Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Майчинлист  (Прочетена 1352 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 09, 2011, 23:47:04 »

  Майчин лист (Cascia aucustifolia)

  1. Малко храстче с височина до 1 м. от сем. бобови. Култивира се в Африка и Азия. За лечебни цели се използват лисчетата и плодовете. В листата се съдържат антрахинови глюкозиди, флавоноли, около 10 % слузни вещества, които подсилват очистителния ефект на дрогата, смолисти вещества. В плодовете също са установени антрахинови глюкозиди, но в значително по-малки количества. Приложение: листата и плодовете се употребяват при запек, като ефектът се появява 10-12 часа след приемане на билката. Това, че слабителното действие е безболезнено, позволява да се прилага при запек у болни с чернодробни заболявания и хемороиди. При по-продължителна употреба слабителния ефект отслабва.
  Употреба: използва се отвара от листа или плодове, като 1 с.л. се сварява за 5 мин. в 250 мл. вода. След прецеждане се изпива на веднъж, най-добре вечер. (в-к "Зн.", бр. 1 - 1998 г.)

  « Последна редакция: Февруари 19, 2011, 11:53:41 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright