Колективна онлайн медитация за прочистване на енергийното поле около България
(Всеки Понеделник, Сряда и Неделя от 22:00ч.)


          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Здравословно хранене  (Прочетена 774 пъти)
The One
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1636


Винаги на точното място в точното време

WWW
« -: Февруари 21, 2011, 20:48:15 »

Отварям темата за да може всеки от нас да споделя по нещичко от това какво и как яде.
Нека да черпим опит един от друг.

От както месото отпадна от трапезата ни,се появиха доста други вкусни и полезни заместници и един от тях е авокадото,което предимно използваме за салати.
Ето и малко информация за него:



Колко от вас редовно имат на трапезата си авокадо? Предполагам повечето, така както и аз самата, почти или никак не употребяват тази храна, за която дори не са сигурни плод ли е или зеленчук. Някои от вас може и да са пробвали, но ако не са уцелили правилния начин, най-вероятно са се почудили как въобще е възможно на някого да му харесва това безвкусно нещо. Други въобще не знаят какво е това или никога не са се престрашавали да опитат.

Аз смятам да променя пренебрежителното си отношение към тази изключително полезна храна, защото от това губя аз, семейството ми и нашето здраве. Смятам подробно да обясня защо и може би вие също ще включите в менюто си този “неутрален” плод.

 

Моята първа среща с авокадото беше преди около 3 години. Един ден решихме да си купим 1 брой от зеленчуковия магазин. Не знаехме какво да го правим и затова питахме наш приятел как се приготвя и консумира. Той ни даде рецепта за салата, която по бегли спомени, освен нарязано на кубчета авокадо, включваше още домати, магданоз, може би и лимон, зелена салата. Мисля, че имаше и още съставки. Салатата беше чудесна, жалко, че не я помня точно. Авокадото нямаше никакъв вкус, но придаваше екзотична свежет и плътност на цялата комбинация от продукти. Следва дълъг период без авокадо у дома и редки срещи в салати, поръчани някъде навън. Докато не се роди дъщеря ми. Тогава четох за захранването на бебетата и едно от първите неща, които можех да дам беше именно авокадото. Освен много полезно, то се оказа и много практична съставка за първите пюрета. Да не говорим, че не предизвиква алергични реакции, което за мен е много важно. И така първите месеци авокадото присъстваше ежедневно в менюто на бебчето ми и тотално отсъстваше от нашето с таткото. През последните няколко месеца, особенно откакто дъщеря ми може да приема почти всяка храна, авокадото отново изчезна от кухнята ни.

Но край с това. Още днес ще си купя поне два плода, ще намеря няколко рецепти и започвам с експериментите.

Идеята на тази статия не е да ви запозная с историята на Поли и Авокадото. А да ви представя тази много здравословна храна, да ви покажа защо е полезна и защо е важно да я има на трапезата ни, както и да ви дам няколко практични съвета как да приготвите с него различни ястия.

Средната маса на един плод е около 250г-600г, с крушовидна форма. Покрит е с тъмнозелена до тъмновиолетова на цвят гладка или грапава кора. В средата има голяма кафеникава костилка, която не става за храна. Костилката е обградена от сочна маслена месеста част със светло зелен цвят и вкус на лешник, според кулинарните речници, а според мен с почти никакъв вкус.
Любопитно

Преди да бъда практична, обаче, ми се иска да споделя няколко интересни неща, които разбрах за авокадото:

    * авокадото е плод на дърво от семейство лаврови. Познати са между 400 и 500 вида диви и култивирани сорта. Плодът узрява едва когато се откъсне от дървото.
    * познато е още на ацтеките и маите. Названието му идва от езика нахуатъл , на който думата ahuacatl означава тестиси.
    * класифицира се като “неутрален” плод, защото притежава хранителни съставки и вкусови качества и на плод, и на зеленчук.
    * от семката можете лесно да се сдобиете с красиво дръвче за дома или градината си.
    * листата, кората и ципата на дървото, както и семката на плода авокадо са опасни и дори смъртоносни за много животни, като котки, кучета, едър рогат добитък, кози, зайци, птици, риба и особено за коне.
    * Авокадото се счита за “еволюционен анахронизъм”. Тази история е доста интересна: заради токсичната си за повечето животински видове семка (не се заблуждавайте от големината й, това не е костилка), авокадото не може да използва метода на разпръскване на семената си чрез поглъщането им от животни. За да може да се разпространи по този начин, животното трябва да може да погълне с храната си целия плод и след това да го изхвърли, също почти цял. Толкова големи животни няма много, много отдавна. Логично е когато животинските видове с достатъчно големи размери за нуждите на размножаването на авокадото са изчезнали, то растението също да изчезне. Но, за щастие, не е. Защото хората са започнали да го култивират. Днес дивите сортове авокадо са с доста дребни плодове.

Но нека бъда по-прагматична.
Защо авокадото е полезно?

    * биохимичният състав на авокадото, напомнящ повече на ядки отколкото на плод, дава достатъчно протеини, за да замести напълно месото и сиренето в дневното хранене.
    * Хранителна информация: без натрий и холестерол; много богато на калий, желязо, цинк и магнезий, на витамини А, РР, Е, В1, В2, В6 и на моно-ненаситени мазнини (лесно усвоими от организма). Съдържа 218 калории за 100 г.
    * смята се, че лекува диабет, високо кръвно налягане, язва, гастрит, анемия, сърдечно-съдови, очни, бъбречни, чернодробни и жлъчни заболявания, укрепва имунната система, засилва метаболизма, действа против туморни и ракови заболявания. Прочиства кръвта, регулира месечния цикъл и други гинекологични проблеми, и почти няма болест, при която то да няма благотворен ефект. Тонизира нервната система и психиката.

Още малко практични съвети:

Авокадото не се подлага на термична обработка, защото започва да горчи. Консумира се само в суров вид.
За да е готово за консумация, плодът трябва да е мек, но не на петна. Ако си го купите твърд, оставете го за няколко дни на стайна температура, за да узрее.
И накрая, за да бъда максимално полезна, ще споделя и какви рецепти с авокадо намерих. Сигурна съм, че и други ще имат какво да кажат по въпроса - ще разчитам на тях, за да разнообразя и обогатя семейната трапеза.

Източник: http://www.letsgym.com/2008/03/21/avocado/

Ето и една любима на семейството ни салата

В нея има:
Рукола
Зелена салата(Маруля)
Краставички
Доматки
Фенел
Смокини
Пресен лук
Сушени домати
Червена чушка
Тиквени семки
Сусам

Дресинг:
Слънчогледово олио(зехтин),половин лимон или (балсамов оцет) сол и черен пипер.
Всичко е на око и по вкус приготвено с много любов



Надявам се да предизвикаме интерес един в друг и това да промени поне част от хранителните ни навици към по здравословен начин на живот!

Следва продължение...



* DSCN2182.JPG (717.43 KB, 2048x1536 - видяно 224 пъти.)

* DSCN2079.JPG (699.83 KB, 2048x1536 - видяно 232 пъти.)

* DSCN2082.JPG (714.33 KB, 2048x1536 - видяно 214 пъти.)
Активен

Не мога да променя това което виждам,но мога да променя точката през която гледам.
Това е достатъчно да промени онова което изживявам,а това променя цялата гледка.

Всичко перфектно е точно такова,
течащ в безкрая свещен резултат!
Бъди сега причината нова,
за твоя бленуван в мечтите ти свят.
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Съобщение относно Коронната чакра на планетата « 1 2 »
Обща тематика
Spirit 15 4438 Последна<br />публикация Декември 07, 2010, 11:21:43
от zvezdichka
Упражнения за духовно усъвършенстване « 1 2 3 »
Духовни учения
nia.boneva6 35 5075 Последна<br />публикация Ноември 12, 2013, 21:53:34
от Ich
Пророчествата на Слепия Ембрион...начало...
Послания
lessus 12 2688 Последна<br />публикация Декември 11, 2010, 18:58:32
от lessus
Защита на тялото по време на сън « 1 2 »
Моите сънища
nia.boneva6 16 2645 Последна<br />публикация Април 11, 2011, 13:03:40
от cristo777
Родословно дърво на индоевропейските езици
Обща тематика
nia.boneva6 12 3561 Последна<br />публикация Януари 23, 2011, 23:26:39
от nia.boneva6

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Ширинан | Психолог  © Copyright