Колективна онлайн медитация за прочистване на енергийното поле около България
(Всеки Понеделник, Сряда и Неделя от 22:00ч.)


          

Страници:  [1] 2   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Речник на витамините  (Прочетена 4866 пъти)
delfin
Гост
« -: Септември 13, 2009, 09:14:17 »

БИОТИН (ВИТАМИН Н)


Съдейства за клетъчния растеж, за производството на мастни киселини, за метаболизма на въглехидрати, мазнини и  белтъчини и за по-пълноцинното използване на другите вит. от групата В. Необх. е да бъде приеман в достатъчни количества за поддържане на здравето на косата и кожата. Боитинът съдейства и за правилното ф,нкциониране на потните жлези, нервната система, на костния мозък. Спомага за облегчаване на мускулната болка.

Биотин се произвежда в червата от следните храни - бирена мая, сварен яйчен жълтък, месо, мляко, птици, соленоводни риби, соя (само да не е генномодифицирана) и пълнозърнести храни.

При възрастни недостигът на този вит. е рядко срещан, но все пак, ако има такъв, той се характеризира с анемия, депресия, косопад, висока кръвна захар, възпаление ли побледняване на кожата и лигавиците, безсъние, загуба на апетит, мускулни болки, гадене, възпаление на езика.

Забележки

Белтъкът на суровото яйце съдържа протеини, нар. авидин, който се свързва с биотина в стомашно-чревния тракт и така лишава тялото от него. Мазнините и маслата, които са били обработени термично или са били изложени на действието на въздуха, потискат абсорбцията на биотин. Антибиотиците, съд. сяра лекарства и захаринът също понижават биотина в тялото.

Активен
delfin
Гост
« Отговор #1 -: Септември 13, 2009, 09:25:15 »

БИОФЛАВОНОИДИ


Те не са същински витамини, но понякога се причисляват към вит. Р. Повишават абсорбцията на вит. С и затова двата витамина трябва да бъдат приемани заедно. Има различни биофлавоноиди като цитрин, ериодиктиол, флавони, хесперитин, хесперидин, кверцетин, кверцетрин и рутин. В човешкото тяло не се произвеждат биофлавоноиди, трябва да се доставят с храната.

Използват се главно при лечението на спортни травми, облегчават болката, подутините и контузиите. Намаляват болките в гърба или краката, съкращават сипмтоматиката, свързана с удълженото време на кървене и ниското ниво на серумен калций. Действат еднопосочно с вит. С, като защитават и предпазват структурата на капилярите. Имат и антибактериален ефект, подпомагат кръвообращението, стимулират производството на жлъчен сок, понижват нивото на холестерол, и се използват и при лечение и профилактика на катаракта на окото. Приемани заедно с вит. С облегчават симптомите на устния херпес.

Кверцетинът, коъйто се съдържа в синьо-зелените водорасли, но го има и под формата на добавка, може да лекува и предпазва от развитието на язва.

Източници

Бялата част на кората на цитрусовите плодове, чушките, елдата, черното френско грозде, Кайсии, череши, грейпфрут, грозде, лимони, портокали, сушени сливи и шипките.
Билки с биофлавоноиди са - кервел, плод от бъз, плод от глог, хвощ, шипка и овчарска торбичка.

Забележки

Големи дози от биофлавоноиди могат да доведат до диария.
Активен
delfin
Гост
« Отговор #2 -: Септември 13, 2009, 09:45:29 »

ВИТ. А И КАРОТИНОИДИ


Предотвратява развитието на нощна слепота и др. проблеми със зрението, както и кожни заболявания като акне. Повишава имунитета, спомага за оздравяването на язвите на храносмилателната с-ма, необходим е за поддэржане и възстановяване на епителната тъкан, от които са образувани кожата и лигавиците. Важен е за образуването на костите и зъбите, участва в натрупването на мазнини, предпазва от настинка, грип, инфекции на бъбреците, жлъчния мехур, белите дробове и лигавиците.

Вит. А действа като антиоксидант, подпомагайки предпазването на клетките от рак и др. заболявания и е необх. за растежа на новите клетки. Забавя стареенето. Белтъчините не могат да бъдат използвани от организма без наличиета на вит. А.

Недостигът на този вит. е със следните симтоми - изсушаване на кожата или косата, сухота на конюнктивата и логовицата на окото, забавяне на растежа или нощна слепота. Ушни абсцеси, безсъние, лесна уморяемост, синузити, пнемвония, чести настинки, и др. респираторни инфекции, кожни забол., загуба на тегло.

Приемането на големи количества от вит. А за дълъг период от време води до токсично увреждане на някои от органите, главно на черния дроб, до коремни болки, аменорея, смущения в храносмилането, косопад, сърбеж, ставни болки, повръщане, гадене, хидроцефалия, люспи и малки рагади по устните и устните ъгли. По време на бременност прекалено големият прием на вит. А е свързан с вродени дефекти като разцепено небце и сърдечни увреждания. През беременността е по-добре да се взима бета-каротин.

Бега-каротинът не може да се предозира, но ако вземате твърде много от него, кожата ви може да се промени и да стане светло-жълто оранжева. Важно е да се взема само естествен бета-каротин.

Източници

В животинския черен дроб, рибеното чернодробно масло, зелените и жълтите плодове и зеленчуци. Кайсии, аспержи, цвекло, броколи, пъпеши, моркови, зеле, листа от глухарче, морски водорасли, рибен черен дроб или рибено чернодробно масло, чесън, къдраво зеле, синап, папая, праскови, тиква, червени чушки, синьо-зелени водорасли, спанак, сладки картофи,  швейацарски артишок, ряпа, мокреш, тиквички.
В билките - люцерна, репей, листа от пореч, люти чушки, врабчови чревца, очанка, резене (семе), хмел, хвощ, кафяви молски водорасли, лопен, коприва, овесени стръкове, червени пиперки, магданоз, мента, живовляк, листа малина, червена детелина, шипка, градински чай, мечо грозде, листа теменуга, къдрав лапад.

Животинските източници на вит. а са до 6 пъти по-силни от растителните.

Забележки

Антибиотиците, разхлабващите средства и някои понижаващи холестерола лекарства пречат на абсорбцията на вит. А

Предупреждение
 
Да не се взима в големи количаства и повече от един месец. За повечмето хора бета-каротинъте най-добрият източник на вит.А, защото черният дроб го превръща в този витамин само в количество, от което организмът реално има нужда. Ако обаче страдате от диабет или хипотиреоидизъм, вероятно организмът ви няма да може да го превърне във вит. А. В такъв случай приемът на голямо количество бета-каротин може да натовари излишно черния дроб.

« Последна редакция: Септември 14, 2009, 13:19:29 от delfin » Активен
delfin
Гост
« Отговор #3 -: Септември 14, 2009, 15:04:25 »

ВИТАМИН В-комплекс


Вит. от група в помагат за поддържане на функцията на нервите, кожата, очите, косата, черния дроб, устата, както и на нормалния мускулен тонус на храносмилателната система и правилното функциониране на мозъка. Те са коензими, които подпомагат хим. р.ции на ензимите с др. в-ва, участвуват в п/вото на енергия и могат да бъдат полезни за облегчаване на депресивни състояния и безпокойство. За възрастни хора е важно да се осигури адекватен прием на В-витамините, защото с напредването на възрастта тези хранителни в-ва не се абсорбират така добре. Напоследък е установено, че болестта на Алцхаймер може да се дължи и на недостиг на вит. В12 и на вит. В-комплекс. В-вит. винаги трябва да се вземат заедно, но при конкретни заболявания е допустимо някои от тях да се вземат  в двукратно или трикратно по-висока доза от останалите.


Тъй като вит. от групат В действат комплексно, недостигът на един от тях често сочи недостиг и на друг. Въпреки, че тези витамини действат заедно, те ще бъдат разгледани поотделно.




« Последна редакция: Септември 20, 2009, 19:01:23 от delfin » Активен
delfin
Гост
« Отговор #4 -: Септември 20, 2009, 19:13:25 »

ВИТАМИН В1 (ТИАМИН)


подобрява кръвообращението, подпомага кръвообразуването, метаболизма на въглехидратите и п/вото на солна к-на, която е важна за правилното храносмилане. Подобрява познавателната акнивност и функционирането на мозъка. Има полож. ефект върху енергията, растежа и нормалния апетит, необходим е за мускулния тонус на черната, стомаха и сърцето. Тиаминът действа и като антиоксидант, предпазвайки организва от дегенеративните ефекти на стареенето, алкохола и тютюнопушенето.

сиптоми, които се наблюдават при недостиг на вит. В1 са - запек, отоци, увеличаване на черния дроб, уморяемост, загуба на паметта, смущения в храносмилането, сърдечни изменения, раздразнителност, задъхване при работа, загуба на апетит, мускулна атрофия, скованост на ръцете и краката, нервност, лоша координация, ткръпки по кожата и болезненост на мускулите, обща слабост и загуба на тегло.


Източници

Най-богати на тиямин са храните - кафяв ориз, яйчен жълтък, риба, бобови растения, черен дроб, фъстъци, грах, свинско месо, птици, оризови трици, пшенични зародиши, пълнозърнести храни. Други - аспержи, бирена мая, броколи, брюкселско зеле, морски водорасли, кафяви морски водорасли, повечето видове ядки, овесено брашно, сливи, сушени сини сливи, стафиди, синьо-зелени водорасли, мокреш.

Билки - люцерна, келп, корен от репей, коча билка, люти чушки, лайка, врабчови чревца, очанка, резене, сминдух, хмел, коприва, овесени стръкове, магданоз, мента, листа от малина, червена детелина, шипки, градински чай, бял равнец и къдрав лапад.


Забележки

Антибиотиците, фенитоинът (Dilantin - лекарствно, което се използва за предотвратяване на припадъци), съдържащите сяра медикаменти, оралните контрацептиви довеждат до понижаване нивото на вит. В1 в организма. При високовъглехидратна диета необходимостта от тиамин се повишава.
Активен
delfin
Гост
« Отговор #5 -: Септември 21, 2009, 23:53:24 »

ВИТАМИН В2 (РИБОФЛАВИН)

Необходим е за образуването на червените кръвни клетки, п/вото на антитела, клетъчното дишане и растеж. Облегчава умората в очите и е важен при профилактиката и лечението на катаракта. Участва в метаболизма на въглехидратите, мазнините, белтъчините. Заедно с вит. А поддържа и подобрява състоянието на лигавичните мембрани на храносмилателният тракт. Улеснява използването на кислорода от тъканите на кожата, ноктите и космите; отстранява пърхота, подпомага абсорбцията на желязо и вит. В6 (пиридоксин). Необходим за метаболизма на аминокиселината триптофан, която се превръща в ницин в организма. Много важен да се приема по време на бременност, тъй като липсата му може да доведе до увреждане на плода. Синдромът на засягане на срединния нерв в областта на китката (синдром на карпалния канал) се подобрява от прилагането на лечебна проглама, в която се включват вит. В2 и В6.

симптоми на витаминен недостиг са появата на рагади и люспички в устните ъгли, заболявания на очите, възпаление на устата и езика, кожни увреждания, група симптоми, които се обобщават като арибофлавиноза. Др. възможни симптоми са - дерматит, виене на свят, косопад, безсъние, раздразнителност, лошо храносмилане, изоставане на растежа и забавено мислене.


Източници

Съдържа се в - силене, яйчен жълтък, риба, бобови растения, месо, мляко, птици, спанак, пълнозърнести храни и кисело мляко. Аспержи, авокадо, броколи, брюкселско зеле, френско грозде, листа от глухарче, морски водорасли, келп, листни зеленчуци, гъби, меласа и поточарка.

Билки - люцерна, корен от репей, коча билка, люти чушки, резене (семена), лайка, врабчови чревца, очанка, сминдух, женшен, хмел, хвощ, лопен, коприва, овесени стръкове, магзданоз, мента, листа от малина, червена детелина, шипки, градински чай и къдрав лапад.

Забележки

Факторите, повишаващи нуждата от рибофлавин са - използването на орални контрацептиви, изтощителните физ. упражнение. Този витамин лесно се разгражда от светлина, антибиотици, алкохол. прекомерният прием на вит. В2 (над 50 мг. дневно) за продължителен пероид от време може да доведе до катаракта и заболявания на ретината.
Активен
delfin
Гост
« Отговор #6 -: Септември 22, 2009, 00:09:21 »

ВИТАМИН В3 (НИАЦИН, НИАЦИНАМИД, НИКОТИНОВА КИСЕЛИНА)


Необх. за доброто кръвообращение и здравата кожа. Спомага за правилното функциониране на нервната система, за метаболизма на въглехидратите, мазнините и белтъчините и за п/вото на солна к-на за храносмилателната с-ма. Съдейства за нормалното секретиране на жлъчка и стомашни сокове и за синтезирането на половите хормони. Ниацинът понижава нивото на холестерола и подобрява кръвообращението. Полезен е при шизофрения и др. психични заболявания, укрепва и паметта.

Пелаграта е заболяване, което се развива при недостиг на вит. В3 в организма. Симптомите на ниациновия недостиг са - язвен стоматит, деменция, депресия, диария, виене на свят, лесна уморяемост, лош дъх от устата, главоболие, нарушения на храносмилането, безсъние, болки в крайниците, безапетитие, понижено ниво на кръвната захар,, мускулна слабост, кожни обриви и възпаления.


Източници

Ниацин и ниацинамид се съд. в телешкия черен дроб, бирената мая, броколите, морковите, царевичното брашно, сиренето, стъблата и листата на глухарчетоу фурмите, яйцата, рибата, млякото, фъстъците, свинското месо, картофите, доматите, пшеничните зародиши и палнозърнестите тестени храни.

Билки - люцерна, корен от репей, коча билка, люти чушки, лайка, врабчови чревца, семена резене, хмел, сладък корен, лопен, коприва, овесени стръкове, магданоз, мента, листа малина, червена детелина, шипка, червен бряст и къдрав лапад.

Забележка

Зачервяване, обикновено безвредно, може да се наблюдава след приемане на ниацин съдържащи добавки. По кожата се появява червен обрив и усещане за изтръпване. Обикновено тези симптоми продължават само няколко минути. Този витамин съществува в 2 форми - ниацин (или никотинова к-на) и ниацинамид. Под формата на ниацинамид той не предизвиква зачервяване. Ниацинамидът обаче не притежава всички свойства на ниацина и най-вече не помага за понижаване на холестерола в кръвта.

Предупреждение

Бременните жени и най-вече страдащите от диабет, глаукома, подагра, заболявания на черния дроб, или с пептични язви, трябва предпазливо да използват съдържащите ниацин добавки. Количества над 500 мг. дневно могат да предизвикат чернодробни увреждания, ако се вземат за по-дълъг период от време.


« Последна редакция: Септември 27, 2009, 16:34:01 от delfin » Активен
delfin
Гост
« Отговор #7 -: Септември 27, 2009, 15:59:41 »

ВИТАМИН В5 (ПАНТОТЕНОВА КИСЕЛИНА)


Известна като "антистресов витамин", пантотеновата к-на играе роля в п/вото на хорвоните на надбъбречните жлези и образуването на антитела, съдейства за правръщането на мазнините, въглехидратите и белтъчините в енергия. Необх. е за всички клетки на тялото и е концентриран в органите. Участва и в п/вото на невротрансмитери (веществата, чрез които се предават нервните импулси). Вит. В5 е незаменим елемент на коензим А, жизненоважно за организма химическо в-во, необх. за много от метаболитните му функции. Пантотеновата к-на повишава жизнеността на тялото и предпазва от развитието на някои форми на анемия. Спомега за нормалното функциониране на храносмилателната с-ма и е полезна при лечение на депресия и състояния на тревожност. Недостигът й предизвиква лесна уморяемост, главоболие, гадене и изтръпване на ръцете. Тя е необходима също и за правилното функциониране на жлезите с вътрешна секреция.

Източници

Храни - говеждо месо, бирена мая, яйца, пресни зеленчуци, бобови растения, черен дроб, гъби, ядки, свинско месо, пчелно млечице, соленоводни риби, хлебна мая, ръжено и пшенично брашно с триците.
Активен
delfin
Гост
« Отговор #8 -: Септември 27, 2009, 16:15:40 »

ВИТАМИН В6 (ПИРИДОКСИН)


Участва в толкова много функции на организма, че в това отношение превъзхожда почти всички други хранителни в-ва. Допринася както за физическото, така и за психическото здраве на тялото. Въздейства благотворно при задръжка на вода в тъканите, необх. е за п/вото на силна к-на в стомаха и за абсорбцията на мазнини и белтъчини. съдейства за поддържане на равновесието между калия и натрия и допринася за образуването на червените кръвни клетки. Необх. е за нервната с-ма, за нормалното функциониране на мозъка и синтезирането на нуклеиновите к-ни РНК и ДНК, в които се съдържа генетичната информация за възпроизводството и за нормалния растеж на клетките. Пиридоксинът активира много ензими и съдейства за абсорбцията на вит. В12, за функционирането на имунната с-ма е п/вото на антитела.

Вит. В6 играе роля за изграждането на имунитета срещу рак и съдейства при профилактиката на атеросклерозата. Подтиска образуването на токсичното химическо в-во хомоцистеин, което атакува сърдечния мускул и позволява натрупването на холестерол около него. Действа като слаб диуретик и поради това подобрява състоянието на организма при предменструален синдром, а също така е полезен и при профилактиката на оксалатните камъни на бъбреците. Позпомага лечението на алергични състояния, артрити и астма.

Недостигът на вит. В6 се разпознава по наличието на анемия, гърчове, главоболие, гадене, люспеста кожа, зачервен език, повръщане. Др. възможни признаци за недостиг са - акне, анорексия, артрит, конюнктивит, рагади или възпаления на устата и устните, депресия, виене на свят, уморяемост, раздразнителност, трудно заздравяващи рани, възпаление на устата и венците, затруднения в познавателната способност, отслабване на паметта, косопад, скованост, мазна кожа на лицето, спиране на растежа и тръпки по кожата. Наличието на синдром на карпалния канал също се свързва с недостиг на вит. В6.


Източници

Всички храни съдържат известно количество вит. в6, но най-мтого има в - бирената мая, морковите, пилешкото месо, яйцата, рибата, месото, грах, спонок, слънчогледово семе, орехи, пшенични зародиши. Др. източници са: авокадо, банани, броколи, боб, меласа, кафяв ориз и др. пълнозърнести храни, зеле, пъпеш, царевица, морски водорасли, картофи, оризови трици, соя.

Билки - люцерна, коча билка, овесени стръкове.


Забележки

При лечение с антидепресанти, с естрогени и при взимане на орални контрацептиви, нуждата на организма от вит. В6 се повишава. Диуретиците и кортизоновите препарати блокират абсорбцията на този витамин в тялото Продължителният прием на високи дози вит. В6 (над 1000 мг. дневно) може да има токсично действие и да доведе до нервни увреждания и загуба на координация.


Активен
delfin
Гост
« Отговор #9 -: Септември 27, 2009, 16:33:28 »

ВИТАМИН В12 (ЦИАНОКОБАЛАМИН)


Вит. В12 е необходим за профилактика на анемията. Той съдейства на фолиевата к-на за регулиране образуването на червените кръвни клетки и подпомага усвояването на желязото. Той е необх. за правилното храносмилане, за абсорбцията на храната, синтезирането на белтъчини и метаболизма на въглехидратите и мазнините. Съдейства за формирането на клетките и за клетъчното дълголетие. Предпазва нервите от увреждане, подпомага оплодителната способност и спомага за нормалния растеж и развитие на организма чрез запазване на мастните обвивки, които покриват и защитават нервните окончания. Вит. В12 е свързан с п/вото на ацетилхолин - невронтрансмитер, съдействащ на паметта и познавателната способност. Доказано е, че добавките на вит. В12 подобряват съня и го правят по-отморяващ и освежаващ.

Недостиг на вит. В12 може да се предизвика от малабсорбция, която по-често се среща при възрастни хора и при хора със заболявания на храносмилателната с-ма. Недостигът предизвиква неправилна походка, загуба на костно в-во, хронична умора, запек, депресия, разстройство на храносмилането, виене на смят, сънливост, увеличение на черния дроб, очни заболявания, халюцинации, главоболие (вкл. мигрена), възпаление на езика, раздразнителност, задъхване, загуба на паметта, подтиснатост, нервност, увреждане на нервната тъкан, сърцебиене, пернициозна анемия,, бучене в ушите, дегенерация на костно-мозъчната тъкан. Заклетите вегетарианци трябва да знаят, че се нуждаят от допълнителен прием на вит. В12, тъй като той се намира изключително в животинските тъкани. Макар хората, преминаващи към строга вегетарианска диета, първоначално да не показват признаци на витаминен недостиг (в тялото стойностите на вит. В12 могат да се запазят в прод. на 5 год.), по-късно тези признаци могат да се отключат внезапно.

Източници

Най-голямо количество вит.В12 има в - бирена мая, яйца, херинга, черен дроб, скумрия, мляко и млечни продукти, черупчести морски мекотели. Не се открива в зеленчуците, той се съдържа само в някои морски растения като водорасли, келп, комбу, нори, в соята и соевите продукти.

Билки - люцерна и хмел.


Забележки

Медикаментите за лечение на подагра, антикоагулантите, калиевите добавки могат да блокират абсорбцията на вит. В12 в храносмилателния тракт. Вземането му под формата на таблетки за смучене, които се разтварят под езика, а не се гълтат, е добър вариант за хората с проблеми с усвояването на този витамин. Вътрешен фактор, необх. за усвоявенато на вит. В12 е белтък, който се произвежда в храносмилателния тракт. Хората, при които той липсва, трябва да вземат витамина в сублингвална форма, за да може той да се усвои.


« Последна редакция: Октомври 02, 2009, 16:08:16 от delfin » Активен
delfin
Гост
« Отговор #10 -: Октомври 02, 2009, 16:43:10 »

ВИТАМИН С (АСКОРБИНОВА КИСЕЛИНА)


Вит. С е антиоксидант, необх. най-малко за 300 метаболитни функции в организма: за растежа и възстановяването на тъканите, за нормалната функция на надбъбречните жлези и за здрави венци.Той съдейства също за продукцията на антистресови хормони и интерферон (важен за имунната система протеин) и е необх. за метаболизма на фолиевата к-на, тирозина и фенилаланина. Проучвания показват, че приемът на вит. С може да облегчи симптомите на астмата. Той предпазва от увреждащите ефекти на замърсяването на околната среда, подпомага профилактиката против рака, предпазва от инфекции и повишава имунитета. При наличие на вит. С се повишава абсорбцията на желязо в организма. Този вит. може да се свързва с токсичните в-ва, напр. с някои тежки метали и да ги обезврежда, за да могат да бъдет изхвърлени от организма. Дори отровата на паяка черна вдовица може да се обезвреди с прилагането на много високи дози вит. С. Този вит. понижава също нивото на липопротеините с ниска плътност (известни още като "лош холестерол") и повишава нивоата на липопротеините с висока плътност ("добър холестерол"), понижава високото кръвно налягане и предпазва от развитието на атеросклероза. Незаменим при образуването на колаген, вит. С предпазва от тромбози и контузии и съдейства за заздравяването на рани и изгаряния.

Вит. с работи синергично с вит. Е, т.е когато работят съвместно, те оказват по-силно действие, отколкото когато работят поотделно. Вземането им заедно може да предотврати потенциалните неблагоприятни ефекти от приема им поотделно. Вит. Е "прибира" опасните свободни радикали по клетъчните мембрани, докато вит. С атакува свободните радикали в биологичните течности. Тези витамини взаимно подсилват и подпомагат д-вието си като антиоксиданти.

Тъй като вит. С не се произвежда в организма, той трябва да се получава от храната или под формата на добавки. За съжаление, голямата част от консумирания с храната вит. С се губи с урината. Когато във връзка със сериозно заболяване са необх. по-големи количества вит. с, напр. при рак, по-ефикасно е вит. С да се прилага интравенозно под наблюдението на лекар, отколкоот да се приема във високи дози орално.

Скорбутът е заболяване, което се предизвиква от недостиг на вит. С. То се х-ризира с бавно заздравяване на раните, меки и гъбести кървящи венци, отоци, крайно изтощение и наличие на точковидни подкожни кръвоизливи по тялото. За щастие, това състояние е рядко срещано за западните общества. По-често се наблюдават признаци на по-ниска степен на витаминна недостатъчност, която се проявява с кървящи при миене на зъбите венци, повишена податливост към инфекции (по-специално към настинки и бронхиални инфекции), болки в ставите, затуба на енергия, лошо храносмилане, бавно оздравяване , склонност към контузии, загуба на зъби.


Източници

Намира се в ягодовите плодове, зелените зеленчуци и цитрусовите плодове. Богат източник са - аспержи, авокадо, листа от цвекло, френско грозде, броколи, брюкселско зеле, пъпеши, зелено зеле, листа от глухарче, морски водорасли, грейпфрути, къдраво зеле, лимони, манго, синап, лук, портокали, папая, зелен грах, сладки чушки, северноамерикански сливи, ананаси, репички, спанак, ягози, артишок, домати, ряпа, поточарка.

Билки - люцерна, корен от репей, люти чушки, врабчови чревца, очанка, резене (семе), сминдух, хмел, хвощ, келп, мента, лопен, коприва, овесени стръкове, магданоз (повече, отколкото в цитрусовите плодове), борови иглички, живовляк, листа от малина, червена детелина, шипки, пасифлора (маракуя), листа от теменужка, бял равнец, къдрав лапад.


Забележки

Алкохолът, аналгетиците, антидепресантите, антикоагулантите, оралните контрацептиви, стероидните хормони понижават нивото на вит. С в организма. Тютюнопушенето предизвиква сериозно изчерпване на вит. С.

Някои лекарства за диабет като хлорпропрамид и съдържащите сяра лекарства не са толкова ефикасни, когато се вземат едновременно с вит. С. Приемът на големи дози вит. С може да предизвика фалшиво негативно отчитане на тестовете за кръв в изпражненията.

За максимална ефективност, допълнителните к-ва вит. С трябва да се приемат в определени дози, по 2 пъти дневно. Естерифицираният вит. С (Естер-С) е много по-ефикасен от вит. С, особено при хора, страдащи от хронични заболявания като рак и СПИН. Той се получава като наличният вит. С реагира с някой необходим минерал, каквито са калцият, магнезият, калият, натрият и цинкът. Това води до обр. на вит. , който не е кисел и съд. метаболити на вит. С, идентични с произведените в организма. Естерифицираният вит. С навлиза 3 пъти по-бързо в кръвообръщението и тъканите, отколкото стандалтния вит. С, придвижва се в кръвните клетки по-ефикасно и остава по-дълго време в тъканите на тялото. Нивото на вит. С в белите кръвни клетки, достигнато чрез приемане на естерифициран вит. С, е 4 пъти по-високо от нивото, постигнато от стандартния вит. С. Още повече, загубата му от организма чрез екскреция с урината представлява най-много 1/3 от общото к-во. Много производители предлагат добавки Естер-С, самостоятелно или в комбинация с др. ценни хран. в-ва: с антиоксидантите пикногенол и проантицианидини, с ехинацея и чесън.


Предупреждение

Когато аспиринът и стандартният вит. С (аскорбинова к-на) се вземат в големи дози, се наблюдава дразнене на стомаха, което може да доведе до образуването на язви. Ако вземате редовно аспирин, използвайте естерифицираната форма на вит. С.

При бременност не вземайте повече от 5 000 мг. вит. С дневно. Децата ви могат да станат зависими от тази добавка и да развиват скорбет, когато след раждането бъдат лишени от големите дози, с които организмът им е привикнал.

Избягвайте да използвате добавки с вит. С, които се дъвчат, тъй като увреждат зъбния емайл.
« Последна редакция: Октомври 04, 2009, 16:47:05 от delfin » Активен
delfin
Гост
« Отговор #11 -: Октомври 04, 2009, 17:11:26 »

ВИТАМИН Д


Мастноразтворимият вит. Д има св-ва на витамин, и на хормон и е необх. за абсорбирането и използването на калция и фосфора в чревния тракт. Необх. е за растежа и най-вече за нормалния растеж и развитие на костите и зъбите при децата. Предпазва от развитието на мускулна слабост и участва в регулацията на сърдечната дейност. Важен е и за профилактиката и лечението на рака на гърдата и дебелото черво, остеоартрита (артроза), остеопорозата и хипокалциемията, повишава имунитета и е необх. за правилното функциониране на щитовидната жлеза и за нормалното кръвосъсирване.

Вит. Д съществува в няколко форми - вит. Д2 (ергокалциферол), който се получава от храната, вит. Д3 (холекалциферол), който се синтезира в кожата под въздействие на ултравиолетовите слънчеви лъчи, и синтетичната форма вит. Д5. От тях за най-естествена и активна форма се смята вит. Д3.

Формата, под която приемаме вит. Д от храната или от добавките, не е напълно активна. Необх. е тя да премине през черния дроб, а после и през бъбреците, за да стане активна. Поради това при хора, страдащи от чернодробни забол., има по-висок риск от развитието на остеопороза. Когато кожата е  изложена на слънчевите ултравиолетови лъчи, свързаният с кожата холестерол се превръща в прекурсор на вит. Д. Излагането на ръцете и лицето на слънчевите лъчи за 15 мин. поне 3 пъти седмично, е ефикасен  начин за осигуряване на достатъчни количества вит. Д за тялото. Изследванията обаче показват, че обитателите на най-северната част на територията на САЩ, не могат да произведат достатъчно к-во вит. Д по този начин поради малкото слънцегреене през зимните месеци.

При остър недостиг на вит. Д в организма се развива рахит при децата и остеомалация - подобно на рахит заболяване при възрастните. По-ниските степени на недостиг се х-зират със загуба на апетит, чувство на парене в устата и в гърлото, диария, безсъние, проблеми със зрението и загуба на тегло. Има данни, че недостигът на вит. Д е много по-широко разпространен , отколкото се е смятало преди, особено при по-възрастните хора. От изследваната група, в която малцина са били изложени на рискови фактори за такъв недостиг, при 57% е било установено по-ниско ниво от нормалното. От хората, които соъбщават за по-нисък прием на вит. Д от ПДП, при 67% е установен умерен до остър недостиг.

Източници

Съд. се вит. Д в маслата от черен дроб на различни видове риби, тлъсти соленоводни риби, млечни продукти, яйца. Олио, масло от черен дроб на риба треска, листата на глухарчето, яйчен жълтък, рибата камбала, черен дроб, мляко, овесено брашно, сьомга, сардини, сладки картофи, риба тон и растителните масла.
Обр. се и в организма в резултат на д-вието на слънчевите лъчи върху кожата.

Билки - люцерна, хвощ, коприва и магданоз.


Забележки

Заболяванията на червата и черния драб и нарушената ф.ция на жлъчката пречат на абсорбцията на вит. Д в организма. Някои лекарства за понижаване на холестерола, антиацидни средства, минерални масла и стероидни хормони (кортизон) също възпрепятстват абсорбцията на този вит. Тиазидните диуретици като хлортиазид (Diuril) и хидрохлортиазид (Esidrix, HydroDIURIL, Oretic) нарушават съотношението между калция и вит. Д в организма. Прекомерният дневен прием на вит. Д (повече от 1000 единици) може да даведе до намаляване на костната маса).

Предупреждение

Не вземайте вит. Д без калций. Количества над 65 000 единици, приемани в прод. на 2 год., са токсични за организма.


