Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Клинавче  (Прочетена 1836 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 09, 2011, 20:11:26 »

  Клинавче (Astragalus glyiyphilus)
  (бабини зъби, врани нокти, клинаво биле, орлови нокти, ребрика, конски ребра, сграбиче, отклишниче, сладколистен клин)

  1. Билката има отхрачващо, диуретично, слабително, потогонно, противовъзпалително, лактогонно и анаболно действие. Използува се при катари на горните дихателни пътища, при заболявания на бъбреците, при затруднено уриниране и камъни. Действа болкоуспокояващо при радикулит, ревматизъм, ставни и коремни болки. (кн. •44)

  2. Повишава имунитета и  се бори успешно с раковите клетки. Предпазва и от ужасните последствия на химиотерапията и особено от пораженията върху черния дроб, като се повишават чернодробните ензими. При пациенти, вземали клинавче, след химиотерапия не било забелязано никакво увеличение на параметрите на чернодробните ензими. Другите странични ефекти също били минимални. (в-к "Л.", бр. 43 – 2000 г.)

  3. При плач на детето се запойва 3 пъти дневно с отвара във вино от клинавче и парички или от клинавче, щъркова човка и коче биле. (Енц. БНМ, стр. 179)

  4. Расте из бедни и хълмисти места и поляни на предпланините. Използват се надземните части, брани по време на зреене на плодовете - август. Съдържа глициризин, аспарагин, манит, сапонини, витамин С, органични киселини, микроелементи, протеини, горчиви вещества и др. Билката спомага за забременяване, диуретично, болки в корема и климакс. Употреба: 2 с. л. се варят в 500 мл. вода 10-15 мин. Пие се по 1 кафеена чашка 3-4 пъти дневно. (маг. фарм. Л. Лачев, в-к "Зн.", бр. 34 - 2002 г.)


  « Последна редакция: Февруари 26, 2011, 23:50:09 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright