Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Магарешки бодил  (Прочетена 16432 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 09, 2011, 23:46:00 »

   Магарешки бодил (Onopordon acanthium)
  (главест трън, раков бодил, гингер, камилски бодил, главоч, трънест главоч, камилски трън)

  1. Цветовете - против задух и силна кашлица, а корените - при ракообразни тумори. (дн. •1, стр. 1)

  2. При простатит 5 цвята от магарешки трън  на 500мл.  вода, като заври,  се сваля от огъня. Изпива се за 1 ден. (в-к "Трета възраст”, бр. 2, 1999 г.)
   
  3. Да не се взема при  високо кръвно налягане. Безопасна употреба: 2 с. л. ситно  счукана надземна част от билката се накисват в 400 мл.  вряла вода за няколко часа. Пие се по 1 кафяна  чашка 4 пъти дневно. (Ф-7)

  4. "Аз оздравях" - дълги  години страдах от тахикардия  и аритмия (сърцебиене и прескачане). Всяка сутрин в 500 мл.  вода слагах 10 цвята от магарешки трън и  врат 5 мин. През деня се пие като чай топъл или студен, подсладен с мед или не. След известно  време почувствах подобрение,  а след година оплакванията изчезнаха, но и до сега не преставам да пия тази отвара. Убедих се,  че при това лечение трябва упоритост. (в-к "Знахар у дома", бр. 26 – 2000 г.)
   
  5. Отвара от магарешки трън се пие при силна  кашлица . От цялото растение се пие при болки в стомаха, а от корените при  камъни в бъбреците и пикочния мехур. По 1 лъжичка" кафе "от печено семе се приема вътрешно на прах при хемороиди. (Енц. БНМ стр. 228)

  6. Повишава кръвното налягане, стимулира секрецията от стомашно-чревния канал. Външно се използва при кожни обриви. (кн. •44)

  7. Има пикочогонно, дезинфекциращо, усилващо сърцето действие, подобрява храносмилането, понижава  нивото на кръвната захар, действа ободряващо и укрепващо, при инфекция на пикочните пътища, смущения в уринирането, при заболяване на простатата и полова слабост. Народната медицина го ползва при астма, кашлица, хемороиди, злокачествени рани, кожни обриви, възпалени лимфни възли. (кн. •48, стр. 170)

  8. Растението е  изучено малко. В народната медицина се използва  за лекуване на  злокачествени ракови и гнойни рани. Лекарите в някои страни го използват като профилактично средство след операция  на злокачествени ракови образования,  а така също при кожен рак, язви, вълчанка (еритемен лупус) и  скрофули. Експерименталните  изследвания са установили, че препаратите от него са малко токсични и при продължително  използване не предизвикват странични явления. В малки  дози възбужда, а в големи угнетява нервната система. Препаратите имат кардиотонично действие, увеличават силата на сърдечните съкращения, свиват периферните съдове, повишават кръвното налягане, усилват диурезата, има кръвоспиращо и някои бактерицидни действия. (Атлас лекарственых растений СССР, стр. 552, пор. •234)

  9. Магарешкият бодил е четири вида. Трите от тях, които са с грамадни широки листа, с големи бодли и които накрая завършват с по 1 цвят, не вършат работа. Медоносният бодил е с по 2-3 цвята, които цъфтят последователно, бодлите му са малки и достига до 80 см. Бере се от  юли  до края на есента само сутрин до 10 часа. Начин на лечение: 5 цвята  се слагат в 500 мл.  вода и  щом заври, веднага се сваля от огъня. Като изстине, се изпива за 1 ден бавно на глътки. Цери простатни проблеми, астма, аритмия, ускорен пулс. (в-к "Зн.", бр. 33 - 2000 г.)

  10. За лечебни цели се използват цветните кошнички и облистените филизи, събрани в началото на цъфтенето. Експериментално е доказано, че препаратите от него са слабо  токсични и при продължителна употреба не причиняват странични явления. В малки  дози възбуждат,  а в големи подтискат ЦНС. Има кардиотонично действие, увеличава силата на сърдечните съкращения, свива периферните кръвоносни съдове, повишава артериалното налягане. В някои страни се употребява като профилактично средство след оперативно отстраняване на злокачествени тумори, при рак на кожата, язви, вълчанка и скрофули. Отвара: 1 с. л. дрога ври в 250 мл. вода 10 мин. Прави се по 3 пъти на ден. (в-к "Л.", бр. 17 - 1998 г.)

  11. Използват се цветните кошници от юни до септември. Те увеличават отделянето на урина, активират секрецията на стомашните жлези и подобряват храносмилането, понижават кръвното налягане, кръвната захар, действат тонизиращо, при полова слабост, при кожни обриви и хемороиди. Със сок от пресни листа се намазват циреи и акне. Приема се, че той предпазва от хипертрофия на простатата. Около 2 ч. л.  от билката се запарват с 300 мл. вряща вода за половин час. Пие се по 1 кафяна чаша преди ядене 3 пъти на ден. Може да се пие и по 1 ч. л. сок от пресни листа 3 пъти на ден. (Л. Лачев, маг. фарм, в-к "Зн.", бр. 14 - 1997 г.)

  12. Съдържа холин, алкалоиди, витамин С, сапонини, флавони, флавонови глюкозиди, танин, инулин, багрило и др. Лечебно действие: бактерицидно, усилва сърдечната дейност, повишава кръвното налягане. В малки дози възбужда нервната система, а в големи дози я подтиска. Засилва секрецията на отделителните жлези. Използва се като ободрително средство, за компреси при циреи, кожни инфекции и обриви. БНМ препоръчва цветовете при задух, злокачествени рани (билката се използва заедно с корените), заболявания на пикочните пътища, стомашна язва и бъбречни заболявания. При наличието на камъни в бъбреците и пикочния мехур се прави отвара от корените на обикновения магарешки трън, който е по-дребен. Сок от листата се използва  при кожен рак. Семената, опечени и смлени като кафе, се използват при лечение  на хемороиди. Вътрешно: вземат се 2 с. л. от  цветните кошнички и се заливат с 400 г.  вряща вода, киснат 1 час. Пие се по 1 каф. чашка преди ядене 4 пъти на ден, подсладен с мед или захар. (доц. д-р Ц. Цолов, уролог и хирург, в-к "Зн.", бр. 7 - 1998 г.)

  13.  Плодовете на билката съдържат флавоноиди (силимарин) с голямо хепатопротективно действие, полезно за черния дроб, слузни вещества и
  смоли. Основно действие на билката е холератично, холагонно и хепатопротективно. Многообещаващо лечебно средство при чернодробни заболявания, особено при хронични холоцистопатии. Подобрява отделянето на жлъчен сок, предпазва черния дроб от увреждания, като способства за възстановяване на доказани болестни изменения. Прилага се при лечение на цироза на черния дроб и увреждане от токсични вещества и лекарства. Използва се за лечение на остър и хроничен хепатит (жълтеница). Добри резултати има и при лечение на разширени вени на долните крайници. Лечебно приложение: Около 1 с. л. от семената се заливат с 400 мл.  кипяща вода за 1 час. Пие се по 1 кафяна чаша преди ядене (обезателно) 3 пъти на ден. (маг. фарм. Лачо Лачев, в-к "Зн.", бр. 38 - 1998 г.)

  14. Отвара от магарешки трън се пие при силна кашлица, суха болка. Отварата от цялото растение се пие при болки в стомаха, а от корените -  при камъни в бъбреците и пикочния мехур. С пепел от изгорен магарешки трън, смесен с мас, се мажат магарешки пършеи. По 1 лъжичка "кафе" от печено семе на маг. трън се приема вътрешно на прах при маясъл. (Енц. БНМ, стр. 228)

  15. Има два вида магарешки бодил. Този с по-едрите кошнички се бере по време на цъфтеж от юни до края на август. Той има  пикочогонно действие, засилва половата активност, в по-големи дози подтиска нервната система, усилва сърдечната дейност, леко намалява кръвното налягане. Прилага се при кожни обриви и хемороиди. Обикновеният магарешки бодил, който е по-дребен, се използва обикновено при кръвохрачене, белодробна туберкулоза, при лабилна нервна система, слабо сърце, при пясък и камъни  в бъбреците и др. Така че съобразно вашето заболяване и състояние решете кой вид да берете. (д-р А. Челебиев, в-к "Зн.", бр. 35 - 2001 г.)

  16. Голямо находище на магарешки бодил от вида, който се употребява за простатата и за сърцето има на Картала на равното, източно от постройките по коларския път на юг на една поляна. Цъфти от средата на май до средата на юни. 10. 05. 2003 год.
   
  17. Цветът за чай, който е приятен, тръпчив, непознат. Изчиства като с вълшебна пръчица бъбреците, стомаха, пикочния мехур. Но най-голямата му слава се носи за лекуване на простатната жлеза и подпомагане на мъжката сила, помага на сърцето, кръвното, оросява и избистря мозъка. Две с. л. изсушени цветни кошнички се изваряват 10 мин. в 500 мл. вода. Това е доза  за 1 ден. (в-к "Билка", бр. 25 - 2003 г.)

  18. Цветните кошнички или цялата надземна част, без долната груба част на стеблата се събират в периода на цъфтежа. Лечебните свойства на това растение са много. Оказва пикочогонно, стягащо и кръвоспиращо действие, тонизира сърдечната дейност, увеличава силата на сърдечните съкращения, повишава артериалното налягане, стимулира секрециите на храносмилателните жлези, когато се приема в малки дози. Когато е в големи дози, подтиска ЦНС. Препаратите от магарешки бодил се използват при ниско кръвно, сърдечна слабост, за лечение на новообразувания след онкологични операции, злокачествени тумори, за профилактика на метастази, след премахване на злокачествени тумори, като пречистващо средство, за премахване на песимистично настроение на болния, за бодрост.
  Начин на употреба: 2 с. л. листа от маг. бодил се варят 10 мин. в 500 мл.  вода  и се изпива за 1 ден.
  Три надробени цветни кошнички киснат 1 час в 400 г. вряла вода и се пие по 2 чаши 4 пъти на ден преди ядене. (в-к "Д-р", бр. 50 - 2003 г., стр. 10)


  « Последна редакция: Февруари 20, 2011, 21:33:04 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Казашки бодил
  Даровете на природата
  Админ 0 2611 Последна<br />публикация Февруари 09, 2011, 19:59:45
  от Админ

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright