Колективна онлайн медитация за прочистване на енергийното поле около България
(Всеки Понеделник, Сряда и Неделя от 22:00ч.)


          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Пчелен прашец и пчелен мед  (Прочетена 6685 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1133


  • Град: Варна
  • dean.radnev
    WWW
    « -: Февруари 10, 2011, 16:45:46 »

    Пчелен прашец и пчелен мед

    1. Елексир на живота се нарича още от древността до днес цветният прашец, събиран от тичинките на цветовете на медоносните растения. Състав: белтъчини, свободни аминокиселини, албумини, пептони, глобулини, въглехидрати, мазнини, микроелементи (цинк, желязо, кобалт, йод и др.), растителни ферменти, хормони, витамини (В-12, А, В-1, Е, С, биотин, инозит, рутин).
    ПОКАЗАНИЯ: усилва съпротивителните сили на организма срещу инфекции, използва се при хронично-чревни заболявания, язви на стомаха, усложнения с кръвоизливи, липсата на апетит при децата и забавен растеж, при лечение на простатната жлеза, сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, чернодробни заболявания, климактерични смущения, базедова болест. (От опаковката на пчелен прашец - ноември 2001 г.) Производител "Агропчел" ООД, тел. 931-1368 и 32 30 69, факс 931-1200)

    2. Свежият прашец съдържа значително количество вода и затова се поразява от плесени, дрожди и гнилостни бактерии и натрупване на съединения с токсичен характер. Освен това в пресния прашец продължават активни физиологични и биологични процеси, причиняващи необратим разход на хранителни вещества и понижаващи биологичната ценност на продукта. Затова свежо събраният прашец трябва веднага да се консервира. Прашеца от прашецоуловителя трябва ежедневно да се събира до свечеряване. Ако пренощува, настъпват необратими процеси, които водят до развалянето му. Най-разпространеният начин на съхранението му е сушенето на тъмно място, разстлан на хартия при стайна температура на дебелина до 1 см. Не бива да се суши на слънце. Сушенето на въздух продължава няколко дни. Съхранява се в предварително стерилизирани стъклени банки или буркани. Съхранява се в тъмно сухо помещение при температура не повече от 20 градуса. Добри  резултати се получават при  изсушаването на прашеца при температура 40-45 градуса за няколко часа или 60 градуса за 2-2.5 гр. Грузински изследователи препоръчват прашеца да се суши при вакуум при  120 градуса температура 75-90 мин., при което се получава добро запазване на биологично активните вещества и се унищожават молците. Удачен способ за съхранение на прашеца е смесването му със захаросан мед в съотношение1:1 или 1:2 и се съхранява в херметически добре затворени стерилни стъклени съдове. В това съотношение прашецът може  да се смесва и с пудра захар.
    Прашецът представлява сложен концентрат от много ценни хранителни и лечебни вещества. Богат е на белтъчини, въглеводороди, липиди, нуклеинови киселини, минерални съединения, витамини. В 100 г. свеж прашец има 21.3 до 30 % вода, 70 до 81.7 % сухо вещество, серов протеин 7-36.7 %, захари 20-38.8 %,  липиди 1.38-20 % и соли 0.9-5.5 %. Препарати от пчелен прашец се правят от екстракти, като се екстахират на 3 пъти с кипящ хлороформ, след това с етилов спирт отначало 95 %,  а след това 50 %. Обединеният екстракт се смесва с прах сорбит, навлажнен хлороформ и магнезиев окис, след което се изсушава при температура 35-40 градуса. Полученият сух екстракт се влага в различни лекарствени форми. (Из кн. "Продукты пчеловодства и здоровье человека", М. Ф. Шеметков, Минск, "Ураджай",1987 г. Намира се при билковите книги.)
     
    3. Лечение с мед:
    - рани - намазваме раната с мед или смес от мед и рибено масло;
    - заболяване на горните дихателни пътища -инхалации с 10 % разтвор на мед в продължение на 5 мин., да се пият витамините  А, В-1 и С;  
    - при простудни заболявания да се взема след ядене 1 с. л.  мед в чаша прясно мляко и 1 лъжичка лимонов сок или 1 лъжичка след ядене от следната смес: 1 лъжичка  сок от хрян в 100 г.  Мед;
    - заболявания на стомашно-чревната система - гастрит, язва. Три часа след хранене да се взема по 1 с. л.  мед, може с преварена вода;
    - заболяване на черния дроб да се взема по 1 с. л.  от следната смес: 100 г. пчелен прашец на 1 кг. мед. Да се взема по 1 хапче пчелно млечице;
    - заболявания на бъбреците. Да се взема 1 с. л мед в 1 чаша отвара от шипки 3 пъти дневно. Или по 1 кафеена чашка от следната смес, взета 3 пъти дневно 2 часа след ядене: 500 г. мед в 1 л. маслинено масло и сока на 12 лимона;
    - разстроена нервна система. Преди лягане 2 с. л. мед или 1 лъжица мед със сока на половин лимон в чаша гореща вода и 1 хапче вит. В-1;
    - заболяване на очите. 30 % мед в дестилирана вода за капване сутрин;
    - кожни болести - мазане на кожата и вътрешно по 60 г. мед дневно. (маг. фармацевт Илия Ланджев, в-к "Зн.", бр. 30 - 1998 г.)

    4. Медът и съдовите заболявания. Проф. М. Голомб, Русия успешно лекувал с мед сърдечно болни, на които продължително време е давал  70-100 г. мед дневно. Резултатите са подобряване на сърдечната дейност и намаляване на отоците. Д-р Ст. Младенов приложил на сърдечно болни с миокардит, миокардиосклероза, аритмия, белодробно сърце, кардиална астма, лечение с мед. Болните приемали ежедневно 100-140 г. Мед, разделен на 6 приема на ден в продължение на 1-2 месеца. Хипертонична болест се лекува успешно с мед. Проф. Виноградова и проф. Зайцев препоръчват следната рецепта: В емайлиран съд се смесват добре по 1 чаша мед, сок от моркови и сок от хрян, сок от 1 лимон. Разбърква се с дървена лъжица. Сместа се съхранява в добре затворен буркан. Взема се по 1 ч. л. 3 пъти дневно 1 час преди или 2-3 часа след храна. За успокояване на нервите. Взема се мед по следния начин: сутрин 30 г., обед 30 г , вечер 40 г. За спокоен сън е добре да се взема по 1 с. л. мед, разтворена в топла вода  или кисело мляко. (Петя Трайкова, в-к "Зн.", бр. 38 - 1998 г.)

    « Последна редакция: Февруари 16, 2011, 15:51:08 от Стела » Активен

    Eona Lightholder
    Global moderator
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 2558


    NEVERENDING STORY

    « Отговор #1 -: Юни 02, 2012, 12:26:13 »

    Пъпеш с мед, орехи и цветен прашец




    Продукти:
    1 резен охладен пъпеш
    2 с.л. едро смлени орехи
    1/2 ч.л. цветен прашец
    2 ч.л. пчелен мед
    1 кубче медена пита за украса

    Начин на приготвяне:
    Нарязваме пъпеша на кубчета, поливаме меда и наръсваме орехите и цветния прашец.
    Страхотно вкусно и разхлаждащо!



    http://www.epicmeals.bg/recipe/437
    « Последна редакция: Юни 02, 2012, 12:49:54 от Eona Lightholder » Активен

    "weird " is indication for creative force ♥
    Eona Lightholder
    Global moderator
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 2558


    NEVERENDING STORY

    « Отговор #2 -: Юни 02, 2012, 12:29:31 »

    Сурови хрупкави енергийни снакчета

    http://desilifestyle.net/


     

        Тази идея ми хрумна когато се опитвах да измисля вкусен начин за прием на пчелен прашец. Прочетох, че се усвоява много пълноценно от организма в комбинация с кокосово масло. А и реших да го включа в менюто си и да го приемам като хранителна добавка наред с пробиотика и спирулината, заради факта, че се счита за една от най-съвършените храни, открити в природата. Пчелният прашец има високи нива на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали и има подмладяващи свойства. Той е също така мощен афродизиак, увеличава силата, издържливостта и енергията. Източник е на всички незаменими аминокиселини, витамини и минерали и е чудесен за засилване на имунитета както и по време на бременност, защото облекчава анемията, запека и ниското кръвно налягане.

    Ето и рецептата за 12 снакчета:

    3 с.л. кокосово масло

    2 с.л. пчелен прашец

    12 бр. сурово кашу (или суров бадем, лешник)

    12 бр. стафиди (или годжи бери)

        Във формички за бонбони разпределете по една ядка и една стафидка. През това време разтопете на водна баня кокосовото масло и след това добавете пчелния прашец, разбъркайте и разпределете равномерно сместа във формичките. Накрая оставете в хладилника за да се стегнат. След 10 минути ще може да се насладите на хрупкавите и вкусни снакчета!

    Съвет: Ако желаете да поднесете тези снакчета на децата си може би ще е добра идея да добавите някакъв естествен подсладител (мед или агаве сироп) според предпочитанията. На мен лично са ми достатъчно сладки така!
    Активен

    "weird " is indication for creative force ♥
    Eona Lightholder
    Global moderator
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 2558


    NEVERENDING STORY

    « Отговор #3 -: Юни 02, 2012, 12:37:33 »

    Проф. Мермерски разкри рецепта за “елексир на младостта”


    Проф. Христо Мермерски представи в Стара Загора нова здравословна напитка, която по думите му е своеобразен "елексир на младостта". Проф. Мермерски гостува за първи път в града на липите. Той е тук по покана на Пчеларско дружество "Липа".

    Въпросната напитка може да се пригорви в домашни условия от всеки. Нужно е да затоплите вода в бутилка, добавяте качествен мед, прополис на капки, 1 л. пчелен прашец и 2-3 изцедени лимона.

    Проф. Мермерски сподели редица ефикасни рецепти с мед. За епилепсия той препоръчва следното: 60 g орехови ядки смесени с 60 g мед. Тази смес е подходяща за всеки, който иска да запази паметта си до дълбоки старини.

    А как да живеем по-дълго и да бъдем здрави? Професорът има отговор и на този въпрос. Предложението е: 1 кофичка кисело мляко, 1 л. мед, 1 л. пектин, 30 капки прополисова тинктура и канела. Подобна закуска сутрин ще ви набави нужните за организма вещества; ще пречисти задържаните токсини и тежки метали и ще подобри имунната ви система, гарантира проф. Мермерски.

    За седма поредна година Пчеларско дружество "Липа" и община Стара Загора организират базар на пчелни продукти в центъра на града. Той започна на 29 септември и ще продължи до празника на Стара Загора - 5 октомври. Целта е хората да се запознаят с ползата от пчелните продукти. По този повод председателят на дружеството Тодор Иванов обясни, че през септември от страната са изнесени над 80 тона мед.

     http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=595712
    Активен

    "weird " is indication for creative force ♥
    Eona Lightholder
    Global moderator
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 2558


    NEVERENDING STORY

    « Отговор #4 -: Юни 02, 2012, 12:47:38 »

    Авокадо трюфел
    http://foodforfly.blogspot.nl/2011/12/blog-post_27.html





    Авокадото е един изключителен плод, който  има  най-високото съдържание на  мазнини. Препоръчва се при диабетици и  е сред най-добрите антиоксиданти.
    Богато на калий, желязо, цинк и магнезий, на витамини А, РР, Е, В1, В2, В6 и на моно-ненаситени мазнини (лесно усвоими от организма). И въпреки това е нискокалорично (съдържа 218 калории в 100 гр.)
    Съчетава се с много продукти - от ароматни до пикантни, от сладки до кисели. Именно за това се определя като неутрален плод . Богато е на протеини и може да замести напълно месото и сиренето в дневното меню.
    Авокадото се яде само сурово, ако се обработи термично става горчиво.
    Любопитен факт е, че производството на авокадо расте  всяка следваща година в световен мащаб. Бум в  търсенето  се наблюдава през  2004г, като САЩ са най-големия консуматор.

    Необходими продукти:


    - узрели плодове авокадо
    - мед
    - сурово какао или брашно от рожкош
    - пчелен прашец - за овалване

    Начин на приготвяне:


    Авокадото се обелва и разрязва по дължина. Отстранява се семката (макар че е огромна, не е костилка). С лъжица се издълбават двете половини,  малко. За да може
    авокадото да запази формата си после, трябва стените да са дебели.
    В блендер се смесват издълбаните частици авокадо, медът и какото до получаване на
    гъст крем. Авокадото се пълни с крема и се затваря. След това се овалва в пчелния прашец.



      Ето и още една подобна рецепта от същата авторка. http://g0lubka.blogspot.nl/2010/04/avocado-truffles.html


    Активен

    "weird " is indication for creative force ♥
    krem
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 139


    « Отговор #5 -: Октомври 01, 2012, 16:45:35 »

    още за пчелният прашец
    http://www.zemianazaem.com/archives/87

    Активен

    just keep your mind open

    love actually is all around
    Ru Alfa
    ****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 315


    « Отговор #6 -: Октомври 18, 2012, 12:14:24 »

    Определено признавам пчелния мед като най-полезното природно лечебно средство.
    Активен
    Elea
    Гост
    « Отговор #7 -: Октомври 18, 2012, 17:38:26 »

      До колкото знам хубаво е вегетарианците и изобщо хора , които не ядат често месо, да употребяват повече мед , за да могат чрез него да си набавят необходимите протеини , които по принцип се съдържат в месото. Също така съм чувала от възрастни хора , че преди години , когато още е нямало хладилници , са използвали кофи с мед за съхранение на месо и други бързоразвалящи се продукти.
    Активен
    krem
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 139


    « Отговор #8 -: Октомври 19, 2012, 13:51:28 »

    да така е, но не мед, а пчелният прашец съдържа много протеини и всичките незаменими аминокиселини. медът е много полезен, но няма протеин.

    Активен

    just keep your mind open

    love actually is all around
    вожда
    ***
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 403


    I.F.Y

    « Отговор #9 -: Октомври 19, 2012, 14:29:30 »

    да така е, но не мед, а пчелният прашец съдържа много протеини и всичките незаменими аминокиселини. медът е много полезен, но няма протеин.
    Крем. Единственото общо между меда и пчелния прашец е това, че са пчелни продукти. Същото би било, ако кажеш "не пийте млякото на кравата, а яжте месото й, понеже то съдържа еди какво си.
    От друга страна, твърдението ти, че в пчелния мед няма протеин е изключително несериозно Усмивчица
    Активен

    Някои неща се променят, други никога не се променят.
    Ахо!
    ,___,  
    [O,o]
    /)__)  
    -”–”-
    Страници: [1]   Нагоре
    Отиди на:  


    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
    Ширинан | Психолог  © Copyright