Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Смокиня  (Прочетена 2123 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 10, 2011, 18:49:58 »

  Смокиня (Ficus carica)
  (инжирка, смоква, табани, смоковница)

  1. За лечебни цели се използват листата (събират се по време на цъфтеж, като се сушат на сянка) и плодовете (берат  се след узряване). Смокините влият добре при хроничен бронхит, запек, лениви черва, хронична сърдечна слабост, отоци. Сушените плодове се киснат в зехтин и се приемат сутрин с пречистваща  цел. Отварата от  смес на смокинови листа и коприва се дава при дезинтерия. Незрелите смокини са отровни. в-к "Л.", бр. 21 – 2000 г.)

  2. Плодовете на смокинята се назначават за профилактика и лечение на стенокардия, венозна недостатъчност, хипертония със склонност към тромбоза. Смята се, че е по-добре да се изядат 2 смокини, отколкото да се взема таблетка валидол. (в-к "Лечител”, бр. 37 - 2001 г.)

  3. Отвара от плодовете, листата и корена се пие за засилване на лактацията у кърмачките при  върнато мляко. С такава отвара се жабури при гърлобол. Запарка от плодовете се пие при кашлица, шарка и скарлатина. Пресни или сушени плодове се ядат при запек. Със  сок от листата се маже кокоши трън. (Енцикл.  БНМ,  стр. 387)
   
  4. Лечебните свойства на плодовете на смокинята се изтъкват още от времето на шумерите. Дълги години смокините се използваха като заместител на кафето. Смокинята съдържа повече фибри от всеки друг плод и зеленчук. Смокините се използват и като средство срещу запек. В азиатската медицина се препоръчва консумацията им при инфекциозна диария и чревни възпаления. (маг. фарм. Латинка Янева, в-к "Л.", бр. 35 - 2001 г.)


  « Последна редакция: Февруари 13, 2011, 14:28:57 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright