Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Лавандула  (Прочетена 1805 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 09, 2011, 21:29:48 »

  Лавандула (Lаdvandula vera)

  1. Изсушените стръкове се поставят между дрехите и завивките за защита от молци. Чаят от стръковете се пие при сърцебол и вятър в корема. (Енц. БНМ, стр. 208, пор. 482)

  2. Като нервноуспокоително, антисептично, ободрително средство. Външно при пърхут и кожни болести. Сложени между дрехите против  молци и други насекоми. (Кн. •50, стр. 259)

  3. Дрога са цветовете, брани по време  на цъфтеж (от юни до август). В сушилня се суши до 35 градуса. Съдържание: свежите цветове съдържат 0.5-1% етерично масло и в изсушените до 3%, дъбилни вещества до 10%, антоциани, органични киселини, минерални  соли и др. Етеричното масло се състои от линалилацетат 30-60%, терпинеол 12%, линолол, гераниол и др. Действие: успокояващо и спазмолитично  средство при стомашни, чревни и бъбречни колики. Прилага се при мигрена, безсъние, неврастения, сърдечна невроза.
  Начин на употреба:  2 с. л.  цвят се залива с 400 мл. кипяща вода и кисне 20 мин. Пие се 6 пъти на ден по 80 мл. 15 мин. преди  хранене. (К. Георгиев, агроном, в-к "Зн.", бр. 41 - 2001 г.)

  4. Лавандулата помага при изгаряния. Много ефикасно средство при леки изгаряния и попорвания,  както и при ухапвания и ужилвания е неразреденото лавандулово масло. Поставя се на интервал на 1-2 минути, докато болката почти изчезне, а след това още няколко пъти през 15 минути. Необходимо е малко количество масло, което се прилага директно на засегнатия участък. По същия начин може да се използва и масло от чаен храст или смес от лавандулово и от чаен храст масло. (в-к "Д-р", бр. 51, стр. 13 - 2002 г.)

  5.  Отглежда се в Европа още от средновековието.  Първо завладява френския град Грас,  където от него се правят различни парфюми.  У нас лавандулата е внесена от Франция през 1907 год.  Отглежда се на големи парцели в Пловдивски и Старозагорски окръг.  Растенията са многогодишни,  вечнозелени полухрастовидни.  Мощната коренова система дава възможност да се засаждат и развиват в наклонени терени,   в планински и полупланински терени.  Размножава се чрез семена и вегетативно.  Поради кръстосано опрашване на растенията при размножаване със семена се получава голямо разнообразие,  което снижава качеството на етеричното масло  и затруднява прибирането на цветовете в най-подходящия срок.  Затова е за предпочитане вегетативното размножаване чрез резници.  Те се нарязват през периода на покой на растенията - ноември-февруари на дължина 8-10 см.  Вкореняват се в открити лехи и парници за около 30-40 дни.  Вкоренените резници се засаждат  през ноември на разстояние 1. 4 м.  между редовете и 30-35 см.   в реда,  с което се осигуряват 2 000 растения на декар.  Многобройните сортове обикновено издържат на зимни температури до 30 градуса минус.  В цветовете се съдържа етерично масло от 0. 5% до 2-3%.  Маслото притежава антисептични свойства.  Листата от лавандулата могат да бъдат използвани като подправка в рибни ястия и различни салати.  Още древните римляни са я използвали като козметична добавка в баните.  Най-добре е цветовете да се откъсват в края на юни,  когато достигат най-върхова концентрация на ароматни и етерични масла.  През пролетта за подмладяване на растението отрежете цялата зелена маса на храста.  На рязаните места растението се разклонява бързо и става по-обемисто.  (в-к "Билка",  бр.  9 - 2003 г. )


  « Последна редакция: Февруари 26, 2011, 17:34:04 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright