Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Решетка  (Прочетена 2721 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 10, 2011, 16:56:59 »

  Решетка (Carlina acanthifolia)
  (вилино сито, дива зелка, шереметка, битрак, трънова гулия, див  кочан, гулия, безстъблена решетка, бутарче, юдини сита, голяма решетка, лугачка, мереметка, аяълки, решетарка) . . . българският жен-шен. . . .


  1. Употребява се коренът. Приготвеният от корена чай пречиства червата, както и бъбреците. Ефикасен е при болен далак и паразити в червата. Тинктурата от корена, приготвена от ракия или спирт, дневно 2 пъти по 12-15 капки в чаша вода. (дн. •1, стр. 59)

  2. Употребява се за чистене на черния дроб, отстранява болките в жлъчката, прогонва тенията. (Ф-2)

  3. Коренът е средство за запотяване и отделяне на пикочта, предизвиква менструация,  при трескави състояния на храносмилателните органи, при коремна треска, възбужда нервната система при парализа, особено в езика. (Ф-1-208)

  4. От цветните главички (кошнички) след отстраняване на покривните листенца овчарите правят решетки за прецеждане водата за пиене, с което се свързва наименованието "решетка". Отварата от корени се пие при воднянка, настинка, болести на бъбреците и пикочния мехур, за пречистване на кръвта, при маясъл, кожни обриви, лишей, отпадналост, припадъци,  парализа (особено на езика) (Енц. БНМ, стр. 355)

  5. Корените, изкопани септември-октомври след  узряване на плодосеменниците, имат диуретично и противовъзпалително действие. Вътрешно при  стомашно-чревни разстройства, възпалени хемороиди. (кн. •44)

  6. Нервно и стомашно успокоително, при възпаление на легенчето, цистит, гастрит, стомашни разстройства, хемороиди, лошо храносмилане, киселини в стомаха, нервно изтощение, парализа на езика, отпадналост. (кн. •46, 146 стр.)
   
  7. За медицински цели се употребяват корените. Решетката има изразено противовъзпалително действие при стомашно-чревни заболявания – гастрити, колити, намалява кръвното. В нар. медицина се използва при отоци, при асцит, вследствие цироза на  черния дроб, при бронхити, възпаление на бъбреците и  пикочните пътища. Вътрешно: 15 г. ситно нарязана билка се залива с 500 мл. вряща вода и кисне само 20 мин. Изпива се за 2 дни по 3 пъти. Препоръчва се да се взема  във вид на прах на върха на ножа 2-3  пъти дневно в продължение на 2-3 месеца. (в-к "Зн.", бр. 30 – 2000 г.)
   
  8. На 18. 02. 2001 г. обелени корени от решетка, извадени от Кунчо преди няколко дни, нарязани на дребно, се заляха с ракия 1:5 в бурканче от майонеза, за да престои поне 2-3 седмици, за да се използва за понижа ване на кръвното. (Атанас) Стоя непрецедена до 27. 11. 2003 г., когато се отстраниха корените от ракията и се наля в 2 шишенца. Използвах я по 1 кафяна лъжичка 1-2 пъти дневно.
   
  9. Дрогата се прилага като алкохолен извлек в съотношение 1:10 в доза 15-20 капки 2-3 пъти дневно или като запарка  от 15 г. ситно нарязана  дрога се залива с 500 мл.  вряща вода, кисне 20 мин. и се изпива за 2 дни. (кн. •12)

  10. Решетката се определя като българския жен-шен. Използва се цялото  растение, най-вече корените. Употребява се като пикочогонно, при чернодробни заболявания - хепатит, чернодробна цироза, хемороиди, нервно изтощение, отпадналост, парализа вследствие на инсулт, болки и киселини в стомаха, язва, простатит. Това е единствената  билка, на която корените се ядат. 20 г. корени се слагат в 900 мл.  вряща вода, врат 10 мин., изпива се на 4 приема по 200 мл. Рецептата за хемороиди е с чудодеен ефект. Взема се само надземната част на растението и се слага в 2.5 л. вода и ври, докато остане 2 л. Изпива се за 48 часа. Коренът се нарязва на тънки ивици и се разделя за 72 часа. При дъвкане има тръпчив вкус. (Недка Стоянова Дачева, ул. "Патриарх Евтимий"•93, бл. 1, вх. Б, гр. Трявна, в-к "Зн.", бр. 52 - 1999 г.)
   
  11. Голямо находище от решетка има на хълма над Радиозавода или Дървообработващия завод около последния далекопроводен стълб с 6 жици за ток и две над тях като гръмотводи. От този стълб на запад за подстанцията тръгват два далекопровода по 3 жици. Точно около последния стълб с 6 жици има голямо находище от решетка. До него се  стига по пътеки около стълбовете, като  се излезе на ж. п коловоза от различни места. Там може да се стигне и от Чолакова махала, като се  тръгне юго-западно от ПМЗ към подстанцията по циментовия път и на около 50-60 м. от началота му вляво има циментова  шахта, около която тръгва пътека на юго-изток през гората, която стига до черен път, който стига на изток точно до този стълб. Черният път е около двата далекопровода, тръгващи от този  последен стълб с 6 жици. По черния път, ако се вземе западно от подстанцията, с мотопед също може да се стигне  до този стълб. Там има и  гъби масловки (на  26.09.2001 г.). Тези решетки, които имат цвят (пита) на някои корените, са негодни, те са двугодишни, а на другите, които имат само листа без цвят, корените са хубави. (Атанас)

  12. Корените съдържат йод. (в-к  „Зн.", бр. 10 - 1998 г.)

  13. В БНМ корените се използват за лечение на отоци от различен произход, бъбречни възпаления, също на пикочния мехур, самостоятелно или в комбинация с мечо грозде и др. Намира приложение при лабилна нервна система, като има укрепващо действие върху нея. При простудни състояния и като отхрачващо средство при бронхити. Външно при циреи, екземи. Приема се под формата на запарка и като спиртен извлек. В първия случай 2 с. л от коренните се заливат с 500 мл.  вряла вода  и киснат 20-30 мин.  и се изпива за 2 дни. по 50-80 мл. 30 мин. преди ядене. Спиртният извлек се прави в съотношение 1:10, като се пият 10-15 капки 3 пъти дневно. (д-р А. Челебиев, в-к "Зн.", бр. 43 – 2002 г.)
  « Последна редакция: Февруари 25, 2011, 22:50:29 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright