Колективна онлайн медитация за прочистване на енергийното поле около България
(Всеки Понеделник, Сряда и Неделя от 22:00ч.)


          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Шипка  (Прочетена 3700 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1133


  • Град: Варна
  • dean.radnev
    WWW
    « -: Февруари 10, 2011, 19:27:37 »

    Шипка (Rosa canina)
    (шипок, шип, див трендафил, шиповник, дращигъс, сърби дупе, шикла, див гюл, дива роза, кучешка роза, гюл, шипенки, шипци)


    1. След вземане на настойка от шипка обезателно трябва да се изплакне устата с топла вода /още по-добре с малко сода в нея/. В противен случай съдържащите се в настойката киселини могат да разрушат зъбния емайл. /Ф-7/

    2. Отвара от плода, както и мармалад от него се смятат за добро лекарство против натрупване на пясък в жлъчката, бъбреците и пикочните пътища. Чай от шипка се препоръчва при малокръвие.   /Енц. БНМ, стр. 450/

    3. Използват се  плодовете. Билката има антивитаминно, антискорбутно,  адристигенно, холагонно, диуретично действие. /кн.•44/

    4. Има добър ефект при задържане на течности, пясък и камъни в бъбреците, възпалителни процеси  в бъбреците, кръвоизливи в белите дробове, стомаха, червата, понижава захарта и холестерола в кръвта, повишава работоспособността, при магарешка кашлица, атеросклероза, трудно уриниране, хепатит, хемороиди, албумин, изпаднало задно черво. Външно за промивки при сълзящи очи. /Кн.•46 - стр. 156/

    5. "Аз оздравях" - при остро възпаление  на венците  се вземат образуванията, които се намират на шипковият храст. Това са кафяво-зелени топки от плътна свила с диаметър от 2 до 4 см. С чай от тези  топки /една  топка в 300 мл. вода ври 10 мин. и кисне 10 мин./ се прави жабурене и в никакъв  случай не се гълта. След приключване устната кухина се изплаква многократно, без да се поглъща дори и тази вода, защото може да последва упорит запек. Ефектът при възпаление на устната кухина е удивителен. Тези образувания се причиняват от някакви малки буболечки. Събират се в края на  септември и се изсушават на сянка.  /В-к „Зн.", бр. 36 - 2000 г./

    6. Шипката е мощно профилактично средство при  сърдечно съдови заболявания. /в-к "Лечител", бр. 37 - 2001 г./

    7. Шипката стимулира обмяната на веществата. В плода има от  400 до 2000 мг. % витамин С. Най-много витамин С има в плодовете, когато са червени, но още твърди и намалява, колкото по-узрели са те и особено, ако са осланени и омекнали. Шипката е начело на всички диворастящи храсти и по отношение на други полезни съставки. Шипката стимулира кръвообращението и обмяната на веществата. За чай се използват цели шипки или само кожицата без семената. Две ч. л. изсушени надробени шипки се слагат в 1 чаена чаша  студена вода и се варят 10 мин. Чай може да се направи и от семките. Той има деликатен аромат на ванилия. Преди употребата на шипките трябва да ги измием, да разрежем всеки плод с остър нож, да извадим семчиците и да почистим старателно от косъмчетата, които, ако попаднат в организма, могат да предизвикват неприятно разстройство. Люспите от шипките измиваме старателно още веднъж и ги оставяме да се отцедят. /Моника Стоянова, в-к "Зн.", бр. 39 – 1998 г./

    8. Плодът съдържа голямо количество витамини - С, Е, К, В, РР, каротин, флавонови гликозиди, плодови киселини, пектин, рубиксонтин, танин, захар, мин. соли и др. Лечебното действие се дължи главно на  витамините. Действа пикочогонно, кръвоспиращо, подобрява функциите на костният мозък, обмяната на веществата, възпаление на простатата, трудно уриниране, захарен диабет, атеросклероза, високо кръвно, диария. Венечните листа се употребяват при маточни кръвоизливи, болки на стомаха и червата, диарии.
    Употреба: 2 с.л. от билката се слагат в 500 мл. вряща вода и се варят 10 мин. Пие се като чай три пъти преди ядене. /Ц. Ц., в-к "Зн.", бр. 45 - 1998 г./
    МНОГО ВАЖНО! При дозировката плод шипка и люспи шипка да се има предвид, че плодът се дозира повече от люспите в съотношение 1 ч. люспи към 3 части плод. Например при 50 гр. люспи  се слага 150 гр. плод. /в-к "Зн.", 445 – 2001 г./

    9. Шипката е фабрика за витамини. Шипките /плод/ подобряват окислително-редукционните процеси в клетката, ускоряват и уплътняват стените на кръвоносните съдове, засилват фагоцитарната способност на левкоцитите, с което увеличават защитните сили на организма, намаляват холестерина в кръвта, за лечение на сърдечно-съдови и чернодробни заболявания. Тя подобрява храносмилането, регулира обмяната на веществата, действа диуретично, помага при умствена и физическа умора. Една с.л. изсушени плодове се варят в 250-300 мл. вода и след прецеждане чаят се изпива. За запазване  на по-голямо количество витамин С най-добре е 1 с.л. счукани шипки да се залее с  250 мл. гореща вода в термус, плътно затворен, да престоят 10-12а час и се пие на 2 пъти на ден.
    Шипково питие: 500 гр. сухи или 1 кг. пресни шипки се заливат с 4 л. хладка вода  и се прибавя 500 гр. захар. Съдът се поставя на топло за 5-7 дни, разклаща се ежедневно и напитката е готово. Тя е леко газирана с богато съдържание на витамини. /д-р Арчар, в-к "Зн.",бр.,39 - 2001 г./

    10. Използват се връхни листа и плодове. Листа през юни и плодове октомври ноември. Има пикочогонен ефект, при бъбречни болести и на пикочния мехур, при камъни, възпаление на червата. /кн.•56 - стр. 47/

    11. Използват се цветовете и плодовете. Плодовете по съдържание на витамин С заемат първо място  в растителния свят. Освен това съдържат каротин, витамините В-2, К и Р, захари, органични киселини, пектинови вещества. Плодовете подобряват окислително-редукционните процеси в клетките, действат диуретично, уплътняват капилярите. Цветовете на шипките са богати на етерично масло, което се слави по цял свят. Приложение: шипката действа благоприятно на дихателния апарат, стимулира отделянето на секрети, лекува и успокоява. В съвременната медицина плодовете се използват при скорбут, пролетна умора, състояние след тежко боледуване, засилва защитните сили на организма, повишава жизнения тонус и работоспособността, активизира обмяната на веществата. Прилага се при кървене на венците, трескави състояния, диарии, жълтеница, хепатит и чернодробни заболявания.
    Употреба: 1 с.л. изсушени плодове се заливат с 250 мл. вряла вода, вари се 10 мин. и се пие по 1 кафеена чашка 3 пъти на ден преди ядене.
    Шипково вино: вземат се 1 кг. изсушени шипки и се заливат с 5 л. вряща вода, прибавя се 500 гр. захар, оставя се да ври 10 мин. и престоява 24 часа, след което се прецежда през двойна марля. /В.Димова – биолог, в-к "Зн.", бр. 37 - 2002 г./



    « Последна редакция: Февруари 12, 2011, 16:45:46 от Стела » Активен

    Страници: [1]   Нагоре
    Отиди на:  


    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
    Ширинан | Психолог  © Copyright