Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Чакрите- вълшебните колела на здравето  (Прочетена 2293 пъти)
Paladin60
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 77

« -: Февруари 23, 2011, 17:39:47 »Съвременните научни изследвания установиха, че биоплазматичното тяло на човека наистина съществува. То не е аморфна маса, ограждаща тялото, а има сложна 7 слойна структура. Биополето е посредника между околната енергия и физическото тяло. Преносът на енергия се осъществява с помощта на 7 центъра, наречени чакри.
Лекарят би се усмихнал скептично на нещо, което не може да бъде видяно. Неговият модел е следният: Нервните импулси текат по гръбначния мозък към мозъчната кора и обратно. По този път има нервни сплитове- спинални ганглии, които оказват и самостоятелен контрол върху съседните им органи.
Чакрите са описани още в „Упанишади”1000 г. пр.н.е. Възможно ли е тези толкова отдавна описвани структури да са фикция на йогите? Защо всички езотерични школи и до днес ги описват по един и същ начин? Ние няма да се спираме върху религиозните идеи, вложени в тях, нито психичните им феномени.
Езотеричните школи говорят за основен енергиен поток от опашната кост до мозъка. В „Шат-чакра-нирупана” 10 в. от н.е. се говори за „читрини, бляскава като слънце”, която пронизва всички основи на чакрите, за да излезе през главата. Пътищата на тази енергия са енергийни канали. Ида и Пингала, успоредни на гръбначния стълб, много наподобяват стълбците на Гол и Бурдах в гръбначния мозък.
Чакрите поемат енергия от околната среда, разпределят я и контролират прилежащите им органи. Всеки човек притежава биополе и чакри, които да предадат енергия на тялото. Без енергия животът е невъзможен.
Как изглеждат чакрите? Те са фуниеобразни структури с клапен механизъм, свързани с основния енергиен ствол на гръбначния мозък. Йогите ги описват като цъфнали лотоси. Има 7 главни и 21 второстепенни центъра. В опашната кост и на темето се намират крайните чакри, които не са чифтни. Останалите са чифтни отпред и откъм гърба. Имаме двойни полова, диафрагмална, сърдечна, гърлена и челна чакра / последната в двойка със задния ментален център/. В тези двойки при здраве има баланс на енергията.
Тоест, ако погледнем прагматично- и в двата модела говорим за основен поток на енергия и информация, течащ по гръбначния мозък и за контролни центрове по протежението му с относителна автономност.

Скептикът би предположил, че чакрите са някаква проекция на спиналните ганглии. Биофизичните изследвания и лечителите са обаче единодушни, че това не са взаимоотричащи се, а паралелно действуващи структури- материална и полева.
Първо описание на чакрите в Европа е направено от Чарлз Ледбитър през 1927г. Той споменава за 7 чакри, които се въртят. Поемайки енергия, те образуват първични сили, подобно спици на колело. Броят на спиците отговаря на т.нар. венчелистчета, описвани от йогите. Всяко едно венчелистче /спица/ резонира и поема определена енергийна честота и така сумарно чакрата възприема само определен диапазон от честоти на енергия, която разпределя в органите. Можем да оприличим чакрите на миниатюрни радиостанции, имащи различен обхват. Чарлз Ледбитър категорично отнася всяка чакра към определен нервен сплит: основна чакра- опашен, полова- сакрален, пъпна- слънчев сплит, сърдечна- сърдечен, гърлена- горен, среден и долен шиен плексус, челна- хипофиза, теменна- епифиза.
Хироши Мотояма от Токийския институт по религиозна психология е признат от ЮНЕСКО за един от 10-те най-изтъкнати парапсихолози в света. Той изследва 100 души доброволци в изолирана от електромагнитни вълни Фарадеева клетка. С меден електрод и фотоклетка на 12-20 см. от тялото е установено съответствие между местоположението на чакрите и спиналните центрове. Нещо повече- сърдечната чакра е излъчвала слаба светлина и енергия 10-100 kHz/сек.
В Шанхайския институт по атомна и ядрена физика са регистрирали и звукова компонента, излъчвана от чакрите. В И-т по биоинформация „А.С.Попов” също потвърждават, че живите организми излъчват вибрации с честота 300-2000 нанометъра.
Барбара Ан Бренън- атомен физик в НАСА и психотерапевт говори за ниски миливолтови сигнали, установени със сребърни датчици на кожата, като всяка честота отговаря на определен цвят, описван от присъствуващи т.нар. четци на аура. Например за зелено- 250-475 херца, жълто- 500-700, оранжево- 950-1050 и т.н.
Всяка чакра регулира и определени ендокринни жлези. Коренната чакра е свързана с надбъбреците, половата- с пол.жлези, слънчевия сплит- с панкреаса, сърдечната- с тимуса, гърлената чакра- с щитовидната жлеза, челната- с хипофиза, теменната- с епифизата.
Поразителен факт е, че честотите, на които резонират чакрите отговарят на броя на венчелистчетата, описвани в древността. Така първата чакра резонира на 4 честоти, половата- на 6, слънчевия сплит –

на 10, сърдечната-12, гърлената-16, челната-96 и теменната- на 960 вълни и за това се нарича хилядолистен лотос.
В състояние на здраве чакрите се въртят по посока на часовниковата стрелка и приемат енергия, подобно правилата на електромагнетизма. При заболяване може да има недостиг или натрупване на енергия. В резултат страдат както прилежащите органи, така и тези на съседните чакри, до които не достига енергия. Когато се върти обратно на часовниковата стрелка, чакрата излъчва енергия навън и има недостиг. Това се получава в резултат на негативни мисли, чувства и поведение. Тогава освен лечение на чакрата се препоръчва и психотерапия.
Както биофизиците, така и лечителите, включително иглотерапевтите са категорични, че най-напред болестни промеви настъпват в биополето и неговите енергийни центрове. Тяхната диагностика може да бъде ценно превантивно средство.
Китайската школа по лечение с цигун /биоплазматична енергия/ на гранд мастър Чоа обучава лечители, които да могат да поставят диагноза на болната чакра и да я лекуват. Има много степени на обучение с изисквания за умения, изпит и сертификат. Може да се поучим от толкова сериозна система на обучение.
Третирането на болната чакра води до лечение на прилежащия заболял орган. Тъй като чакрите са свързани със спиналните ганглии и ендокринните жлези, би следвало да очакваме нормализиране на нервно-вегетативния и ендокринен баланс на съответната област. Но има и много по-мощен ефект. Според гранд мастър Чоа, нормализирането на енергийния поток в засегнатата област създава многократно ускорен катализиращ ефект на самовъзстановяване. Лечението се провежда паралелно с лекарските предписания.
У нас има Научноизследователски център по медицинска биофизика за изучаване биополето на човека и лечителските дарби. От 2001г. е стартиран проект EUHEALS, в който участвуват и 10 български лечители с цел изследване и узаконяване на биотерапията в международен мащаб. При този проект лечителят е прикрепен към медицински екип и всичко се документира.
Негативния и деструктивен подход към лечителските дарби у нас не носи полза за пациента. Време е и двете страни да се отърсят от средновековните суеверия и да погледнем на човека като нещо много повече от прост механизъм. И лекарят и лечителят да си подадат ръка за съвместна работа по добрите правила на превантивната медицина.

Меридианите и енергийните канали са едно и също нещо
За да се запознаем с цялостния модел на биополето, трябва да насочим вниманието си не само съм чакрите, но и към енергийните канали, които ги свързват помежду им и със всички органи и системи. Следващата ни спирка в мисленото пътешествие е Китай и акупунктурата като метод на лечение.
Дошла от древността, акупунктурата е една от методиките, които са признати от официалната медицина. Много от изследванията са насочени да обяснят механизмите на нейното действие, както и енергийния модел на човека.
Първият писмен паметник за акупунктурата намираме от 3 в. пр. н. е. в Китай, но тя се прилага от 5 хилядолетия насам. През 6 век от н. е. е пренесена в Япония, а по-късно в Корея, Монголия, Виетнам, Филипините и др. В Европа методът е известен от 17 в., но започва да се прилага усилено във Франция и Германия през 19в. През 1945г. в Париж е създадено международно дружество по акупунктура.
В България иглотерапията се развива от 60-те години на нашия век.
Какви схващания стоят в основата на този метод? Човешкият организъм извършва с околната среда обмен на материя, енергия и информация. В него енергията тече по меридиани, образувайки цялостна мрежа. Всеки меридиан има повърхностна част на кожата и вътрешна част, преминаваща през и контролираща даден орган. По тези енергийни канали има по кожата биологично активни точки, върху които може да се въздейства при заболяване. Има 14 меридиана и 670 класически точки върху тях. В основата на учението за меридианите стои баланса между противоположните начала- ян и ин.
Ин олицетворява женското начало, свързано е с холинергичната нервна система и сърцето, белия и черен дроб, далака и панкреаса, бъбреците.
Ян олицетворява мъжкото начало, свързано е с адренергичната нервна система и кухинните органи – стомах, тънко и дебело черво, пикочен и жлъчен мехур. Допълнителни кухинни органи се приемат мозъка и матката.
Енергията циркулира по меридианите, създавайки непрекъснат поток и пълен кръговрат за 24 часа. Всеки меридиан и съответния му орган имат свой час на максимална активност. Това е т.нар. циркаден ритъм. Например белия дроб има максимум 3-5ч. сутринта, дебелото черво- 5-7ч., стомаха-7-9ч. Бъбречните кризи са по-чести 17-19ч., когато е максимума на този меридиан, а жлъчните- 23-01ч. Познаването на биоритъма на органите може да се използува в лечението им. Би могло концентрацията на медикамента да има връх, съвпадащ с максималната активност на болния орган.
Акупунктурните точки днес могат да бъдат стимулирани освен по класическия способ, също и с ел.ток, магнити, ултразвук, лазер, лед, пчелна отрова и др.
Стимулирането на биологично активните точки предизвиква директно дразнене на нервните окончания, както и отделяне на редица биологично активни вещества. Налице е общо успокоително действие, поради влиянието върху ретикулярната формация в мозъка. Обезболяващия ефект според теорията за входната врата се дължи на дразненето на дебелите А влакна в задните рога на гръбначния мозък, което пречи на болевите импулси от тънките С влакна да се възприемат нагоре. Нова теория разглежда таламуса в мозъка като втора такава врата. Друга хипотеза счита, че при акупунктура се освобождават собствени обезболяващи ендорфини.
Какво е особеното на акупунктурните точки? Защо въздействието върху тях има лечебен ефект? Още през 1946г. Нибое извършва първите проучвания на техния електромагнетизъм. В своите монографии той установява, че кожното съпротивление около акупунктурната точка е 15-20 пъти по-голямо, отколкото в центъра й. Така с изследване на кожното съпротивление могат да се намерят точните места на акупунктурните точки. Хистологичното им изследване установява, че те са изградени от особен вид рехава съединителна тъкан с множество сочни клетки с гранулации, богати на биологично активни и вазоактивни субстанции, както и повече нервни сплетения.
Според Барбара Ан Бренън акупунктурните точки и меридиани се вписват в енергийния модел на човека .На практика тези точки са най-малките чакри, разпределящи енергията по тази мрежа. Какво тече по тази мрежа? Това е енергиен флуид, носещ материя, енергия и информация. Този енергиен флуид има корпускулярно-вълнови и електромагнитни характеристики, вече известни на изследователите.
Има ли действително съвпадение между акупунктурните меридиани от китайската медицина и надите- енергийните канали, известни от дълбока древност на йогите? На този труден въпрос се е опитал да отговори един от най-изтъкнатите парапсихолози в Япония- Хироши Мотояма. С помощта на съпоставяне с древните текстове и измервания той установява, че такова съвпадение има. Така например Аламбуса нади отговаря на предния срединен меридиан. Куху нади- на меридиана на черния дроб. Шанкхини нади- на бъбреците, Сарасвати нади- на далак и панкреас, Варуна нади- на дебелото черво. Паясвини нади- на жлъчния мехур, Висвадари нади- на стомаха. Сушумна нади е равен на вертикалния енергиен поток в средата на гръбначния мозък. Ида и Пингала са разположени от двете страни на гръбнака, на втората линия на меридиана на пикочния мехур. Защо те са толкова важни? Там са разположени т.нар. съчувствени точки на всички органи. Анатомично те са разположени точно срещу спиналните ганглии, разположени като броеница, но отвътре на тялото, успоредно на гръбначния стълб и отговарящи за нервно- вегетативното равновесие на органите.
Съчувствените точки са разположени точно по нервно-вегетативната инервация на органите, за което отговарят определени участъци- сегменти от гръбначния мозък. Всички меридиани имат връзка с вертикалния енергиен поток в гръбначния мозък.
Всеки меридиан е контролиран от съответна чакра. Как става това? Къде се съединяват? Чакрите са фуниеобразни структури, имащи доказана връзка с вертикалния енергиен поток и спиналните ганглии. Ако си представим чакрата като електрическа крушка, върхът й ще опира в гръбначния мозък, а страничните й части- в спиналните ганглии и съчувствените точки от двете страни на гръбначния стълб.
И така, изправени сме пред единен енергиен модел на човека, една мрежа, по която тече енергиен флуид. Контролът по тази мрежа се осъществява с помощта на чакрите, които преразпределят и насочват енергийния транспорт, в зависимост от конкретните нужди на органите. Всъщност, нещата са далеч по-сложни, тъй като това описание е едва за първия слой на биополето от общо седем. На всеки нечетен слой има пак такава мрежа, която повтаря органите и системите. Връзката между тези мрежи се осъществява посредством чакрите.
Какво означава това, че има единен енергиен модел на човека? Това значи, че от дълбока древност до наши дни различните езотерични школи говорят за едно и също нещо. Това значи, че акупунктурата, акупресурата, обикновения масаж, цигун- лечението на чакрите, методите на безконтактно лечение, дистанционното лечение по метода на Силва- всички те се базират на енергийния модел.
Биоплазматичния енергиен модел не е фикция. Той действително съществува, може да бъде изучен и да послужи за диагностика и лечение на заболяванията.
Тази мрежа от светлина става все по-доловима за съвременните научни изследвания, но с това не губи от своята Божествена простота и очарование..
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright