Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Люляк  (Прочетена 1948 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 09, 2011, 23:44:41 »

  Люляк (Siringa vulgaris)

  1.  В билколечението се използват листата, брани по време на цъфтеж . Те съдържат витамин С. Действа апетитовъзбуждащо, стимулира секрецията на червата и стомаха, понижава температурата  и предизвиква силно изпотяване. Народната медицина го прилага  още при копривна треска, лумбаго и малария, а зрелите семена при нередовна менструация. (кн. •48, стр. 169)

  2.  В големи дози е отровен. Безопасна употреба: 1 с. л. нарязани листа се кисне 1  час в 500 мл. вряла вода. Пие се по 1 кафяна чашка 4 пъти дневно. (Ф-7)

  3. Цветът не се оставя в стая, защото причинява охтика. Отварата от лист и цветове се пие против треска. При ревматизъм болните места се налагат с настойка в газ. (Кн. "Енцикл. БНМ", стр. 226)

  4. Клонките от люляк съдържат йод. (в-к "Знахар", бр. 10 - 1998 г.)

  5. Листата съдържат вит. С и горчиви вещества. За лечебни цели се използват изсушени цветове и листа. Намират приложени като температуропонижаващи и апетитовъзбуждащи. Люлякът е чудесно средство при простудни  заболявания, предизвиква изпотяване и допринася за намаляване  на  температурата. Приятно горчивият вкус допринася за повишаване на стомашния сок, което води до повишаване на апетита. Приложение: 1 с. л. ситно нарязани изсушени листа се накисват 1 час в 500 мл. вода. От приготвения извлек се пие по 1 кафена чаша 4 пъти преди ядене. (д-р Арчар, в-к "Зн", бр. 25 - 2001 г.)

  6. За медицински цели се берат листата и цветовете. Сушат се на сянка и в сушилня до 35 гр. Срок на годност за цвета е 1 г. и листата 2 г. Листата се използват като слабително при хора с хроничен запек и като пикочогонно средство. Цветът на люляка се препоръчва против епилепсия и камъни в бъбреците. Смесен с цвят от липа се употребява против малария за предизвикване на изпотяване. Руската народна  медицина  препоръчва цветовете при  шум в главата, кашлица и стомашна язва. Настойка от цвят: 2:10 в силна ракия и кисне 12 дни,  употребява се за разтривка при ревматизъм и радикулит. Счуканите листа се употребяват за налагане на гнойни рани и при главоболие. Вътрешно се приемат като запарка: 1-2 с. л. цвят се заливат с 400 мл.  вряща вода и като изстине се пие по 100 мл. 3 пъти дневно преди ядене. (маг. фарм. Илия Ланджев, в-к "Зн", бр. 12 – 2002 г.)


  « Последна редакция: Февруари 22, 2011, 21:23:38 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright