализира до такава степен, че да стане почти видимо за външен наблюдател в чисто физически план, както и да придобие способност за боравене с някои предмети от материалния свят. Подобни превъплащения обаче са по силите само на Посветени във висшите окултни тайни Адепти.

Астралната проекция се дели на два типа - съзнателна, извършвана волево по време на магическа операция; и спонтанна, често възникваща по време на сън или при други специфични условия.

Съзнанието, което напуска тялото по време на проекцията, се състои от две съставни части - душа и дух. Тъй като душата и духът са силите, вдъхващи живот на физическото тяло, тяхното пълно отделяне от него може да предизвика смърт. Поради това по време на Астралната проекция астралното тяло е свързано с физическото посредством тънка етерна нишка, чрез която се запазва контактът на душата и духа с грубото материално тяло.

По време на проекция силно уплътненото с енергия от физическата сфера Астрално тяло може да бъде увредено и наранено чрез металически остриета, имащи способността да разрежат астралната материя, случайно или нарочно. Раните, нанесени върху жизнено важни части на астралното тяло в подобен случай, могат да се отразят впоследствие и върху състоянието на физическото тяло.
Активен
wolfspirit
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 143


« Отговор #6 -: Октомври 28, 2010, 15:13:57 »

Здравей,

Благодаря ти за информацията, не съм разучавала темата от твоята гледна точка, и съм се опитвала да разбера за себе си някои, неща...пък то имало и по прости обяснения Усмивчица имам предвид тънките разлики между проекциите на различните тела, астрално/ментално/етерно.

Там където се обяснява за астрално тяло с голямо количество етер и енергия и еврентуалното му уплътняване до толкова, че да се вижда с просто око... на този принцип си обяснявам за себе си телепортацията, само дето за да е възможна трябва да си трансферираш цялата енергия, в другото тяло и съответно ще се телепортираш – експерементирах по едно време с това, по уплаших се, и накрая се отказах да продължа опитите, пък и решик, че няма смисъл Усмивчица а и нали като/ако минем от другата страна това ще е еднo oт уменията, които ще можем ако искаме да предобием.

На мен ми беше попаднала една едва ли не детска книжка за астралната проекция с мнго опростени методи, и множество, от медитация, до транс и  визуализация. Дотогава не бях и чувала за астрална проекция и ми стана интересно та реших да пробвам един от методите, скептично настроена – дали изобщо е възможно такова нещо. Успях да изляза съзнателно само за няколко секунди, колкото да си видя тялото, и да го отчета за възможно. Точно като в състояние близко до смъртта и стандартно описание на проекция, намерих се реално време място, но на друго по финно ниво, видях си тялото и край. От тогава, никога отново, не съм имала тачно такава астрална проекция (реално време място), може би защото бях получила своето доказателство.

Имах спонтанни, проекции, няколко пъти едно след друго – летях с бясна скорост към звездите отначало се заблудих, че пада небето и това ме връщаше...но това, плаши също, имаго страха, че може да стане така, че да не се върнеш. Друг път се сляха медитация, сън и проекция, върнах се в тялото си като виждах как звездите се отдалечават, при преминаването на други ниво, преди физическото, видях образи и толкова.

Странно е това с астралните проекции и виждането от разстояние, с много малка почти незабележима разлика – в или извън тялото.

При мен го има повече усещането за различните, нива и честоти, различни светове,  отколкото излизането реално време място както си го наричам за себе си с възможност да си видя тялото. Мисля, че не е задължително да се минава през тук и сега, за да отидем там, независимо по кое време, епоха и тн. Затова и фантастиката, си е малко или много поглед отвъд, в някой друг свят. Поне на мен като ми се наложи да пиша свободно съчинение, за еднин литературен клас, се отдадох на странстване в други светове, за да получа вдъхновение Усмивчица

За мен астралните проекции, са  в съчетание с ментални проекции,  в които съм в други пространства, с цел лечителство, намиране на помощ, учене – такива неща, понякога волеви, понякога се проявяват в осъзнати сънища, всичко е някак си взаимо свързано. Понякога преди да заспя, осъзнавам, че вече съм на друго място с тялото си, напълно различна позиция и ориентация на тялото. По този начин, са открити, йогата, тайдзи, бойните изкуства, рейки, чи, меридияни и точки, чакри. Ние вече имаме цялата информация, всичко е до това да се докоснем до нея.

Поради факта, че астралното пространсто и съответно тяло е еквивалентно на емоционалното тяло на човек, а много от заболяванията произлизат заради емоция, това е много силен начин да лекуваме себе си и другите хора, на база тази емоционалност и астрален усет работи и емпатията, съпрачастността ни към чужда емоция, чуство, усещане, включително и болка. Когато чуствителността премине, отвъд астралната, тогава ги има и мислите и настроенията, телепатията, вдъхновението и творчеството, което идва от няколко нива едновременно.

Давам тези примери, защото според мен, астралното не е само астрални проекции, всеки от нас работи, на астрално, ментално, казуално, и други нива едновременно, затова във всеки един момент може да получи усещане, информация, от всяко едно от тези нива, взависимост от концентрацията.


Активен

Живей за мига...
Турист
почиващ на стари лаври
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 581


 • Град: Варна
 • martin.kristov1
  « Отговор #7 -: Януари 23, 2011, 21:16:32 »

  Това е интересна тема за астралните пътувания
  аз бих я боднал да седи на предна позиция.
  Важно е да се знае какво крие едно астрално пътуване... защо се предприема и т.н.
  Да не стане от любопитство играчка-плачка.

  Доколкото разбрах се извършва под ръговодството на умел Водач!

  ПП: Дори си мисля че е за раздел "Енергийни учения" или "Езотерика"
  Активен

  Зрей, зрей форумче,
  бавно ти узрей,
  За да родиш вкусен плод!


  Защо ни куца
  Комуникацията?!
  kaloian1
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 76

 • Град: Плевен
 • WWW
  « Отговор #8 -: Февруари 18, 2011, 10:41:02 »

  И на мен ми се е случвало това като на Дарк Енджъл но тогава бях в кома ,или поне така си мисля,бях много болен и след няколко дни треска ,изведнъж запо4нах да се събирам и смалявам,сякаш вода в сифон и потънах в областа на слън4евия сплит ,озовах се на едно място ,спокойно и приятно ,чувствах се така като никога преди това ,навсякаде удоволствие и покой,и в същото време се осъзнавах че съм аз но нямам тяло,бях кълбо енергия или моята същност ,не знам как да го опиша и си помислих :
  -А умрях , глей къф е било ,а аз се страхувах цял живот от смърта.
   
  Усещането беше мн яко но за кратко,няколко минути, и сега се 4удя как да го правя съзнателно това излизане от тялото,знам 4е има мн хора които го могат,чувствам 4е и аз го мога и запо4вам тренировки и проучвания,ако успея да постигна съзнателно излизане от тялото ще ви се похваля.
  Активен
  Spiritus
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 103


 • Град: Златната Среда
 • Не се притеснявайте да ми пишете за каквото и да е

  « Отговор #9 -: Февруари 20, 2011, 01:45:53 »

  Най-важното е как е било инициирано пътуването. Дали сам си бил "извикан", дали чрез Бог, или дали насилствено чрез окултна медитация.
  Активен

  "Има само едно добро - знанието. И едно зло - невежеството." - Сократ
  "Има два пътя. Единият е космически широк и краят му води към гибел. Вторият е тесен и краят му води към вечен живот. Мнозина избират широкия път. Малцина тръгват по тесния. Но ти тръгни по тесния път!" - Библията
  VeSsin
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 40


 • Град: Варна, Wonderland;)
 • « Отговор #10 -: Февруари 20, 2011, 22:13:06 »

  Благодаря за темата! На мен напоследък ми се случва нещо такова. Точно такова полубудно състояние, в което знам, че не спя, но преживявам много. Сякаш се озовавам на някакво място, в което мислите ми са по-силно изразени и ги наблюдавам сякаш по-отблизо и вземам решения, след което се успокоявам. И идвам на себе си. Случва ми се като си легна да спя, но след идването на себе си обикновенно имам нужда да стана от леглото. След, което се връщам и заспивам ии сънищата ми са някак си по-различни.. но това вече е за да друга тема. За себе си си го обяснявах като някакъв вид общуване с подсъзнанието, сякаш подреждам нещата в него, но е точно момент на съществуване, в което се усещам освободена от физическото си тяло.
  Активен

  Призказка БЕЗ край.
  nebezida
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 7

  « Отговор #11 -: Март 25, 2011, 15:42:47 »

  Че да пътуваш астрално е едно от най-нормалните неща.
  Най-прекрасно е  над някой голям град....а ако имаш късмет да си спомниш и в други измерения.
  Активен
  Синьо мечтание
  синьо мечтание
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 59


 • Град: BG
 • profile.php?id=1824581147
  « Отговор #12 -: Април 28, 2011, 09:38:19 »

  Астралните пътувания се отличават от обикновените съновидения и  мечтания,най-често с последствията от тях.Например при болест-често такова пътуване излекува физическата ни същност,а понякога обратното-разболява ни.Може да се получат астрални нападения от други астрални същности,на мен ми се е случвало само веднъж за щастие.

  А пътувах последно в Япония/след катастрофалните събития там/,разбирах всичко,въпреки,че звучеше японска реч...Беше свързано с желанието ми да разбера от какво точно имат нужда...Не и от съжалението ни,със сигурност..За тях това е тяхната си карма и реално никой няма  да им я изплати,те си знаят това и го приемат с достойнство... Безмълвие
  Активен
  Търсач
  Търсач
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 387


  WWW
  « Отговор #13 -: Април 28, 2011, 11:03:31 »

  Астралните пътувания са опасни, защото докато пътуваш някой друг може да се намести в тялото ти.
  Активен

  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #14 -: Април 28, 2011, 12:21:21 »

  Астралните пътувания са опасни, защото докато пътуваш някой друг може да се намести в тялото ти.

   Де такъв късмет, братко! Някой да се намести в мойто тяло, да ми реши проблемите и като не издържи - да си обере крушите и аз да се върна.  Ухилен

  Цитат
  [Че да пътуваш астрално е едно от най-нормалните неща.
  Най-прекрасно е  над някой голям град....а ако имаш късмет да си спомниш и в други измерения./quote]
       
   Задължително ли е да пътувам до Ню Йорк? Току-виж някой друг астрален "камикадзе" ме хвърли от Импайър Стейт Билдинг.  Хммм Аз бих пътувал до Родопите, ама аджеба, щом е толкова естествено астралното пътуване се питам - Кога ще се заклещиш и няма да се върнеш никога?     Естествено било, моля ти се...

   
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Еволюция на съзнанието - Български филм « 1 2 »
  Филми
  Administrator 24 7223 Последна<br />публикация Януари 31, 2011, 03:35:15
  от nre
  Сънища, свързани с НЛО, чужди планети и др. « 1 2 3 »
  Моите сънища
  Elvira1989 32 6006 Последна<br />публикация Декември 19, 2012, 20:00:15
  от Ariam
  Упражнения за духовно усъвършенстване « 1 2 3 »
  Духовни учения
  nia.boneva6 35 5956 Последна<br />публикация Ноември 12, 2013, 21:53:34
  от Ich
  Защита на тялото по време на сън « 1 2 »
  Моите сънища
  nia.boneva6 16 3039 Последна<br />публикация Април 11, 2011, 13:03:40
  от cristo777
  Съвременните окултни учения и конспирацията за Нов Световен Ред
  Програмиране, световен елит
  Spiritus 3 2933 Последна<br />публикация Септември 16, 2011, 18:36:33
  от ...

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright