Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Чобанка  (Прочетена 2306 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 10, 2011, 19:25:25 »

  Чобанка (Petasites Hydribus).
  (овчарка, лопуш, кадънка, репух, лопух, лечебна овчарка, лекарствена чобанка)

  1.Използват се корените и коренището и листатата. Основното действие и на двете дроги е спазмолитично, омекчаващо, отхрачващо и потогонно. Под формата на запарка от листата и отвара от корена и коренището при кашлица, а също за подобряване на апетита и храносмилането, при  гастрит, язви и други възпаления на стомаха и  чарвата. (кн.•44)

  2. Листата се събират след цъфтежа - май-август.Подобрява храносмилането, омекчава възпалените лигавици, апетитовъзбуждащо и противокашлечно. Народната медицина я прилага при  магарешка кашлица, газове в червата, тежест в стомаха. (кн.•47, стр.183)

  3. Отвара от цветовете се пие 3 пъти на ден при кашлица, за апетит при вятър в корема. След прибавяне към нея на нишадър се прави гаргара при болестта жаба. С пресни зелени листа се налагат рани. (БНМ, Енц., стр. 442)

  4. Листата се берат след цъфтежа, коренищата с корените се събират  в края на вегетационния период. Действа спазмолитично, при стомашно-чревни и жлъчни колики, при гастрит и язва, противосъсирващо. (в-к "Зн.", бр. 28 - 1996г.)

  5. Тя е много добро противоспазматично средство, което премахва пристъпите и успокоява болката. Притежава противораково въздействие. Нерядко хирурзите се учудват, когато при операцията ,предшествана от лечение с чобанка, не откриват метастази. Тя е нетоксично растение и може да се приема в големи дози. (в-к "Д-р", бр. 25, стр.5 - 2003 г.)
        

  « Последна редакция: Февруари 12, 2011, 18:10:51 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright