Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Снежно кокиче  (Прочетена 2522 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 10, 2011, 18:50:44 »

  Снежно кокиче (Galanthus nivalis)
  (блатно кокиче, бабка, карчичек - тур., снежниче, бяла бабка, какичка, калоянче, конски зъб)

  1. Прилага се при полиневрити, радикулит, травматични увреждания на периферните нерви, парези от  различен характер, мускулни дистрофии, импотентност,старческо треперене, нарушаване на зрението, отпадналоост. В големи дози е токсично! Не бива да се употребява като отвара и запарка, а като нивалин под лекарски контрол! (кн.•47, стр. 121)

  2. Помага при старческо треперене. Използва се  надземната част (цвят и листа), брани февруари-март и се сушат в сушилня до 40 градуса. При старческо треперене 60 кокичета  заедно с листата се нарязват и се слагат в 1  л. гроздова ракия  и кисне при често разклащане 12 дни. Прецежда се и се пие по 1 кафена лъжичка 3 пъти дневно преди ядене. След ядене се пие по 1 винена чаша (100 мл.) от следната настойка: 1 с.л. листа от маточина се заливат с 500 мл. вряща вода и след изстиване се прецежда  и тогава се пие. (маг. фарм. Ил.Ладжев, в-к "Зн.", бр. 7 - 1999 г.)

  3. При болки в сърцето се вземат 60 бр. цвят от кокиче  и се слагат в 1 л. гроздова ракия и стои на тъмно 40 дни, като от време на време се разклаща. Взема се 5 мл. преди ядене. Подпомага дейността на сърцето. (в-к "Билка”, бр.13 - 2003 г.)


  « Последна редакция: Февруари 13, 2011, 13:40:35 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright