Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Царевица  (Прочетена 3090 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 10, 2011, 19:06:15 »

  Царевица /Zea mays/
  /кочан, кукуруз, мамул, мисир, бубол, влашковина, гълъби, рапка, ромка,  кулени, гугули, момороз, ченка, цамбур, печенка, моруза, папур, парка, арапка коломбок, метличе, червена метла./

  1. Да не се употребява при обтурационна жълтеница, тромбофлебит, повишена съсирваемост на кръвта.
  * Безопасна употреба:
  2 с.л. от царевичната коса се слагат в 500 мл. вода и врят 5 мин. Пие се по 1 винена чаша, 4 пъти на ден./Ф-7/

  2. В зърното се съдържат 8-10% мазнини, 1.5-2.8% целулоза, от 75-83% скорбяла, вит. В-1, В-6, В-2, каротин, С, D, никотинова и пантотенова киселина. Царевицата намялява холестерола в кръвта и предпазва и забавя развитието на атеросклерозата. В нар. медицина най-голяма приложение намира исушената царевична коса.Тя съдържа голямо количество вит. К, на който се дължи кръвоспиращото действие. Има сапонини, танини, мазнинистерин, флавоноиди, пантотенова кисилина. На тях се дължи силно диуретичното и противовъзпалително деайствие на царевичната коса. Тя намира голямо приложение при пясък и камъни в бъбреците, сърдечни отоци, възпаление на жлъчката и жлъчните пътища, възпаление на бъбреците и пикочният мехур.
  * Употреба:
  - 2 с.л. цар.коса се заливат с 450-500мл. вряла вода и киснат 2 часа. Пие се 3 пъти на ден по 100-150мл. половин час преди ядене.
  - При отвара в 600-700мл. вряла вода пак се поставят 2 с.л. свила, ври 10 мин. и се пие по същият начин. Лечението трае 1-2 мес.
  Автор А.С. /Вестник "Зн" бр.37-02 г./

  3. Царевичната коса се събира след опрашването в периода на млечната зрялост и се сушат бързо на сянка при темпeratura 40 гр. Добре изсушената дрога има жълто-кафяв или златисто кафяв цвят, слаба характерна миризма и сладникав вкус. Състои се от дълги до 20 см. и дебели до 0.1 мм. стълбчета, носещи на върха си раздвоено близалце. Съхранява се на сенчесто, сухо и проветриво място.
  Химчен състав: съдържа сродно на вит. К-3 вещество /до 1600 биологични единици на 1 г./, което е производно на филохинона и притежава антихеморагично действие. Съдържа още сапонини/2-3%/,танини/11-13%/,флавоноиди и флавонови багрила, смолисти вещества, вит. С, пантотенова киселина, систостерол, стигмастерол, етерично и тлъстомасло, инозит и др. Царевичната коса притежава кръвоспиращо действие, диуретично и жлъчегонно действие при чернодробни и жлъчни заболявания /холецистит,хепатит/. Тлъстото масло от царевичните близалца се използва за профилактика и лечение на атеросклерозата, тъй като понижава
  холестерола в кръвта. При камъни и пясък в бъбреците и жлъчният мехур, при възпалителни заболявания на бъбреците, диабет. Царевичната коса се ползва като запарка или течен екстракт.
  * Употреба
  - Две с.л. ситно нарязана дрога се залива с 400 мл.кипяща вода, ври 3 мин. и се пие 3 пъти по 80-120мл. преди ядене.
    /В-к"Д-р"бр.7-стр.15-03 год./

  4. Свилата съдържа флавоноиди,хлорогенна киселина,сапонини,летливи и устойчиви масла, смола, захари, фитостероли, алантоин, танин, минирали /особенно
  калии/. Тя има леко диуретично и тонизиращо действие, успокоява пикочният тракт и стимулира сърцето. Употребява се като природно средство срещу пикочни инфекции и образуване на камъни в бъбреците при възрастни хора, както и бъбречни проблеми при деца. Свилата намалява болката и оттока, затруднено уриниране, нощно напикаване, простатит. В Франция и Китай свилата се използва да стимулира оттока на жлъчката, понижава кръвното налягане. Свилата може да се използва при напикаване заедно с камшик и хвощ. Не са известни странични ефекти.
  * Дозировка: /3 пъти дневно/. Сушени: 2-8 г. или под форма на чай. Течен екстракт: 1:1 в 25% алкохол, 5-15 мл. Сироп: 8-15 мл.
  М.Ф.Л.Янева. /В-к "Л"-39-02г./

  5. Царевичната коса съдържа етерично и тлъсто масло, стероли сапонини, смоли горчиви масла, инозит, каротеноиди, сродно на вит. К вещество, витамините В-1, В-2, В-6, К-1, С, Е и др. Има диуретечно, жлъчогонно, успокоително действие. Прилага се при камъни и пясъци в бъбреците, оттоци, албуминорея, застой в жлъчката, чернодробни и жлъчни заболявания, при диабет.
  * Най-често се използва като отвара: 10г. нарязана свила се натопява в чаша студена вода и се вари на тих огън 30 мин., и се пие студена 1-3 с.л. на всеки 3 часа
  - или запарка от  2 с.л. нарязана свила се вари 3 мин. в 500 мл. вода, кисне 2 часа и се пие по 1 винена чаша 4 пъти преди ядене.
  /В-к"Билка"бр.20-03 год./

  « Последна редакция: Февруари 13, 2011, 12:52:54 от turist » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright