Колективна онлайн медитация за прочистване на енергийното поле около България
(Всеки Понеделник, Сряда и Неделя от 22:00ч.)


          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Офика  (Прочетена 2449 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1133


  • Град: Варна
  • dean.radnev
    WWW
    « -: Февруари 10, 2011, 14:33:57 »

    Офика
    (Sorbus aucuparia)
    (самодивско дърво, калина, меко дърво, възкруша, брекия, джевиз-тур. оскруша, проклето меко дърво, смърдлика.)
    Има и друго латинско наименование (Pirus aucuparia)



    1.Изсушени плодове са ефикасно средство при камъни в бъбреците, болки в пикочният мехур и повръщане. /дн.•1 стр.22/
    2. Плодовете се берат септември ноември. Билката има диуретично, адстригенно и противоревматично действие. Използва се при бъбречни заболявания, възпалителни процеси в стомашно чревният тракт (трудно лечими разстройства), ревматични болки, хемороиди, хиповитаминоза. Прилага се под форма на  отвара /1 супена лъжица счукани плодове се вари 5 минути в 400 мл. вода и кисне 4 часа. Пие се 3 пъти дневно по 100мл. От плодовете се приготвя сироп./кн.•44/
    3. Плодовете  при  воднянка. Счукани пресни плодове за лапа при натъртване и изкълчване. Действието и е противоревматична, пикочогонно, слабително, понижава кръвното, указва влияние на мастната обмяна, при застой на течности в организма, чревни катари, чернодробни и бъбречни заболявания, катари на горните дихателни пътища, високо съдържание на холестерол в кръвта, спастичен колит, хемороиди, диария./кн.•46/
    4. Плодовете съдържат сорбит, витамин Р, парасорбинова киселина, каротеноиди, вит.С и др. Прилага се при ревматични болки, камъни в бъбреците и пикочният мехур, при С авитаминоза. В фармацевтичната промишленост се използва като заместител на обикновената захар при диабетици. Препаратите от офика намаляват мастите в черният дроб и холестерина в кръвта. Начин на употреба: Една с.л. плодове в 200 мл. вряща вода се варят 5 мин. и киснат 4 часа. Пие се на 3 пъти по 50-70 мл ./В-к"Зн"  бр.48-99 год./
    5. Зрелите плодове се употребяват за укрепване на организма, против туберкулоза /офикаофтика,ТБЦ/, за подобряване функциите на черният дроб и нормализиране количеството на холестерина в кръвта и укрепване на кръвоносните съдове. Не са токсични могат да се употребяват и от диабетици.
    Сиропът се приготвя като 1 кг.сок от пресни плодове се вари с 600  г. захар. Плодовете на офиката имат лаксативно действие и влияят против образуване на бъбречни камъни. За приготвяне на отвара плодовете трябва да са леко счукани. Една с.л. плодове се вари 5-6 минути в 400 мл. вода и след това кисне 3-4 часа. Изпива се преди  ядене в 3 порции за 1 ден. Лечението продължава 4-5 седмици. Ст.н.с.д-р Н.Донев./В-к"Зн"-40-96г./
    6. Учените считат, че офиката е "дърво на живота". Плодовете се използват при авитаминоза, бъбречно каменна болест, нарушение   на обмяната на веществата, ревматизъм, жлъчно чревни заболявания, отварата от кората помага при хипертония, за понижение на киселиността на стомаха, при възпаление на черният дроб и жлъчният мехур. Свежите плодове широко се използват при изтощение на организма, заболявания на сърцето. /Кн."Наш друг лес"
    7. Плодът действа леко слабително, но от друга страна се употребява против диария, при болки в корема, туберкулоза, пневмония, плеврит.От плодовете след като измръзнат и омекнат варят мармалад. Неосланените плодове са отровни, особено ако са сурови. Цветът се пие в вид на чай при възпаление на белият дроб. Напълно узрелите плодове се берат през септември до ноември и даже през декември. Добре е да се изчака да мине първата слана, за да омекнат  и тогава по-лесно съхнат, освен това добиват по-приятен вкус. Най-добре е да се берат, а не да се ронят отделните зърна. Цветът се бере май-юни, като се хваща кичура леко с едната ръка, а с другата се отрязва с ножица съвсем късо, така, че щитът да се разпадне на отделни цветчета, които се събират в плитки кошници. Това рязане е по-добре да става в къщи където цветът по не се мачка. Сушене:гроздовете се окачват на тел, канап, най-добре е в затоплено помещение, докато зърната изсъхнат добре след което се оронват от чепките. В сушилня да не се сушат при температура 70 гр. С.
    « Последна редакция: Февруари 18, 2011, 00:52:21 от Еруин » Активен

    Страници: [1]   Нагоре
    Отиди на:  


    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
    Ширинан | Психолог  © Copyright