Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Огнивче  (Прочетена 1833 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 10, 2011, 14:31:47 »

  Огнивче /Anagalis arvensis/
  (видовиня, наметка, полско огнивче, очеболец, сапунче, кокоша слепота,мокрица, чревца, кадъндска кълка/Бургаско/)

  1. Употребява се цялото растение. Сварено с вино помага при  чернодробни страдания, жълтеница воднянка, възпалени бъбреци и камъни. Загнояли рани и възпалителни процеси се лекуват успешно със отварка от огнивче./дн.•1-стр.48 /
  2. Отварата се пие като пикочогонно средство, при пясък в бъбреците и жлъчката, воднянка, охтика. Външно отварата служи за промивки при изпадане на правото черво както и на очите при очебол./Енц.БНМ-288с.
  3.Стръковете се събират от юни до август в началото и по овреме на цъфтеж. Известно е като лекарство още на древните гърци. БНМ го прилага при чернодрообни ззаболявания,пясък в бъбреците, жлъчни камъни, като пикочогонно средство. Използва се под формата на запарка.
  Необходимо е билката да се прилага под лекарски контрол, тъй като приемането и в по-големи дози може да доведе до отравяне!
  /В-к"Зн"бр.30-96 год./
  « Последна редакция: Февруари 18, 2011, 01:39:13 от Еруин » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright