Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Лоза  (Прочетена 3974 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 09, 2011, 23:31:47 »

  Лоза (Vitacea)

  1. Гроздовият сок "пречиства кръвта", усилва обмяната на веществата, възбужда секреторната дейност. Гроздовото лекуване е важно при бледна немощ, рахитизъм, хеморея, болести на сърцето с явления на застой, при хроничен катар на стомаха с диспепсия и недостатъчна киселинност, при катар на червата, подуване на черния дроб, хронично възпаление на пикочния мехур. Листата служат за компреси на очите и клизми. (Ф-1)

  2. Общоразпространено е лекуването на очебол с капки от сока на току-що порязана лоза. Сокът може да се събере в шишенца за лек при нужда. Изгорено от пара се лекува с компрес от лозови листа, сварени в оцет. При камъни в жлъчката и пикочния мехур се пие сок от лоза, сварен с вино. С лозови листа, киснати в зехтин, се налагат рани. С пепел от изгорели лозови пръчки, размесена със спирт, се маже косата срещу пърхут. (Енц. БНМ, стр. 220)

  3. Гроздето е съставлявало основната храна на древните народи. То въздейства върху жлезите с вътрешна секреция, сокът подобрява състоянието и здравето на целия организъм. То е най-добрата храна на кръвоносната система: подържа гладкостта и еластичността на кръвоносните съдове и предотвратява утаяването в тях. Разширява кръвоносните съдове, венечните артерии на сърцето, усилва тонуса на сърцето, циркулацията на кръвта, като премахва застояването навсякъде и по-специално в половите органи, подобрява кръвобразуването, състава на кръвта, понижава холестерина, лекува атеросклерозата  и анемията. При диабет под контрол на лекуващия лекар могат да се изхвърлят от храната другите въглехидрати за сметка на грозде и хрян в малки количества (30-50 г. на литър гроздов сок, чието съдържание на захари не превишава отстранените от храната въглехидрати). Това ще подобри дейността на панкреаса,  а след това количествата могат да се увеличат. Приложение - не по шаблон. Примерно: да се започне със 150 г.  (по 50 г. 3 пъти дневно) на гладно и постепенно за няколко дни да се стигне до 1 200 г. дневно по 300-400 г.  на порция. Много важно! Да се взема на малки глътки, да се задържа по-дълго време в устата, за да се ослюнчи много добре и да се изпита насладата от всяка глътка. Един курс на лечение може да продължи месец и след прекъсване 10-15 дена да се повтори. Да се осигури повече  движение на открито и се правят дълбоки вдишвания през носа. (сп. "Защита на природата", брой и година неизвестни; материалът е от руски и други чуждестранни източници)

  4. Гроздето съдържа ценен антиоксидант - витамин Е, на който се приписва не малка роля против злокачествените образувания. То е ценно поради високото съдържание на калий, калций и желязо. Много важно е хармоничното съотношение между лесно усвоимите захари и киселини. Подсилва дейността на черния дроб и бъбреците и намалява болките при подагра. Действа пикочогонно и премахва отпадъчните вещества в организма. Гроздето трябва да се измива обилно с течаща вода непосредствено преди консумацията. (в-к "Зн.", бр. 48 - 1998 г.)

  5. Екстрактът от гроздови семена е важен източник на един от най-мощните антиоксиданти в природата – проантоцианидините (вид биофлавоноиди), които действат съвместно с витамин  С, силно увеличавайки активността му в организма. Екстрактът от гроздови семена помага на този витамин да проникне в клетките на организма, като заздравява техните мембрани и ги предпазва от окислителни увреждания. Изследванията показват, че проантоцианидините имат противовъзпалително, антихистаминово, антиалергогенно действие и са силни неутрализатори на свободните радикали. Те са до 50 пъти по-мощни антиоксиданти от витамините С и Е, бета каротина или селена. Проантоцианидините подобряват еластичността на тъканите, помагат за лечението на рани и травми, намаляват отока, възстановяват колагена и подобряват периферното кръвообращение. Те предотвратяват натъртванията, укрепват слабите кръвоносни съдове, предпазват от атеросклероза, намаляват производството на хистамин. Другото вещество, богато на проантоцианидини, е пикногенолът, извличан от кората на морската пиния. Той съдържа 85% проантоцианидини, а екстрактът от гроздови семена 95%. Ето някои от ползите от екстракта от гроздови семена:
           - Според редица изследователи той спомага за лечение на многобройни заболявания - от рак, артрит и диабет до варикозни вени и дегенерация на макулата;
            - Екстрактът бързо се абсорбира и за минути се разпространява в целия организъм;
            - Предпазва мозъка и гръбначните нерви от уврежданията, причинени от свободните радикали;
            - Премахва и предотвратява образуването на липофусцин в сърцето и мозъка, забавяйки процесите на стареене;
            - Свързва се с колагеновите нишки, повишавайки гъвкавостта на мускулите, връзките и сухожилията;
            - Отпуска гладката мускулатура в кръвоносните съдове;
            - Има изключителна трайност и не губи силата си след година съхранение. (маг.  фарм. Л. Янева, в-к "Л.", бр. 37 - 2001 г.)

  6. Гроздето е богато на плодови киселини, витамини от групата В, В-12. Плодът действа отводняващо, елиминира токсините в организма и свързва мазнините,  като по този начин го предпазва от зътлъстяване. Гроздето има очистващ ефект върху бъбреците, пикочния мехур и пикочните пътища, а също и на чревния тракт  и затова се препоръчва при запек. В света се отглеждат над 5 000 сорта грозде. (доц. д-р Ц. Цолов, в-к "Зн.", бр. 35 - 2002 г.)

  7. Семките от грозде правят чудеса. Семките съдържат силен оксидант, считат китайските лекари, и така забавят процесите на стареене. Ефектът на веществото от гроздови семки бил 50 пъти по-силен от въздействието на витамин Е и 20 пъти по-мощен от витамин С. Когато ядете плодовете със семките, антиокислителят започва да действа  след 40-60 мин. (в-к "Д-р", бр. 4 – 2003 г.)
   
  8. Гроздето е едно от най-силните природни лекарства. Китайците използват гроздето за лекуване на настинка, грип, запек, артрит, гастрит, лошо храносмилане, безсъние, анемия, хронична умора, заболявания на черния дроб, сексуални смущения, неспособност да се задържа урината, импотентност. Съдържа вещества, които заздравяват вените и капилярите и възпрепятстват разрушаването на колагена, като по този начин ни предпазват от сърдечни болести и забавят процесите на стареене. Гроздето е богато на могъщи антиоксиданти, наречени флавони, които спомагат за разширяване на множество малки кръвоносни съдове на тялото. С това се обяснява защо хората, които  ядат грозде и пият вино, по-рядко умират от сърдечни заболявания. Най-силно въздействие и лечебни свойства притежава червеното грозде. (Кн. •58)


  « Последна редакция: Февруари 26, 2011, 18:20:50 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright