Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Мечо грозде  (Прочетена 3431 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 10, 2011, 14:08:11 »

  Мечо грозде (Arcstaphylos uva ursi)
  (дива боровинка, див чемшир, кекузе, миризливка)

  1. В големи дози билката е  отровна! Безопасна употреба: 1 с. л. от билката се вари в 500 мл. вода 10 мин. Пие се по 50 мл. 15 мин. преди ядене 4 пъти на ден. (Ф-7)

  2. Пикочогонно средство при мъчно и недостатъчно уриниране, при парене по време на уриниране, неволно напикаване, пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур. (Енц. БНМ, стр. 252 )

  3. Неволно напикаване, кръв в урината, туберкулоза в бъбреците, захарна болест. Да се добавя щипка сода бикарбонат. Да не се употребява продължително време, при бременност  и  при остър бъбречен процес. (кн. •46)

  4. Употребяват се листата по време на цъфтеж. Листата на мечото грозде съдържат фенолните гликозиди арбутин и метиларбутин (около 10 %), флавоноиди, етерично масло, дъбилни вещества, урзолова киселина. Действие и приложение: пикочогонно и антисептично, при възпаление на бъбреците и пикочния мехур. Спомага за изхвърляне на пясък от бъбреците и дребни камъни от жлъчния мехур. Антибактериалната активност на мечото грозде  се осъществява в алкална среда, затова е необходимо преди употреба в чая да се прибавя лъжичка сода бикарбонат. Действа и при хемороиди. Начин на употреба: 1 с. л. ситно нарязани листа, накиснати в 500 мл. студена вода, кисне 8 часа, след които се кипва  5 мин., прецежда се веднага и се пие по 1 каф. чашака 15 мин. преди ядене 3 пъти дневно. Преди да се пие се прибавя сода бикарбонат. Не се препоръчва да се употребява продължително време. (К. Георгиев - агр., в-к "Зн.", бр. 50 - 2001 г.)

  5. То е вечнозелено храстче с пълзящи клонки, дълги 20-60 см. Расте по скални поляни и сухи каменисти места, в поясите на иглолистните гори, в почти всички наши по-високи планини. Листата на мечето грозде съдържат фенолните гликозиди арбутин и метиларбутин (около 10 %), етерично масло, флавоноиди, дъбилни вещества, урзолова киселина. Действие: пикочогонно и антисептично на пикочните пътища, на бъбреците и пикочния мехур. Спомага за изхвърляне на пясък в бъбреците. Антибактериалната активност на билката се осъществява в алкална среда и затова е необходимо преди употреба в чая да се прибави лъжичка натриев бикарбонат. Употреба: 1 с. л. ситно нарязана билка, накиснати в 500 мл. студена вода, кисне 1 нощ след, което се кипва за 5 мин. Пие се по 1 кафеена чашка 3 пъти 15 мин. преди ядене. Преди да се изпие, към чая се прибавя сода бикарбонат. Не се препоръчва билката да се приема дълго време. (В. Димова, в-к "Зн.", бр. 35 - 2002 г.)

  6. Среща се из скалистите поляни и иглолистните гори  на западна и средна Стара планина, Родопите, Рила, Пирин, Витоша. Листата се събират при цъфтеж август, септември. Изсушените листа трябва да са тъмно зелени и лъскави. Приедписват се при пиелит, цистит, цистопиелит, пясък и камъни в бъбреците и камъни в жлъчния мехур. При ползването на дрогата като чай да се приема по 1 ч. л. сода бикарбонат. Използва се студен извлек - една с. л от билката се залива с 200 г. студена вода и престоява 8 часа. От него се приема по 1-2 с. л 4-5 пъти на ден. Отвара се приготвя, като 1 с. л.  от мечо грозде се залива с 500 мл.  вряща вода и се вари 10 мин. Пие се по 100 мл. 4 пъти на ден. Дрогата не бива да се употребява продължително време без консултация с лекар. (В. Пастърмаджиева, в-к "Билка", бр. 16 - 2003 г.)


  « Последна редакция: Февруари 18, 2011, 21:51:58 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright