Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Мехунка  (Прочетена 2816 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 10, 2011, 14:06:49 »

  Мехунка (Physalis  alkekenge)
  (люзгавиче, мунче, пукалче, фенерче, червена мехунка, плюскавиче, горчливи пиперки, дива череша, добриче, добрич, добруджик, лазаркиня, лазарево цвете, миунче, меониче, мехуница, мехурче, мурдароти,  назлово биле, плющавиче, пукалче, тъпанче, цървеница, ушно биле, червени бобонки, червеница, червено биле, физалис)

  1. Съдържа вещества с изразена токсичност. Употребата на плодчетата да става само без мехурестата чашка, в която се съдържат токсините. Безопасна употреба: от плодчетата - 15-39 бр. се приготвя отвара с 500 мл. вода и се варят 5 мин. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти преди ядене. (Ф-7)

  2. Отвара от плодовете се използва за гаргара при гърлобол, за промивки на рани. При разраняване на устната  кухина се жабури с настойка от плодовете в ракия. (Енц. БНМ, стр. 251)

  3. Действието е обезболяващо, пикочогонно, засилващо растежа на покривните тъкани, спомага за изхвърляне на уратни камъни от бъбреците, подобрява функциите на черният дроб, при жълтеница, пясък в бъбреците, хронично възпаление на черния дроб. Народната медицина препоръчва мехунката при трудно уриниране, гной в урината, шипове, хемороиди. (кн. •48, стр. 173) Внимание! Да се употребява по предписание и след консултация с лекар!

  4. Употребяват се плодчетата, които се берат през юли-август. Сушат се в проветриви помещения или сушилня при 45-50° С. Плодовете имат диуретично и болкоуспокояващо действие. Прилагат се при камъни в бъбреците и пикочните органи, болки в стомаха и червата, хемороиди. Употребяват се 15-20 сухи плода (без оранжевите мехури), варят се 10 мин. в 500 мл. вода. Това е доза за 2 дни. Препоръчва се да се пие на глътки. Външно с пепелта на изгорените плодове се прави мехлем  с масло и се употребява  против лишеи. в-к "Зн.”, бр. 24 – 2000 г.)

  5. За лечебни нужди се употребяват плодовете. Те съдържат  физалин, дъбилни вещества, пектин, витамин С , комплекс от органични киселини -  млечна , ябълчна, винена и др. Зрелите плодове се употребяват за храна. От тях се правят трушии, компоти и сладка. БНМ  ги използва при чернодробни заболявания, придружени с асцит, жълтеница, силно диуритично и противовъзпалително средство при бъбречни заболявания - камъъни и пясък в бъбреците, придружени и с възпаления, при подагра и ревматизъъм. Начин на употреба: През лятото се препоръчва профилактично и  лечебно да се изяждат 10-15 плода дневно, а също да се изпиват 20-25 мл.  сок от плодовете. Най-често се прилагат изсушените плодове - 15-25 плода се варят в 500-800 мл.  вода в продължение на 5 мин. Пие се 3 пъти дневно по 100-120 мл. 30 мин. преди ядене. Трябва да се внимава плодовете на мехунката да се употребяват без  чашките (външния мехур), защото те съдържат някои токсични вещества. (д-р А. Стоянов, фитотерапевт, в-к "Зн.", бр. 12 - 2001 г.)

  6. За лечебни цели се използват главно плодчетата, събирани юли-август до началото на септември след узряване, а понякога и корените. Обраните плодчета се обелват от обвивката  и се сушат на слънце, разстлани на рамка. Добре  изсушените плодове при счукване се трошат, а неизсушените се размазват. От 6 кг. свежи плодове се получават 1 кг. сухи. Действа температуропонижаващо, диуретично, помага за изхвърляне на уратни камъни в бъбреците, влияе благоприятно на черния дроб при жлъчокаменна болест и жълтеница, а също и на сърцето. Отстранява болките при ставен ревматизъм и зъбобол. Мехунката подтиска възбудителя на антракса, тетануса, чревната бактерия и златистият стафилокок. Препоръчва се при простудни заболявания с треска, активна жълтеница, ангина, коклюш, хроничен бронхит, дисменорея. Коренът указва спазмологично действие върху матката и се препоръчва при усилено менструално кървене. Отвара от 10 г. зрели плодчета се залива с 400 мл. вряща вода и ври 5 мин. Пие се по 1 кафена чашка 3 пъти дневно преди ядене. Или 20 г. плодчета врат в 250 мл. вино или вода 1-2 мин. и се изпива на глътки през целия ден. Отровността на билката не е категорично доказана (плодчетата са безвредни). Да се ползва под лекарски контрол. (Лидия Т. Петкова, агроном, в-к "Билка", бр. 31 - 2003 г.)


  « Последна редакция: Февруари 19, 2011, 22:39:48 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright