Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Мак див  (Прочетена 1690 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 09, 2011, 23:48:04 »

  Мак див (Papaver rhoeas)-афион
  (пуплек, божанка, богурика, пеперуга була, чернооко, дива кадънка,  капи коса, кокони,  кокоружа,  пиуняк,  плюскавец,  пукал хашиш)

  1. Големи дози са токсични! Безопасна употреба: 1 с. л. от цвета се залива с 500 мл.  вряща вода, пие се по 1  винена чаша преди ядене. (Ф-7)

  2. Вземат се 20 г.  цвят, смесват се с 20 г. сладка папрат, 20 г. корени копър, 20 г.  семена от копър, 10 г. бяла дъвка. Сместа се стрива, пресява се и се смесва с 500 г.  мед. Взема се всяка сутрин  по 1 кафяна лъжичка преди ядене. При треперене на крайниците се пие в продължение на 15 дни (след вечеря) чай от 2-3 глави  градински  и див мак, стрити и сварени в 300 мл.  вода. (Енц. БНМ)

  3. Използват се венчелистчетата, брани по време на цъфтеж и сушени бързо на сянка, и плодните кутийки. Действието е умерено сънотворно и успокоително при мъчителна кашлица, забавя сърдечния ритъм, понижава кръвното налягане, успокоява стомашните болки. Народната медицина ползва полския мак при дезинтерия, диария, неволно напикаване, начална туберкулоза, за регулиране на нередовна менструация, бронхит. (кн. •48, стр. 178)


  « Последна редакция: Февруари 20, 2011, 12:42:43 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright