Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Карамфил див  (Прочетена 2729 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 09, 2011, 20:05:19 »

  Карамфил див (Dianthus carthusianorum)

  1. Отвара от карамфил се пие при кашлица, магарешка  кашлица, помятане и треска, сърбеж, обриви, сърцебиене, нерви, бъбречни камъни. (Енц. БНМ, стр. 173)

  2. Карамфилово дърво. Идва от Югоизточна Азия, Източните брегове на Африка, Атилските острови, Бразилия. Култивира се и в други страни по света. То представлява вечнозелено дърво на височина до 12 м. За мед. цели се берат пъпките на растението преди цъфтеж. Те съдържат етерично масло, което се състои главно от егенол, кариофилен и бициклични терпени, дъбилни вещества, мазнини, азотни и  безазотни вещества, целулоза и др. Използва се още в древността за подобряване на храносмилането. Карамфиловото масло поради антисептичното си действие преди се е използвало за дезинфекция на ръцете на хирурзите, на гнойни абсцеси, за превързване на пъпната връв, при зъбобол, болести на кожата, за балсамиране. Поставен между дрехите,  ги предпазва от молци. БНМ употребява карамфила при захарна болест по следния начин: в 1 л. гроздова ракия се слагат 2 пакетчета карамфил смлян с машинка за кафе и престоява 3 дни. Пие се, без да се прецежда, по 1 с. л. на гладно само сутрин. (маг. фарм. Илия Иванов, в-к "Зн.", бр. 41 - 1998 г.)

  3. Тази подправка се използва в сладкарството и в парфюмерията, а в стоматологията силно антисептичното карамфилово масло. Изсушените цветни пъпки съдържат етерично масло, евгенол, мазнини, дъбилни вещества и др. Карамфилът подхожда за бяло и червено зеле, на дивеч на тъмните месни сосове. Свинското и овнешко месо, подправени с тази подправка, се превръщат в истински деликатес. С карамфил се подправят гъби, стерилизирани зеленчуци, плодови компоти. (сп. "Домакински съветник", бр. 28, 2002 год., стр. 22)

  4. Карамфилът притежава антибактерилно , противогъбично, антивирусно, антисептично и болкоуспокояващо действие. Локално обезболяващо при зъбобол. Прилага се при бронхит, настинка, кашлица, повръщане, температура, възпалено гърло и диария. Карамфиловото масло убива няколко вида стафилококови бактерии. Като подправка се употребяват цветните пъпки, откъснати в ембрионален стадий.
  Употреба: използва се стрит, цял или под формата на чай. Една ч. л. стрит карамфил кисне 10-20 мин. в чаша  вряла вода. За зъбите и устната кухина се използва разтвор 1 до 5 % на карамфилово масло, а в зъболекарските кабинети се прилага неразредено масло. (маг. фарм. Латинка Янева, в-к "Л.", бр. 33 - 2001 г.)


  « Последна редакция: Февруари 27, 2011, 13:38:53 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright