Колективна онлайн медитация за прочистване на енергийното поле около България
(Всеки Понеделник, Сряда и Неделя от 22:00ч.)


          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Тиква  (Прочетена 2320 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1133


  • Град: Варна
  • dean.radnev
    WWW
    « -: Февруари 10, 2011, 18:55:16 »

    Тиква /Cucurbita pepo/

    1.Рецепти с тиква:
    - При сърдечни заболявания и при стомашни разстройства яжте половин килограм тиква или изпивайте половин чаша сок от този плод за едно денонощие.
    - Тиква смесена с пчелен мед на вкус, помага при гастрит.
    - Ако имате подуване на черният дроб или хроничен хепатит е полезно да приемате в вид на каша сурова тиква. Тя помага за изваждане на холестерина от организма.
    - Каша от тиква е пролезна ппри различни бронхити. Тя понижава температурата.
    - Ако страдате от безсъние, вземате 1 чаша сок от тиква вечер преди лягане.
    - Сокът от месото от тиква, до половин килограм на денонощие са полезни като профилактично средство при  зъбен кариес.
    - Ако жените  кърмачки имат недостатъчно мляко е необходимо да консумират варена или сурова тиква.
    - С каша от сурова тиква се ускорява назряването на нагноявания и циреи.
    - При екзема наложете поразените места със сок от обикновена тиква или със сурова тиква.
    - Семките от тиква съдържат големи количества цинк и са особенно полезни за мъжете. Те помагат и на момчетата през пубертета, ако имат пъпки черни точки, сорборея, мазен пърхут. За да се чуствува сексуално добре, всеки  мъж трябва да консумира дневно по 30 г. тиквени семки. При простатит се препоръчват значителни количества тиквени семки. А при хипертрофия и възпаление на простатаната жлеза е полезно да се употребява олио от тиквени семки. Тодор Михайлов /В-к"Зн" бр.45-2001 год.

    2. При отток в устата или на езика /устобол/ се дъвче лист от тиква. С настъргана сурова тиква се налагат рани от изгорено, оттоци и цирей. За церей се приготвя мехлем от варена на тих огън смес от дървено масло, домашен сапун и ситно нарязана тиква. С гореща печена тиква се напарва мъртва кост.
     
    3. Тиквата е ценен плод. По съдържанието на пектин тя превъззхожда дори ябълката и червеното цвекло. Съдържа значително количество въглехидрати, малко белтъчини и мазнини. Има много микроелементи - калий, желязо, фосфор, лимонена, ябълчена и винена киселина, витамините С, Р, РР, А и др.
     Притежава лечебни свойства при бъбречни заболявания, възпаление на пикочните пътища и на бъбречният паренхим, при сърдечно-съдови болести. Тя е много полезна за подрастващите и стари хора - при които са на лице сърдечно съдови, бъбречни и жлъчно чернодробни болести. Проф. д-р Димитър Димитров Бургас. /В-к"Тр.възраст"бр.48-2002 г./

    4. Тиквено семе. Облекчава проблемите на уринарният тракт. Макар тиквеното семе да благоприятствува нормалното уриниране, то не атакува основният проблем. В азиатската медицина се използва срещу чревни паразити, диабет и задържане вода в организма. То притежава антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Обичайна доза 1-2 ч.л. с връх смляно тиквено семе примесено с течност сутрин и вечер. Общата дневна доза трябва да бъде около 10 г. Маслото от тиквено семе се приема 1-2 с.л. смесени с някаква напитка. То е трайно, но трябва да се съхранява в хладилник и да не се подлага на термична обработка. Маг. фар. Л.Янева /в-к"Л" бр.20-2001 г./


    « Последна редакция: Април 06, 2011, 20:20:03 от turist » Активен

    Страници: [1]   Нагоре
    Отиди на:  


    Подобни теми:
    Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
    публикация
    Дива тиква
    Даровете на природата
    Админ 0 1936 Последна<br />публикация Февруари 09, 2011, 16:31:26
    от Админ

    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
    Ширинан | Психолог  © Copyright