Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Леска  (Прочетена 2782 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 09, 2011, 23:36:31 »

  Леска (Corylus avellata )
  (лещак, лесковина, лещник, фъндък,  църна леска)

  1. Подлютените рани от изгорено се промиват  с отвора от  листата, а листната маса се налага отгоре. "Леската е  най-лековитото нещо, тя и на мъртвия душа дава". Пепел от изгорели стебла, разбъркан с вода, се препоръчва при кашлица. Всички гръдни болести се лекуват и със запарка от листата. Отвара от листата се пие при полова слабост и при възпаление на пикочните пътища. Отвара от корените се употребява при мъчно уренеране. Мед, разбъркан със счукани лешници, се взема на гладно, когато мъж не може да уринира. (Енц. БНМ, стр. 215)

  2. Използват се корите, листата и корените. Основното действие е укрепване стените на вените и капилярите при възпаление на простатната жлеза. Отвара от кората и настойка от листата са използват при нарушена пропускливост на капилярите, капилярни кръвоизливи, варикозни язви, разширени вени, при възпаление и хипертрофия на простатата, при стомашно-чревни заболявания. (кн. •44)

  3. Има  капиляроукрепващо, противотрескаво и пикочогонно действие. Препоръчва се при разширени вени (външно), атеросклероза, камъни в бъбреците и жлъчката, рани на краката, причинени от нарушено кръвоснабдяване, исхемия. Народната медицина я препоръчва при пясък в бъбреците и жлъчката, възпаление на простатата, жълтеница,  заболявания на далака и черния дроб, малокръвие,  за възбуждане на апетита. (кн. •47, стр. 125)

  4. Използват се листата и кората, брани през пролетта. Разширяват коронарните съдове и понижават умерено кръвното налягане, успокояват нервната система, имат благоприятен ефект при хипертрофия на простатната жлеза, предпазват черния дроб от частични въздействия, спомагат за зарастване на стомашна язва. Препоръчва се при  стенокардия,  високо кръвно  и др. (в-къ"Знахар у дома", бр. 4, 2000г.)

  5. За лечебни цели се използват плодовете, кората и листата. Плодовете се събират при пълна зрялост, корите през пролетта, а листата през юли, след като се развият напълно -сушат се на сянка. В БНМ се използват при капилярни кръвоизливи, разширени вени. Листата се прилагат при язвена болест, при хипертрофия на простатната жлеза. Прави се запарка от листата и отвара от кората. Дневна доза 1 с. л. билка на 250 мл.  вода. (Г. Георгиев, агроном, в-к "Зн.",бр. 14 - 1998 г.)

  6. Пикочогонно средство. Корите лекуват разширени вени по краката, капилярни хемороиди, възпаление на простатата, жълтеница е др. Плодовете са добра храна против малокръвие, атеросклероза, диабет, високо кръвно налягане и др.
  Употреба: Запарка - 1 с. л. ситно нарязани кори се варят 10 мин.  в 500 мл.  вода. Пие се 1 чаша преди ядене. (сп. "Защита на природата", бр. 7, год неизв.)

  7. Находища. Най-голямо находище има северно от асфалтовия път на Ксилифор. Като се стигнат чешмите, до асфалтовият път има две пътеки. Едната е малко в дясно (вдясно от малко деренце) и стига до малко водопадче, голяма поляна, стара круша и борова гора и излиза под Арбанаси. Другата е в ляво от чешмите, много добре поддържана и обозначена като туристическа и тя се движи около хълма, стига до едно по-голямо дере, дървен мост, остър завой, на който има чешма, и завършва също под  Арбанаси.Дълга е около 2 км. От двете страни на пътеката има много дървета от леска. Почти всички дървета са леска. Там е чисто и може да се бере кора, листа и лешници. Никъде около В. Търново няма такова голямо находище. Освен това тя е много живописна и приятна особена през летните горещини. (11.02.2003 год., Атанас)
   
  8. В листата и корите се съдържат етерични масла и много неизучени съединения, някои от които имат специфични действия срещу аденом на простатата, възпаление на пикочните пътища. Отварата от листата или корите подобрява тонуса на пикочния мехур и намалява рязко нощните ставания при възрастните мъже. (в-к "ЗВЗП", бр. 21 - 2003 г.)


  « Последна редакция: Февруари 26, 2011, 14:24:01 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright