Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Летен дъб  (Прочетена 2902 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 09, 2011, 23:37:02 »

  Летен дъб (Quercus robur, Quercus pedunculata)
  (благун, бял дъб, горун, граница, лъжник, стожер, лютак, белика)

  1. Дъбовият чай се прилага, където има нужда от свиване – рани, кръвоизливи, разкъсване, вътрешно при катари, нараняване на белите дробове, стомашни рани и др. Чай от дъбови млади листа с червен кантарион и малко пелин засилва вътрешните кръвоносни съдове на корема при дезинтерия. Чай от млада кора: 100 г. на 500 мл. вода, варени 30 мин. За компреси при гръдно болни и подути жлези. При пропадане на дебелото черво и фистули - 4 с. л. на 1 л. вода - два пъти за клизми. При възпаление на гърлото, сливиците и катарите на дихателните пътища се употребява дъбов чай за гаргара. Сварени една шепа млади клонки в 1л. мляко дават отлично средство при отравяне. Пие се докато настъпи повръщане. Приготвяне на дъбово кафе става по следният начин: събраните желъди се поставят в съд с гореща вода. При разбъркване 24 часа леките и лошите плодове изплуват  отгоре и се изхвърлят, а хубавите остават на дъното. При тази манипулация желъдите изгубват своя остър вкус и стават годни за кафе. След това се изсушават  в  печка  и се освобождават от покривките си. Така оголените зърна се  нарязват на малки парчета и  се пазят на сухо място. След това се пекат и  се счукват на прах като обикновено кафе. (дн. •1, 32 стр.)

  2. В България се среща рядко в Еленския, Габровски балкан, Тузлука, Търговище, Шуменско и др. Други  сходни видове са: зимният, благуна, церът, лъжника. Дрога: кора от млади дървета, узрели желъди без  чашката и обелени  от външната твърда обвивка. Кората съдържа до 15% дъбилни вещества, клей, масло, пектин, захар и др. Желъдите съдържат масло, скорбяла, дъбилни вещества до 68%. Употреба: корите като затегателно средство, при подуване на далака, външно за компреси при рани, екземи, при потене на краката. Желъдите, главно печени като кафе, служат като затегателно средство. (дн. •3, стр. 13)

  3. Има следните видове: летен дъб (граница) - (Quercus  robur), зимен дъб (горун, меше) - (Q. delechampii), пърнар (Q. coccifera) и цер (Q. cerris). Eдин от най-разпространените лекове за стомашно разстройство и рахит е отварата от дъбова кора, събрана през месец май, защото тогава е най-сочна. Отварата от тях за рани, жабурене, гърлобол, малокръвие, сърцебол. С пепел от корените на меше се натрива маясъл. Чашки от желъдите на летен или зимен дъб и кора (10 г.  на 500 мл.  вода) се лекува треска,  кръвохрак, "кръв в стомаха", потене на крака. (Енц. БНМ, стр113)

  4. Използва се кората на млади клонки, събирани април-май. Отварата от  дрогата се  използва при отравяния с гъби или билки. Една шепа от корите се вари  в 1 л.  вода и се дава на отровения (долекарска помощ). Използват се смлени корени при диарии, кръвоизливи в стомаха, катари на пикочния мехур и дихателните пътища. Вземат се 30 г.  смлени кори и се варят  в 700 мл.  вода, докато остане на половина. Пие  се по 1 с. л. през 2 часа още при гастрит и киселини. Кафето от жълъди е един приятен  заместител на истинското кафе със същия вкус и аромат. Събраните през късна  есен узрели жълъди се изсушават във фурна, почистват се от обвивката и ядките се пекат във фурната. Голямото съдържание на нишесте при изваряването пада  като утайка, а  течната част се пие подсладена като обикновено кафе. (маг.  фармацефт Лачо Лачев, в-к "Знахар у  дома", бр. 2 - 2001 г.)


  « Последна редакция: Февруари 23, 2011, 22:58:16 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright