Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Медуница  (Прочетена 2433 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 09, 2011, 23:51:59 »

  Медуница (Pulmonaria officinalis)
  (великденче, меча пита, меремичи, проклетийски бурен, сладунче,  разноцветен дробник, мечо цвете, меремски бурен, сладуниче, медениче)

  1. От изсушените листа се приготвя чай (30 г. листа на 1 л. вода, който действува при възпалителни процеси на гръдните органи), вземат се дневно 2 чаши чай. На туберкулозни се препоръчва заедно със слез,  бударица и подбел по равни части и лъжица мед.
   
  2. Има червени и сини  цветове. Прилики - много прилича на вариетет  abscura, листата на която нямат сребристи петна  и цветовете са само виолетови,  а не са смесени - сини, червени и виолетови. Тези разновидности да не се берт като билки. Има още 3 вида, които приличат - P rubra,  P molissima, P anguifolia . Всички нямат сребристи петна по листата и цветовете не са смесени - червени, сини и виолетови. (дн. 3 - 16)

  3. Отварата от корена се пие при неволно напикаване, маясъл, кръвохрак, кръв в урината, проказа. Отварата от цялата билка с корена, заедно с борова смола и бял тамян се пие 3 пъти на ден при кашлица. (Енц. БНМ, стр. 247)

  4. Билката има противовъзпалително, омекчаващо, отхрачващо, диуретично действие. Използва се при възпалителни заболявания на дихателните пътища, противокашлечно и против кръвохрачещно средство, против хемороиди, нощно напикаване, диария, за усилване на диурезата. Външно: за лечение на екземи и промивка на рани. (кн. •44)

  5. Активира образуването на витамин В-12 и регулира дейността на някои жлези с вътрешна секреция, противовъзпалително, омекчаващо, пикочогонно, кръвоспиращо, запичащо и отхрачващо,  при катари на горните дихателни пътища, бронхити, анемия, нощно напикаване, диария, хемороиди, кръв в урината. Народната медицина прилага медуницата при задух, белодробна туберкулоза, възпаление на гърлото, кръвохрачене, външно при рани и екземи. (кн. 48 – 172)

  6. Има противовъзпалителни, затягащи, откашлечни, кръвоспиращи и кръвотворящи  свойства. Регулира дейността на някои жлези с вътрешна секреция. В Германия медуницата е всепризнато добро средство срещу белодробни заболявания и като пикочогонно средство. Във Франция и Полша се ползва при болести на дихателните пътища, а в България при белодробна туберкулоза, бронхит, фарингит, астма, като диуретично средство. Запарка: 4 ч. л. билка и 2 ч. ч. вряла вода, кисне 2 часа. Приема се по 1/2 чаша 3-4 пъти дневно 30 мин. преди ядене. (д-р П. Босилков, в-к "Л.", бр. 1 - 1998 г.)

  7. Дрогата съъдържа вит. С, провитамин А, флавоноиди, смоли. Омекчава лигавицата на бронхите, при възпаление на глътката, гърлото, дихателната тръба, алвеолите. Прилага се при лечение на ангини, кашлица, бронхит, астма. Манганът в нея стимулира образуването на кръв и растежа, активира образуването на вит. В-12 и регулира дейността на някои  жлези с вътрешна секреция. (в-к "Зн.", бр. 18 - 1995 г.)

  8. За лечебни цели се използват листата и стръковете по време на цъфтеж. Има противовъзпалително, омекчаващо и диуретично действие. Прилага се при възпаление на гърлото, бронхит, задух, астма, диарии, хемороиди, нощно напикаване, екземи за промивки на рани. Запарват се 2 с. л. ситно нарязана дрога с 400 мл.  вряща вода и кисне 15 мин. Пие се след подслаждане с мед или захар по 1 вин. чаша  3-4 пъти дневно. (в-к "Зн.", бр. 14 - 1996 г.)

  9. Цъфти от март до юни. Нежните приосновни листа се използват за супи и салати. За лечебни цели служат надземните части по време на цъфтеж. Дрогата съдържа вит. С, каротин, флавоноида рутин, смоли, слузни вещества, танини, силикати, манган. Отвара от надземната част се прилага при възпаление на глътката, гърлото, дих. тръба и алвеолите и се прилага при лечение на ангина, кашлица, бронхит, астма. Действа диуретично, манганът стимулира образуването на кръв и регулира дейността на някои жлези с вътрешна секреция. Начин на употреба: 2 с. л.  ситно нарязана дрога се запарват с 400 мл.  вряща вода, прецежда се след 15 мин. Пие се след подслаждане по 1 винена чаша 3-4 пъъти на ден. (Г. Георгиев, агроном, в-к "Зн.", бр. 44 - 1998 г.)

  10. Отварата от корена се пие при неволно напикаване, маясъл, кръвохрак, кръв в урината. Отвара от цялата билка заедно с борова смола и бял тамян се пие 3 пъти на ден при кашлица. С отвара от медуница и джожен се прави гаргара при гърлобол. (Кн. "Енцикл. БНМ", стр. 247)

  11. Цъфти от ранна пролет чак до юни. Отначало венчетата са червени, а след опрашване - виолетови. Многогодишно растение. Листата на лечебната медуница  са напръскани с бели петна. Желателно е лечебната медуница да не се обърква с останалите подобни растения от същия род - теснолистна медуница, червена и мека медуница. Отрязва се 20 см. от върха. Бере се в сухо и слънчево време, защото бързо се запарва и почернява. Съдържа минерални вещества, микроелементи, особено манган и дъбилни вещества, сапонини, алантоин, каротин,  витамин С и рутин. Особено ценно е съдържанието на манган - известен с кръвотворните си свойства. Манганът стимулира ръста, активира вит.  В-1 и регулира функциите на някои жлези с вътрешна секреция. Медуницата има откашлящо, противовъзпалително, омекчаващо и диуретично действие. Използва се за лечение на възпалителни процеси на дихателните пътища, при бронхиална астма. Прилага се още при диария и хемороиди. Използва се за промивка на рани и екземи. Начин на употреба: Най-често се използва като запарка. Две с. л. ситно нарязана дрога се залива с 400 мл.  вряща вода и като изстине, се прецежда и след подслаждане със захар или мед се пие по 1 винена чаша 3-4 пъти дневно. Външно за рани и екземи. (Веселка Димова, биолог- химик, в-к "Зн.", бр. 19 – 2001 г.)

  12. Прилага се при упорита кашлица , заболявания на дихателните пътища, фарингит, ларингит, възпаление на трахеята, сливиците, диария, хемороиди, наличие на кръв в урината, кръвохрачене, при камъни в пикочният мехур. Доза: 4 чаени лъжички (5г.) се запарват с 2 чаши вода. Дневна доза. (Кн. •56, стр. 33)

  13. Има добро находище като се върви по асфалтовият път на Ксилифор и като се стигне малко преди микроязовирчето и завие на дясно, където има коларски път. На около 200-300 м.  вляво има харманче с медуница.


  « Последна редакция: Февруари 19, 2011, 23:20:59 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright