Колективна онлайн медитация за прочистване на енергийното поле около България
(Всеки Понеделник, Сряда и Неделя от 22:00ч.)


          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Подправки  (Прочетена 2282 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1133


  • Град: Варна
  • dean.radnev
    WWW
    « -: Февруари 10, 2011, 16:40:12 »

    Подправки

    1. Бахар. Родината му е Мексико. Той е отлична добавка за ястия от риба, дивеч, говеждо месо и супи. Използва се при консервиране на туршии и риба.
     
    2. Босилек. Ароматната подправка идва от Азия. У нас цъфти юли, август. Цветовете са бели, по-рядко розови. Пресен или изсушен, босилекът се използва за салати, задушени зеленчуци, риба, месни ястия, яйца, пици, спагети, супи , сосове, баници от бутертесто.
     
    3. Градинска чубрица. Подходяща е за сандвичи, зеленчукови ястия, кайми, пици, солени кифли и още други вкусотии.

    4. Градински чай (салвия). Произхожда от средиземноморската област. Цъфти през юни и юли. Използва се като подправка на телешко печено, овнешко, говежди и телешки дроб.
     
    5. Девесил. Другото му име е селим. Той идва от западна Азия. Цъфти през лятото. Корените дават апетитен вкус на супи, фасул и местни ястия. Листата са чудесна добавка за агнешки специалитети, кайма от телешко и свинско месо и рибни ястия.
     
    6. Джожен. Използва се като добавка към зеленчукови ястия, фасул, леща, ориз, агнешко месо.
     
    7. Дафинов лист. Произхожда от Мала Азия. Добавя се към ястия с ориз, риба, говеждо,  и овнешко месо. Служи за овкусяване на туршии, марината и сосове.

    8. Див чесън. Едва ли има ястие, което да не обича див чесън – салати,  таратор, чушки,  ястия с пилешко месо, спагети, пици и др.
     
    9. Магданоз. Произхожда от Средиземноморието. Той освежава зеленчуковите и месни супи, яхнии, сосове, ориз, спагети, пици, говеждо, свинско месо, дивеч.
     
    10. Майоран. Той е лека, приятна подправка, която започва да се използва и у нас. Умело се съчетава с босилек и чер пипер. Добавя се към зеленчукови ястия, тестени изделия, свинско и телешко месо.
     
    11. Мащерка. У нас има около 15 вида. Подходяща за зеленчукови и оризови ястия, сосове, черен дроб, пастети, гулаши, говеждо, овнешко и дивеч.
     
    12. Розмарин. Идва от Средиземноморието. У нас се отглежда по черноморското крайбрежие и като стайно растение. Слага се към месни супи, свинско и телешко печено, гулаши и др.
     
    13. Хрян. Той е родом от Индия. Добавя се към телешко варено, печено месо, свински крачета. Сосът от хрян се използва за заливане на задушена риба и говеждо месо.
     
    14. Целина. Корените и листата придават приятен вкус на зеленчукови и месни супи, бульони, ориз, рагу от телешко, говеждо, овнешко и говежди език. (в-к "Женско царство", бр. 2, стр. 30)

    15. Ястия:
    - Говеждо месо - бахар, босилек, дафинов лист, чили, къри, чесън, джинджифил, риган, мащерка;
    - Свинско месо - кимион на семена, чили, кориандър, къри, копър, чесън, джинджифил, розмарин, градински чай, мащерка;
    - Агнешко месо - къри, копър, чесън, джоджен, риган, мащерка, розмарин;
    - Телешко месо - дафинов лист, кориандър, копър, чесън, риган, розмарин, градински чай, мащерка;
    - Яйца - чили, зелен лук, къри, чубрица, пелин;
    - Пилешко и пуешко месо - босилек, дафинов лист, зелен лук, кориандър, къри, чесън, джинджифил, риган, розмарин, градински чай, пелин, мащерка;
    - Риба - дафинов лист, зелен лук, кориандър, копър, индийско орехче, градински чай, пелин, мащерка;
    - Бобови растения (сушени) - бахар, чили, кориандър, чесън, риган, розмарин, градински чай, чубрица, пелин, мащерка;
    - Зелен фасул - босилек, дафинов лист, копър, чесън, риган, розмарин, чубрица, пелин;
    - Патлажан - бахар, босилек, чесън, риган, градински чай, пелин;
    - Гъби - босилек, копър, чесън, риган, розмарин, пелин;
    - Грах - босилек, зелен лук, копър, риган, розмарин, пелин;
    - Пипер - кориандър, чесън, риган, мащерка;
    - Картофи - кимион на семена, дафинов лист, зелен лук, кориандър, къри, копър, чесън, джоджен, риган, пелин и мащерка;
    - Ориз - къри, чесън, градински чай, пелин;
    - Спанак - босилек, чесън, индийско орехче, пелин;
    - Тиквички - босилек, зелен лук, кориандър, копър, чесън, джинджифил, риган, чубрица, розмарин и пелин;
    -Домати - босилек, кориандър, копър, чесън, риган, розмарин, градински чай, чубрица, пелин и мащерка. (сп. "Холистик лигвин", в-к "Л.", бр. 9 - 2003 г.)


    « Последна редакция: Февруари 16, 2011, 22:33:20 от Стела » Активен

    Страници: [1]   Нагоре
    Отиди на:  


    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
    Ширинан | Психолог  © Copyright