« Последна редакция: Октомври 11, 2009, 10:46:17 от delfin » Активен
delfin
Гост
« Отговор #12 -: Октомври 11, 2009, 11:19:46 »

ВИТАМИН Е


Той е антиоксидант, важен за профилактиката на рака и сърдечносъдовите заболявания. Подобрява кръвообращението, необх. е за възстановяването на тъканите и се използва при лечение на предменструалния синдром и кистозната болест на гърдата. Той подпомага нормалното кръвосъсирване и оздравяването на организма, намалява образуването на белези при някои рани, понижава кръвното налягане, оказва помощ в профилактиката на катаракта (перде) на окото и облегчава мускулните крампи на краката. При някои мъже може да подобри п/вото на сперма. Вит. Е поддържа здрави нервите и мускулите чрез подсилване на стените на капилярите. Освен това поддържа здрави кожата и космите и предпазва от развитието на анемия и ретролентална фиброплазия (очно заболяване, от което страдат недоносените деца). Едно изследване на Нац. институт по ракови забол. от 1998 г. установи, че дългосрочният прием на вит. Е значително намалява риска от рак на простатата при пушачи. Др. проучвания показват, че този вит. може да забави развитието на болестта на Алцхаймер. До този момент е доказано предпазното му д-вие срещу около 80 заболявания.

Като антиоксидант, вит. Е предпазва клетките на тялото от увреждане, като потиска окислението на липидите (мазнините) и обр. на свободни радикали. Предпазва др. мастно-разтворими витамини от разрушаване под въздействието на кислорода. Забавя стареенето и прилагането му може да предотврати образуването на старчески петна по кожата. Някои изследвания сочат, че всекидневното вземане на вит. Е предпазва от инфаркт по-добре от аспирина и няма вредни странични ефекти, докато злоупотребата с аспирин причинява или има някаква роля за 3 000 смъртни случаи годишно в САЩ.

Недостигът на вит. А води до увреждане на червените кръвни клетки и до разрушаване на нервите. Признаците на витаминния недостиг са: безплодие (както при мъже, така и при жени), менструални смущения, кратък живот на червените кръвни клетки, спонтанен аборт и дегенеративни промени на матката. Наличието на ниски нива на вит. Е в организма се свързва както с развитието на рак на червата, така и на рак на гърдата. Установени са епидемиологични връзки между повишеното разпространение на сърдечните заболявания и засиления недостиг на вит. Е, причинен от масовата консумация на свръхпреработени храни.

Вит. Е представлява комплекс от 8 различни, но свързани помежду си молекули, които спадат към 2 големи групи: токофероли и токотриеноли. Във всяка група същ. алфа-, бета-, гама- и делта- форми. От тези 8 молекули формата алфа-токоферол е с най-силно д-вие. Естествените източници на вит. Е са за предпочитане пред синтетичния вит., защото естественият се оползотворява по-добре от организма.  Активността на синтетичния вит. е само 67% от тази от естествената форма. Четете внимателно етикетите! Естествената форма на вит. е се описва като d-алфа-токоферол, а синтетичната - като dl-алфа-токоферол. Формата dl струва наполовина на формата d, но е доста по-слабо активна.


Източници

Открива се в - студенопресовени растителни масла, зеленчуци с тъмнозелени листа, бобови растения, ядки, семена и пълнозърнести продукти, кафяв ориз, царевица, келп, яйца, черен дроб, мляко, овесено брашно, карантия, соя, сладки картофи, мокреш, пшеница, пшенични зародиши.

Билки - люцерна, глухарче, пищялка, ленено семе, коприва, овесени стръкове, листа от малина, шипки.


Забележки

Организмът се нуждае от цинк за поддържане на необх. ниво на вит. Е в кръвта. Когато вит. Е е окислил свободен радикал, той може да възвърне силата си с помощта на вит. С и да продължи да се бори със свободните радикали, както твърди Лестър Пакър, виден учен и преподавател в Калифорния, Университета в Бъркли. Прибавянето на вит. Е към мазнините ги предпазва от гранясване. Окислението на мазнините е основен фактор за образуването на плаките по стените на кръвоносните съдове.

Ако се налага да вземате едновременно вит. Е и желязосъдържащи добавки, приемайте ги в различно време през деня. Неорганичните форми на желязото (напр. железен сулфат), разрушават вит. Е. Органичното желязо (железен глюконат или железен фумарат) не променя вит. Е.


Предупреждение

Ако се лекувате с антикоагулантни медикаменти (разредители на кръвта), не вземайте повече от 1200 единици вит. Е дневно. Ако страдате от диабет, сърдечна форма на ревматизъм или хиперфункция на щитовидната жлеза, не вземайте повече от препоръчаната доза. Ако имате високо кръвно налягане, започнете с малки количества вит. Е, и бавно повишавайте дозата до достигане на желаното к-во.


Активен
delfin
Гост
« Отговор #13 -: Октомври 11, 2009, 11:35:55 »

ВИТАМИН К


Вит. К е необх. за п/вото на протромбин, който участва в процеса на кръвосъсирването. Също така вит. К е незаменим при образуването и възстановяването на костите - той е необх. за синтеза на остеокалцита, белтък в костната тъкан, върху който кристализира калцият. Следователно вит. К помага при профилактиката на остеопорозата.

Играе важна роля за чревния тракт и съдейства за превръщането на глюкозата в гликоген, годен за складиране в черния дроб. Този вит. повишава устойчивостта на организма към инфекции при деца и спомага за профилактиката на видовете рак, които засягат вътрешните обвивки на органите. Съдейства за удължаване на живота.

Недостигът на вит. К в организма води до вътрешни и външни кръвоизливи.

Същестувва в 3 форми. Вит. К1 (филоквинон или фитонактон), който се съд. в растенията, вит. К2 (семейство от в-ва, нар. меноквинони), произвеждан от чревните бактерии, и вит. К3 (менадион), който е синтетично в-во.


Източници

Храни - аспержи, броколи, меласа, брюкселско зеле, зеле, карфиол, зеленчуци с тъмнозелени листа, яйчен жълтък, черен дроб, овес, овесено брашно, ръж, шафраново масло, соя и пшеница.

Билки - люцерна, зелен чай, келп, коприва, овесени стръкове, овчарска торбичка.

По-голямата част от доставките на необх. за тялото вит. К се осъществява чрез синтезирането му от полезна бактерия, която нормално присъства в червата.


Забележки

Антибиотиците повишават нуждата от вит. К на организма. Тъй като този вит. се синтезира от бактерии в червата, вземането на антибиотици, които убиват бактериите, пречи на този процес. Антибиотиците също така пречат и на абсорбцията на вит. К.


Предупреждение

Не вземайте големи дози синтетичен вит. К по време на последните няколко седмици от бременността. Това може да доведе до токсична р-ция у новороденото. Ако вземате антикоагуланти, посъветвайте се с лекаря си, преди да вземате добавки на вит. К, защото те могат да попрачет на д-вието на лекарствата. При приемането на свръхдоза този вит. се акумулира в тъканите на тялото и предизвиква почервеняване на лицето и изпотяване.
Активен
delfin
Гост
« Отговор #14 -: Октомври 11, 2009, 12:01:00 »

КОЕНЗИМ Q10

Той е подобно ва витамините в-во, чието д-вие в организма прилича на д-вието на вит. Е. Понякога може дори да бъде по-силен антиоксидант. Той също така се нарича и убихинон. Има общо 10 в-ва, означени като Коензим Qs, но коензим Q10 е единственият, който се съдържа в тъканите на човека. Това в-во играе решаваща роля при п/вото на енергия във всяка клетка на тялото. Съдейства за подобряване на кръвообращението, стимулира имунната с-ма, спомага за снабдяването на тъканите с кислород, и има жизненоважно д-вие против стареенето. Недостигът на коензим Q10 се свързва с развитието на пародонтоза, диабет и мускулна дистрофия.

Едно от изследванията показва, че коензим Q10 приеман като хранителна добавка, може да се противопоставя на хистамина и пароди това е благотворен за хора с алергии, астма или дихателни заболявания. Използва се от много лекари при лечението на някои психични отклонения, като шизофренията и болестта на Алцхаймер. Действа благоприятно и в борбата със затлъстяването, при кандидоза, множествена склероза и диабет.

Прилагането на коензим Q10 представлява гигантска стъпка напред в лечението на сърдечносъдовите заболявания. В 6-год. си проучване изследователи от Университета на Тексас са установили, че хората, лекувани от застойна сърдечна недостатъчност, които са вземали коензим Q10 като допълнение към общоприетата терапия, имат 75% шанс за оцеляване след 3-год. период от време, в сравнение с 25% шанс за оцеляване, на онези, които са използвали само традиционната терапия. В др. изследване, осъществено от Университета на Тексас и от Центъра за болести на възрастните хора в Япония, е показано, че коензим Q10 понижава високото кръвно налягане без приеването на др. лекарства или промени в диетата.

Доказано е, че коензим Q10 е ефикасен при понижаване на смъртността при експериментални животни, боледуващи от тумори или левкемия. Някои лекари дават на своите пациенти от този коензим за намаляване на страничните ефекти от химиотерапията при лечение на рака.

Коензим Q10 се използва широко в Япония. Повече от 12 млн. японци го вземат по предписание на совите лекари за лечение на сърдечни заболявания (засилва сърдечния мускул), за понижаване на високото кръвно налягане и за подсилване на имунната с-ма на организма. Изследвания в Японея показват, че коензим Q10 също така предпазва стомашната лигавица и 12-пръстника и спомага за оздравяването на дуоденална язва.

Количествата коензим Q10 присъстващи в организма, намаляват с възрастта, така че отй трябва да се приема чрез хран. добавки, особено при хората над 50-г. възраст. Сублингвалната форма, съд. 50 млг. от това жизненоважно хран. в-во, е сепциална лесно усвояема добавка.


Източници

В скумрията, сьомгата, сардините има най-голямо к-воот коензим Q10. Намира се и в говеждото месо, фъстъците и спанака.


Забележки

Той е мастноразтворим и се обсорбира по-добре, когато се взема с маслени или мазни храни, каквито са рибите. Бъдете внимателни, когато купувате коензим Q10. Не всички пордукти го съд. в неговата най-чиста форма. Оритиналният му цвят е тъмно ярко жълт към оранжев и в прахообразната си форма има съвсем слаб вкус. Трябва да се пази от светлина и топлина. Чистият коензим е нетраен и се разваля при температура над 46 градуса. За предпочитане е използването на течната или маслената му форма. Търсете този вид, в който се съд. и малко к-во вит. Е, тъй като той спомага за запазването на коензим Q10.



« Последна редакция: Октомври 14, 2009, 21:03:23 от delfin » Активен
Страници:  [1] 2   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Духовен речник
Езотерика
11WOLF11 5 4471 Последна<br />публикация Декември 06, 2012, 13:53:38
от вожда

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Ширинан | Психолог  © Copyright