Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Смрадлика  (Прочетена 7214 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 10, 2011, 18:50:18 »

  Смрадлика (Cotinus coggyaria)
  (тетра,  кукуч, япракова шумка, горска дъбовинка, русоксъл, руй, тетери, япрак)


  1. Използваема част са главно листата, които се берат след цъфтежа. Външно се употребява  при възпаление на  венците и устната  кухина за жабуркане, при хемороиди, гнойни рани, младежки пъпки, циреи  като компрес. Външно се използува, като в 2 л. вода се сложат 50 г.  листа и се варят 20 мин,. изстисква се, прецежда се. Вътрешно: при гастрити, колити, придружени с разстройство, чревни кръвоизливи и др. Приготвя се по следния начин: в 500 мл.  вода 1 с. л.  от листата се варят 5-8 мин., пие се по 1 кафяна чаша 30 мин.  преди ядене. Вътрешно билката не трябва да се пие повече от 10-15 дни поради силно затягащото действие. Днес вътрешното употребление на билката е сведено до минимум. (д-р Ал. Стоянов, в-к "Знахар у дома", бр. 26 – 2000 г.)
   
  2. Отварата от нея се използува за особено тежки рани, напукани зърна  на кърмачка, за жабурене, отоци на краката. Против язва се приготвя отвара от стрък смрадлика в 200-250 мл.  вода, вари се, докато водата пожълтее и се  пие по 1-3 винени чаши на ден 40 дни или пък по 1 винена  чаша сутрин на гладно толкова дни, на колкото години е болният. Лечебните й свойства в отделни случаи се подсилват с добавяне на ракия или нишадър. По някои места  се смята, че силната отвара от смрадлика е отровна. (Енц. БНМ, стр. 386)

  3. Билката има  адристигенно (затягащо) действие, противовъзпалително  и кръвоспиращо действие. Използва се  само външно. Вътрешно не се прилага поради силно дразнене на стомашната лигавица и трайно увреждане  на стомашно-чревния тракт! За лечение на язвена болест,  гастрит и др. заболявания и  възпаления може да се използва само след голямо разреждане на запарката от дрогата под лекарски контрол! (кн. •44, стр. 319)

  4. Има голям ефект при труднозарастващи рани (за баня), афти, възпаление на венците, кожни заболявания, за бани при хемороиди. (кн. •47, 139 стр.)

  5. Листата се събират след прецъфтяване - юли, август. Външно за бани при външни хемороиди, подути крака, при възпалени венци - парадонтоза, при потене на краката. Около 1 с. л.  ситно нарязани листа се запарват в 500мл. вряла вода, кипва се 5  мин. и се пие  по 1 винена чаша 3-4 пъти преди  ядене. За бани и компреси 50 г. листа се варят 20 мин. в 1.5 л.  Вода. (маг. фармацевт Лачо Лачев, в-к "Зн.”, бр. 7 - 2000 г.)
   
  6. Комбинирани смеси със смрадлика: Листата съдържат повече от 25% дъбилни вещества, етерични масла и някой киселини. При вътрешна употреба да не се прилага продължително и после да се замени с по силно действуващи кръвоспиращи като: овчарска торбичка, полски хвощ, червено подъбиче, кора от дъб, кора от червена калина. Днес смрадликата се употребява предимно външно. (д-р Челебиев, фитотерапевт, в-к „Зн.”, бр.  41 - 1999г.)

  7. Има антисептично, противовъзпалително, кръвоспиращо действие, при гнойни кожни обриви, рани,  циреи, потене на краката, окапване на косата, кървящи, подути и гнойни венци, хемороиди, ставни отоци, за промивка на стомаха при отравяния с алкалоити и тежки метали, лишеи и др. Употребява се само външно . Една-две с. л. дребно нарязани листа се заливат с 1л.  кипяща вода, варят се 5 мин. и киснат 1 час. (в-к „Зн.”, бр. 2 - 1996 г.)

  8. Най-голям лечебен ефект имат листата. Използват се главно външно. Ефектът от лечението е в зависимост от това, кога са брани листата и как са сушени. Брането да се извършва през юли-август, т. е след периода на цъфтежа до образуването на зелените плодове,. Почервенените, както и пожълтелите листа не се събират. Сушат се на сянка в проветриво помещение, за да не се спарят. (в-к „Зн.", бр. 38 - 1997 г.)

  9. Листата се берат по  време или след цъфтеж - юли, август. Дрогата действа антисептично, противовъзпалително и кръвоспиращо. Използва се при афти в устата, възпаление на венците, при потене на  краката  и младежки пъпки. Две с. л. ситно нарязани листа се заливат с 1 л.  кипяща вода,  врат 5 мин. и киснат 1 час. Отварата се прилага само външно. (Костадин Георгиев, агроном,  в-к "Зн.", бр. 1 - 2001 г.)


  « Последна редакция: Февруари 13, 2011, 14:16:48 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright