Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Люцерна  (Прочетена 3156 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 09, 2011, 23:45:27 »

  Люцерна (Medicago sativa)

  1. Подпомага пречистване на червата и кръвта. Салата от млада люцерна за пролетна профилактика на запек. В немската народна медицина водна настойка от изсушени стебла се използва при захарен диабет и нарушена функция на щитовидната жлеза. Люцерната не е подробно изследвана. Приемането й е особено опасно при язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, при хемороиди и при болести, свързани с намалена съсирваемост  на кръвта. (кн.•45, стр.112)

  2. Има пикочогонно, противовъзпалително, раноцелебно и противомикробно действие. Противопоказана е  при вътрешни кръвоизливи, тъй като намалява съсирваемостта на кръвта и е най-целесъобразна и безопасна за болни, при които бъбречнокаменната болест придружена от коронарни нарушения. (кн.•45, стр.30)

  3. Какво лекува люцерната? Изсушената и стрита на прах люцерна служи не само за спиране на кръвотечение при рани, но и за тяхното бързо заздравяване. При заболяване на нервната система се прилага отвара от прясна люцерна, приготвена като всички билкови отвари. При диабет също се взема отвара от прясна люцерна (и от изсушена), която смъква захарта в кръвта. При трихомонални колпити се впръсква отвара от люцерна  и  възпалението отзвучава бързо. Люцерната се събира по време на цъфтеж. Тя съдържа скорбяла, сапонини, пектин, каротини, витамини от групата К и В. (Дита Маркова, в-к "Зн.", бр.12 - 1998 г.)

  4. Люцерната е невероятен феномен. Съдържа много хлорофил, вит. С и е 4 пъти повече от лимон, който се запазва след сушене. Корените достигат голяма дълбочина, до която не стигат торове и пестициди. Отварата се препоръчва през нервно разстройство, понижение на захарта. Приемана  в умерени количества, тя дава енергия до дълбока старост. Чрез нея съпротивата на организма срещу инфекции е феноменална. Брашното от люцерна се прилага като кръвоспиращо средство и за бързо заздравяване на рани. (в-к "Д-р", бр. 22 – 2003 г., стр. 4)

  « Последна редакция: Февруари 22, 2011, 20:00:34 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright