Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Митологичното дърво на славяните  (Прочетена 1678 пъти)
delfin
Гост
« -: Август 21, 2009, 16:00:34 »

МИТОЛОГИЧНОТО ДЪРВО НА СЛАВЯНИТЕ


Изключително богато украсено е митологичното дърво на славяните. Те си представяли Вселената като един гигантски дъб, наречен Световното дърво. В короната му гнездо е свила вълшебната Жар птица, която е вестителят на боговете, пътуваща между световете на хората и небесните сили. Също така вълшебната птица охранява плода на живота - златната ябълка, която расте по клоните на дървото. В корените му живее огромна змия, чиято функция е да свързва световете на живите и мъртвите. По вертикалата на Световното дърво са разположени 3-те вселенски свята - Прав, Яв и Нав. Прав е короната на Световното дърво - горният свят, небесните селения, обитавани от боговете. Това е мястото на върховната истина, където всичко е правилно. Яв е земният, явният свят на материалното. В корените на Световното дърво е Нав - подземният свят на смъртта и злото. Именно там обитават духовете на мъртвите хора (нави), змейовете и др. злотворни чудовища, а над всички властва богът на злото и мрака - Чернобог, придружаван от своята страховита спътница - богинята на смъртта Мора. На входа към Нав се намира вечнозелената, винаги топла и светла градина рай, където праведниците намират покой след смъртта си. В рая живее богът на познанието, вълшебствата, богатството и стадата Велес, край когото често седят праведните души и водят дълги беседи. Точно тия души, които обитават рая, усвояват големи свръхестествени способности и когато живите им роднини са в затруднение, могат да помогнат.

Над 3-те вселенски свята бди бог Троян. С 3-те си глави той вижда и знае всичко в Прав, Яв и Нав - следи за съблюдаването на световния ред и възможно най-бързо възстановява космическия баланс, ако бъде нарушен. Именно балансът е основна грижа на Троян, не благодиянието, не налагането на светлото, доброто над тъмното, а равновесието между стихиите.

Тази концепция поразително съвпада с източните вярвания за Ин и Ян, доброто и злото, които трябва да се в баланс, иначе нашият свят не може да съществува.От книжката на в-к "Стандарт" - "Светът на духовете"
« Последна редакция: Август 21, 2009, 21:25:41 от delfin » Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Човекът дърво « 1 2 »
Любопитни факти
The One 24 2235 Последна<br />публикация Октомври 15, 2010, 10:38:47
от Аэ съм

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright