Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Слънчоглед  (Прочетена 2605 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 10, 2011, 18:47:07 »

  Слънчоглед (Helianthus annus)

  1. Взема се слънчогледова пита във восъчна зрялост, маха се задната зелена част, нарязва се на парчета, леко се счуква, за да се разпукат семките, поставя се в буркан и се залива с ракия. Кисне 2 седмици, прецежда се и се пие (не е посочена дозата). (инф. Стефчо - мотокулт., 14.01.2001 г.)
   
  2. За медицински цели се използва много и при различни случаи. От питите на овършания слънчоглед се получава пектин - основа на много лекарства за лечение на стомашно-чревни заболявания - гастрит, язва, колити. Освен това служи за приготвяне на мехлеми, пластири,  разтвори. Често слънчогледовото масло се използва като очистително средство. Лекарствено средство са изсушените листа и цветове. Те се използват като апетитовъзбуждащо средство, като често се прави спиртен извлек. Благодарение на съдържащите се в него ненаситени мастни киселини, които извличат холестерина на кръвта, той е чудесно средство за предпазване и лечение на атеросклероза, а изразеното му бактерицидно и бактеристатично действие помага при лечението на много кожни страдания. Листата и цветовете се използват като чай - 1 с. л. се запарва с 250 мл. вода, а при атеросклероза се взема 1-2 с. л. олио преди  ядене като профилактика срещу атеросклероза. (д-р А. Челебиев, в-к "Зн.", бр. 32 - 2001 г.)

  3. Слънчогледът е слънчев лъч за човешкото здраве. Слънчогледът приема слънчевия заряд и го насочва към човешкото тяло. За чай се използват жълтите листенца на цвета. След приемане на чай от листата на слънчоглед човек става по-спокоен, по-уравновесен и се чувства окрилен от някаква вътрешна сила. Затова билката се препоръчва при невротици и на склонни към депресия хора. Чай от слънчогледови листа помага при простудни заболявания с  висока температура. Слънчогледът действа като балсам за уморения и болен организъм, съживява го и нормализира процесите в него. Полезен е за отпаднали и слаботелесни хора. Слънчогледът действа благотворно и на белодробни абсцеси и затова се препоръчва при заболяване на дихателните пътища. Жълтите листа се използват успешно и в козметиката. Запарени, те възвръщат светлия цвят на косата. (Волина, в-к „Зн.”, бр. 32 - 2001 г.)

  4. Родината му е южна Америка. В Европа е пренесен втората половина на 16 век. У нас е пренесен след Освобождението за лечебни цели. Едва през 1911 г. започват да го отглеждат като ценна маслодайна култура. Листата на слънчогледа съдържат каротиноиди, лимонена и фумарова киселина. За лечебни цели се използват листата, венчелистчетата. Венечните листенца имат спазмолитично действие. Семената се използват против магарешка кашлица. Най-често приложение има запарката, приготвена като чай, от листата на цветовете и зелените листа. Една с. л.  от тях се залива с 200 мл.  вряща вода и се пие 30 мин. преди ядене. Семената се използват, като предварително се препичат и счукват. Две с. л. счукано слънчогледово семе се варят в 500 мл. подсладена вода 10-15 мин. Пие се по 1-2 с. л. 10 дена при магарешка кашлица. (проф. д-р Димитър Димитров, в-к "Трета възраст", бр. 41 - 2003 г.)
   
  5. Олиото е богато на глицериди на ненаситени мастни кисилини – олеинова - 39% и линолова - 47%, които в човешкото тяло не се синтезират. Олиото се пие като предпазно средство от атеросклероза на гладно по 1-2 с. л. То е добър лек при магарешка кашлица. Семената, препечени и смлени (2 с. л.) се варят в половин литър вода, докато остане 400 мл. Прецежда се и се пие подсладена по 1-2 с. л. дневно за 15 дни. Листенцата на цветовете се използват като температуропонижаващо средство или за усилване на апетита. (в-к "Билка", бр. 12 - 2003 г.)

  « Последна редакция: Февруари 25, 2011, 21:29:05 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright