Колективна онлайн медитация за прочистване на енергийното поле около България
(Всеки Понеделник, Сряда и Неделя от 22:00ч.)


          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Калина  (Прочетена 2338 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1133


  • Град: Варна
  • dean.radnev
    WWW
    « -: Февруари 09, 2011, 20:00:14 »

    Калина (Vuburnum apulus)
    (болеж, белоснежна топка, гримиж, кертоп, мекишовина,  тутуним, снежник, тутунига, гирмиж)

    1. Плодовете на червената калина поради високото си съдържание  на пурини не трябва да се вземат при бъбречни заболявания и подагра. (Ф-7)

    2. Цветовете са бели, събрани със съцветията, плодовете - червени с тръпчив вкус. Слабително и пикочогонно средство. Плодовете се използват при лекуване на воднянка, за намаляване на холестерина в кръвта и тлъстините в черния  дроб. Употреба: 2 с. л. счукани пресни листа и плодове се варят 5 мин. в 400 мл.  вода. Пие се по 1 чаша 3 пъти дневно преди ядене. Младите клонки (счукани) лекуват кожна туберкулоза, а листата се използват за бани при други кожни заболявания. Лапа от 2 с. л. счукани пресни листа и плодове, залети с 400 мл. вряща вода, лекува натъртено, изкълчено и др. (сп. "Защита на природата", неизв. брой и година)
     
    3. Червената калина не трябва да се бърка с картопа, който е разновидност на червената калина  и се отглежда декоративно из паркове и градини. Калината е два вида - едроплодна  и дребноплодна. Плодовете са светлочервени, топчести и лъскави с малка костилка, които узряват през септември-октомври, но се задържат дълго време след окапване на листата. За препоръчване е да се берат в пълна зрялост. След падането на сланите и  застудяването плодовете измръзват, но не се повреждат и стават още по-сочни и горчивината им намалява. Презрелите и осланени плодове дори са още по- подходящи за преработване, особено за вино. В тях се съдържа пектин, минерални соли - калий, натрий,  калций,  магнезий, фосфор  и желязо, както и витамините В-1, С,  Р, провитамин А. По съдържание на витамин С  калината изпреварва цитрусовите плодове. Плодовете се сушат на проветриво място, като клонките се завързват на китки. През зимата от тях може да се приготви ароматичен и приятно оцветен чай, който е отлично средство при простуда на горните дихателни пътища.
    Как да се използват лечебните свойства на червената калина?
    -   Отвара: 1 с. л.  изсушени плодове се залива с 400 мл. вода и ври 10 мин., кисне 10 мин. Пие се по 1 вин. чаша  3 пъти дневно преди ядене. Подобрява работата на сърцето, тонизира организма, има диуретично действие, за подобряване на храносмилането, при диария, болки и спазми на червата.  
    -   Запарка: Дневната доза се приготвя от 1 ч. л. обелена през пролетта, изсушена и стрита кора, която се залива с 250 мл.  вряща вода. След 15 мин. се прецежда  и изпива на глътки. Препоръчва се при язва на стомаха и данадесетопръстника, колит, гърчове и безсъние.
    -   Спиртен извлек: 100 г.  прясно набрани плодове се насипват в бутилка и се заливат с 500 мл. водка. Оставят се на слънце или на топло място. След 2 седмици течността се прецежда и с напоен памучен тампон се обтрива лицето при акне.
    -   Зимнина от калина:
             - Сироп: Измитите плодове се заливат с вода която да ги покрие 2 пръста и се задушават. Като поомекнат, се насипват върху двойна марля и се притискат, за да се отцедят. На 350 г. сок се прибавят 650 г. захар. Сиропът се вари до леко сгъстяване, ароматизира се с ванилия, канела или лимонена кора и още горещ се налива в затоплени бутилки. Стерилизира се 10 мин. През зимата  към чая се прибавя  по малко сироп от червена калина.
             - Вино: В 5-литров буркан се насипват 1 кг.  плодове и 1 кг. захар, заливат се с 3 л.  вода. Бурканът не се затваря с капачка, а само се превързва  с марля и се оставя така 15-20 дни, като от време на време се разбърква с дървена лъжица, за да се стопи захарта. След това се прецежда през гъста кърпа  и цедка и  се налива в дамаджана, като между течността и отвора на дамажаната трябва да има празно място. Затваря се с тапа, през която минава маркуче, което не трябва да допира до течността. Другият край на маркучето се потопява в съд с вода. Когато от водата започват да излизат газове, значи ферментацията е започнала. Тя продължава 15-20 дни. След това се прецежда и се разлива в бутилки, които се парафинират и се поставят легнали. (Христина Илиева, в-к "Зн.", бр. 46 -1998 г.)

    4. Червената калина се различава от черната по това, че плодовете на черната отначало са червеникави, а в последствие стават синкаво-черни. Използва се кората на червената калина, която се събира рано напролет или наесен, когато се появят плодовете. Помага при заболявания на полвите органи, действа кръвоспиращо, успокоява спастични колити и регулира движението на храната, при външни кръвоизливи и  хемороиди. Билката, смесена с живовляк и жълт кантарион, пречиства червата и стомаха, освобождава пикочния мехур от вредни натрупвания. Енергията на това растение се съхранява в кората и след сваряване се отделя в отварата. Чай от червена калина се приготвя, като1 кафеена лъжичка от стритата на прах кора се вари около 5 мин. в 500 мл. вода. Пие се 3 пъти дневно по 1 чаша преди ядене в продължение на 2-3 седмици. Чаят е леко горчив  и може да се подслади. (Волина, в-к "Зн.", бр. 13 - 2001 г.)

    5. Червена калина. Храст, висок 3-5 м. Стеблото е зеленикаво, покрито с петна и брадавици. Листата са 3-5-делни, едро назъбени, отгоре зелени и голи, а отдолу синкаво-зелени, окосмени, разположени по два срещуположно. Плодът е костилков, топчест, сочен, лъскав, светлочервен. Поради горчивия им вкус хората неоснователно ги смятат за отровни. След падането на сланите горчивината изчезва. Плодовете тонизират организма, подобряват работата на сърцето, имат диуретично действие, притежават успокояващ ефект, полезни са при неврози, спазми на кръвоносните съдове, високо кръвно. Сок или отвара от плодовете с мед се пият при простудни заболявания на горните дихателни пътища, пресипване на гласа, стомашно разстройство. (в-к "Билка", бр. 27 - 2003 г.)


    « Последна редакция: Февруари 20, 2011, 19:28:33 от Стела » Активен

    Страници: [1]   Нагоре
    Отиди на:  


    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
    Ширинан | Психолог  © Copyright