Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Пореч  (Прочетена 2000 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 10, 2011, 16:43:21 »

  Пореч (Nasturtium officinalis)
  (мокреш, поречен корен, друмче, кесап, поточарка, кресон)

  1. От листата се приготвя салата, която усилва стомаха, помага при атеросклероза, главобоолие,  малокръвие, бъбречни страдания, гръдни болести. Салатата се приготвя, като се измият добре листата, слага се сокът на 1 лимон, зехтин, малко нарязан кромид лук, сол, пипер. Така приготвената салата се оставя 3 часа, след което може да се консумира. Сокът от пресни листа  е лечебен при скорбут, камъни и пясък в бъбреците, пикочогонно и разхладително средство, унищожава червеите в червата (дневно 3 чаени лъжички в малко вода). Исушените листа се варят като чай за горните болести (2 ч. л. на чаша вода). Не трябва билката да се употребява повече от 3-4 седмици. (дн. •1, стр. 55)

  2. Използват се цъфтящите надземни части - април-май. Снижава нивото на кръвната захар. Действа противовъзпалително, отхрачващо, диуретично, противоскорбутно. Подобрява функциите на черния дроб и щитовидната жлеза, при  гуша, хроничен хепатит, за гаргара при възпаление на венците. (в-к "Зн.", бр. 13 - 1999 г.)

  3. Многогодишно тревисто растение. Расте из влажните места. Употребява се свежата надземна част. Дрогата след изсушаване губи действието си! Стръковете се берат април- май или септември преди цъфтеж. Притежава противоскорбутно, противовъзпалително, отхрачвашо действие. Снижава нивото на кръвната захар. Листата се употребяват под формата на салата - 1-2 шепи дневно в продължение на 2-3 седмици. (в-к "Зн.", бр. 19 - 1996 г.)

  4. Бива няколко  вида: Обикновен мокреш. (Nasturtium officinalis) - лекарски пореч, пореч, друмиче, истравиче, истравниче, кресон, мокрица, макриш, поточарка, поточен крес; Друмиче (N. pirenaicum) - пиринейски мокреш;  Горски мокриш (N. Silvestre) - горска поточарка, дива поточарка, женско изтравниче, стравниче. Растението се яде като салата. Отварата от обикновен мокреш се пие за пречистване на кръвта, при скорбут, скрофули, кожни обриви, лишеи, жълтеница, пясък и камъни в жлъчката и бъбреците, малария. Отвара от друмиче се пие при кашлица и епилепсия. (кн. Енц. БНМ, стр. 258)
   
  5. Използват се листата без цветове и корени, събирани от март до септември. Има приятен аромат, използва се за лечение на скрофулоза, краста, кожни обриви, язвички по устата, възпаление на венците, затлъстяване, заболяване на жлъчката, на пикочния мехур, хронични катари на дихателните пътища. Тя е популярно средство при гуша, заболявания на черния  дроб и далака. През зимата, когато храната е бедна на витамини, лечебната поточарка поддържа жизнените сили на организма. Най-добре е дрогата да се използва в свежо състояние. Всекидневно да се използват 1 шепа листа, накълцани като салата. Лечението на трябва да продължава повече от 3-4 седмици. Ако се появи парене в пикочния канал, се спира приемането. (кн. 56, стр. 35)


  « Последна редакция: Февруари 16, 2011, 19:45:25 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright