"Shirinan"

Колективна онлайн медитация за прочистване на енергийното поле около България
(Всеки Понеделник, Сряда и Неделя от 22:00ч.)


Книги:

      

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Хрян  (Прочетена 8794 пъти)
Shirinan
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


  • Град: Варна
  • dean.radnev
    WWW
    « -: Февруари 10, 2011, 19:05:47 »

    Хрян /Armaracia rusticana/

    1. От листата и цветовете се приготвя тинктура при ревматизъм и катари на гръдните органи /1 шепа листа и цветове на 1 л. ракия/. Приготвеният чай от листата и цветовете с градински чай или полски хвощ и мед се употребяват за гаргара при рани в устата. Отварата от корена за апетит и пясък в бъбреците и  пикочният мехур. /дн.•1стр.64/

    2. Действието е най-вече апетитовъзбуждащо, противомикробно, пикочо и газогонно, усилва функциите на стомашните жлези, и улеснява смилането на мазнините в приетата храна, при подагра, пясък в бъбреците и пикочният мехур. Народната медицина препоръчва хряна при ревматизъм, вода в коремната област, подагра, магарешка кашлица, задух, като полов възбудител. /кн.•48-стр.180/

    3. При силна хрема, когато от носа просто текът секрети се настъргва на най-ситно ренде половин чаена лъжичка хрян и се залива  с винен оцет, за да  се получи водниста кашица. В нея се потопява кутрето на ръката наколко пъти и се вкарва в ноздрата, като се  затваря противоположната ноздра и се вдишва навътре. Започва силно да щипе сякаш е олютена с люти чушки и в главата нахлува кръв, но от тази процедура веднага се преустановява изтичането на секрет. Повтаря се след 8-10 часа до пълно оздравяване. Добре е също така да се яде гореща супа, в която се поставя 1 ч.л. хрян с малко оцет. По този начин се дезинфекцира и гърлото и  заразата не може отново да достигне носа.
    /изпробвано от мен на 31.12.2000 г./

    4. Доказано е, че хрянът  подобно на чесъна и кромид лука унищожава бързо дезинтерийните бактерий, причинителите на коремният тиф, салмонелозата, гноеродните микроорганизми, стафилококи, туберкулозни бактерий, причинители на кожни заболявания. Хрянът улеснява смилането на мазнините. Използва се при подагра, магарешка кашлица, задух, остри стомашно-чревни разстройсва, салмонелоза и др.

    *Противопоказания: хрооничен гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, панкреатит, при хронични възпаления на тънките черва, камъни в жлъчката, нефрити.
    /Илия Ладжев - магистър фармацефт - вестник "Знахар у дома" бр.2-2001 год./


    5. Хрянът - корен на любовта. Корените се нарязват на дълго и се сушат на слънце. Използва се като противоскорбутно и диуретично средство, при бронхиален катар, ревматизъм, подагра, за апетит и повишава мъжката потентност. Ефирните вещества на сока от хрян са много силни, затова се препоръчва храна да се настъргва в вид на кашица с добавяне на лимонов сок /или оцет - според мен/ и да се приема 2 пъти на ден по половин чаена лъжичка на гладно. Тази смес е силно пикочоогонно средство, особенно ценна при оттоци, при пясък в бъбреците и пикочният мехур. Най-добър ефект се  получава, като се смесва сокът на 2-3 лимона със 150 г. хрян. Хрянът се използва за ароматизиране и стабилност на зелето за зимния сезон - забавя ферментацията му./В-к"Зн"бр.35-2000г./

    6. Корените имат лют вкус и синапена миризма. Употребява се при бронхиален катар; в малки дози възбужда апетита и улеснява смилането на тлъстините. С корените се прави хряново  вино /1:4 по 1  с.л. сутрин и вечер/. Външно се употребява при ревматизъм, подагра и др. Коренът да не се взема в големи дози, защото причинява кръвопикане и други разстройства. /Кн.•50стр.136/

    7. Хрянът възбужда апетита, подобрява храносмилането, не позволява да се образуват камъни в бъбреците, бори се срещу маларията, скорбута, простудите, анемията, нарушение на обмяната на  веществата, ревматизъм, болки в мускулите, радиколит. Хрянът отлично затваря рани и язви, ликвидира възпалителни процеси, помага при главоболие. /Вестник "Зн"бр.38-95 год./

    8. Против кашлица за изчистване на горните дихателни пътища. Ежедневно се настъргва на дребно 20 г. хрян и се смесва със същото количество мед. От тази смес се взема по 1 изравнена с.л. /В-к"Зн"бр.16-95 г./

    9. Корените се изкоопават през есента на втората година след поникване на растението. Използва се като диуретично средство, при бронхиален катар, улеснява разграждането на маазнините, укрепва организма. Има ефект при лечение на диабета. Корените на хряна се употребяват обикновенно настъргани или като се приготвя хряново вино или студен сироп, смес от хрян и кисело мляко 1:10, като дозировката е 1 с.л. 3 пъти дневно. Да не се приема в големи количества,защото дразни лигавицата и може да се стигне до отравяне./В-к"Зн" бр.48-96 год./

    10. Използват се корените. В корените е установен тиоглюкозид, който при хидролиза отделя етерично масло, подобно на синапеното, захари, нишесте, смоолисти вещества. В сока на свежият корен се съдържат вещества с антибиотично действие - лизацим. Изолираният антибиотик наречен по-късно арморацин има широк спектър на антибактериална активност.
    *Употреба:
    - като диуретично средство, при бронхиален катар, противоскорбутно, апетитовъзбуждащо, улесняващо разграждането на мазнините, укрепва организма, при диабет. Да не се приема в голяма доза, тъй като дразни лигавицата на стомаха и може да стигне до отравяне. Валентина Горанова - ботаник
    /Вестник "Зн" бр.3-1998 год./
                
    11. Хрянът като антибиотик: специалисти от Германия доказаха, че хрянът съдържа особенно полезни при грипни заболявания - действува като антибиотик и убива болестотворните бактерии, дори и при малки количества. Косумацията поне 2 пъти седмично, като гарнитура повишана защитните сили при грип, простуда и други проблеми с здравето. От сп."Право" превод - Я. Джамбазова
     /В-к"Зн"бр.5-1998 год./

    12. С корени от хрян могат да се запазват сурови сокове от плодове и зеленчуци. Напр. гроздов сок се оставя за някоолко часа да се избистри, налива се в съд и в него се пускат на тънки лентички от хрян - по около 30 грама на литър сок. Силните фитонциди и бактериодиото белтъчно съединение лизоцим в хряна унищожават всички патогенни микроорганизми, предотвратяват спиртната ферментация и сокът се запазва пресен за 3-4 месеца. Хрянът сам по себе си е високо ценена и широко прилагана билка за лечение на пикочно половата система, катарални заболявания, ревматизъм, артрити, скорбут. Гроздовият сок обработен с хрян, има много висока хранителна и лечебна стойност - дезинфекцира целият храносмилателен тракт, засилва отделянето на слюнка и на други храносмилателни сокове, стимулира дейноста на панкреаса, подобрява всмукването в червата, смилането на белтъчини и мазнини, регулира дишането и окисляването, обмяната, действа отхрачващо и очистващо, успокоява нервната система, а ферментите в него действат като истински катализатори. Над всичко доминира способноста му да разтваря натрупаните в организма неорганични и органични
     утайки, като камъни в бъбреците, жлъчката и пикочният мехур, фиброзни тъкани, чужди вещества и паразитни образувания от всякакъв вид.
     /Сп."Защита на природата "брой и година неизвестни" материалът е състявен от руски и други чуждестранни източници/.

    - Медицинската хума прибавена към хряна в малки количества премахва дразнещото му действие на храносмилателния тракт.

    13. При чести случай на прекъснат полов акт, преждевременна  еакулация, чуство на тежест около половите органи вследствие на кръвен застой около тях, за усилване на циркулацията на кръвният поток и пречистване на половите органи много ефикасно действа следното просто, безвредно и достъпно средство:
    - наливате 500 мл. прясно топло мляко върху 2 чаени лъжички настърган корен от хрян, оставяте да кисне 1-2 часа на студено място, разбивате го добре и го изпивате на съвсем малки глътки, веднъж на ден на гладно, в продължение на 10 дни. Събрал: Петко Бояджиев/Сп."Защита на природата" бр.8-год.неизв./

    14. Последните изследвания на етеричното масло на хряна установиха, че то е извънредно богато на фитонциди .Фитонцидите на хряна действат пагубно върху много низши гъбички причинители на някой кожни заболявания. Препоръчва се при вода в коремната област, пясък в бъбреците и пикоочният мехур, магарешка кашлица, задух, остри стомашно-чревни  разстройства. Хрянат не се дава при хроничен гастрит, язвена болест на стомаха, хронични и остри панкреатити, остри и хронични чернодробни заболявания, при хронични възпаления и изменения на тънките черва, възпаления камъни в жлъчката, нефрити и пиелонефрити.
    Маг. фарм. Илия Ланджев./Вестник "Зн" бр.2 -  2001 год./

    15. Коренът на хряна е безценен производител на фермента пероксидаза, който се използва при биологичен анализ на кръвта за рак и СПИН. Фитотерапевтите го препоръчват за възбуждане на апетита, лечение на диабет, при хронични ревматични заболявания, подагра, пясък в бъбреците и пикочният мехур, при хронични възпаления на горните дихателни пътища, импотентност и др.
    *Начин на употреба:
    - две ч.л. настърган хрян се заливат с 400 мл вряща вода и кисне около час. Пие се по 1 кафеена чашка преди ядене 3 пъти дневно.
    - Може да се смеси 350 г. настърган хрян с 250 г. мед, като се взема по 1 ч.л. 3 пъти на ден след ядене.
    - При диабет и високо кръвно налягане се взема смесен 1:10 с кисело мляко. Да се взема по 1 с.л. преди ядене 3 пъти дневно.
    Захарина Лалова с. Терзийско. /В-к"Тр.възраст"бр.47-2002г./

    16. Произхожда от Волго-донският регион на Русия. Той има силно горчив вкус  и се смята, че ограничава развитието на тумори. Използва се при бронхит, кашлица и инфекция на пикочният тракт. В БНМ (бълг. народна медицина) се използва при грип, храносмилателни проблеми, чернодробни заболявания. В хомеопатията се използва при стомашни спазми и всички видове респираторни проблеми. Външно се прилага за облекчаване на леки мускулни болки, подобряване кръвоснабдяването на кожата. За облекчаване на тежка настинка смесете смлян корен от хрян с мед и топла вода и вземайте няколко пъти на ден. При кашлица и респираторни проблеми да се направи компрес от хрян като към него се добави царевично нишесте. Коренът от хрян може да се използва пресен или сушен. При вътрешен прием да не се вземат големи коли количества наведнъж, защото може да причини диария и силно потене. Да се избягва от хората с бъбречни проблеми и деца под 4 г.
    *За вътрешна употреба:
    - дневната дозата е  20 г./4 ч.л./пресен корен.
    Маг. фар. Латинка Янева./В-к"Л"бр.44-2001 г./

    17. Хрянът е ценно лекарство. С корените на хряна са изобилно заредени с калии - полезен за сърцето, калции и магнезии от които се нуждаят костите, желязо и мед за образуване на кръв, фосфор за мозъка и сяра за черният дроб. В пресният сок на хряна се съдържа белтъчно вещество лизозим, което убива микробите, открито още в 1922 год. В пресният сок има много вит. С, В-1 и В-2, има каротин, нишесте, въглехидрати и някой смоли.
     Рецепта с хрян при хипертония и срещу чернодробни заболявания:
    - Една с.л. настъргани корени от хрян залейте с 1 водна чаша вода и да ври 5  мин., после да стои на топло половин час. Прецежда се и се пие след хранене до 1 винена чаша на ден. Лечението продължава 14 дни.
    /В-к "ЗВП" бр.7-03 год./


    « Последна редакция: Февруари 13, 2011, 21:26:16 от turist » Активен

    Страници: [1]   Нагоре
    Отиди на:  

    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
    Изработка на сайт | Психолог  © Copyright